Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sałatki warzywne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:14, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z pieczarek

50 dag pieczarek
cebula
3 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
2 łyżki zielonej pietruszki
szczypiorek
sok z cytryny
kilka liści sałaty
sól, pieprz

Umyte pieczarki z przyciętymi trzonkaim obgotować 4-5 min., odcedzić, przelać wodą, skropić sokiem z cytryny, wystudzić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, obgotować 2-3 min., odcedzić, wystudzić. Dodać do pieczarek cebulę, posiekane jajka i nać., posypać solą i pieprzem, wymieszać z częścią majonezu. Wyłożyć sałatkę na półmisek na liście sałaty, oblać pozostałym majonezem, udekorować cząstkami jajek i szczypiorkiem.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:15, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka ziemniaczana z jajkami


1 kg ziemniaków
150 g śmietany
6 łyżek majonezu
4 łyżki octu winnego
1 łyżka oleju
1 czerona papryka
1cebula
3 ogórki konserowowe
1 łyżka kaparów
2 jajka
pęczek szczypiorku
szczypta cukru
sól, pieprz


Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić cienke plastry. Sporządzić marynatę z majonezu, śmietany, octu, oleju i przypraw. Wymieszać z ziemniakami. Posiekać ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jajka ugotować na twardo, podzielić na 8 części. Szczypior posiekać. Sałatkę przybrać jajkami i szczypiorem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:16, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka alpejska z kuskusem


20 dag kuskusu
2 papryki- zielona i czerwona
1 ogórek
2 pomidory
1 cebula
10 dag oliwek
4 łyżki oliwy
nać pietruszki
czosnek
sól, pieprz

Kuskus zalać wrzątkiem. Do wystudzonego dodać pokrojone warzywa, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do oliwy. Posolić. Wymieszać sos z sałatką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:17, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z brukselki

30 dag brukselki
szkl. kiełków lucerny
2 grejfruty
10 dag śliwek marynowanych
1/2 szkl. soku pomarańczowego
3 łyżki sosu winegret

Oczyszczoną brukselkę obgotować 2 min. we wrzątku. Grejfruty obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Ze śliwek usunąć pestki i przekroić na pół. Sos winegret połączyć z sokiem. Składniki sałatki połączyć, zalać sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:36, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka Liget

300 g ziemniaków
3 jaja
3 małe kwaśne jabłka
200 g ogórków
300 g pomidorów
mięso z 30 raków lub obrane krewetki
1 sałata
1 pieczony kurczak
sól, pieprz, sok z cytryny
cebula dymka
musztarda
majonez

Jajka i ziemniaki (w skorupkach) gotujemy. Jabłka, ogórki i pomidory obieramy ze skórek i kroimy - owoce w dużą kostkę, zaś warzywa i ugotowane jajka - w talarki. Sałatę drzemy na cienki i drobne kawałki, dodajemy do niej pokrojone mięso obu rodzajów i wyżej wymienione składniki. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy z solą i pieprzem i pokrapiamy odrobiną soku z cytryny. Majonez dodajemy tuż przed podaniem


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Śro 12:38, 12 Lip 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:37, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka ala Károly

120 g białej fasoli
300 g ziemniaków
150 g zielonej papryki
300 g pomidorów
120 g ogórków małosolnych
3 jaja na twardo
2 sałaty
majonez
papryka mielona
musztarda z ziarnami gorczycy

Fasolę namoczyć i ugotować. Ugotowane ziemniaki, zieloną paprykę, sparzone i obrane pomidory, obrane ogórki i jajka pokroić na równe kawałki. Podobnie na drobne paski pokroić sałatę. Gdy fasola ostygnie, połączyć ją z resztą schłodzonych w lodówce składników i dodać majonez i odrobinę musztardy. Przyozdobić sałatą i jajkiem, można posypać pietruszką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:39, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka Gundel

300 g pieczarek
150 g zielonej papryki
150 g pomidorów
120 g zielonej fasolki
200 g szparagów (same koniuszki)
sałata
ogórek
mielona papryka
sól, pieprz, natka, ketchup
oliwa
2 łyżeczki soku z cytryny

Pieczarki pokroić na ćwiartki i włożyć do sosu przygotowanego z oliwy z dodatkiem pieprzu i posiekanej natki. Ugotować w osolonej wodzie zieloną fasolkę pokrojoną na ok. 1 cm kawałki i koniuszki szparagów. Sparzyć, obrać i pokroić pomidory, pokroić paprykę i obrany ogórek (ten na bardzo cienkie plasterki, które delikatnie solimy). Sałatę drobno posiekać. Gdy fasolka i szparagi dobrze ostygną, wszystkie składniki wymieszać z pieczarkami w oliwie , solą, pieprzem, odrobiną ketchupu i sokiem z cytryny. Posypać pietruszką i na co najmniej godzinę odłożyć do lodówki. Podawać schłodzoną jako dodatek do mięs.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:40, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka gazdy Jáki'ego

25 dag białej fasoli (o dużych ziarnach)
2 pory
50 dag kiszonej kapusty
szczypiorek
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
liść laurowy, olej

Fasolę ugotować z dodatkiem listka laurowego, po czym odsączyć i ostudzić. Kiszoną kapustę pokroić nożem na mniejsze kawałki (by się nie ciągnęła), doprawić do smaku, delikatnie podlać olejem i udusić pod przykryciem aż do miękkości. Ostudzić. Pory drobno posiekać. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać gęsto szczypiorkiem. Chłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:42, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka zimowa

25 dag kiszonej kapusty
4 parówki
3 ogórki konserwowe
2 jabłka
1 marchewka
majonez, śmietana

Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przelać wodą i dokładnie odcisnąć. Pokroić nożem na drobniejsze kawałki. Parówki (lub serdelki) oraz ogórki pokroić w talarki, jabłka w kosteczki, a marchew utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać sos przygotowany z majonezu rozcieńczonego śmietaną i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:44, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka witaminowa

15 dag kalafiora
15 dag fasolki szparagowej
20 dag pomidorów
10 dag szynki
10 dag ugotowanej wołowiny
majonez
natka pietruszki
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki musztardy
1/2 główki sałaty
2 jajka na twardo
sól, pieprz, mielona papryka

Kalafior i fasolkę ugotować na półmiękko w oddzielnych naczyniach. Ostudzić i dokładnie odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i posolić, a następnie pokroić na drobne kawałki. Szynkę i ugotowaną szynkę pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pozostałymi warzywami, posiekaną natka pietruszki, majonezem, musztardą, octem i przyprawami. Sałatę dokładnie wypłukać, odsączyć i wyłożyć liśćmi dno salaterki. Nałożyć na nie sałatkę i udekorować ją pokrojonymi w talarki jajkami na twardo oraz natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:44, 12 Lip 2006    Temat postu:

2 pory
5 słodkich papryk
40 dag pomidorów
1 główka sałaty
1 szklanki oleju
1 szklanki octu winnego
1 cebula
szczypiorek
sól, pieprz, ketchup

Filety rybne pokruszyć na niewielkie kawałki. Pomidory sparzyć i obrać, papryki umyć i wydrążyć. Warzywa te pokroić na małe paseczki lub w kosteczkę, a pory drobno posiekać. W oddzielnym naczyniu zmieszać olej z octem winnym, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszać z posiekaną cebulą, porami i bardzo drobno pokrojonym szczypiorkiem. Wszystko wymieszać, po czym połączyć z papryką i pomidorami oraz przygotowanym mięsem i na koniec doprawić do smaku ketchupem. Sałatkę wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Podawać przystrojoną liśćmi sałaty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:04, 13 Lip 2006    Temat postu:


Sałatka z kurkami
Składniki:
- 30 dag rukoli
- 1/2 endywii
- 1 radicchio
- 20 dag kurek
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- 100 ml białego wina
- 1 pęczek koperku
- ocet balsamiczny
- 10 dag parmezanu
- sól
- pieprz. Sos z rukoli: 150 ml oliwy
- 10 dag rukoli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki listków bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz. Sos balsamiczny: 5 dag cukru
- 150 ml octu balsamicznego

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj składniki sosu z rukoli. Przygotuj sos balsamiczny: cukier rozpuść na patelni i lekko skarmelizuj. Zalej octem i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sałaty umyj, podziel na kawałki i wymieszaj. Kurki oczyść, sparz i uduś na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem, winem i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, opłucz, pokrój, skrop oliwą, upiecz na grillu, posól, przypraw sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny. Sałaty wymieszaj z częścią sosu z rukoli, obłóż kurkami, awokado, papryką, wokół polej pozostałym sosem z rukoli i skrop sosem balsamicznym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:05, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z kus kus
Składniki:
- pół szkl. kus-kus
- 3 ogórki konserwowe
- 3 - 4 kawałki papryki konserwowe
- 1 słoik cebulki złotej
- 10 - 15 dag szynki
- 10 - 15 dag sera żółtego
- majonez
- pieprz
- sól

Sposób przyrządzania:

Kaszę zalać połową szkl. wrzatku ,odczekać 5 min.wszystkie składniki pokroić,połaczyć ,dodać majonez.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:07, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym
Składniki:
- 2 pomidory (20 dag)
- 1 ogórek (15 dag)
- 1 główka sałaty lodowej
- 60 dag piersi kurczaka
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2/3 szklanki ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sos:
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przyrządzania:

Przygotować sos: składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, polać syropem klonowym wymieszanym z musztardą i marynować 1 godz. Wyjąć z marynaty, obtoczyć w sezamie, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Sałatę porwać na kawałki, połączyć z ogórkami i pomidorami, wymieszać z 3 łyżkami sosu. Podawać z kawałkami kurczaka, skropionymi pozostałym sosem.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:09, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z kurczakiem popularna
Składniki:
- 4 ugotowane piersi z kurczaka
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- puszka zielonego groszku
- słoiczek selera konserwowego
- majonez

Sposób przyrządzania:

Ugotowane filety i ananasy pokroić w grubą kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami i majonezem. Nie doprawiać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin