Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przepis z programu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:20, 04 Lut 2007    Temat postu:

MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM

Składniki:

10 dag sera Mascarpone
2 jajka
6 dag sera Parmezanu
6 dag sera Gruyere
makaron penne
sos beszamelowy

Przygotowanie:
Przyrządzamy sos beszamelowy z dodatkiem podsmażonej cebulki i gałki muszkatołowej. Dodajmy 10 dag serka Mascarpone, 2 lekko ubite żółtka, połowę z 6 dag tartego parmezanu, oraz 6 dag sera Gruyere. Wszystko razem mieszamy, aż sery zaczną się topić w gorącym sosie. W dwóch litrach osolonej wody podgotujemy przez 6 minut makaron penne. Ubijamy na pianę 2 białka.
Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i zalewamy sosem z trzema gatunkami sera. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pianę z białek. Do posmarowanego masłem i rozgrzanego w piekarniku naczynia przekładamy makaron z sosem. Posypujemy resztą parmezanu, dzięki czemu na wierzchu utworzy się serowa skorupka. Całość zapiekamy 12 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:21, 04 Lut 2007    Temat postu:

MARYNOWANE, PIECZONE BAKŁAŻANY I POMIDORY Z SEREM FETA
trudność: łatwe


Składniki

dojrzałe pomidory
2 bakłażany
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
bazylia
mieszane liście sałat
20 dag pokrojonej fety
szczypta papryki
półtłusta śmietana

Przygotowanie
Dojrzałe pomidory obieramy ze skórki, przepoławiamy i pieczemy w piekarniku około godziny. W międzyczasie pieczemy 2 średnie, pokrojone na plastry, posolone i odciśnięte bakłażany. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą z oliwy, octu balsamicznego i bazylii. Mieszamy i trzymamy w chłodzie, aż do momentu podania z przestudzonymi pomidorami na warstwie mieszanych liści sałaty. Posypujemy 20 dag pokrojonej w paski fety i ozdabiamy półtłustą śmietaną i szczyptą papryki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:23, 04 Lut 2007    Temat postu:

MARYNOWANE, PIECZONE BAKŁAŻANY I POMIDORY Z SEREM FETA
trudność: łatwe

Składniki
dojrzałe pomidory
2 bakłażany
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
bazylia
mieszane liście sałat
20 dag pokrojonej fety
szczypta papryki
półtłusta śmietana

Przygotowanie
Dojrzałe pomidory obieramy ze skórki, przepoławiamy i pieczemy w piekarniku około godziny. W międzyczasie pieczemy 2 średnie, pokrojone na plastry, posolone i odciśnięte bakłażany. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą z oliwy, octu balsamicznego i bazylii. Mieszamy i trzymamy w chłodzie, aż do momentu podania z przestudzonymi pomidorami na warstwie mieszanych liści sałaty. Posypujemy 20 dag pokrojonej w paski fety i ozdabiamy półtłustą śmietaną i szczyptą papryki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:24, 04 Lut 2007    Temat postu:

MAZISTE CIASTKA CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI I WINEM MARSALA
trudność: łatwe

Składniki
tuzin miękkich, suszonych śliwek
50 ml wytrawnej Marsali
3 jajka
słodzik
15 g niesłodzonego kakao
2 czubate łyżki świeżego twarożku (8% zawartości tłuszczu)
łyżeczka słodziku
1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego

Przygotowanie
Śliwki zalewamy winem, zagotowujemy i odstawiamy na jak najdłużej – nawet na parę dni. Do żółtek dodajemy słodzik, przesiane kakao i obijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do kakaowej masy i delikatnie mieszamy. Gdy mieszanka jest gładka, napełniamy nią posmarowane odrobiną bezwonnego oleju miseczki do zapiekania. Ciasto wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. 4 z 12 namoczonych w winie śliwek odkładamy do dekoracji, a pozostałe osączamy i kroimy. Do twarożku wlewamy wino i wrzucamy posiekane śliwki. Dosładzamy słodzikiem i dodajemy ekstrakt czekoladowy. Wszystko razem mieszamy. Czekoladowe ciastka ostrożnie kroimy na pół. Czubatą łyżkę masy kładziemy na spodzie, przykrywamy drugą połową, lekko dociskamy i dekorujemy śliwką. Przed podaniem oprószamy deser odrobiną kakao.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:26, 04 Lut 2007    Temat postu:

MEKSYKAŃSKIE ENCHILADAS
trudność: łatwe

Salsaśrednia, czerwona cebula
czterystugramowa puszka pomidorów
dwie łyżki posiekanej kolendry
zielone chilli
sok z limonki

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory odcedzamy. Chilli siekamy. Połowę cebuli mieszamy z pozostałymi składnikami.

Pozostałe składniki

4 tortille
10 dag sera średnio łagodnego
15 dag mozzarelli

Przygotowanie
Tortille odświeżamy, podsmażając 6 sekund z każdej strony na suchej patelni. Pośrodku każdego placuszka układamy łyżkę salsy, czubatą łyżkę pokrojonych
w kostkę i wymieszanych serów, oraz łyżkę śmietany. Ostrożnie zwijamy placek
i układamy go w naczyniu do zapiekania złączeniem na dół. Po ułożeniu wszystkich tortilli w naczyniu polewamy je resztą śmietany, pokrywamy pozostałą salsą
i posypujemy resztką sera oraz cebuli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i pieczemy 25 – 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:28, 04 Lut 2007    Temat postu:

NIEPIECZONE CIASTO CZEKOLADOWE
trudność: łatwe

Składniki
20 dag ciemnej czekolady
5 dag masła
ubita śmietana
25 dag owsianych herbatników
5 dag suszonych wiśni
5 dag rodzynek
3 łyżki rumu
10 dag niesolonych pistacji

Przygotowanie

Roztapiamy 20 dag ciemnej czekolady o 75% wartości masy kakaowej – ale tym razem bez dodatku wody. Łączymy z 5 dag masła. Dodajemy lekko ubitą śmietanę. 25 dag lekko słodzonych owsianych herbatników łamiemy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do masy czekoladowo-śmietanowej i mieszamy. 5 dag suszonych wiśni i tyle samo rodzynek moczymy przez noc w trzech łyżkach rumu i dodajemy do mieszanki. Na koniec wrzucamy 10 dag grubo pokrojonych, niesolonych pistacji. Wszystko razem mieszamy. Przekładamy masę czekoladową do lekko natłuszczonej, dwudziestocentymetrowej tortownicy. Mocno i starannie ugniatamy mieszankę, wyrównując przy tym wierzch deseru. „Ciasto” przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, by stężało. Po wyjęciu oprószamy powierzchnię odrobiną kakao. Podajemy ze śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:32, 04 Lut 2007    Temat postu:

ORIENTALNA DUSZONA WIEPRZOWINA
trudność: łatwe

Składniki
kilogram wieprzowej łopatki
120 ml sosu sojowego
120 ml ciemnego wina ryżowego
imbir
czosnek
chilli
mała cebula
cynamon
gwiazdka anyżu

Przygotowanie
Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w grubą kostkę mięso. Powinno być rozłożone na dnie pojedynczą warstwą. W dzbanku mieszamy sos sojowy, wino, czubatą łyżkę utartego imbiru i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy łyżkę cukru, dwa zmiażdżone ząbki czosnku i dwie posiekane papryczki chilli. Zalewamy mięso, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dwa kawałki cynamonu i anyż. Mięso przykrywamy i dusimy półtorej godziny. W połowie gotowania należy potrawę zamieszać. Orientalną duszoną wieprzowinę przybieramy pokrojonym w zapałkę szczypiorkiem oraz chilli i podajemy
z tajskim ryżem i smażonymi, zielonymi warzywami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:33, 04 Lut 2007    Temat postu:

ORIENTALNA DUSZONA WIEPRZOWINA
trudność: łatwe

Składniki
kilogram wieprzowej łopatki
120 ml sosu sojowego
120 ml ciemnego wina ryżowego
imbir
czosnek
chilli
mała cebula
cynamon
gwiazdka anyżu

Przygotowanie
Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w grubą kostkę mięso. Powinno być rozłożone na dnie pojedynczą warstwą. W dzbanku mieszamy sos sojowy, wino, czubatą łyżkę utartego imbiru i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy łyżkę cukru, dwa zmiażdżone ząbki czosnku i dwie posiekane papryczki chilli. Zalewamy mięso, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dwa kawałki cynamonu i anyż. Mięso przykrywamy i dusimy półtorej godziny. W połowie gotowania należy potrawę zamieszać. Orientalną duszoną wieprzowinę przybieramy pokrojonym w zapałkę szczypiorkiem oraz chilli i podajemy
z tajskim ryżem i smażonymi, zielonymi warzywami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:27, 15 Lip 2007    Temat postu:

OSZUKAŃCZY CZEKOLADOWY BISZKOPT Z OWOCAMI

Składniki


biszkoptowe babeczki czekoladowe
dżem wiśniowy
wiśnie ze słoika
100 ml rumu
gotowy krem budyniowy
serek mascarpone
półtorej tabliczki czekolady

Przygotowanie

„Oszukańczy” dlatego, że robi się go prawie w całości z gotowych artykułów. Biszkoptowe, czekoladowe babeczki dostępne w każdym supermarkecie kroimy na pół, przekładamy kwaskowatym dżemem wiśniowym i układamy w misce. Kolejnym składnikiem są wiśnie ze słoika, które przez noc moczymy w 100 ml rumu. Następnego dnia ciastka nasączamy owym rumem i posypujemy wiśniami.
Gotowy krem budyniowy mieszamy z pełnotłustym serkiem mascarpone i z półtorej tabliczki roztopionej czekolady. Masę wykładamy na wiśnie, wyrównujemy powierzchnię i pokrywamy bitą śmietaną. Dekorujemy wiórkami czekolady, przykrywamy folią i mocno schładzamy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:28, 15 Lip 2007    Temat postu:

OWSIANA KRAJANKA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM
trudność: łatwe

Składniki

pół kilo śliwek
czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu
30 dag mąki razowej
15 dag płatków owsianych
płaska łyżeczka soli
20 dag masła
10 dag miękkiego, brązowego cukru



Ze śliwek usuwamy pestki, miąższ kroimy w plasterki. Do śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane i sól. Do mąki dodajemy roztopione masło i cukier. Wyrabiamy ciasto łyżką, a następnie rękami. Połowę masy wykładamy do foremki 25 x 15 cm. Ubijamy ręką. Na cieście równomiernie rozprowadzamy śliwki. Przykrywamy je resztą mieszanki i mocno ugniatamy. Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:29, 15 Lip 2007    Temat postu:

PAD TAI - TAJSKIE KLUSKI Z KREWETKAMI

trudność: łatwe

Składniki

10 dag makaronu ryżowego, zwanego też celofanowym
2 łyżki suszonych krewetek
kilka krewetek tygrysich
2 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
2 jajka
cebula
sos rybny
sok z limonki
szczypiorek
świeża kolendra
prażone fistaszki

Przygotowanie

Makaron oraz krewetki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Siekamy czosnek, chilli i cebulę. Na patelni mocno rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego. Rozprowadzamy go po całej powierzchni, wrzucamy chilli, czosnek i cebulę. Smażymy minutę do półtorej na ostrym ogniu, aż cebula zacznie mięknąć. Wrzucamy namoczone krewetki oraz kilka krewetek tygrysich, rozmrożonych i pokrojonych na kawałki. Dodajemy dwie łyżki sosu rybnego i sok z dużej limonki. Wrzucamy na patelnię makaron i mieszamy. Zalewamy roztrzepanymi jajkami i smażymy minutę, by się ścięły. Po minucie zaczynamy mieszać zawartość patelni. Na koniec potrawę posypujemy niesolonymi, prażonymi fistaszkami, posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:29, 15 Lip 2007    Temat postu:

PASTA Z KRABA
trudność: trudne

Składniki
duża szalotka
2 dwie łyżki sherry
przyprawy
15 dag niesolonego masła
30 dag mięsa krabów
1 łyżeczka soku z cytryny
półtorej łyżeczki ekstraktu z sardeli
sól
pieprz

Przygotowanie
Drobno posiekaną szalotkę wrzucamy do rondelka, wlewamy sherry, dodajemy po dużej szczypcie pieprzu kajeńskiego i przyprawy z łupinek gałki muszkatołowej, a także trochę świeżo startej gałki. Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu dwie minuty, aż połowa sherry odparuje. Dodajemy masło. Mieszamy, by się roztopiło i połączyło z sherry oraz szalotką, a następnie gotujemy przez kwadrans na maleńkim ogniu. Gdy masło wystygnie, przecedzamy je przez sitko, a pozostałą na nim szalotkę starannie wyciskamy, by wydobyć z niej wszystkie soki. Schładzamy masło, miksując je w misce, stojącej na lodzie. Po około pięciu minutach masło przypomina gęsty majonez. Dodajemy mięso krabów – połowa jasnego, połowa ciemnego. Wlewamy sok z cytryny i ekstrakt z sardeli. Dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu – po wymieszaniu trzeba potrawę skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Wszystko razem starannie mieszamy, by składniki się połączyły.
Napełniamy masą małe miseczki po brzegi i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, w której trochę stężeją. Tuż przed podaniem posypujemy odrobiną pieprzu kajeńskiego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:30, 15 Lip 2007    Temat postu:

PIECZEŃ JAGNIĘCA Z SOSEM SHREWSBURY
trudność: łatwe

Składnik główny
jagnięcina

Sos
sos powstały po pieczeniu jagnięciny
mąka
musztarda w proszku
pół litra wina Beaujolais
galaretka z czerwonych porzeczek
sok z cytryny
sos Worcestershire
sól i pieprz

Przygotowanie
Mięso przyprawiamy i pieczemy w średniej temperaturze, licząc godzinę na kilo mięsa. Co najmniej trzy razy polewamy je wytworzonym sosem, aby nie wyschło. Gdy upieczone – odstawiamy je na chwilę, by stężało.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:31, 15 Lip 2007    Temat postu:

PIECZONA KACZKA Z WIŚNIOWYM SOSEM
trudność: łatwe

Składniki

kaczka
sól gruboziarnista
pieprz

Sos
10 dag suszonych wiśni
250 ml czerwonego wina
3 dag cukru
czerwony ocet winny

Przygotowanie
Kaczka to tłusty ptak, więc trzeba pozbyć się tłuszczu, nakłuwając skórę szpikulcem. Nie wbijamy go w mięso, bo wyciekną soki. Wystarczy podziurawić skórę – przez te otworki wypłynie tłuszcz. By uzyskać chrupiącą skórkę, należy ją jak najbardziej wysuszyć i posypać gruboziarnistą solą. Kaczkę doprawiamy też pieprzem. Pieczemy ją – najlepiej na drucianej podpórce – w jak najwyższej temperaturze przez godzinę i 40 minut. W tym czasie musimy parę razy wysunąć kaczkę z piekarnika i wybrać z brytfanny wytapiający się tłuszcz.

Sos
10 dag suszonych wiśni moczymy co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc, w 250 mililitrach czerwonego wina. Następnie wrzucamy je do rondelka, dodajemy 3 dag cukru i łyżkę dobrej jakości czerwonego octu winnego. Wszystko razem gotujemy na maleńkim ogniu, aż płyn odparuje i zamieni się w sos.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:31, 15 Lip 2007    Temat postu:

PIECZONE RISOTTO
trudność: łatwe

Składniki
15 dag pokrojonego wędzonego boczku
3 dag masła
średnia cebula
ryż
700ml bulionu warzywnego
10 dag startego parmezanu
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka śmietany
pieprz

Przygotowanie

Na suchą patelnię wrzucamy 15 dag drobno pokrojonego, wędzonego boczku, a gdy wytopi się trochę tłuszczu – smażymy, aż się zrumieni. Wybieramy boczek, a na patelni roztapiamy 3 dag masła i dusimy w nim średnią, drobno posiekaną cebulę przez 5 minut, aż się zeszkli. Wrzucamy boczek z powrotem. Wsypujemy ryż i mieszamy, żeby ziarna pokryły się masłem i tłuszczem z boczku. Doprawiamy pieprzem, ale nie solimy, bo ser i bekon są wystarczająco słone. Zwiększamy temperaturę i wlewamy 700 mililitrów warzywnego bulionu, przyrządzonego z proszku, lub kostki. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a gdy się zagotuje – przelewamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza piekarnika Po tym czasie dodajemy 10 dag startego parmezanu i pieczemy jeszcze kwadrans.
Lekko ubijamy jedno całe jajko i 2 żółtka, dodajemy łyżkę świeżej śmietany. Polewamy sosem potrawę. Odstawiamy risotto na dwie minuty, by jajka się podgotowały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin