Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przepis z programu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:33, 29 Sty 2007    Temat postu:

CREME BRULEE Z OWOCAMI MARAKUI
trudność: trudne

Składniki
krem angielski (przepis na krem angielski jest podany na liście przepisów z programu)
6 dużych owoców marakui (ok.25 dag miąższu)
cukier

Przygotowanie

Do sosu angielskiego z żółtek, śmietany, cukru i wanilii dodajemy zawartość sześciu dużych owoców marakui – około 25 dag miąższu. Sos przecedzamy, by oddzielić pestki. Krem rozlewamy do ośmiu żaroodpornych miseczek. Ustawiamy je na blasze do pieczenia, na którą nalewamy trochę ciepłej wody. Wstawimy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Po upieczeniu krem musimy ostudzić, a następnie mocno schłodzić. Każdą porcję posypujemy płaską łyżeczką cukru, starając się rozprowadzić go równomiernie. Cukier zwilżamy odrobiną wody, a następnie topimy go i karmelizujemy płomieniem mini-lampy lutowniczej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:35, 29 Sty 2007    Temat postu:

CURRY Z JAJEK I SOCZEWICY Z KOKOSEM I PIKLOWANĄ LIMETKĄ


Składniki:
1 papryczka chilli – oczyszczona z nasion i posiekana
2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane
1 duża cebula – pokrojona na plasterki
1 czubata łyżeczka piklowanej limonki – drobno pokrojona
1 cm korzenia imbiru – starty na tarce
1 łyżka nasion kolendry – uprażonych i utłuczonych w moździerzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego – uprażonego i utłuczonego w moździerzu
1 łyżeczka kminku – uprażonego i utłuczonego w moździerzu
3 ziarna kardamonu – uprażone i utłuczone w moździerzu
kurkuma
kozieradka
mleczko kokosowe
85g zielonej soczewicy
otarta skórka i sok z połowy limonki

Przygotowanie
Smażymy cebulę z czosnkiem i chilli, dodajemy piklowaną limonkę, imbir, uprażone i utłuczone przyprawy, kurkumę, kozieradkę oraz skórkę limonki. Wrzucamy soczewicę, wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki. Gotujemy 45 minut, 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przepołowione jajka, ugotowane na twardo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:36, 29 Sty 2007    Temat postu:

CZEKOLADOWE CIASTO DLA DOROSŁYCH
trudność: łatwe

Składniki
6 jajek
15 dag cukru
5 dag kakao
suszone śliwki
winiak Armaganc
1 łyżka śmietany
czekolada

Przygotowanie
Pieczemy je z sześciu żółtek ukręconych na gęstą masę z 15 dekagramami drobnego cukru. Dodajemy do nich 5 deka przesianego kakao i mieszamy. Łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Mieszanką napełniamy dwie dwudziestocentymetrowe tortownice. Ciasto pieczemy 15 minut na środkowej półce piekarnika. Suszone śliwki musimy namoczyć w Armagnacku sporo wcześniej. Tuzin odkładamy – resztę wrzucamy wraz z alkoholem do robota kuchennego, dodajemy czubatą łyżkę śmietany i rozdrabniamy na pure, którym przekładamy krążki ciasta. Tuzin odłożonych śliwek moczymy w roztopionej czekoladzie, pozostałą mieszamy ze śmietaną i masą smarujemy wierzch tortu, następnie dekorujemy go śliwkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:38, 29 Sty 2007    Temat postu:

DESER „MONT BLANC”

Składniki:
2 białka z jajek
10 dag cukru
puree kasztanowe
ser Mascarpone
twarożek
esencja waniliowa
cukier puder

Przygotowanie:
2 białka ubijamy na sztywną pianę, następnie – wciąż ubijając – stopniowo dodajemy 10 dag cukru, najlepiej nierafinowanego. Formujemy 8 okrągłych bez z wgłębieniem pośrodku. Pieczemy je pół godziny w 140° Celsjusza, poczym wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy do całkowitego wystygnięcia. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę słodzonego puree z kasztanów. Na kasztanową masę kładziemy łyżkę serka Mascarpone, wymieszanego ze świeżym twarożkiem, esencją waniliową i cukrem – a ponieważ deser nazywa się Mont Blanc – przed podaniem oprószamy go „śniegiem”, czyli cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:12, 30 Sty 2007    Temat postu:

DESER KAWOWY
trudność: łatwe

Składniki

żelatyna
jajka
pełnotłuste mleko
skrobia kukurydziana
6 łyżek kawy rozpuszczalnej
200 ml śmietanki
bita śmietana

Przygotowanie
Namaczamy sproszkowaną żelatynę w wodzie i dodajemy ją do kremu z żółtek, pełnotłustego mleka i skrobi kukurydzianej, oraz 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Gdy się całkowicie rozpuści, masę przelewamy do miski, studzimy, po czym mieszamy z 200 mililitrami śmietany.
W drugiej misce ubijamy miękką pianę z białek i delikatnie łączymy ją z kremem. Rozlewamy go do wysokich szklanek i odstawiamy na dwie godziny do zastygnięcia, a następnie mocno schładzamy. Przed podaniem krem polewamy syropem kawowym, przyrządzonym z wody, cukru oraz kawy rozpuszczalnej i przybieramy bitą śmietaną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:14, 30 Sty 2007    Temat postu:

DESER RABARBAROWY
trudność: łatwe

Składniki

pół kilo rabarbaru
8 dag cukru
imbir – świeży i w syropie
20 dag naturalnego jogurtu

Przygotowanie
Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na spore kawałki. Dodajemy cukier. Posypujemy łyżeczką świeżego, posiekanego korzenia imbiru. Rabarbar wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Po upieczeniu odlewamy sok, a z rabarbaru robimy w mikserze puree. Rozdrabniając miąższ dodajemy 2 łyżki soku. Połowę rabarbaru dodajemy do jogurtu. Dokładnie mieszamy. Do szklanych, wysokich pucharków nakładamy jaśniejszy mus, a na wierzch – warstwę rabarbarowego puree. Imbir z syropu kroimy na cienkie paseczki i dekorujemy nim deser. Pucharki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Mus jest najlepszy, gdy mocno go schłodzimy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:15, 30 Sty 2007    Temat postu:

DIETETYCZNY DESER ZE ŚWIEŻEGO TWAROŻKU
trudność: łatwe

Składniki

żelatyna w proszku lub listkach
8 dag cukru
150 mililitrów półtłustego mleka
80 dag świeżego twarożku
esencja waniliowa

Przygotowanie
Żelatynę namaczamy przez 5 minut w wodzie. Cukier rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Wyciskamy żelatynę, by usunąć nadmiar wody i rzucamy do mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do świeżego twarożku dodajemy esencję waniliową. Wlewamy słodkie mleko z żelatyną i wszystko razem starannie mieszamy. Miseczki napełniamy serową masą, zakrywamy folią i schładzamy. Gdy zastygnie, wykładamy na talerze i podajemy z kompotem z czerwonych owoców – śliwek, wiśni, truskawek lub malin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:16, 30 Sty 2007    Temat postu:

DOMOWY SOS TATARSKI
trudność: łatwe

Składniki
duże jajko
ząbek czosnku
pół łyżeczki musztardy w proszku
200 ml oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
sok z cytryny
łyżka pokrojonych kaparów
4 posiekane korniszony
garść zielonej pietruszki

Przygotowanie
Do pojemnika malaksera wbijamy duże jajko, dodajemy ząbek czosnku, pół łyżeczki musztardy w proszku oraz pół łyżeczki soli – i wszystko razem miksujemy. Do jajka wlewamy 200 mililitrów oliwy z oliwek. Można też wykorzystać olej arachidowy lub z pestek winogron. Olej wlewamy bardzo powoli. Majonez doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, łyżkę pokrojonych kaparów oraz cztery drobno posiekane korniszony i garść zielonej pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:16, 30 Sty 2007    Temat postu:

DOPIAZA, CZYLI CURRY MIĘSNO-CEBULOWE
trudność: łatwe

Składniki
kilogram wołowej łopatki
mieszanka nasion kolendry, kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kardamonu
sproszkowana kozieradka i kurkuma
czosnek
świeży imbir
zielone chilli
pół kilo cebuli
2 średnie pomidory
10 dag skondensowanego miąższu kokosowego
150 ml jogurtu naturalnego
sok z limonki
liście kolendry

Przygotowanie
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i prażymy parę minut. Gorące przyprawy wsypujemy do moździerza i dokładnie miażdżymy.
Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy kilka minut z czosnkiem i chilli. Dodajemy pokrojone w kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso. Mieszamy je z cebulą, dodajemy zmiażdżone i sproszkowane przyprawy, posiekany imbir oraz obrane ze skórki i posiekane pomidory. Miąższ kokosowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do curry. Dodajemy jogurt. Wszystko razem mieszamy i gotujemy dwie godziny na małym ogniu. Tuż przed podaniem dodajemy świeży sok z limonki oraz garstkę liści kolendry. Serwujemy z ryżem basmati.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:17, 30 Sty 2007    Temat postu:

EGZOTYCZNA, TUNEZYJSKA SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW
trudność: łatwe

Składniki
70 dag bakłażanów
70 dag pomidorów
30 dag cebuli
duże chilli
4 ząbki czosnku
kmin rzymski
ziele angielskie
3 czubate łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki posiekanej mięty

Przygotowanie
Bakłażany kroimy razem ze skórą w centymetrową kostkę i wrzucamy do durszlaka. Przesypujemy łyżką soli i przykrywamy talerzykiem, który obciążamy. Po godzinie bakłażany puszczą sok. Na blacie rozkładamy ściereczkę. Kawałki bakłażanów mocno wyciskamy. Odciśnięte warzywo starannie osuszamy w ściereczce. Wrzucamy kawałki do miski, polewamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Poniżej, na drugiej blasze wstawiamy obrane ze skóry i przekrojone na pół pomidory. Warzywa pieczemy 25 minut. W międzyczasie dusimy posiekaną cebulę, chilli i czosnek. Gdy cebula zmięknie – dodajemy uprażone i roztarte w moździerzu przyprawy: kmin rzymski i ziele angielskie. Do cebuli wrzucamy upieczone bakłażany oraz pomidory, pokrojone na kawałki. Doprawiamy do smaku. Dodajemy 2/3 zieleniny – resztę wykorzystamy później jako przybranie. Sałatkę przekładamy na salaterkę, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Najlepsza jest po paru dniach, gdy wszystkie aromaty dobrze się wymieszają.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:18, 30 Sty 2007    Temat postu:

FIGI PIECZONE Z SEREM GORGONZOLA, W SOSIE Z MIODU I CZERWONEGO OCTU WINNEGO
trudność: łatwe

Składniki
12 fig
15 dag pikantnej Gorgonzoli
2 łyżki płynnego miodu
czerwony ocet winny

Przygotowanie
Tuzin fig przepoławiamy, układamy na blasze do pieczenia, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy 5 – 6 minut, aż będą miękkie i zrumienione. 15 dag pikantnej Gorgonzoli kroimy w kostkę i układamy ją na figach. Wstawiamy pod rozgrzany grill, by ser się roztopił. Mieszamy po dwie łyżki płynnego miodu oraz czerwonego octu winnego i polewamy sosem figi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:19, 30 Sty 2007    Temat postu:

GRECKIE CIASTO POMARAŃCZOWE Z MIODOWYM SYROPEM
trudność: łatwe

Składniki
2 pomarańcze
17 dag miękkiego masła o pokojowej temperaturze
17 dag drobnego cukru
3 całe jajka
25 dag semoliny
13 dag mielonych migdałów
4 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag miodu
5 łyżek wody
kawałek cynamonu
5 łyżek soku pomarańczowego
półtorej łyżki soku z cytryny
pełnotłusty jogurt, orzechy pistacjowe i miód do dekoracji

Przygotowanie
Pomarańcze kroimy na kawałki, usuwamy pestki, wrzucamy do malaksera i miksujemy na puree. Do miski wrzucamy masło, cukier, jajka, semolinę i migdały. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Dodajemy pomarańcze i mieszamy. Tortownicę lub kwadratową blachę smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Masę przekładamy i wyrównujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wstawiamy ciasto na środkową półkę, pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy dalsze 40 – 45 minut. Po upieczeniu polewamy je syropem, ugotowanym z miodu, wody i cynamonu. Syrop gotujemy
5 minut na małym ogniu, a następnie zwiększamy płomień i dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika – gęsto nakłuwamy je szpikulcem i polewamy syropem. Greckie ciasto pomarańczowe dekorujemy warstwą pełnotłustego jogurtu i posypujemy orzechami pistacjowymi oraz polewamy miodem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:20, 30 Sty 2007    Temat postu:

GRZANKI Z SEREM - WELSH RABBIT, CZYLI „WALIJSKI KRÓLIK”trudność: łatwe

Składniki

4 duże kromki pieczywa
jajko
4 łyżki ciemnego piwa
łyżeczka musztardy w proszku
łyżka startej cebuli
łyżka posiekanej szałwii
łyżeczka sosu Worcestershire
ser żółty ostry (Cheddar)
pieprz kajeński

Przygotowanie
4 duże kromki białego pieczywa – jest bardziej chrupkie – opiekamy w piekarniku przez około 10 minut. Następnie układamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej aluminiową folią. Do miski wlewamy roztrzepane jajko, oraz 4 łyżki ciemnego piwa. Dodajemy łyżeczkę musztardy w proszku, łyżkę startej cebuli, łyżkę posiekanej szałwii, oraz łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy i dodajemy ser – ostry, dojrzały, niepasteryzowany - najlepiej Cheddar. Mieszankę dzielimy na cztery części i nakładamy na tosty. Posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego. Grzanki wstawiamy pod rozgrzany grill na około 5 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
Delia Smith


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:03, 02 Lut 2007    Temat postu:

HERBATNIKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE


Składniki:
10 dag masła
7 dag cukru damerara
łyżka syropu cukrowego
10 dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
10 dag płatków owsianych
4 dag siekanych migdałów
drobno pokrojona ciemna czekolada

Przygotowanie:

Masło, cukier i syrop podgrzewamy w rondelku, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, mieszamy z płatkami, połową migdałów i czekolady. Sypkie składniki łączymy z masłem. Mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Formujemy ciasteczka. Posypujemy pozostałą czekoladą i migdałami. Pieczemy kwadrans w temperaturze 160 stopni. Migdały i czekoladę można zastąpić rodzynkami i orzechami laskowymi, morelami i orzechami pecan, suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi itp.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:04, 02 Lut 2007    Temat postu:

HISZPAŃSKA PAELLA
trudność: trudne

Składniki
kurczak
duża cebula
czerwona papryka
15 dag kiełbasy paprykowej chorizo
2 ząbki czosnku
szafran
pieprz kajeński
papryka w proszku
20 dag pomidorów
litr bulionu
35 dag ryżu
tuzin krewetek tygrysich
10 dag świeżo łuskanego zielonego groszku

Przygotowanie
Podzielonego na 8 porcji kurczaka zrumieniamy na oliwie. Usmażone mięso przekładamy na talerz, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grubo pokrojoną cebulę. Dodajemy oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną paprykę, oraz kiełbasę. Smażymy 6 - 8 minut na średnim ogniu, aż wszystko ładnie się zrumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę szafranu, ćwierć łyżeczki pieprzu kajeńskiego oraz łyżeczkę sproszkowanej papryki. Dokładamy kawałki kurczaka
i obrane ze skóry oraz drobno pokrojone pomidory. Wlewamy gorący bulion. Doprawiamy potrawę solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia i gotujemy 10 minut. Następnie wyjmujemy kurczaka,
a wsypujemy ryż. Lekko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut, po czym z powrotem wrzucamy kawałki kurczaka, dokładamy tuzin krewetek tygrysich
i zielony groszek. Dociskamy go widelcem, by zanurzył się w bulionie. Całość musi się gotować od 10 do 15 minut. Paella będzie gotowa, gdy krewetki staną się różowe,
a ryż zmięknie. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. W Hiszpanii podaje się do potrawy cząstki cytryn, których sokiem możemy polać jedzenie na talerzu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin