Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Przepis z programu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:05, 02 Lut 2007    Temat postu:

IDEALNA JAJECZNICA

Składniki:

2 jajka
20g masła

Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy połowę masła. Jajka lekko ubijamy, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozpuszczone masło rozprowadzamy po całym dnie rondelka. Pokrywamy nim również jego ścianki na wysokość trzech centymetrów – nie chcemy, by jajka do nich przywarły. Rondelek znów stawiamy na ogniu i wlewamy jajka. Najlepszy do mieszania jest drewniany widelec – można użyć drewnianej łyżki, o ile ma kształt umożliwiający dotarcie do każdego zakątka naczynia. Jajka mieszamy, aż zaczną się ścinać. Zdejmujemy je z ognia, gdy mniej więcej jedna czwarta masy jest jeszcze płynna. Dodajemy resztę masła i kontynuujemy mieszanie, aż się rozpuści. Podajemy na toście lub podpieczonym bajglu.

Wersja dietetyczna:

W pierwszym etapie masło zastępujemy mlekiem, w drugim – świeżym twarożkiem.

Wersja luksusowa:
Wędzonego łososia kroimy na centymetrowe paski i zalewamy czterema łyżkami śmietany. Gdy smażone jajka zaczynają się ścinać – dodajemy łososia i mieszamy, dopóki nie odparuje większość płynu. Doprawiamy do smaku i podajemy na toście lub w drożdżowej bułeczce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:05, 02 Lut 2007    Temat postu:

JAGNIĘCE NERKI Z MUSZTARDĄtrudność: łatwe

Składniki
pół kilograma jagnięcych nerek
cebula
pieczarki
90 ml białego, wytrawnego wina
musztarda w proszku
musztarda pełnoziarnista
200 ml świeżej śmietany

Przygotowanie
Nerki kroimy wzdłuż na pół ostrym nożem, a następnie nożyczkami wycinamy biały rdzeń i zdejmujemy z nich skórę. Smażymy je 3 minuty – po półtorej na każdej stronie. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok – dolewamy 90 mililitrów białego, wytrawnego wina, a kiedy większość płynu odparuje – dodajemy czubatą łyżeczkę sproszkowanej musztardy angielskiej i dwie czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy i gotujemy, aż znów odparuje połowa płynu. Na koniec wrzucamy do sosu nerki, podgrzewamy i podajemy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:06, 02 Lut 2007    Temat postu:

JAMBALAYA


Składniki:

8 krewetek królewskich
10 dag chorizo
1 cebula
2 ząbki czosnku
zielone chili
2 łodygi selera
żółta, zielona lub czerwona papryka
3 pomidory
liść laurowy
17 dag ryżu długoziarnistego
350 ml bulionu rybnego
1 łyżka sosu Tabasco
garść pietruszki i szczypiorku

Przygotowanie:
Bulion rybny: 8 królewskich krewetek gotujemy przez 3 minuty w połowie litra wody, z sześciu zdejmujemy skorupki, które wrzucamy z powrotem do wrzątku i gotujemy przez pół godziny. Przecedzamy. Na patelni smażymy 10 dag chorizo – ostro doprawionych papryką wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy średnią cebulę, by się zrumieniła. Dodajemy dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, zielone chilli, oczyszczone z pestek i posiekane, dwie łodygi selera, pokrojone na małe kawałki, żółtą, zieloną lub czerwoną paprykę. Selera i paprykę smażymy przez 4 minuty, by zrumieniły się tak, jak pozostałe składniki. Dodajemy 3 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane, oraz listek laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wsypujemy na patelnię 17 dag długoziarnistego ryżu. Mieszamy, by ryż pokrył się tłuszczem i wlewamy 350 mililitrów rybnego bulionu, doprawionego łyżeczką sosu Tabasco. Mieszamy, wyrównujemy powierzchnię, aby ryż był całkowicie zanurzony, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy krewetki, obrane ze skorupek, rozcięte ostrym nożem wzdłuż grzbietu i pozbawione czarnych żyłek. Jambalayę przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut, by krewetki się podgrzały. Tuż przed podaniem potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem i garstką zielonej pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:07, 02 Lut 2007    Temat postu:

KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM
trudność: łatwe

Składniki

kalafior
2 liście bobkowe
gałka muszkatołowa
sól

Sos
100 ml wody z gotującego się kalafiora
2 łyżki śmietany
4 dag tartego sera Gruyere
4 dag parmezanu + dodatkowa łyżka do posypania
sól, pieprz

Przygotowanie
Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Dodajemy dwa pokruszone liście bobkowe, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Do garnka wlewamy wody na 2 palce. Powinna być wrząca, prosto z czajnika. Kalafior gotujemy na parze około dwunastu minut. Przekładamy go do żaroodpornego naczynia i nakrywamy ściereczką, w którą wsiąknie para wodna.

Przygotować sos
100 mililitrów wody, w której gotował się kalafior wlewamy ją do rondla, dodajemy dwie łyżki półtłustej śmietany i ubijając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy parę minut, by część płynu odparowała, a sos trochę zgęstniał. Dodajemy 4 dag tartego sera Gruyere i tyle samo parmezanu. Mieszamy
i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gasimy ogień – ser nie musi się zagotować, ma się tylko połączyć ze śmietaną. Gotowym sosem polewamy kalafior. Posypujemy siekanym szczypiorkiem, dodatkową łyżką świeżo startego parmezanu, oraz szczyptą pieprzu kajeńskiego. Całość wstawiamy na chwilę pod maksymalnie rozgrzany grill, by ser się roztopił. Podajemy z brązowym ryżem lub z makaronem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:08, 02 Lut 2007    Temat postu:

KANADYJSKIE NALEŚNIKI Z MAŚLANKI

Składniki:

15 dag zwykłej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml wody
120 ml maślanki
3 duże jajka

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, suche składniki mieszamy, podobnie jak maślankę z wodą. W kopczyku mąki robimy zagłębienie. Wlewamy porcję płynu i mieszamy elektrycznym mikserem. Do mieszanki dodajemy porcjami wymieszane jajka. Wszystko razem ubijamy na dużej szybkości, aż do otrzymania gładkiego, pozbawionego grudek ciasta. Naleśniki najlepiej smażyć na bardzo gorącym smalcu – około 45 sekund na każdej stronie. Naleśniki polewamy syropem klonowym i podajemy z odrobiną świeżej śmietany. Można ją zastąpić bitą śmietaną, albo lodami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:09, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLASYCZNE SPAGHETTI


Składniki:

20 dag spaghetti
4 litry wody
sól

Przygotowanie:
Dla dwóch osób potrzebujemy około 20 dag spaghetti, które ugotujemy w czterech litrach osolonej wody – to minimum dla tej ilości makaronu. Doprowadzamy wodę do ostrego wrzenia. Wkładamy makaron i czekamy, aż zmięknie, lekko naciskając. Końce zanurzamy łyżką. Gdy tylko woda zacznie ponownie wrzeć – włączamy minutnik. Dobrej jakości makaron gotujemy 12 minut. Tańsze makarony z masowej produkcji gotują się krócej – 8 do dziesięciu minut. Po uruchomieniu minutnika mieszamy zawartość garnka, rozdzielając makaron, by się nie posklejał.

W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy oczyszczone z nasion i posiekane czerwone chilli, oraz 2 duże, rozgniecione ząbki czosnku. Zmniejszamy temperaturę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Spaghetti odcedzamy w durszlaku i polewamy sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:10, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLASYCZNY BISZKOPT

Składniki:

15 dag mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag miękkiego masła
15 dag cukru
3 całe jajka
pół łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z wysoka, by ją napowietrzyć. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem bardzo starannie ubijamy ręcznym mikserem – mieszamy co najmniej minutę. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:10, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLASYCZNY SOS BESZAMELOWY

Składniki:

4 dag masła
400 ml mleka
2 dag mąki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Mleko zagotowujemy z kawałkiem cebuli, paru gałązkami pietruszki, listkiem bobkowym i kilku ziarenkami pieprzu. Można dodać łodygę selera, trochę marchewki itp. Do masła dodajemy mąkę. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i drewnianą łyżką energicznie mieszamy. Gdy masło i mąka się połączą, powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zwiększamy temperaturę. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zacznie gęstnieć. Aby pozbyć się smaku surowej mąki zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy sos przez 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:11, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLASYCZNY SOS HOLENDERSKI

Składniki:

2 żółtka
łyżka octu winnego
łyżka soku cytryny
10 dag masła

Przygotowanie:
2 żółtka, sól i pieprz ubijamy kuchennym w robocie lub blenderze. Rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy łyżkę białego octu winnego oraz łyżkę soku z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gdy już się zagotuje – wlewamy do jajek i dalej ubijamy. W rondlu rozpuszczamy 10 dag masła. Musi być równie gorące, jak ocet z sokiem. Ponownie włączamy robota i ubijamy żółtka, powolutku dodając masło – im wolniej je wlejemy, tym lepszy będzie sos. Dodana do niego piana z białek nie tylko sprawi, że będzie lżejszy, ale też zwiększy jego objętość i ustabilizuje żółtka, co oznacza, że sos można zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce, a potem rozgrzać nad gorącą wodą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:12, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLASYCZNY SOS POMIDOROWY


Składniki:

1 cebula
ząbek czosnku
pokrojone pomidory
garść liści bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy średnią, drobno posiekaną cebulę oraz duży, rozgnieciony ząbek czosnku. Po około pięciu minutach cebula nabierze jasnozłocistego koloru. Zwiększamy temperaturę i wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Dodajemy garstkę listków bazylii i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zmniejszamy temperaturę i gotujemy go na maleńkim ogniu przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając.
W gotowym sosie jest bardzo mało płynu – mniej, niż jedna czwarta początkowej ilości. Na koniec dodajemy jeszcze 3 obrane, pokrojone pomidory, oraz świeżą bazylię i mieszamy.
Można go wzbogacać różnymi produktami: jeśli dodamy chilli – uzyskamy sos, zwany arrabbiata. Możemy wrzucić posiekaną włoską kiełbasę, lub mozzarellę, pokrojoną w drobną kostkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:05, 04 Lut 2007    Temat postu:

KREM ANGIELSKI
(CUSTARD)

Składniki:
1 l kremówki
laska wanilii
6 żółtek
cukier
1 płaska łyżeczka mączki kukurydzianej

Przygotowanie:
W rondlu gotujemy śmietanę z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Wyławiamy wanilię, a śmietanę wlewamy do żółtek, mieszamy, poczym wszystko razem przelewamy do rondla, stawiamy na ogniu i kontynuujemy ubijanie, aż sos zacznie gęstnieć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:07, 04 Lut 2007    Temat postu:

KREM ANGIELSKI
(CUSTARD)


Składniki:
1 l kremówki
laska wanilii
6 żółtek
cukier
1 płaska łyżeczka mączki kukurydzianej

Przygotowanie:
W rondlu gotujemy śmietanę z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Wyławiamy wanilię, a śmietanę wlewamy do żółtek, mieszamy, poczym wszystko razem przelewamy do rondla, stawiamy na ogniu i kontynuujemy ubijanie, aż sos zacznie gęstnieć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:08, 04 Lut 2007    Temat postu:

KREM KARMELOWY
trudność: łatwe

Składniki
15 dag cukru
2 łyżki ciepłej wody
300 ml śmietanki
150 ml pełnotłustego mleka
4 jajka
łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie
Rondelek stawiamy na średnim ogniu i wsypujemy do niego 15 dag cukru. Kryształki cukru muszą się powolutku roztopić. Po mniej więcej 5-ciu minutach cukier zaczyna się roztapiać – wtedy zaczynamy go mieszać. Powinniśmy otrzymać karmel o kolorze ciemnego bursztynu – odrobinę ciemniejszy od płynnego miodu. Gasimy ogień, a do karmelu wlewamy dwie łyżki ciepłej wody. Uwaga – będzie pryskać! Przez chwilę energicznie mieszamy, a gdy bąble znikną – dwie trzecie karmelu wlewamy do naczynia do sufletów, pokrywając nim dno i boki. Rondelek z resztą karmelu stawiamy na małym ogniu. Wlewamy 300 mililitrów śmietanki i 150 mililitrów pełnotłustego mleka. Karmel mieszamy ze śmietaną, aż się połączą. Karmelową mieszankę wlewamy do czterech roztrzepanych jajek. Krem mieszamy i dodajemy łyżeczkę esencji waniliowej. Jeszcze raz mieszamy i wlewamy do przygotowanego naczynia, przy okazji przecedzając przez sitko, na wypadek, gdyby pozostały grudki nierozpuszczonego karmelu. Naczynie wstawiamy do blachy do pieczenia, na dno, do której wlewamy 3 centymetry gorącej wody. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni na godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzamy, czy jest gotowy, naciskając pośrodku palcem. Deser powinien być jędrny i sprężysty. Gdy całkowicie wystygnie, przykrywamy go folią i wstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Tuż przed podaniem luzujemy szerokim nożem boki kremu, oddzielając je od ścianek naczynia. Gdy boki deseru są luźne – przykrywamy naczynie talerzem i całość obracamy do góry nogami, a następnie mocno potrząsamy, aż krem się wysunie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:10, 04 Lut 2007    Temat postu:

KURCZAK CACCIATORE, CZYLI PO MYŚLIWSKU
trudność: łatwe

Składniki

cebula
czosnek
rozmaryn
pół kilo dojrzałych pomidorów
białe wytrawne wino
ocet winny
listek laurowy
przecier pomidorowy
kurczak (już upieczony)

Przygotowanie

Podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek i utłuczony w moździerzu rozmaryn, pół kilo dojrzałych, obranych ze skóry i posiekanych pomidorów, białe, wytrawne wino, ocet winny, listek laurowy i przecier pomidorowy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy podzielonego na porcje i zrumienionego kurczaka – i dusimy jeszcze 40 minut. Podajemy z warzywami lub z makaronem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:12, 04 Lut 2007    Temat postu:

KURCZAK PO TAJSKU
trudność: łatwe

Składniki
kawałki mięsa kurczaka
sok i skórka z limonki
zielone chili
150 ml mleczka kokosowego
sos rybny
szczypiorek
świeża kolendra

Przygotowanie

Kawałki mięsa z kurczaka marynujemy w soku i skórce otartej z limonki, a następnie smażymy na jak największym ogniu, aż się zrumienią. Wrzucamy oczyszczone
z nasion zielone chili, smażymy minutę, po czym wlewamy 150 mililitrów mleczka kokosowego i trochę sosu rybnego. Dodajemy pokrojony szczypiorek oraz świeżą kolendrę – i gotujemy 2 minuty. Przybieramy garstką szczypiorku oraz kolendry
i podajemy z tajskim, aromatycznym ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin