Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania na sezon roku " Lato "

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:45, 15 Lip 2007    Temat postu: Dania na sezon roku " Lato "

Ciepłe Maliny z Lodami waniliowymi

Składniki: 1 porcja


maliny (mogą być mrożone)
cukier
2-3 gałki lodów waniliowych La Cremeria
bita śmietana
pistacje, posiekane do posypania
rurka waflowa (opcjonalnie)
Opis przygotowania: 5 min.

Maliny mrożone wrzucić na patelnie i posypać cukrem do smaku. Gotować, aż do uzyskania porządanej konsystencji. Sos malinowy przelać do pucharka, dodać 2-3 gałki lodów waniliowych La Cremeria i udekorować bitą śmietaną oraz posiekanymi pistacjami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:45, 15 Lip 2007    Temat postu:

Omlet z dodatkami

Doskonały na śniadania, lub na szybką przekąskę w ciągu dnia

Składniki: 1-2 osoby

1 lub dwa jajka
trochę cebuli
jedna bądź dwie pieczarki
dwa plasterki szynki
10 dag żółtego sera
odrobina mleka
mąka
sól, pieprz
Opis przygotowania: około 15 min

Jajka wbić do miksera, następnie posolić i popieprzyć. Dodawać mąkę dopóki ciasto nie będzie gęste (troszkę gęściejsze niż się robi na naleśniki), jeżeli wyjdzie za gęste wtedy wlewamy odrobinę mleka (1 łyżka) i ponownie miksujemy. Wyjąć patelnie (średnią, bądź dużą) i rozpuścić 1/4 masła bądź margaryny. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć równocześnie cebulkę (oczywiście wcześniej drobno pokrojoną w kosteczkę), szynkę (pokrojoną w drobne paseczki) i na koniec pieczarki - również nie za grubo pokrojone. Gdy wszystko podsmaży się (około 2-3 minut) rozkładamy mniej więcej równo po patelni składniki na niej i zalewamy wcześniej przygotowaną masą w mikserze. Następnie układamy na górze żółty ser (w cienkich plasterkach lub posypujemy starkowanym). Czekamy aż dół omletu przyrumieni się, następnie odwracamy na drugą stronę. Czekamy dopóki omlet sam "oderwie się od patelni" i serek troszkę się przyrumieni - wtedy zdejmujemy z ognia - i nakładamy na talerz.

wskazówki

* można dla smaku zjeść z keczupem jeśli ktoś lubi ja osobiście wolę bez..
* omlet raczej jest przewidziany dla dwóch osób, chyba iż jest to osoba bardzo, bardzo głodna wtedy na pewno zje go sama


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:46, 15 Lip 2007    Temat postu:

Spaghetti włoskie

Przepisu nauczyli mnie Włosi, tak więc naprawdę warto spróbować

Składniki: 4 osoby

2-3 kg pomidorów lub jeden kartonik sosu do spaghetti (np. primo gusto)
oryginalny parmezan, około 150 - 200 gram lub parmezan w torebkach (ale to też trzeba dobrze trafić).
kawałek marchewki
jedna duża cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
bazylia, oregano
makaron - najlepiej długi do spaghetti lub penne (1 opakowanie)
szczypta soli

Opis przygotowania: około 20 min.

Jeśli robimy sos z kartoniku, to nic prostszego jak wziąć mały garnek, rondelek, podlać troszkę oliwą - na rozgrzaną wsypać wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie poczekać aż się zeszkli (uważać by nie przypalić) dodać sos z kartonu zamieszać, dodać odrobinę (1 mała łyżeczka) starkowanej marchewki, oregano i bazylii i ponownie wymieszać. Poczekać aż się zagotuje - zmniejszyć ogień i gotować około 3-5 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Sos z samych pomidorów:

Pomidory oczywiście sparzyć i obrać wszystkie ze skórki, następnie wkroić je do wcześniej przygotowanego dość sporego garnka (wcześniej wlać do niego oliwy i zeszklić w nim cebulkę) po dodaniu pomidorków poczekać aż wszystko zamieni się w jednolitą masę, sprawdzić czy nie trzeba dosolić ponieważ nie jest to gotowy sos w kartoniku więc musimy je odpowiednio doprawić. Następnie dodajemy oregano, bazylię, marchewkę starkowaną (1 łyżeczka ). Wszystko podduszamy około 10- 15 min.

Podawać z makaronem - ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy wcześniej startym parmezanem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:47, 15 Lip 2007    Temat postu:

Pieczone Ziemniaki z Sosem jogurtowym z Ogórecznikiem

Doskonałe połączenie smakowitych, pieczonych ziemniaków z deliktanym sosem jogurtowym o orzeźwiającym, czosnkowo-ogórkowym smaku , który zawdzięczamy liściom ogórecznika.

Składniki: 4-6 porcji

12 średnich (lub dużych) ziemniaków
200-250 g jogurtu naturalnego
garść liści (młodych) ogórecznika
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
sól, pieprz
Opis przygotowania: ok. 90 min.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części i skropić oliwą z oliwek. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
W międzyczsie liście ogórecznika opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Jogurt z sokiem cytrynowym, śmietaną i 2 łyżkami oliwy dokładnie wymieszać, a następnie ubijać trzepaczką do powstania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, a następnie dodać 3/4 posiekanych liści ogórecznika. Odstawić sos do lodówki na 30 minut.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki. Ziemniaki polać sosem, a folię na zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec jeszcze przez około 10 minut, aby się lekko przypiekły. Ziemniaki wyłożyć na talarze, polać resztą sosu i posypać posiekanymi liśmi ogórecznika lub/i udekorować jego kwiatami.

wskazówki
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:47, 15 Lip 2007    Temat postu:

Sałatka warzywna

Polecam tą sałatkę, ponieważ jest naprawde dobra. Zaprosiłam swoich znajomych i podałam ją, a oni wręcz sie zajadali. Naprawdę warto jej spróbować.

Składniki: 3-4

20 dag szynki gotowanej lub wiejskiej
20 dag ugotowanego makaronu falbanki
1 świeży ogórek
20 dag ser feta
trochę oliwy
10 dag pomidora
4 lyżki majonezu dekoracyjnego
sól, pieprz (do smaku)
sok z cytryny (1 lyżka)
szczypiorek
Opis przygotowania: 25-40 min.

Ogórek umyć, pokroić w kostkę razem z skorką. Pomidora, szynkę i ser feta pokroić w kostkę i razem z ogórkiem delikatnie wymieszać. Dodać majonez, sok z cytryny i szczypiorek, i dokładnie razem wszystko wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i połączyć razem ze składnikami, wymieszać całość i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
_________________


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:48, 15 Lip 2007    Temat postu:

Ptasie Mleczko II

Składniki: średnia tortownica

20 dag cukru
6 białek
2 galaretki
Opis przygotowania: 30 min.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać stopniwo tęzejącą galaretkę. Dalej miksować aż zacznie gęstnieć. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki.

wskazówki

Ptasie mleczko można wylać na biszkopt i galaretki mogą być róznokolorowe. Wtedy na każde 3 białka dajemy 1 galaretke i 10 dag cukru


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:49, 15 Lip 2007    Temat postu:

Pyszna zupa marchewkowo-domowa.
Składniki: 4-5 talerzy


0.5 kg marchewki
3 średnie ziemniaki
1 - 1.5 l wody
2 -3 kostki rosołowe (mięsna lub warzywna)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Opis przygotowania: 1 godz.

Warzywa obieramy, myjemy oczywiście, ziemniaki kroimy w kosteczkę, marchwkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki wrzucamy do zimnej wody, po zagotowaniu dodajemy marchewkę, i gotujemy na wolnym ogniu - około 25 minut (do miękkości. Robimy zasmażkę - masło na patelnię - po roztopieniu dodajemy mąkę, mieszamy - zasmażka powinna być złota. Zalewamy zasmażkę odrobiną zupy lub wody - mieszamy energicznie i wlewamy do reszty zupy. Sypiemy dosyć dużo zmielonego pieprzu.sól do samku do tego pyszny chlebk

wskazówki

Zwykle przed dodaniem zasmażki rozgniatam niedokładnie w garnku warzywa - z ziemniaków robią się kulki, a część się rozpada, przez co zupa ma gęstą konsystencję.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:50, 15 Lip 2007    Temat postu:

Risotto Primavera

Doskonałe risotto na wiosenne i letnie popołudnia. Obowiązkowo w połączeniu z dobrym kieliszkiem wina.

Składniki: 4-6 porcji
350-400g ryżu Arborio (lub Carnaroli albo Vialone)
200 g zielonego groszku (może być z puszki)
250 g zielonych szparagów
4 szalotki lub 2 cebule, drobno posiekane
2-3 ząbki czosnku, posiekane
ok. 1,5 l dobrego bulionu drobiowego albo warzywnego
100 g masła
100 ml białego wina
100 g parmezanu (lub grana padano)
Opis przygotowania: 60 min.

Roztopić w garnku połowę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, dusić w niskiej temperaturze. Następnie dodać ryż i smażyć przez niecałą minutę. Następnie zwiększyć ogień i podlać ryż winem. Kiedy wino wyparuje, stopniowo, przez około 15 minut, podlewać ryż bulionem. W międzyczasie szparagi wrzucić do osolonego wrzątku, dodać łyżeczkę cukru i gotować przez około 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i poodkrawać twarde końcówki. Pokroić na równe kawałki, na około długości palca. Pod konieć gotowania ryżu, dodać groszek z puszki i przygotowane szparagi. Na krótko przed końcem dodać resztę masła i świeżo starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Risotto pozostawić do nasiąknięcia, ale uważać, aby ryż nie był za bardzo wodnisty, a konsystencja była kremowa.

wskazówki

Podawać z tym samym winem, którego użyto do przygotowania risotto.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:50, 15 Lip 2007    Temat postu:

Gołąbki francuskie

Składniki: 5 osób

1 kg mięsa mielonego
1 duża główka kapusty
5 jaj
3 szklanki kaszy manny
2 duże cebule
1 przecier pomidorowy w słoiczku
1 szklanka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej
7 szklanek wody
Opis przygotowania: 40 min.

Kapuste posiekaj w drobną kostke, dodaj trochę soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Gdy kapusta puści sok, wysiśnij ją. Następnie dodaj mięso, jajka, kasze manne, cebule pokrojoną w kostke, dopraw solą , pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, a z przygotowanej masy uformuj większe kulki tak, jak na kotlety mielone. Przysmażaj je aż się zarumienią z obydwu stron. Gdy usmażysz kotlety, wlej do rondelka 7 szklanek wody, dodaj rosołki w kostce, pół przecieru pomidorowego. Gdy sie zagotuje ułóż wszystkie usmażone wczesniej kotlety w rondlu i duś pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:50, 15 Lip 2007    Temat postu:

Stek ze Szpondra

lDelikatny kawałek wołowiny przerośnięty nitkami tłuszczu.

Składniki: 4 porcje
4 steki ze szpondra
pieprz
sól
pieprz kajeński
papryka

Opis przygotowania: 15 min.

Przyprawy wymieszać ze sobą na talerzyku. Steki delikadnie ugnieść pięścią i panierować w przyprawach. Grillować po 8 minut na każdą stronę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:40, 15 Lip 2007    Temat postu:

Śledź z Koperkiem i Ogórecznikiem

Śledź w wyszukanej smakowo ziołowej oprawie.

Składniki:

1 słoik
2 solone śledzie
1 pęczek koperku
1 cebula
kilka świeżych (młodych!) liści ogórecznika
6 ziaren ziela angielskiego
250 ml octu
5 łyżek cukru

Opis przygotowania: 15 min.

Śledzie odfiletować i pokroić na kawałki. Koperek i liście ogórecznika posiekać, cebulę obrać i pokroić w talarki, rozgnieść ziele angielskie. Wszystkie składniki układać warstwami w słoiku.
Ocet zagotować z cukrem i 250 ml wody i przelać do słoika. Trzymać w chłodzie przez 2 dni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:42, 15 Lip 2007    Temat postu:

Schab z Truskawkami

Truskawki na obiad? Czemu nie! Oryginalny przepis na schab smażony, a następnie duszony w winie i truskawkach.

Składniki: 2 porcje

500 g schabu
300 g mrożonych truskawek
2 łyżki oleju
łyżka masła
3-4 łyżki wytrawnego wina
gałka muszkatołowa
sól
cukier
pieprz

Opis przygotowania: 35 min.

Schab opłukać i osuszyć, następnie pokroić na 8 bitek, które należy lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na gorącym oleju. Przełożyć do rondla i dodać połowę nierozmrożonych truskawek, masło i gałkę muszkatołową, podlać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, ewentualnie uzupełniając wodą wygotowujący się sos. Gdy bitki są miękkie, dodać pozostałe truskawki, doprowadzić do wrzenia, zaprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Podawać na gorąco, najlepiej z ryżem na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:45, 15 Lip 2007    Temat postu:

Łosoś zapiekany z Truskawkami

Proste i wykwintne danie (nie na słodko!) na truskawkowy sezon.


Składniki: 3-4 porcje

400 - 500 g surowego fileta z łososia norweskiego, obranego ze skóry
50 g żółtego sera
200 g świeżych truskawek, bez szypułek
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
odrobina oliwy do smażenia

Opis przygotowania: ok. 40 min.

Filety z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na cztery równe części. Do smaku posypać solą oraz pieprzem, obsmażyć na patelni. Następnie ułóżyć rybę na natłuszczonej blasze piekarnika, obłożyć rybę truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na tarce z dużymi oczkami serem. Zapiekać, aż ser się stopi i przyrumieni. Podawać z podpieczonym w piekarniku lub na grillu pieczywem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin