Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Owoce --Temat kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:04, 15 Lip 2007    Temat postu:

Truskawki z Sherry

Doskonała i zmysłowa przystawka, która spełnia równie dobrze swoją rolę jako deser. Zwłaszcza, jeśli planujemy kolacje dla dwojga. Dobre połączenie do szampana i innych win musujących.

Składniki: 2 porcje

ok. 20-24 dużych truskawek (z szypułkami)
wytrawne, schłodzone sherry
grubo i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka listków mięty
Opis przygotowania: 30 min.

Schłodzone truskawki oczyścić, ale pozostawić szypułki. Ułożyć na półmisku i skropić sherry. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i deliktanie posiekaną miętą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:04, 15 Lip 2007    Temat postu:

Mrożony Mus z Owocami

Składniki: 8-10 porcji

360 ml jogutru naturalnego
3 łyżeczki żelatyny
1 jako
50 g cukru pudru
200 g ugotowanego budyniu waniliowego
200 ml śmietany (36%)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

PONADTO:

owoce do przybrania
cukier puder
50 ml likieru Grand Mariner
Opis przygotowania: 35 min.

Jajko ubić na parze z cukrem i skórką z cytrusów. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje odcinąć i wymieszać z gorącym budyniem. Ostudzić, mieszając, aby nie powstał kożuch. Następnie połączyć z jogurtem i masą jajeczną, potem wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić musem i odstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Owoce rozdrobnić, posypać cukrem pudrem, polać lkierem, wymieszać i odstawić do lodówki. Zamrożony mus podawać w pucharkach wraz z owocami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:40, 21 Lip 2007    Temat postu:

Konfitura z Rabarbaru

Składniki:

5 słoików
1 kg obranego rabarbaru
800-900 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 cytryna
2 laski wanilii

Opis przygotowania: 45 min.
Rabarbar wkładamy do garnka i przysypujemy cukrem i zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Garnek ustawiamy na bardzo małym ogniu i dodajemy przecięte wzdłuż laski wanilii i smażymy przez ok. 30 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszane przekładamy do słoiczków i przykrywamy ściereczką lnianą na 24 h, a następnie szczelnie zamykamy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:42, 21 Lip 2007    Temat postu:

Powidła ze Śliwek

Składniki:

4-5 słoików
ok. 1 kg dojrzałych śliwek
200-400 g cukru
woda

Opis przygotowania: 190 min.

Śliwki umyć i usunąć pestki. Włożyć do rondla i gotować z małą ilością wody, aż do zagotowania. Gdy pojawi się sok, gotować na małym ogniu, przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić na 12 godzin. Ponownie gotować przez kilka godzin, do uzyskania właściwej konsystencji, dodać cukru do smaku. Przekładać do słoików.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:44, 21 Lip 2007    Temat postu:

Brzoskwinie w winnej Galarecie

Składniki:


4 porcje
6 dojrzałych brzoskwiń
1 Galaretka o smaku brzoskwiniowym WINIARY
100 g poziomek (opcjonalnie)
500 ml słodkiego białego wina
150-200 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru

Opis przygotowania: 120 min.

W rondlu zagotować wino i wsypać zawartość torebki, a następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, przekroić i wyjąć pestki. Pokroić na plastry i włożyć do pucharków, razem z poziomkami, a następnie zalać winną galaretka i odstawić do lodówki na około 1,5h. Śmietanę ubić z cukrem i nakładać na gotową galaretkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:45, 21 Lip 2007    Temat postu:

Sernik z Brzoskwiniami

Składniki:

6-8 porcji
CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

50 dag tłustego białego sera
żółtko
torebka budyniu waniliowego bez cukru
&frac12; szklanki cukru
cukier waniliowy
&frac12; kostki masła
puszka brzoskwiń

WIERZCH:

6 białek
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania: 180 min.

Masło przeznaczone na ciasto utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki. Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem i wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć wprost na warstwę piany. Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin