Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Herbata
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:29, 07 Lip 2006    Temat postu:

Herbata karmelowa

Składniki:
0,5 litra mleka
1 łyżeczka czarnej herbaty
4 łyżki stołowe karmelu
2 żółtka

Przygotowanie:
Mleko zagotować z karmelem i zalać herbatę. i odstawić na 5 minut do naciągnięcia. Herbatę przecedzić do miksera, dodać żółtka i dobrze zmiksować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:01, 28 Sie 2006    Temat postu:

Herbata mrożona z mlekiem

Składniki:

3/4 l przegotowanego mleka
5-6 łyżeczek herbaty
1 filiżanka wody
8 łyżeczek cukru
4 kieliszki koniaku

Przyrządzanie:
Do wystudzonego uprzednio mleka wlać esencję herbacianą, osłodzić i mocno schłodzić. Tuż przed podaniem wlać koniak i ponownie schłodzić. Podawać w filiżankach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:02, 28 Sie 2006    Temat postu:

Ekstrakt herbaty do grogu

Składniki:
8 g dobrej herbaty
1/2 l wódki lub rumu
cukier i goździki

Przyrządzanie:
Herbatę wsypać do alkoholu, zakorkować i odstawić na 10 dni. Po 10 dniach przecedzić i osłodzić wg własnego gustu. Do podgrzanych szklanek wlać 1-2 łyżeczek ekstraktu, włożyć pogoździku, dopełnić gorącą wodą i ewentualnie dosłodzić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:40, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata Luckyego

Składniki:
1 wysoka szklanka
1 torebka czarnej herbaty
Do przygotowania pigwy:
1 litrowy słoik
ok. 12 owoców pigwy
cukier
(czas przygotowania ok. tygodnia)

Przyrządzanie: Przygotowanie pigwy:
Na jesieni zerwać owoce pigwy, dokładnie umyć, przekroić na pół i wybrać środek tak, by nie zostało nic białego. Następnie pokroić pigwę w kosteczki. Wsypać jej tyle, by zakryła dno słoika, posypać 4 - 5 łyżeczkami cukru i wymieszać. Następnie wsylać tyleż samo pigwy co uprzednio, również posypać 4 - 5 łyżeczkami cukru i wymieszać. Czynność tę powtarzać do momentu zapełnienia pigwą słoika. Samą górę obficie (7 - 8 łyżeczek) posypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na ok. tydzień, aż pigwa nie puści soku - wtedy będzie gotowa.
Przygotowanie herbaty:
Zagotować wodę, włożyć torebkę herbaty i odstawić na 5 minut do naciągnięcia. Następnie herbatę przelać do wysokiej szklanki, wsypać 3 - 4 łyżeczki pigwy i wymieszać. Herbata gotowa. Na zakończenie picia napoju można zjeść owoce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:41, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata Luckyego 2
(lemoniada)


Składniki: 1 wysoka szklanka
1 duża cytryna lub pigwa
cukier
1 torebka herbaty Roibos
Przyrządzanie: Przygotowanie lemoniady w wersji z cytryną:

Zaparzamy około 1 filiżanki herbaty Rooibos i odstawiamy do schłodzenia. Wyciskamy sok z cytryny. Wysoką szklankę napełnamy do połowy wodą, dolweamy sok z cytryny i wsypujemy ok. 6 łyżeczek cukru (można mniej, kwestia gustu). Po schłodzeniu herbaty, wlewamy ją do szklanki, dodajemy kostki lodu i gotowe.

Przygotowanie lemoniady w wersji z pigwą:
Posępowanie to co wyżej, ale nie wsypujemy cukru, tylko dodajemy ok. 4 łyżeczki pigwy (przepis na pigwę znajduje się w Herbacie Luckyego).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:43, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Masala czaj - czyli herbata prosto z Indii

Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, uwaga: zielonego, nie czarnego
- 1 goździk ubity w moździerzu
- mały kawałek kory cynamonu - dokładnie zmielony
- szczypta: gałki muszkatołowej, suszonego imbiru
- kilka plasterków (2-3) świeżego imbiru opcjonalnie: trawa cytrynowa, 1/4 łyżeczki anyżu
- 1-2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej(ja używam Brooke Bond)

Sposób wykoniania:

Mleko i wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu. Następnie wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, Odstawić na kilka minut, przelać herbatę przez sitko do kubeczków i posłodzić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:44, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata zimowa

Przygotowanie: 3 min

Składniki (na 1 porcję):
- saszetka zwykłej herbaty
- plasterek pomarańczy
- goździk
- sok malinowy

Sposób wykonania:
1. Saszetkę zalać wodą.
2. Dodać resztę składników i zamieszać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:45, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Szkocka herbata

Składniki:- czarna herbata
- miód
- whisky

Sposób wykonania:
Sporządzić mocny napar z czarnej herbaty i osłodzić go sporą ilością miodu. Następnie dodać nieco whisky według własnego uznania. Napój idealnie nadaje się na zimowe wieczory. Gorąco polecam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:46, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Herbatka z Rumem

Składniki:
-rum
-herbata czarna

Sposób wykonania:

Zaparzyć mocną herbatę, po czym dolać do niej rumu wedle własnego uznania. Jeżeli ktoś lubi słodką, może posłodzić, jednak jak dla mnie tylko gorzka i mocna herbata z rumem zachowuje swój niepowtarzalny żeglarski klimat. Idealna na deszczowe rejsy ;D
Od Admina: warto też dodać nieco cytryny by jeszcze bardziej podkreślić smak takowej herbatki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:01, 19 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata z alkoholem
Herbata po Wersalsku

Składniki:
2 i 1/4 szklanki mocnego naparu herbaty
1/2 szklanki wytrawnego wina
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki kakao
5 dag cukru
3/4 łyżki koniaku

Przyrządzanie:
Napar wymieszać z cukrem. Mleko doprowadzić do wrzenia i rozlać do filiżanek razem z koniakiem i dopełnić naparem z herbaty. Od razu podawać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:03, 19 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata po Wersalsku II

Składniki:
2 szklanki mocnego naparu z herbaty
2 dag cukru
1/4 szklanki mleka
5 dag ananasa z puszki
1/4 szklanki zagęszczonego soku cytrynowego
1/4 szklanki rumu

Przyrządzanie:
Napar herbaciany wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, wystudzić, następnie wlać do miksera, dodać ananasy, sok cytrynowy i rum, zmiksować. Następnie rozlać do filiżanek, dopełnić naparem i zaraz podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:05, 19 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata po Parysku

Składniki:
20 dag cukru
1 l wody
1 łyżeczka herbaty rozpuszczalnej
sok z 3 cytryn i 1 pomarańczy
1/4 l winiaku i 3/8 l rumu
gałka muszkatołowa

Przyrządzanie:
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok z cytryn i pomarańczy oraz herbatę rozpuszczalną. Następnie dodać winiak, rum i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość rozgrzać w garnku do temperatury bliskiej wrzenia i od razu podawać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:06, 19 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata "Nikolaszka"

Składniki:
5-6 łyżeczek czarnej herbaty
1/2 l wody
winiak
cukier
2-3 cytryny

Przyrządzanie:
Herbatę zaparzyć i pozostawić na 4 min. do naciągnięcia. Nastepnie odcedzić fusy. Szklanki należy do połowy napełnić herbatą i winiakiem. Na wierzchu ułożyć plasterek cytryny i przysypać go lekko cukrem. Herbatę tę pije się trzymając w ustach plasterek cytryny i powoli filtrując przez niego napój.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:08, 19 Wrz 2006    Temat postu:

Herbata mrożona z mlekiem

Składniki:
3/4 l przegotowanego mleka
5-6 łyżeczek herbaty
1 filiżanka wody
8 łyżeczek cukru
4 kieliszki koniaku

Przyrządzanie:
Do wystudzonego uprzednio mleka wlać esencję herbacianą, osłodzić i mocno schłodzić. Tuż przed podaniem wlać koniak i ponownie schłodzić. Podawać w filiżankach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 6:36, 14 Paź 2006    Temat postu:

Dodatki do herbaty

Herbatę pije się przeważnie z innymi produktami spożywczymi, które można zestawić w pięciu następujących grupach:
cukier i inne słodycze (karmel, cukierki, konfitury, miód itp.)
mleko i produkty mleczne (śmietana i mleko)
mąka, kasza, ryż i produkty mączne (chleb, bułki, ciastka, pierniki itp.)
cytryny i inne owoce cytrusowe, naturalne soki inne owoce (jabłka, figi, jagody, rodzynki itp.)
przyprawy korzenne (imbir, cynamon. pieprz, kardamon, goździki, anyż, mięta, kminek itp.)

Herbata i cukier
Dodanie niewielkiej ilości cukru do herbaty poprawia smak napoju, natomiast zbyt duża dawka "zagłusza" specyficzny aromat herbaty; nadmiar cukru, a zwłaszcza rafinady, pochłania witaminę B1; nie powinni słodzić cukrem herbaty osoby cierpiące na schorzenia układu nerwowego, mogą natomiast pić herbatę np. z rodzynkami lub słodzić ją... miodem

Herbata i mleko
Właściwości smakowe herbaty nie ulegają zniszczeniu pod wpływem mleka i jego przetworów; napar herbaciany z mlekiem daje napój o wysokiej wartości odżywczej, łatwo przyswajalny przez organizm ludzki; mleko łagodzi działanie kofeiny; mleko i herbata tworzą idealną leczniczo-odżywczą mieszankę o specyficznych właściwościach aromatyczno-smakowych; herbata z mlekiem jest dobrym środkiem profilaktycznym zwłaszcza w chorobach nerek, serca, a także używa się jej jako środka wzmacniającego przy wyczerpaniu nerwowym; herbata z mlekiem to dobrze znana karmiącym matkom tzw. bawarka.

Herbata i produkty mączne oraz ich przetwory
Jeśli chcemy zjeść z herbatą tort lub ciastka, albo sucharki popijamy je niewielką ilością bardzo mocnego naparu; tylko mocna herbata "dopełnia i uszlachetnia" przetwory mączne, pomaga w ich trawieniu i przyswajaniu przez organizm, a także podnosi wartość odżywczą spełniając rolę swoistego katalizatora.

Herbata i owoce
Wprowadzenie owoców lub soków zmienia specyficzny aromat herbaty, a w niektórych wypadkach powoduje jego całkowitą utratę; owoce natomiast nie powodują pogorszenia właściwości leczniczych i odżywczych herbaty - wręcz przeciwnie - połączenie herbaty z owocami cytrusowymi nasila te właściwości, a napój taki lepiej przywraca utracone siły i gasi pragnienie (herbata z cytryną); połączenie herbaty z jabłkiem dostarcza organizmowi pektyn.

Herbata i przyprawy
Przyprawy, a zwłaszcza przyprawy korzenne, zmieniają całkowicie lub częściowo aromat herbaty, ale w znacznie większym stopniu niż owoce; niewinne i raczej nieszkodliwe jest spożycie herbaty z pieprzem, miętą, kminkiem, anyżem czy imbirem; napar herbaciany z cynamonem, kardamonem, goździkami lub gałką muszkatołową może spowodować wzmożoną aktywność lub podrażnienie niektórych gruczołów wydzielania zewnętrznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin