Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Grill
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:19, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Szaszłyki na inną nutę

Składniki:
2 piersi z kurczaka,
1 cukinia,
3 papryki (różne kolory),
pomidorki koktajlowe,
morele,
cebula.

Składniki marynaty:
3 łyżki ostrej musztardy,
2 łyżki miodu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżki oliwu z oliwek,
kilka kropel sosu Tabasco,
szczypta imbiru,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka umyć, osuszuć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić marynatę i zanurzyć mięso, wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa pokroić w ten sposób aby poręczniej je było narziewać na szpikulce Smile Morele sparzyć, obrać ze skórki, wydrenować i pokroić na części. Nadziewać wszystkie składniki na szpikulce tak aby powstała kolorowo-smakowa mozaika. Piec na grilu ok. 10-15 minut często obracając i smarować pozostałą marynatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:21, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Szaszłyk

Składniki:
50 dag schabu,
50 dag boczku,
4 cebulki,
2 duże papryki,

przyprawy:
curry,
maggi,
jarzynka,
sól,
oliwa,
pieprz,
kieliszek octu do skropienia

Jak przyrządzić?
Schab i boczek pokroić w cienkie plastry i przekroić na pół w zależności od grubości mięsa - powinny być nieduże kawałki. Rozłożyć na stole jeden kawałek koło drugiego i doprawić przyprawami: curry, maggi, jarzynką, solą, pieprzem i skropić octem. Wszystko zebrać do miski i wlać oliwę, dobrze wymieszać. Zostawić na 24 godziny w lodówce. Pokroić na kawałki paprykę, a cebulkę na plasterki, nadziewać na przemian schab, cebulkę, boczek, paprykę. Gdyby kawałki mięsa były za duże, to można je złożyć lub przekroić. Piec na grillu, aż będą miękkie. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:13, 03 Paź 2006    Temat postu:


Biała kiełbasa z grila

Składniki:

-1.20 kg białej kiełbasy
-1 łyżka oliwy
-6 liści laurowych

Procedura:

Kiełbasę włożyć do rondla, dodać 6 liści laurowych i zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut. Następnie kiełbasę wyjąć, jeżeli nie jest podzielona na porcje, zwinąć jak na zdjęciu i przebić na krzyż dwoma drutami szaszłykowymi, żeby można było obracać ją podczas pieczenia.
Posmarować kiełbasę oliwą i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, kilkakrotnie obracając, żeby skórka nie przypiekła się zbyt mocno.
Kiełbasę przełożyć na rozgrzany półmisek i pokroić na porcje.
Podawać z sałatką ziemniaczaną lub świeżym pieczywem.

Porady:
W ten sposób można przyrządzać różne rodzaje surowej kiełbasy: zwykłą białą kiełbasę, surową kiełbasę wędzoną tzw. polską, a także kiełbasę wołową (tzw. tatarską) z surowego mięsa. Parzyć wrzątkiem trzeba tylko białą kiełbasę, inne można od razu piec na grillu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:15, 03 Paź 2006    Temat postu:


Chrupiące szaszłyki z kurczaka
Składniki:
-2 łyżki płatków kukurydzianych, drobno pokruszonych
-1 łyżeczka proszku curry
-1/2 łyżeczki soli
-1 ubite jajko
-1 czerwona papryka
-2 piersi kurczaka, bez kości
-20 dag pieczarek

Procedura:
Wymieszać na talerzu pokruszone płatki kukurydziane, proszek curry i sól. Na drugim talerzu rozbić jajko z 1 łyżką zimnej wody. Paprykę pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek. Piersi kurczaka pokroić na kawałki takiej samej wielkości. Kawałki kurczaka panierować w rozbitym jajku a następnie w mieszance kukurydzy i curry. Przygotować 8 drutów szaszłykowych. Nakładać na przemian kawałki panierowanego kurczaka, połówki pieczarek i kawałki papryki. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Piec na natłuszczonym ruszcie grila przez 20 minut, obracając co 5 minut.

Uwagi:
Porady: Szaszłyki podawać z białym pieczywem i mieszaną sałatą. Dobrym dodatkiem będzie zimne piwo, które doskonale pasuje do potraw z curry.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:41, 09 Paź 2006    Temat postu:

Bakłażany z bazylią i mozzarellą

2 duże bakłażany
20 dag mozzarelli
2 pomidory
16 dużych liści bazylii
2 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz
do przybrania:
listki bazyli
orzeszki piniowe

na sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczkę balsamicznego octu winnego
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżkę przecieru pomidorowego

Bakłażany pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry.
Wrzuć je do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz starannie.
Gomółkę mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory.
Dwa plastry bakłażana połóż na krzyż, w środku umieść plasterek pomidora.
Posyp solą i pieprzem, przykryj liściem bazylii i kawałeczkem mozzarelli.
Ser też posól, popieprz i przykryj ziołowym liściem.
Zawiń brzegi bakłażana w zgrabną paczuszkę, "sklej" oliwą i pozostaw na 20 minut w chłodnym miejscu.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Na rozgrzanym grillu piecz każdą z "walizek" około 5 minut z każdej strony, aż staną się złotożółte.
Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:42, 09 Paź 2006    Temat postu:

Biała kiełbasa po gospodarsku

12 pomidorów
5 dag owczego sera
kilka gałązek tymianku
2 łyżeczki oliwy
2 małe cukinie
4 krążki białej kiełbasy (około 20 dag każdy)

Naciąć na krzyż 8 pomidorów.
Lekko je rozchylić, nafaszerować owczym serem i listkami tymianku, polać oliwą.
Cukinie umyć, pokroić na kawałki o długości około 5 cm.
Każdy kawałek naciąć wzdłuż.
Warzywa zawinąć w folię, ułożyć na grillu razem z kręgami kiełbasy.
Pośrodku każdej kiełbasy umieścić jeden cały pomidor.
Warzywa grillować przez 12 minut, kiełbasę upiec na rumiano (po 5 minut z każdej strony).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:12, 18 Paź 2006    Temat postu:

Filet z indyka z grilla

Składniki:
1 kg piersi z indyka
1/3 szklanki piure z pomidorów
&frac12; szklanki białych winogron
&frac12; szklanki posiekanej czerwonej cebuli
&frac12; szklanki posiekanej naci kolendry
2 łyżeczki chili mielonego
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać razem piure z pomidorów, winogron, wino, oliwę cebulę, chili, kminek, sól i pieprz, zmiksować. Uzyskanym sosem natrzeć filet z indyka, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Piec na mocno nagrzanym grillu umieszczając porcję mięsa na aluminiowej tacce. Kilkakrotnie obracać i smarować sosem. Jeśli po głębokim nakłuciu wypływający płyn będzie bezbarwny mięso jest gotowe do spożycia. Przed podaniem pokroić w plastry w poprzek włókien. Podawać z dodatkiem salsy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:14, 18 Paź 2006    Temat postu:

Pikantne udka z grilla

Składniki:
8 udek z kurczaka
3 łyżki chili mielonego
2 łyżeczki kolendry mielonej
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżeczki mielonego kminku
&frac34; łyżeczki oregano
1 łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć. Przyprawić solą. Pomagając sobie trzonkiem łyżki w kilku miejscach oddzielić skórę od mięsa. Wszystkie składniki przyprawowe dokładnie wymieszać z oliwą. Uzyskaną pastą napełnić kieszenie między skórą , a mięsem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Piec na dobrze rozgrzanym grillu aż mięso będzie dostatecznie wypieczone. Przed podaniem możemy usunąć skórę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:16, 18 Paź 2006    Temat postu:

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Składniki:
2 kg wieprzowiny (ładne żeberka)
Zaprawa:
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki suszonego oregano
&frac34; łyżeczki mielonego kminku
&frac12; łyżeczka soli
&frac14; łyżeczki pieprzu

Sos:
1/3 szklanki sosu z ananasa
&frac14; szklanki oleju
&frac14; szklanki soku z cytryny
&frac34; szklanki mango pokrojonego w kostkę
2 łyżki posiekanej naci kolendry
1 łyżka ostrej papryki
&frac12; łyżeczki suszonego oregano
&frac14; łyżeczki soli
&frac12; łyżeczki posiekanego czosnku

Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:33, 19 Lis 2006    Temat postu:

Żeberka z diabelskim sosem!

Składniki:
4 żeberka wieprzowe ( po 20 dag każde)
3 pomidory
2 cebule
&frac12; szkl keczupu
2 łyżki oleju
2 łyżki płynnego miodu
przyprawa do mięs
biały pieprz
sproszkowana papryka chili

Sposób przyrządzenia:
Olej wymieszaj z miodem, dopraw do smaku przyprawą do mięs oraz białym pieprzem. Mieszaniną tą posmaruj umyte i osuszone żeberka, ułóż je na mocno rozgrzanym ruszcie i piecz na grillu po 6-8 minut z każdej strony.

Przygotuj sos:
Pomidory ponacinaj na krzyż, sparz, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z pomidorami i keczupem oraz dopraw na pikantnie solą i chili. Tak przygotowanym sosem polej żeberka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:34, 19 Lis 2006    Temat postu:

Pstrąg grillowany jesienią!

Składniki:
1 świeży pstrąg lub wiecej według apetytu
1/4 kostki masła
przyprawa do ryb
sól, cytryna

Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Rybę oczyszczamy z łusek i zbednych fragmentów i przyprawiamy
Krok 2. Do środka wkładamy masło. Jeśli chcemy rybę można zawinąć w folię aluminiową, ale wcześniej posmarować ją należy olejem ewentualnie można piec bezpośrednio na grillu.
Krok 3. Grillujemy pstrąga około 10 minut każdą ze stron.
Krok 4. Bezpośrednio przed jedzeniem warto skropić rybkę sokiem z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:35, 19 Lis 2006    Temat postu:

Kotlety z grilla!

Składniki:
Kotlety schabowe, drobiowe lub karkówki
1 łyżka przyprawa warzywna do potraw Mistrz Kuchni
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego “Rowita”

Sposób przyrządzenia:
Kotlety rozbijamy następnie posypać je przyprawą warzywną do potraw Mistrz Kuchni i pieprzem czarnym mielonym “Rowita”. Ułożyć w naczyniu, zalać oliwką pozostawić na 2-3 godzin. Upiec na rozgrzanym ruszcie. Podawać z pieczonymi ziemniakami. Danie to wyśmienicie komponuje się z sosami sałatkowymi “Rowita”


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:36, 19 Lis 2006    Temat postu:

Polędwica z rusztu!

Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
1/3 szkl oleju
1 łyżka ” Musztardy delikatesowej” KAMIS
3 łyżki ” Grill - przyprawy do mięs ziołowej” KAMIS

Sposób przyrządzenia:
Polędwicę opłukać , następnie przekrajamy ją w poprzek włókien na plastry o grubości około 2,5 cm i oszuszamy. Z oleju, musztardy i przyprawy przygotować zalewę i posmarować nią mięso. Odstawić na 5 - 10 minut. Piec na ruszcie po ok. 5 minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso można dodatkowo posypać przyprawą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:40, 19 Lis 2006    Temat postu:

Pizza z mozzarellą!

Składniki:

25 dag mąki
3 pomidory
20 dag mozzarelli
2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy
łyżka oregano
1/2 łyżki bazyli
szczypta soli
ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
Do większej miski wsypujemy mąkę dodajemy drożdże, sól, cukier i 1/2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy ze składników gładkie ciasto. Następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę, odstawiamy na 40 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki zmiksować z koncentratem. Dodać zioła i przeciśnięty czosnek wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na stolnicy. Następnie układamy na natłuszczonej blasze. Na cieście rozsmarować sos, posypać startą wcześniej mozzarellą. Piec około 25 minut w temp. 200 st. C aż ciasto nie nabieże ładnego rumianego koloru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin