Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Napoje
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:38, 19 Cze 2006    Temat postu: Napoje


KRUSZON BANANOWY
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami lodu.


KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, duże winne jabłka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina jabłokwego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana
woda mineralna
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:43, 19 Cze 2006    Temat postu:

KARDYNAŁ
Proporcje na 2 porcje 100 g truskawek, 50 g malin, 1 łyżka cukru, 250 ml bardzo zimnego, pełnotłustego mleka, 1-2 łyżki bitej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych migdałów, 1 łyżeczka posiekanych pistacji
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem. Mleko ubić w dzbanku ręczną trzepaczką na pianę. Ciągle mieszając, dodawać rozgniecione owoce. Napój rozlać do wysokich szklanek, każdą przybrać bitą śmietaną, oprószyć bakaliami i podawać z grubymi słomkami.


MELBA Z BRZOSKWINIAMI
Proporcje na 2 porcje 50 g malin, 1 łyżeczka cukru, 1 duża brzoskwinia, 2 łyżki słodkiej śmietanki, 2 kulki lodów waniliowych, 200 ml bardzo zimnego, pełnotłustego mleka
2 maliny odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, połączyć z połową cukru i rozłożyć na dno dwóch szklanek. Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować ze śmietaną i resztą cukru. Mus przełożyć do dzbanka, dodać lody i całość ubić na krem. Dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Napój rozlać do szklanek, a na wierzch położyć malinę. Podawać z grubymi słomkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:03, 19 Cze 2006    Temat postu:

Truskawkowo-jogortowe smoothie

500 gr truskawek, oczyszczonych i przekrojonych na pol
330 ml jogurtu waniliowego
2 lyzki stolowe miodu
3 kawalki lodu (ja akurat dodalam wiecej )

Wlozyc truskawki do torebki foliowej i do zamrazalnika na 30 minut, albo
do czasu az truskawski maja oszronione brzegi. Jogurt rowniez zmrozic
przez 30 minut.

W mikserze polaczyctruskawski, miod, polowe jogurtu. Miksowac az owoce sa bardzo drobno
skrojone. Dodac lod i reszte jogurtu i mieszac az napoj jest plynny.
Podawac od razu.


Bananowo-ananasowy smoothie

1 duzy, dojrzaly banan
szklanka (o pojemnosci 220 ml) pokrojonego swiezego ananasa
3 lyzki stolowe pokrojonego (skystalizowanego?!) imbiru
440 ml mleka
3 kawalki lodu

Pokroic banana w cienkie plastry. Przelozyc do torebki, dodac do niej
ananasa i mrozic przez 30 minut, lub do czasu gdy sa owoce sa oszronione
na brzegach.

W mikserze polaczyc owoce i imbir z 100 ml mleka. Miksowac dosc krotko.
Dodac lod i reszte mleka i miksowac az koktajl nabierze wlasciwej
konsystencji. Podawac natychmiast


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:03, 21 Cze 2006    Temat postu:

MELBA Z BRZOSKWINIAMI
Proporcje na 2 porcje
50 g malin,
1 łyżeczka cukru,
1 duża brzoskwinia,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
2 kulki lodów waniliowych,
200 ml bardzo zimnego,
pełnotłustego mleka


2 maliny odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, połączyć z połową cukru i rozłożyć na dno dwóch szklanek. Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować ze śmietaną i resztą cukru. Mus przełożyć do dzbanka, dodać lody i całość ubić na krem. Dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Napój rozlać do szklanek, a na wierzch położyć malinę. Podawać z grubymi słomkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:54, 22 Cze 2006    Temat postu:

Koktajl bananowy na ciepło:

-banan
-mleko
-cynamon

Zmiksować banana aż zrobi się mała pianka, zalać gorącym mlekiem w takiej ilości żeby napój był konsystencji gęstego jogurtu.
na wierzch wsypać troszkę cynamonu.
Wymieszać.



Kawa rozpuszczalna z kożuszkiem:
Do szklanki dajemy w takich samych ilościach: kawę rozpuszczalna, cukier, wodę.
Ucieramy łyżeczką jak "kogel mogel" aż do połączenia składników i wytworzenia piany (ok.5min) i zalewamy wrzątkiem.
W szklance tworzy się bardzo gruby "kożuch", dzięki czemu kawa wygląda bardzo efektownie i doskonale smakuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:56, 22 Cze 2006    Temat postu:

Kawa z koglem moglem:
4-y filiżanki mocnej kawy ( tzn. po dwie łyżeczki na filiżankę, zaparzonej w ekspresie przelewowym
Kogel-mogel utarty z jednego świeżego żółtka z kilkoma kropelkami olejku migdałowego.

1. Gorącą kawę rozlewamy do filiżanek
2. Na wierzch lejemy kogel mogel. Absolutnie nie mieszamy.
3. Wierzch możemy posypać tartą czekoladą.


Napój czekoladowy:

-1 litr mleka
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-2 żółtka
-4 łyżeczki cukru
-śmietana kremówka

W 1 litrze mleka rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady gorzkiej, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy mieszając trzepaczką kogel-mogel
z 2 żółtek i 4 łyżeczek cukru. Ubijamy śmietanę do dekoracji ,wlewamy do filiżanek, dekorujemy bita śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:58, 22 Cze 2006    Temat postu:

Napój warzywny:
- 50 ml soku pomidorowego,
- mała gałązka selera naciowego,
- sól,
- tabasco (kilka kropel),
- nieco soku z cytryny,
- 2-3 kostki lodu.

W wersji alkoholowej - 50 ml czystej wódki dobrej jakości.
Do odmierzonej porcji soku pomidorowego dodajemy resztę składników.Uzupełniamy kostkami lodu i wkładamy gałązkę selera.



Napój truskawkowo-malinowy:
Składniki:


- 25 dag truskawek
- 25 dag malin
- 1 szklanka toniku
- cukier do smaku
- kostki lodu

Owoce przebrać, umyć, osączyć, zmiksować,wymieszać z tonikiem, dodać cukier do smaku, schłodzić,wrzucić kostki lodu, ozdobić truskawkami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:01, 22 Cze 2006    Temat postu:

Koktajl truskawkowo-miętowy:
Składniki na 2 porcje:
- 500 ml maślanki,
- 200 g truskawek,
- 2 łyżeczki posiekanej mięty,
- słodzik w płynie.

Maślankę schłodzić, truskawki pokroić w drobną kostkę, miętę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić słodzikiem. Przelać do wysokich szklanek, udekorować miętą i kawałkami truskawek.


Kawa trójkolorowa:

1 porcja:
-3 łyżeczki zmielonej kawy
-kieliszek ajerkoniaku
-2 łyżki ubitej na sztywno śmietany kremówki [można dodać odrobinkę wanilii]

Kawę parzymy w ekspresie tak by wyszło 150ml [filiżanka naparu]
Ajerkoniak wlewamy do wysokiej wąskiej szklanki, następnie łyżeczka po łyżeczce wlewamy na tę warstwę zaparzoną kawę, ostrożnie tak by ajerkoniak nie połączył się z kawą.
Ubita śmietankę przełożyć do szprycki z nasadka w kształcie gwiazdki lub innej, powierzchnie kawy udekorować czapeczka bitej śmietany, podajemy długa łyżeczkę lub słomkę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:03, 22 Cze 2006    Temat postu:

Napój warzywny 2:

-1 ogórek
-pęczek szczypiorku
-pęczek koperku
-1/2 l kefiru
-sól
-pieprz
-ocet do smaku

Obrać ogórek, pokroić go na małe kawałki. Zioła nie powinny być posiekane zbyt drobno. Dodać kefir i zmiksować wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem.



Napój jagodowo-miętowy:
-100 g czarnych jagód
-100 ml wody
-1 g mięty
-10 g cukru
-kostki lodu


Miętę zalać częścią wrzącej wody, pod przykryciem zaparzyć, ostudzić.
Pozostałą wodę zagotować z cukrem, ostudzić.
Czarne jagody opłukać, przetrzeć przez sito lub odcisnąć sok.
Składniki połączyć, wymieszać. Podawać z kostkami lodu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:07, 22 Cze 2006    Temat postu:

Czekolada z rumem:
Na 4 porcje:


-3 szklanki mleka
-pół szklanki śmietany kremówki
-12 łyżek rumu
-9 łyżek czekolady w proszku
-wiórki czekoladowe do dekoracji

Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno i ponownie wstawić do lodówki.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać czekoladę, wymieszać. Przelać napój czekoladowy do filiżanek, dodać do każdej po 3 łyżki rumu. Udekorować bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi


Napój kacyk:

- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- sól, cukier
- posiekana zielona pietruszka i koperek

Sok pomidorowy wymieszać z sokiem z kapusty, doprawić do smaku i wymieszać z posiekana zielenina. Przed podaniem dodać 1 szklankę lodowatej gazowanej wody i natychmiast podawać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:11, 22 Cze 2006    Temat postu:

NAPÓJ KEFIROWO - JAGODOWY
Proporcje na 2 porcje


Przebrane borówki zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, na końcu dodawać kefir. Wlewać do wysokich szkalnek z kostkami lodu, ozdobić bitą śmietaną.

KOKTAJL MANDARYKOWY

Proporcje na 2 porcje
Mandarynki z puszki osączyć z soku, zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny, pod koniec dodać kefir.


NAPÓJ MORELOWO - KEFIROWY
Proporcje na 2 porcje


Morele zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem pomarańczowym (mniej więcej 3 łyżki na 2 średnie owoce), pod koniec dodać kefir.

NAPÓJ MALINOWY

Proporcje na 2 porcje
Maliny zmiksować z niewielką ilością syropu malinowego i maślanką, podawać w wysokich szklankach, przybrane bitą śmietaną i całą maliną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:13, 22 Cze 2006    Temat postu:

NAPÓJ PO HULANCE
Przepis


1 szklanka soku z kiszonej kapusty,
1 szklanka soku pomidorowego,
1 łyżeczka cukru,
kilka kropli sosu Worchester,
kilka kropli sosu sojowego,
szczypta soli.
Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.
Wyśmienite na niedobór witaminy C spowodowany nadmierną ilością alkoholu w organizmie !!!


KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek


6 owoców kiwi,
duże winne jabłka,
2-3 łyżki soku z cytryny,
2,5 l lekkiego wina jabłokwego,
1/8 l dobrego winiaku,
1 butelka szampana
woda mineralna
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:14, 22 Cze 2006    Temat postu:

Kawa na zimno a'la Sasankowa Kraina
Składniki na 2 porcje:


2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości rozpuścić w 1 szklance mleka. Przełożyć do miksera. Dodać 3 łyżki lodów waniliowych i jednego pokrojonego w kawałki dojrzałego banana. Wszystko zmiksować, rozlać do wysokich szklaneczek, posypać cukrem waniliowym. Pycha.

Kawa mrożona.
Na jedna porcję bierzemy:


3/4 schłodzonej kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki zimnego mleka
2 - 3 łyżki lodów waniliowych
bita śmietana
Kawę mieszamy z mlekiem i dodajemy lody. Przybieramy po wierzchu bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:17, 22 Cze 2006    Temat postu:

"Boula "
Składniki:


50 dkg truskawek,
15 dkg poziomek,
1 butelka czerwonego lub białego wytrawnego wina,
40 dkg cukru,
0.5 l wody mineralnej
100 g czystej wódki.



Sposób przyrządzenia:


Truskawki i poziomki zasypacć na noc cukrem, aby pusciły sok. Następnego dnia przełożyć je do dużego, szklanego, okrągłego naczynia, wlać wino, wódkę czystą i delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem wlać wodę mineralną i ponownie zamieszać. W razie dużych upałów napój wraz z owocami podawać w szklankach koktajlowych koniecznie z kostką lodu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:18, 22 Cze 2006    Temat postu:

"Cocktail ananasowy "
Składniki:


150 ml śmietanki kremowej,
4 dkg cukru pudru,
4 plastry ananasa z puszki,
20 dkg lodów śmietankowych,
100 ml soku ananasowego.


Sposób przyrządzenia:

Śmietankę oziębić, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Do miksera włożyć lody, ananasy pokrajane w drobną kostkę, przygotowaną śmietankę, wlać sok ananasowy, włączyć mikser na 30 sekund. Następnie rozlać do szklaneczek i zaraz podawać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin