Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Grill
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:29, 28 Cze 2006    Temat postu:

Pieczone ziemniaki w plastrach

4 duże ziemniaki,
0,15 l szklanki oliwy,
1 łyżka zmielonego kminku,
0,25 łyżeczki startej gałki muszkatułowej,
sól.


Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na plastry. Wymieszać oliwę z kminkiem, gałką i solą. Piec na grillu, smarując oliwą z przyprawami i przewracając od czasu do czasu, aż będą chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:36, 28 Cze 2006    Temat postu:

Kurczak tandoori

1,5 kg kurczak,
2 łyżki oleju;

Marynata:

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego;
0,5 szklanki soku z cytryny;
1 łyżka mielonej papryki,
1 łyżka wyciśniętego czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego lub sproszkowanego imbiru,
1,5 łyżeczki zmielonego kminku,
1 łyżeczka kurkumy,
0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu,
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu,
sól.

W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka podzielić na połowy, zdjąć z niego skórę, umyć i osuszyć. Mięso głęboko ponacinać. Włożyć do naczynia i zalać marynatą, przykryć. Wstawić do lodówki na 24h.

Na godzinę przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce grillowej (naciętą stroną do dołu) i piec, aż się przyrumieni. Przewrócić na druga stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:47, 28 Cze 2006    Temat postu:

Pieczarki pesto

12 duzych pieczarek,
0,25 szklanki oliwy,


Pesto:2 szklanki świeżych liści bazylii
0,5 szklanki startego parmezanu,
0,75 szklanki oliwy,
1 łyżka migdałów,
3 małe ząbki czosnku,
0,25 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1,5 łyżeczki soli.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie składniki pesto zmiksować na gładka masę, przyprawić. Pieczarki umyć, osuszyć, nóżki odrzucić. Oliwę wlać do miseczki, zanurzać w niej po kolei grzyby. Kapelusze układać na grillu spodem do rusztu, piec, aż brzegi się przyrumienią, odwrócić, nałożyć pesto, upiec na złoty kolor.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:48, 28 Cze 2006    Temat postu:

Polędwica wołowa w wiśniaku

50 dag polędwicy wołowej,
1 łyżka oliwy;


Marynata:
100 ml wiśniaku,
100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka tymianku,
10 ziaren pieprzu,
sól.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieprz i kolendrę zemleć, liście laurowe drobno pokruszyć. W głębokim naczyniu zmieszać przyprawy z wiśniakiem i czerwonym winem. Włożyć polędwicę do marynaty, wstawić do lodówki na 12 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obrócić. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, obwiązać mocną bawełnianą nicią lub sznureczkiem, podpiec na grillu, smarując oliwą. Położyć na tacce, polać przecedzoną marynatą i piec dalej, sprawdzając miękkość szpadką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:36, 07 Lip 2006    Temat postu:

Ziemniaki z grilla

Składniki:

kilka ziemniaków
4 ząbki czosmku
masło
przyprawa ziołowa do grilla
bazylia
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Ząbki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:37, 07 Lip 2006    Temat postu:

Ziemniaczki z ogniska lub grilla

Składniki:
6 ziemniaków
10 dag homogenizowanego twarożku
1,5 łyżki listków bazyli (posiekanych)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i oczyścić. Włożyć do żaru ogniskowego lub do węgla z grilla i zasypać gorącym popiołem. Gdy będą w środku miękkie wyjąć je. Na gorący miąż położyć po łyżce serka, po czym to doprawić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:41, 07 Lip 2006    Temat postu:

Udka w miodzie

Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
szklanka keczupu
3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
łyżeczka tabasco
2 łyżki sosu sojowego
ostra papryka
słodka papryka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Keczup, miód, musztardę, roztarty czosnek, tabasco, sos sojowy i przyprawy dokładnie wymieszać. Ową marynatą zalac skrzydełka i odstawić do lodówki na godzinkę. Potem piec na grillu 10-15 minut z każdej strony.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:42, 07 Lip 2006    Temat postu:

Szczupak

Składniki:
30 dag szczupaka
białe wytrawne wino
cytryna
sól
pieprz biały
masło
przyprawy do ryb

Przygotowanie:
Szczupaka podzielić na dzwonka. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami. Na 1 godzinę odstawi do lodówki. Piec na grill z 5 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smarować masłem i skraplać winem. Podawać z warzywami z wody i puree.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:43, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałtka z kurczakeim z grilla

Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
2 ostre papryczki
pęk szparagów
200 g młodych ziemniaków
pęczek bayzlii
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Skrojone w paseczki piersi z kurczaka piec na grillu. Cebeule przekrojone na pół piec na grillu około 5 minut. Następnie piec paprykę, aż się skórka pomarszczy. Następnie szparagi piec na grillu. Do miseczki włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, bazylię, kurczkai warzywa. Skropić oliwą z oliwek, octem, poslić i popieprzyć. Wszystko wymiszać. Można podawać z gorącym chlebem z grilla.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:45, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z warzywami z grilla i kaszą kuskus

Składniki:

1 bakłażan
1 czerwona papryczka
1 papryczka chili
1 cukinia
1 czerwona cebula
10 dag kaszy kuskus
1 ząbek czosnku
1 cytryna
oliwa z oliwek
papryka z proszku
sól
pieprz
kminek

Sposób przygotowania:

Warzywa umyte, przekroić na pół i piec na grillu około 5 minut z każdej strony. Ugotować kaszę kuskus. Posiekać grubo warzywa. Warzywa i kaszę włożyć do miseczki. Dodać kminek, sól, pieprz i paprykę. Wszystko wymieszać. Sropić oliwą i cytryną.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:46, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z gruszek i sera

Składniki:

2 gruszki
10 dag rukwi
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
10 dag sera żółtego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokroić gruszki na ćwiartki i piec je na grillu przez 2 minuty z każdej strony. Włożyć rukiew do naczynia, skropić oliwą i octem. Dodać sól, pieprz i wymieszać. Ser zetrzyj na trace i dorzuć do sałaty. Na sałacie ułóżyć gruszki i posypać serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:13, 13 Lip 2006    Temat postu:


Bistecca alla fiorentina

Składniki:
- po 1 dużym wołowym steku florenckim (T-Bone) na 2 osoby
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek i rozmaryn

Sposób przyrządzania:

Mięso natrzyj pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą (koniecznie oliwą na końcu, gdyż inaczej zamknie ona pory mięsa i stek nie przejdzie aromatem przypraw). Stek pozostaw około godziny w temperaturze pokojowej. Następnie ułóż na ruszcie i piecz na żarze drzewnym, bez płomieni, aż utworzy się rumiana skorupka. Trwa to około 5 minut. Kto woli mięso bardziej wysmażone, dodaje minutę, kto wybiera krwiste, może grillować trochę krócej. Teraz mięso odwróć, ale go nie nakłuwaj. Posól po upieczonej stronie i grilluj, aż druga strona się przyrumieni. Zdejmij z rusztu, oprósz solą i pieprzem. W czasie, gdy mięso się piecze, pokrój prawdziwki na podłużne plasterki. Rozgrzej oliwę, podduś na niej czosnek, usmaż grzyby. Obłóż nimi mięso, podawaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Możesz skropić całość oliwą truflową, co doda jeszcze lepszego aromatu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:16, 13 Lip 2006    Temat postu:


Cebula faszerowana kaszanką
Składniki:
- 40 dag kaszanki
- 6 cebul (białych lub czerwonych)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki posiekanego
- koperku
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebule obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy, pozostawiając dwie warstwy miąższu. Wyjęty miąższ siekamy. Kaszankę wyjmujemy z osłonek i kroimy w plastry. Ogórki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kaszankę i smażymy przez 2 min. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką koperku, majerankiem. Wydrążone cebule napełniamy kaszanką i układamy na aluminiowej tacce. Grillujemy ok. 20 min. Posypujemy posiekanym ogórkiem i resztą koperku.
Szaszłyki nieźle smakują z czeskim piwem Budweiser, a do cebuli podajemy schłodzoną białą wódkę - może być Wyborowa albo Szopen.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:18, 13 Lip 2006    Temat postu:


Cielęcina z grilla w przyprawach
Składniki:
- 6 sznycli cielęcych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- skórka (tylko cieniutka żółta warstwa) otarta z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki
- pieprz
- sól
- gotowy sos czosnkowy

Sposób przyrządzania:

Mięso bardzo starannie umyj, osusz, energicznie wygnieć ręką. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj. Dodaj tymianek, gałkę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy i natkę pietruszki, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj tą pastą wszystkie porcje mięsa, włóż je do salaterki, polej resztą marynaty, dokładnie wymieszaj. Szczelnie przykryj salaterkę i przynajmniej na 3-4 godziny wstaw do lodówki, żeby cielęcina dobrze się zamarynowała. Następnie wyjmij mięso z salaterki (marynatę zachowaj), każdy kawałek posól, ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron na rumiano. Co jakiś czas skrapiaj sznycelki marynatą pozostałą w salaterce wymieszaną z resztą oliwy. Miękkie i rumiane mięso zdejmij z rusztu i od razu podawaj. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej cielęciny będzie gotowy sos czosnkowy i pikle lub warzywa z rusztu z ulubionym dipem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:21, 13 Lip 2006    Temat postu:


Coracao - kurze serduszka po brazylijsku
Składniki:
- 1/2 kg kurzych serduszek
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml jasnego piwa
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- oregano

Sposób przyrządzania:

Serduszka oczyścić, umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i oregano, dodaj posiekany szczypiorek, piwo i olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę i piecz na grillu o zrumienienia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin