Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Grill
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:23, 13 Lip 2006    Temat postu:


Coxa de frango - brazylijskie udka kurczaka z grilla
Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 5 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
- 150 ml jasnego piwa
- 150 ml oleju roślinnego
- 7 obranych ząbków czosnku
- szczypiorek i natka
- 1 cytryna
- 3 liście laurowe
- świeżo mielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu
- sól

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 16:11, 17 Lip 2006    Temat postu:

Pstrągi z ziołami


4 oczyszczone pstrągi, sok z cytryny,
po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku,
1/2 filiżanki oliwy,
po jednej łyżeczce majranku i tymianku

Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. odstawić do lodówki. Koperek i pietruszkę opłukać, starannie osączyć, listki oderwać od łodyżek i napełnić nimi ryby. Oliwę wymieszać z przyprawami. Oliwą z przyprawami natrzeć ryby i na kwadrans wstawić do lodówki. Piec ryby na grillu smarując marynatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 6:59, 18 Lip 2006    Temat postu:

Szaszłyki z jagnięciny

Składniki:
1 kg mięsa jagnięcego z łopatki,
pieczarki,
1 cytryna;

na marynatę
1 kieliszek wina,
3-4 łyżki oleju,
3-4 łyżki soku cytrynowego,
5-6 ziaren kolendry,
pieprz, sól

Pokroić mięso na małe kawałki i zalać marynatą bez soli. Po 3-4 godzinach nabić mięso na szpikulce, między kawałki wkładać pieczarki i cienki plasterek cytryny. Posolić i piec na żarze. Szaszłyki należy podawać ze świeżą sałatą, rzodkiewką, szczypiorem, cebulą i czosnkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:18, 18 Lip 2006    Temat postu:

Polędwica wieprzowa na skara

Składniki na 6 porcji:
1 i 1/4 kg polędwicy wieprzowej,
1/2 szklanki roztopionego masła,
podwójna garść grzybów świeżych lub w occie,
2 cebule,
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka czubricy,
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
sól

Oczyszczamy mięso, kroimy na plastry i tłuczemy mokrym drewnianym młoteczkiem tak aby miały grubość około półtora centymetra. W garnku dusimy grzyby na tłuszczu wraz z posiekaną cebulą. Gdy grzyby zmiękną dodajemy zmielone orzechy, posiekaną pietruszkę, czubrycę, pieprz i sól do smaku. Tak przyrządzoną mieszankę kładziemy na z jednej strony każdego kawałka mięsa. Plastry mięsa zawijamy i spinamy z obu stron wykałaczkami. Smarujemy polędwicę olejem i pieczemy na grill'u (skarze), powoli obracając.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:24, 28 Sie 2006    Temat postu:

Banany w boczku

4 banany,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżki tymianku,
1 łyżka siekanych orzechów,
4 cienkie plastry boczku,
1 łyżka cynamonu.

Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki, środkowe części posypać cukrem, orzechami i cynamonem, owinąć boczkiem i piec na grillu ok. 5 minut z każdej strony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:25, 28 Sie 2006    Temat postu:

Deser na słodko

2 szklanki malin
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
0,25 szklanki topionego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
4 brzoskwinie
0,5 litra lodów waniliowych

Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem i połową cukru waniliowego. Brązowy cukier, masło, imbir i resztę cukru waniliowego wymieszaj w dużej misce. Włóż połówki brzoskwiń i obtocz w syropie.
Folię aluminiową złóż na pół i podwiń rogi do góry, by powstała mała miseczka, w którą włożysz brzoskwinie - na każdą brzoskwinię potrzeba oddzielny kawałek folii. Ułóż brzoskwinie płaską stroną do dołu. Grilluj na średnim żarze przez 8 minut lub dopóki cukier nie zacznie zamieniać się w karmel. Wtedy odwróć brzoskwinie i grilluj jeszcze kilka minut.
Podawaj gorące z lodami waniliowymi i malinami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:28, 28 Sie 2006    Temat postu:

Deser wytrawny

4 gruszki (najlepiej odmiany Williams)
10 dag łuskanych orzechów włoskich
5 łyżek masła
10 dag sera z niebieską pleśnią
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
kilka listków natki do dekoracji

Odłóż do dekoracji 8 połówek orzechów włoskich, pozostałe drobno posiekaj. Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Odłóż łyżkę masła, resztę utrzyj z serem i posiekanymi orzechami. Gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Posmaruj masłem 8 kawałków folii aluminiowej.
Do wydrążonych gruszek nałóż po pół łyżeczki masy serowo-maślanej. Owoce ułóż na folii, zawiń, ułóż na rozgrzanym ruszczie, piecz 5 minut. Zdejmij z grilla, odwiń folię i nałóż resztki masy serowej.
Gotowe gruszki udekoruj połówkami orzechów i listkami natki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:28, 28 Sie 2006    Temat postu:

Grilowane Banany

Banany
Miod
Cynamon

Banany ukladamy na grilu ze skorka i pieczemy ok.3-4 minut.
Przed podaniem (podajemy banan w skorce) nacinamy skorke i banan z jednej strony i polewamy w srodku miodem i posypujemy cynamonem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:29, 28 Sie 2006    Temat postu:

Kaszanka z grilla

kaszanka w cienkim flaku, kiszona kapusta, czosnek, folia aluminiowa

Kaszankę włożyć do zamrażalnika na około 1,5h tak, aby można było ściągną flak, a zawartość w formie kiełbaski ułożyć na folii aluminiowej i obłożyć posiekaną wcześniej kiszoną kapustą z dodatkiem rozdrobnionego ząbka czosnku. Całość zawinąć dwukrotnie folią. Odstawić na 4-6h w pokojowej temperaturze. Następnie grilować 30-45min. smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:30, 28 Sie 2006    Temat postu:

KURCZAK w pomidorach na grilu

kalawłki kurczka, nóżku, skrzydełka, itp.. )
pomidor
świeża pietruszka


kawałki kurczka ułożyć na aluminiowej folii ( kurczaka posypac solom, pieprzem,, czerwona papryką ) poroić pomidora w sórce w plastry ( takie jak na chelep ) ułożyć na górę jeden przzy drugim by przykryć kurczaki na wierzch , dodać ok 3 ząbków czosnku pokrojonych w drobne plasterki ) ułożyć piertuszke dość dużą porcje, folia przykryc kurczaka , owinac z 2 , 3 razy ( uformowac całość najlepeij w kwadrat...piec na grilu ok 40 minu..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:31, 28 Sie 2006    Temat postu:

Pstrągi z ziołami

4 oczyszczone pstrągi,
sok z cytryny,
po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku,
1/2 filiżanki oliwy,
po jednej łyżeczce majranku i tymianku

Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. odstawić do lodówki. Koperek i pietruszkę opłukać, starannie osączyć, listki oderwać od łodyżek i napełnić nimi ryby. Oliwę wymieszać z przyprawami. Oliwą z przyprawami natrzeć ryby i na kwadrans wstawić do lodówki. Piec ryby na grillu smarując marynatą


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:40, 20 Wrz 2006    Temat postu:


Sałatka do szaszłyka

Składniki:- 1 opakowanie chrzanowej Ramy Creme Bonjour,
- 15 dag szynki,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 jajka na twardo,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- kilka liści zielonej sałaty,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?
Szynkę pokrój w kostkę. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Liście sałaty dokładnie opłucz. Po osuszeniu rozłóż w szklanych pucharkach. Serek wymieszaj z jogurtem, dodaj szynkę i przypraw do smaku. Delikatnie wymieszaj i przełóż do pucharków. Posyp posiekaną zieleniną i udekoruj ćwiartkami jajek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:59, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Szaszłyki wieprzowe

Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej,
0,5 kg boczku parzonego,
0,5 kg cebuli,
oliwa z oliwek,

Delikat do mięs
Knorr,
czerwona słodka papryka,
4 ząbki czosnku,
majeranek

Jak przyrządzić?
Łopatkę myjemy, usuwamy z niej tłuste kawałki, a następnie kroimy w dość grubą kostkę. Boczek kroimy w średniej grubości plasterki. To wszystko wrzucamy do miski i wlewamy około 0,5 szklanki oliwy z oliwek, wsypujemy Delikat i czerwoną paprykę. Następnie wrzucamy pokrojone w drobniutką kosteczkę ząbki czosnku i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięsko odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu rozpalamy grill, cebulę kroimy w średniej grubości plastry i nadziewamy na przemian na patyczki: cebulkę, łopatkę, boczek, łopatkę, cebulkę itd. Pieczemy na grillu około pół godziny. Po upieczeniu najlepiej podawać z sałatką ziemniaczaną.

Potrzebne przybory:
grill i patyczki do szaszłyków

Jak podawać?
Można podawać z chlebem, musztardą i keczupem albo sałatką ziemniaczaną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:11, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

Składniki:
75 dag piersi kurczaka,
puszka brzoskwiń,
sól

Marynata:
4 łyżki oleju,
sok z brzoskwiń (zalewa),
łyżka przyprawy do pierników,
3-4 łyżki sosu sojowego, sól.

Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone piersi pokroić na małe kwadratowe kawałki, poslić. Brzoskwinie osączyć na sitku (zalewę przelać do szklanki). Z oleju, zalewy, sosu sojowego i przyprawy do pierników przygotować marynatę, posolić ją do smaku. Włożyć kawałki mięsa do miski z marynatą, wymieszać, przykryć i trzymać w lodówce ok. 3 godzin. Brzoskwinie podzielić na kawałki nieco większe niż mięso. Na szpadki nabijać na przemian kawałki kurczaka i brzoskiwń. Piec na grillu, obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą.

Jak podawać?
Podawać gorące.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:16, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Szaszłyki słodko-ostre

Składniki:
2 piersi z kurczaka,
boczek wędzony lub gotowany (ok. 8 grubych plastrów),
cebula,.

sos:
oliwa z oliwek ok.
1/3 szklanki,ocet balsamiczny - 2 łyżki,
musztarda-3 łyżki,
miód-5 łyżek,
przyprawa do grilla

Jak przyrządzić?
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki,jeżeli lubicie mniej słodkie, to mniej miodu lub więcej musztrady. Piersi pokroić w kostkę, cebulę przekroić wzdłuż na 4 części i pooddzielać warstwy, nabijać kolejno: kurczak, cebula, boczek, cebula itd. lub wg uznania. Każdego szaszłyka posmarować sosem, pozostawić w lodówce najlepiej na cały dzień. I gotowe do grillowania! Smacznego!

Potrzebne przybory:
patyki do szaszłyków


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin