Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Desery temat kulinarny
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:17, 13 Cze 2007    Temat postu: Desery temat kulinarny

Odkrycie to pociągnęło za sobą opracowanie setek tysięcy przepisów na coraz wymyślniejsze kulinarne rozkosze, których pomysłowość i bogactwo graniczą niekiedy z perwersją. A jako że w sprawianiu sobie przyjemności nigdy nie lubiliśmy zatrzymywać się wpół kroku, ktoś w końcu musiał wpaść na pomysł, by rozkoszny sam w sobie posiłek zwieńczyć równie – czy jeszcze bardziej – rozkosznym deserem.

Mimo że idea ta nieobca była już starożytnym, którzy wystawne uczty kończyli spożywaniem orzechów, miodu i owoców, typowo europejski zwyczaj podawania deserów na zakończenie obiadu jest dość nowym, prawdopodobnie dziewiętnastowiecznym wynalazkiem. Wcześniej, przed mechanizacją przemysłu cukierniczego wszelkie słodkości były prawdziwym skarbem, na który stać było nielicznych. Kiedy jednak cukier stał się produktem powszechnym, przedstawiciele wielu nacji nie mieli już zahamowań w umilaniu sobie posiłków coraz to wymyślniejszymi deserami.

Oprzeć się nam wszelkiej maści słodkościom jest tym trudniej, że pod ich wpływem powstają końskie dawki naturalnych narkotyków: pogodnie usposabiającej serotoniny i – niebezpiecznie podobnych do kokainy i heroiny – endorfin. Deserami namiętnie i bezustannie narkotyzują się Francuzi. Nie wyobrażają sobie oni nie ukoronować obiadu sufletem z aromatycznym likierem Grand Marnier, kuszącymi wiśniami w cieście, orzeźwiającym sorbetem czy upojnymi gruszkami w czerwonym winie.

Mimo że śródziemnomorskie nacje mogłyby właściwie poprzestać na spożywaniu owoców, bo w ich krajach występują one obficie niczym w rajskich ogrodach, od czasu do czasu Włosi czy Hiszpanie także dają się zwieść narkotycznemu urokowi deserów. W gorące, śródziemnomorskie lata szczególnie chętnie sięgają po cudownie chłodzące lody i granity. Z istną kulinarną dewiacją graniczą już jednak zachowania Turków, którzy słodycze spożywają nie tylko na deser, ale także przy każdej innej okazji, w tym i na śniadanie.

Mając ich za przykład, możemy czuć się więc usprawiedliwieni za każdym razem, kiedy najdzie nas chętka, by pobudzone smakiem wybornego posiłku zmysły ukoić słodyczą wyśmienitego deseru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:18, 13 Cze 2007    Temat postu:

Desety Lekkie

Każdy z nas pragnie zachować szczupłą sylwetkę na jak najdłużej. Jest to możliwe dzięki dobrze skomponowanej diecie i prowadzeniu prawidłowego, aktywnego trybu życia. Jeśli zachowujemy umiar i uprawiamy jakiś sport, możemy sobie czasami pozwolić na słodkie „co nieco”. Wiosna, lato i jesień obdarowują nas wielką ilością warzyw i owoców. Warto z nich korzystać komponując swoje codzienne menu, w tym także desery. Lekkie, przyrządzone z owoców, galaretek i jogurtów desery są nie tylko niskokaloryczne, ale także bardzo zdrowe.

Późną wiosną i przez całe lato, zdarzają się tak upalne dni, że czujemy się zniechęceni do jedzenia dużych i tłustych posiłków. Takie dni sprzyjają przygotowywaniu lekkich posiłków na bazie warzyw i owoców. Dietetycy zalecają jedzenie małych posiłków, ale za to w mniejszych odstępach czasowych. Jeśli mamy ochotę na lody, wcale nie musimy odmawiać sobie tej przyjemności. Bardzo smaczne i niskokaloryczne są lody sorbety.

Do przygotowania sorbetów potrzebujemy owoce np. maliny, brzoskwinie, śliwki, mango, wodę i ewentualnie kieliszek likieru czy koniaku. Takie lody orzeźwiają, sycą i wzmacniają organizm. Jeśli jednak nie mamy ochoty na lody, można przygotować smaczną sałatkę, składającą się z wielu owoców, polanych niewielką ilością syropu lub likieru z dodatkiem przypraw typu wanilia albo cynamon. Do sałatki takiej można także dodać pokrojone w kostki różnokolorowe galaretki. Wówczas nasz deser będzie barwny, smaczny i oczywiście zdrowy.

Jeśli szykujemy latem spotkanie dla większego grona przyjaciół, można zaserwować im sernik na zimno, albo placek biszkoptowy z owocami polany cieniutką warstwą galaretki. Do tego postawić na stole dzban z owocowym koktajlem np. z jagód na bazie mleka, jogurtu albo maślanki. Smaczne bywają także desery ryżowe na mleku albo puddingi z owocami. Dla smakoszy ciasteczek, można przygotować kruche ciasteczka z orzeszkami albo małe tartinki z morelami.

Dla amatorów naleśników, w porze obiadowej można przyrządzić pyszne, dietetyczne i zarazem lekkostrawne naleśniki ze śliwkami lub innymi owocami. Dla smaku można je polać słodkim sosem lub syropem, ale nie jest to konieczne. Po południu, przychodzi chwila na deser. Dobrym pomysłem jest kawa podana z kawałkiem miodowego placka z nektarynkami lub wiśniami. Jeśli wolimy coś gorącego, to smaczne w tym wypadku są zapiekane w miodzie jabłka.

Dobrą radą dla odchudzających może być informacja że w miarę możliwości powinni zrezygnować z cukru i – ewentualnie – zastąpić go miodem. Miód jest tak samo słodki, ale zawiera mniej kalorii i ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Nie powinniśmy także używać słodzików (nie dotyczy to cukrzyków), ponieważ wcale nie mają działania odchudzającego, a wręcz wzmagają apetyt. To, co w największym stopniu odkłada się w postaci zmagazynowanego tłuszczu w organizmie to zawarty w słodyczach tłuszcz wraz z węglowodanami. Dlatego przygotowując ciasto, wafelki, czy lody zwracajmy uwagę na ilość tłuszczu w postaci np. śmietany, którą dodajemy do przyrządzanego deseru.

Zdrowe i lekkostrawne desery można jeść praktycznie przez cały rok, bo owoców na rynku nigdy nie brak. Warto powierzyć nasze zdrowie naturze, ona wie najlepiej, co jest dla nas zdrowe. Sekret szczupłej sylwetki nie tkwi w katowaniu się drakońskimi dietami i głodówkami, ale w niskokalorycznej i lekkostrawnej diecie. Jedzenie jest po to, by je jeść, a życie, by cieszyć się jego słodyczą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:19, 13 Cze 2007    Temat postu:

Desery mrożone

Lato to pora kiedy zjada się najwięcej lodów. Ogromny w tym czasie apetyt na lody powoduje, że na rynku są dostępne najdziwniejsze ich rodzaje. Oczywiście, najłatwiej jest kupić ten przysmak w sklepie, ale znacznie zdrowsze i satysfakcjonujące są desery lodowe przyrządzone przez nas samodzielnie. Najlepsze, bo najmniej kłopotliwe i jednocześnie najzdrowsze, są sorbety. By były smaczne i przy tym zdrowe nie potrzebujemy wcale wielu składników.

Do przygotowania sorbetów potrzebujemy, przede wszystkim świeżych owoców np. jagód, moreli, śliwek, mango, porzeczek albo też innych (w zależności od gustu) oraz wodę. Czasami, według uznania, dodaje się jeszcze odrobinę jakiegoś alkoholu np. likieru kakaowego, koniaku, czy rumu. Owoce trzeba zmiksować na gładką masę, dodać resztę składników i odstawić do zamrażarki, pamiętając by przynajmniej dwa razy ponownie zmiksować lodową masę. Sorbety można podawać w pucharkach, przyozdobione listkiem mięty, plasterkiem pomarańczy albo cytryny.

Jeśli jednak ktoś ma ochotę poświęcić trochę czasu na przygotowanie deseru, może zabrać się za tzw. duet lodowy w cieście. Są to małe, dwukolorowe (i dwusmakowe) kuleczki lodów okryte cieniutkim plasterkiem biszkoptu nasączonego ponczem. Taki deser z pewnością będzie zaskoczeniem dla naszych gości, którzy z reguły przyzwyczajeni są do tradycyjnej formy przygotowania lodów. Popularne jest także okrywanie kulek lodów nie ciastem, ale owocami np. melonem lub arbuzem.

Dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę i wolą nie sięgać po lody, proponujemy inne rozwiązanie. Schłodzone i odpowiednio przygotowane owoce mogą stanowić doskonałą receptę na niskokaloryczny deser. Zapewne zainteresuje ich deser arbuzowo-melonowy z mrożonym porto oraz lukrecją. Są to nieduże prostokąciki z zimnych plasterków arbuza i melona przełożonych przez siebie, polane zmrożonym porto i podane z lukrecją.

Miłośnikom kremów można zaproponować cytrynowy krem bawarski z chrupiącym ananasem. Przygotowanie tego deseru jest bardzo czasochłonne, ale wysiłek się opłaca, bao efektem jest pyszny mrożony jogurtowo-ananasowy krem. Zmrożone owocowe kremy można także wykorzystać do przygotowania popularnej rolady lodowej lub lodowego sandwicha (masy lodowej między dwoma waflami lub plasterkami ciasta).

Przygotowanie lodowego deseru to nie tylko przyjemność jedzenia, ale także samo zdrowie. Duża ilość owoców i mleka zapewnia nam sporą dawkę wapnia, białka i witamin. Spożywane zimne dania, zmuszają nasz organizm do wysiłku ogrzania ich do temperatury ciała, a więc także do spalenia pewnej dawki kalorii. To bardzo dobra wiadomość dla osób będących na diecie wyszczuplającej. Nie należy sobie odmawiać przyjemności płynącej z jedzenia, także deserów. Sekret zdrowia tkwi w zachowaniu umiaru w jedzeniu słodkości, a nie całkowitego rezygnowania z nich.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:26, 13 Cze 2007    Temat postu:

Desery świąteczne

W kalendarzu nie brak świąt i okazji do świętowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zwyczaj każe, by każde święto było pod każdym względem dniem wyjątkowym. Niezwykle ważnym elementem wszystkich świąt jest podawane na stół jedzenie i to bez względu na to, czy jest to Boże Narodzenie, Tłusty Czwartek, czy imieniny przyjaciela. Oczywiście, skład potraw słodkich w dużej mierze zależy od rodzaju święta i pory roku. Duży wpływ na rodzaj dań i sposób ich przyrządzania ma symbolika, szczególnie chrześcijańska.

Każdy rok zaczyna się od Nowego roku i poprzedzającej ten fakt sylwestrowej nocy. W ten dzień stoły uginają się od nadmiaru potraw, w tym także słodkich. Do najbardziej popularnych deserów sylwestrowych należą serniki, makowce, tory kremowe i lodowe oraz cała gama kruchych ciasteczek. Serwowane są także desery lodowe z dużą ilością bitej śmietany i kandyzowanych owoców.

Kolejnym ważnym świętem w naszym kalendarzu są Walentynki. Przysłowie mówi „przez żołądek do serca”, dlatego 14 luty to niezwykła okazja, by zaskoczyć swoją „drugą połowę” czymś niezwykłym. Popularne w ten dzień są czekoladki, cukierki, ciasta i ciasteczka. Oczywiście, wszystko to w kształcie serca, albo z wizerunkiem amora. Słodki deser zakochani dają sobie na wzajem. Taka słodkość stanowi wyjątkowy dar od serca, zwłaszcza gdy jest własnoręcznie przyrządzona.

Pod koniec lutego czas karnawału, niestety, powoli dobiega końca. A ponieważ wszystko, co się kończy (i zaczyna) jest okazją do świętowania, to także w trzy ostatnie dni karnawału należy się wybawić, poszaleć i oczywiście najeść. Ostatki to okazja do tańca, picia i jedzenia – najlepiej słodyczy. Dlatego w te dni nigdzie nie może zabraknąć wszelkich deserów. Chętnie przyrządzane są wówczas pączki, torty, ciasta drożdżowe, lody, ciasteczka i pierniczki. W tym samym czasie jest, bodaj najsłynniejszy, dzień słodkiego obżarstwa zwany Tłustym Czwartkiem. Grzech nie zjeść z tej okazji, choćby jednego pączka nadziewanego marmoladą albo ajerkoniakiem.

Wiosną, kiedy zbliża się Wielkanoc, każda gospodyni szykuje się do pieczenia wielkanocnych babek i babeczek z bakaliami, polanych słodkim lukrem. W to święto fantazja nie zna granic i na stole często podawane są drożdżowe baranki, czekoladowe jajka, zajączki nadziewane słodką masą, no i oczywiście typowo polski specjał, znany na całym świecie, czyli mazurek. Ten najbardziej ozdobny świąteczny smakołyk, potrafi zadziwić wszystkich cudownym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.

Rzecz w tym, by nie tylko zadziwić kogoś smakiem słodkich specjałów, ale także by zaskoczyć pamięcią i miłością. W ciągu roku są nie tylko święta narodowe czy kościelne, ale także nasze własne. Na urodziny, imieniny, Dzień Dziadka, Dzień Babci, czy Dzień Taty każdy chce swojego bliskiego zaskoczyć czymś wyjątkowym. Z takiej okazji najczęściej piecze się ciasta lub tort przyozdobiony imieniem Jubilata, lub czymś, co wiąże się z jego zainteresowaniami. To wyjątkowy sposób na okazanie uczuć drugiej osobie. W maju jest okazja, by przyrządzić wyjątkowy deser osobie, którą zazwyczaj najbardziej się kocha, a więc mamie. Dzień Matki można uczcić ciastem owocowym, sernikiem na zimno, albo deserami z owoców i koktajlu.

W ostatnich miesiącach roku świętujemy tzw. Andrzejki i Mikołajki, które są okazją do spożywania raczej skromnych deserów. Nie ma już tyle, co latem owoców, więc podane są ciasteczka, czekoladki i desery lodowe ze słodkimi sosami. Więcej słodkości, z całą pewnością, jest na wigilijnym stole. Boże Narodzenie to czas wypieków z piernika, pachnących dodatkiem ziół, w tym gałki muszkatołowej i wanilii. Tradycyjną słodką potrawą są makiełki, przyrządzone na bazie maku, makaronu i bakalii. W tak wyjątkowy dzień nie może także zabraknąć makowca lub rolady makowej. Z racji pory roku przygotowuje się czasami także placki lub kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych śliwek lub orzechów.

31 grudnia, a więc Sylwester, jest dniem, który stanowi moment przejścia od końca do początku roku. Jest tym samym radosną chwilą symbolizującą koniec dawnych smutków i początek czegoś nowego oraz związane z tym nadzieje. Z tej okazji gospodarze i kucharze łamią sobie głowy wymyślając jak najbardziej wymyślne desery. Siedząc przy stole i gawędząc, można sięgnąć po ciasta, ciasteczka, czekoladki i owoce. Co pewien czas gościom dostarczane są puchary z egzotycznymi deserami, przyozdobione różnymi dodatkami. O północy, rzecz jasna, na salę wjeżdża wielki kremowy tort z „wytatuowanymi” cyframi nadchodzącego roku. W tą noc wszyscy, na całym świecie bawią się, piją i jedzą. Przesąd mówi, że jak spędzimy sylwestrową noc i Nowy rok, taki będzie cały nadchodzący rok. Nic dziwnego, że kończymy i zaczynamy każdy kolejny rok zabawą i obżarstwem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:43, 13 Cze 2007    Temat postu:

Najsłynniejsze Desery świata

Kuchnie niemal wszystkich narodów mogą się poszczycić charakterystycznymi dla nich, tradycyjnymi słodkimi specjałami. Niektóre z tych deserów są na tyle cenione – wspomnieć choćby francuskie suflety czy przepyszne włoskie tiramis&ugrave; – że wieść o nich wybiega daleko poza granice ojczystego kraju. Znane są w wielu częściach świata, a ich receptura jest często modyfikowana na potrzeby lokalnych gustów i wzbogacana o regionalne specjały


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:45, 13 Cze 2007    Temat postu:

Anglia – pudding

Pod nazwą pudding kryją się tak naprawdę dwa rodzaje potraw. Klasyczny angielski pudding przypomina rodzaj gotowanego lub pieczonego ciasta i może być przyrządzany zarówno na słodko, jak i słono. Przykładem deserów tego typu są pudding śliwkowy czy tradycyjny brytyjski pudding świąteczny. Drugi rodzaj puddingu przypomina nasz budyń i podaje się go właściwie wyłącznie jako deser – przyrządzany jest na bazie mleka, które zagęszcza się za pomocą mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, jaj czy ryżu (jak w puddingu ryżowym).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:45, 13 Cze 2007    Temat postu:

Austria – tort Sachera

Wiedeńskie kawiarnie słyną z niezliczonych słodkich specjałów, z których najbardziej znany jest chyba tort Sachera, zwany także, adekwatnie do dostojnego wyglądu i szlachetnego smaku, tortem królewskim. Specjalność ta była zresztą po raz pierwszy przygotowana z myślą o księciu Metternichu II. Pod ciemną, czekoladową polewą tortu kryje się lekkie ciasto przełożone jedyną w swoim rodzaju, austriacką morelową konfiturą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:46, 13 Cze 2007    Temat postu:

Francja – suflety i cr&egrave;me br&ucirc;lée

Byłoby niemożliwością, żeby jedna z najbogatszych kuchni świata ustępowała innym pod względem deserów. Francuzom zawdzięczamy między innymi popularne na całym świecie suflety. Są to lekkie, wypiekane w specjalnych formach dania, które przygotowuje się z żółtek i ubitych na sztywną pianę białek, z najróżniejszymi dodatkami. Suflety przygotowane na słono są sycącym daniem głównym, zaś w słodkiej wersji stanowią idealny deser. Klasycznym zwieńczeniem francuskiego posiłku jest soufflé au Grand Marnier (suflet z likierem Grand Marnier).

Innym, równie prostym i smacznym deserem jest przyrządzany z żółtek jaj, mleka i mąki ziemniaczanej, przyprawiony cynamonem lub wanilią cr&egrave;me br&ucirc;lée. Jego wierzch posypuje się cukrem, który pod wpływem specjalnych gazowych opalarek karmelizuje, tworząc kruchą, apetyczną skorupkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:46, 13 Cze 2007    Temat postu:

Szwajcaria – fondue czekoladowe

Serowe fondue, które początkowo było przysmakiem biednych alpejskich górali, jest czymś więcej niż tylko daniem – cały ceremoniał związany z zamaczaniem grzanek we wspólnym garnku z sosem sprawia, że potrawa ta jest często najważniejszym punktem towarzyskich spotkań. W słodkiej wersji fondue nie zawiera sera, a robi się je z roztopionej w śmietance czekolady, często z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny. Zamiast grzanek w tej gorącej, aromatycznej masie zanurza się cząstki owoców: truskawek, gruszek czy też jabłek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Head_DNB_Kutno
Moderator
<font color=green> <b> Moderator </b>



Dołączył: 19 Maj 2007
Posty: 514
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 0:15, 15 Cze 2007    Temat postu:





Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 3:43, 26 Cze 2007    Temat postu:

Włochy – tiramis&ugrave; i zabaglione

Jednym z najpopularniejszych włoskich deserów jest tiramis&ugrave;. Torcik ów łączy w sobie delikatność biszkoptów, kremową konsystencję serka mascarpone i bogaty aromat likieru amaretto z wyrazistym smakiem kawy. Warstwy skropionych kawą i likierem (można użyć także koniaku, marsali czy whisky) biszkoptów przekłada się kremem z mascarpone, żółtek i śmietany, a wierzch dokładnie posypuje kakao. Tiramis&ugrave; jada się wyłącznie mocno schłodzone – tylko wtedy ma odpowiednią do krojenia konsystencję i idealny smak.

Do popularnych na całym świecie włoskich deserów należy także winny krem zabaglione. Ten przyrządzony z utartych żółtek, miąższu wanilii, cukru i marsali przysmak ma bardzo długą tradycję. Według niektórych jest to wynalazek Bartolomea Scappiego, wybitnego renesansowego kucharza. Nazwa zabaglione (lub zabaione) pochodzi najprawdopodobniej od neapolitańskiego słowa zapillare („spienić”) – pienista konsystencja jest bowiem koniecznością w przypadku tego delikatnego, aromatycznego musu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:55, 15 Lip 2007    Temat postu:

Ciepłe Maliny z Lodami waniliowymi

Składniki: 1 porcja

maliny (mogą być mrożone)
cukier
2-3 gałki lodów waniliowych La Cremeria
bita śmietana
pistacje, posiekane do posypania
rurka waflowa (opcjonalnie)
Opis przygotowania: 5 min.

Maliny mrożone wrzucić na patelnie i posypać cukrem do smaku. Gotować, aż do uzyskania porządanej konsystencji. Sos malinowy przelać do pucharka, dodać 2-3 gałki lodów waniliowych La Cremeria i udekorować bitą śmietaną oraz posiekanymi pistacjami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:56, 15 Lip 2007    Temat postu:

Kokosowy Śmietanowiec
Delikatny i zaskakujący

Składniki: Duża blacha
Składniki

Ciasto:

- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku

Krem:

- 2 budynie waniliowe bez cukru (najlepszy Adr. Oetker)
- 3 szkl mleka
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 cytryny

Dodatki:

- 2 śnieżki
- 400 ml śmietany 30%
- 2 białe czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 200 g kokosu
Opis przygotowania: 2 godziny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (40x24) i upiec biszkopt - czas pieczenia 40 min 170 stopni.
Z podanej ilości mleka ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puchowa masę. Dodać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać sok z połowy cytryny.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić razem ze śnieżkami. Masło roztopić w kąpieli wodnej i dodać połamaną czekoladę. Stopioną czekoladę wystudzić i dodać do ubitej śmietany. Na końcu wsypać wiórki.
Biszkopt przekroić skropić delikatnie ciepłą wodą z cytryną. Na dolną część ciasta położyć masę budyniową, przykryć druga częścią biszkoptu i na górę wyłożyć masę kokosową.

wskazówki

troszkę pracochłonne, ale warte grzechu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:56, 15 Lip 2007    Temat postu:

Omlet Babuni

Omlety są świetnym sposobem na zaspokojenie głodu. Poniższego przepisu nauczyłam się od mojej babci. Szczerze go polecam.

Składniki: 4 osoby

10 jajek
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
3/4 szklanki mąki
olej
Opis przygotowania: 15-20 min.

Białka odzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Do piany dodać żółtka, cukier waniliowy, płaską łyżeczkę soli, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Podgrzać na patelni olej. Nalewać cienkie placki i smażyć na wolnym ogniu, aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej z dżemami.

wskazówki

Ciasto powinno być dość rzadkie. Olej nie może być wrzący, bo omlety bardzo szybko się spalą. Ciasto nie może długo stać, najlepiej smażyć omlety tuż po rozrobieniu ciasta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:57, 15 Lip 2007    Temat postu:

Truskawki z Sherry

Doskonała i zmysłowa przystawka, która spełnia równie dobrze swoją rolę jako deser. Zwłaszcza, jeśli planujemy kolacje dla dwojga. Dobre połączenie do szampana i innych win musujących.


Składniki: 2 porcje

ok. 20-24 dużych truskawek (z szypułkami)
wytrawne, schłodzone sherry
grubo i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka listków mięty
Opis przygotowania: 30 min.

Schłodzone truskawki oczyścić, ale pozostawić szypułki. Ułożyć na półmisku i skropić sherry. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i deliktanie posiekaną miętą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin