Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Desery temat kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:57, 15 Lip 2007    Temat postu:

Lekki krem czekoladowy z mascarpone

Pyszny, lekki i diablo szybki do przygotowania deser dla fanów czekolady. Podane składniki pozwolą wyczarować elegancki deser na specjalną okazję, ale na codzień rownie dobrze możemy czekoladę Lindta zastąpić zwykłym kakao w proszku, mascarpone zwyczajnym serem twarogowym i zrezygnować z dodatku alkoholu.

Składniki: 4 porcje
250 g opakowanie oryginalnego mascarpone
200 g jogurtu naturalnego
25 g cukru pudru
2 opakowania (po 25 g) czekolady na gorąco w proszku [najlepiej Lindta, to nie kryptoreklama, fani czekolady wiedzą, że warto dorzucić te parę złotych
2 białka
30 ml rumu lub whisky
parę kropel aromatu waniliowego

Ewentualnie do podania:

wiórki ciemnej czekolady
liście mięty
umyte i przepołowione wzdłuż truskawki (z szypułkami)
Opis przygotowania: 10 min. + chłodzenie

Mascarpone zmiksować z jogurtem, cukrem i czekoladą. Dodać rum i aromat. W osobnej miseczce ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać do masy mascarpone. Masę przełożyć do czterech miseczek, przykryć folią i odstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Polecam jednak dłuższy czas chłodzenia - optymalnie jest zostawić deser w spokoju na 4-5 godzin, ale z powodzeniem można go przygotować dzień wcześniej.
Podawać ozdobiony wiórkami czekolady i liściem mięty w towarzystwie świeżych truskawek, które maczane w kremie smakują wyśmienicie.

wskazówki

Poza modyfikacjami wymienionymi wyżej, można też dla ograniczenia tłuszczu, choć zdecydowanie NIE bez uszczerbku na smaku, zrezygnować z mascarpone i użyć wóczas 450 g jogurtu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 6:58, 15 Lip 2007    Temat postu:

Lody czekoladowe

Składniki: 5
szklanka śmietany kremówki
żółtka
3-8 l mleka
100-200 g cukru

Opis przygotowania: 3-4 h

Podstawą klasycznych lodów śmietankowych będą: mleko, żółtka (od 3 do 8 na pół litra mleka, zależnie od tego, jak treściwe lody chcemy przyrządzić), od 100 do 200 g cukru i około szklanki śmietany kremówki. Żółtka należy utrzeć z cukrem, podgrzewając je w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlać do nich cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką.

Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie końcowa konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i dalej ubijamy, aż całość ostygnie. Pozostaje ją jeszcze tylko delikatnie wymieszać z dobrze ubitą śmietaną.

Jeśli mamy maszynkę do robienia lodów, tutaj właściwie kończy się nasze zadanie. Jeśli nie – wstawiamy naczynie z masą do zamrażarki i wyjmujemy co kilkanaście minut, żeby dokładnie wymieszać lub zmiksować jego zawartość. Na tym etapie kształtuje się ostateczna konsystencja. Lody są gotowe po 3-4 godzinach.

Ten podstawowy przepis można na najróżniejsze sposoby modyfikować. Dodać posiekane orzechy, rodzynki, suszone owoce czy świeże listki mięty. Dodatek esencji zielonej lub czarnej herbaty czy też kawy nada naszym lodom interesujący aromat. Nie zapominajmy też o takich dodatkach, jak posiekana laska wanilii (czy cukier waniliowy) bądź pokrojona w drobną kosteczkę deserowa czekolada. Ta ostatnia pozwoli nam przyrządzić pyszne lody straciatella. Można też zastosować odwrotną taktykę – przygotować lody z dodatkiem kakao i dodać do nich kawałeczki białej czekolady.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:19, 16 Lip 2007    Temat postu:

Mus Lodowy z Brzoskwiniami i Sosem Malinowym
Składniki: 4 porcje


400-500 g brzoskwiń (najlepiej z puszki)
400 ml lodów waniliowych lub śmietankowych
200 g białego, deliktanego serka (najlepiej mascarpone)
100 ml kremówki
200 g malin (mogą być mrożone)
50 g pokruszonych orzechów (najlepiej pistacjii)
cukier puder
kilka malin do dekoracji
listki mięty do dekoracji

Opis przygotowania: 20 min.

Maliny wrzucić do rondla i gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos. Dodać cukier puder do smaku. Śmietane ubić na sztwyno. Lody wymieszać z serkiem na jednolitą masę i ponownie deliktanie wymieszać z ubitą śmietaną i pokruszonymi orzechami. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do pucharków nałożyć mus lodowy, ułożyć na wierzchu brzoskwinie i polać na wierzchu sosem malinowym. Udekorować świeżymi malinami i listkami mięty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:19, 16 Lip 2007    Temat postu:

Lody z Gruszkami i Sosem Czekoladowym
Prosty i ciekawy przepis na deser z lodami i gruszkami.

Składniki: 4 porcje

Lody LA CREMERIA – WANILIA Nestle
4 gruszki, najlepiej z puszki
1 tabliczka czekolady, gorzkiej
cukier puder do smaku

Opis przygotowania: 20 min.

Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do gotującej wody wkładamy mały rondel, do którego wrzucamy połamaną czekolade. Mieszamy, aż się rozpuści i dodajemy cukru pudru dla smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Obrane i wydrylowane gruszki, a najlepiej gotowe z puszki, pokrojone w ćwiartki układamy na talerzu. Na środku dajemy 1-2 gałki lodów waniliowych i całość polewamy przygotowaną wcześniej polewą czeokladową.

wskazówki

Zamiast lodów waniliowych możemy użyć także innych lodów, jak np. śmietankowych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:20, 16 Lip 2007    Temat postu:

Ananas Pina Colada z Grilla

Składniki: 4 porcje


1 mały ananas
50 g niesolonego masła
2 łyżki brązowego cukru
2/3 szklanki startego świeżego kokosa
2 łyżki likieru kokosowego (ew. rumu)

Opis przygotowania: 35 min.


Ananasa przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć twardy rdzeń (liście zostawić). Miąższ delikatnie odkroić od skórki. Na nim zrobić nacięcia (odkrojony miąższ cały czas musi być w łupince ze skórki!). Masło stopić w rondlu, posmarować nim ananasa i posypać cukrem. Liście ananasa zawinąć w folię aluminiową, by się nie spaliły i piec ananasa na gorącym grillu przez ok. 10 minut. Posypać go kokosem i piec jeszcze 5-10 minut, aż będzie gorący. Przełożyć na talerze, polać likierem kokosowym i podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:20, 16 Lip 2007    Temat postu:

Grillowane Brzoskwinie z Kremem Mascarpone

Składniki: 4 porcje


4 duże brzoskwinie
1 szklanka sera mascarpone
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
4 łyżki syropu klonowego

Opis przygotowania: 25 min.

Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki. Przygotwać krem: ser mascarpone wymieszać z orzechami i schłodzić w lodówce. Brzoskwinie posmarować odrobiną oleju i piec je na gorącym grillu przeciętą strona w dół przez ok. 5-10 minut. Na gorące połówki brzoskwiń położyć ser, polać syropem klonowym i podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Head_DNB_Kutno
Moderator
<font color=green> <b> Moderator </b>



Dołączył: 19 Maj 2007
Posty: 514
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:22, 18 Lip 2007    Temat postu:

Mamoooo Zglodnialec Przyjechał Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:55, 18 Lip 2007    Temat postu:

Pączki z ziemniakami

- 1 kg mąki
- 70 dkg ugotowanych ziemniaków
- 10 dkg drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 4 całe jajka
- 2 łyżki wódki lub octu
- 1/2 kostki margaryny
- marmolada

Ostudzone ziemniaki mielimy z drożdżami.
Dodajemy resztę składników
i starannie wyrabiamy ciasto.
Formujemy pączki i odstwiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na głębokim tłuszczu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:56, 18 Lip 2007    Temat postu:

Z melona

2 dojrzałe melony miodowe, sok z 1 cytryny, 12 dag cukru, 3 łyżki miodu, 150 ml campari lub wytrawnego porto, 150 ml wody mineralnej, kilka listków melisy lub mięty

Melony umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć miąższ (pestki usunąć) i zmiksować go. Pod koniec miksowania dodać sok wyciśnięty z cytryny. Do garnuszka włożyć miód, dodać cukier i wodę mineralną, gotować 3 min na małym ogniu, po czym wystudzić, starannie wymieszać z musem melonowym i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzoną masę przetrzeć przez sitko, a następnie zmiksować, powoli dolewając alkohol. Wstawić na 8-10 godz. do zamrażalnika. Dalej postępować jak z sorbetem truskawkowym. Zmrożony sorbet można podać w miseczkach powstałych po wydrążeniu melonów. 100 g - 100 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:56, 18 Lip 2007    Temat postu:

Truskawkowy

1 kg dojrzałych truskawek, l szklanka różowego wina musującego, pół szklanki likieru z czarnych porzeczek, pół szklanki miałkiego cukru, kilka listków melisy lub mięty

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zmiksować z cukrem, a następnie starannie wymieszać z winem i likierem. Wstawić do zamrażalnika na 8-10 godz. Po mniej więcej 2 godz. (gdy masa zacznie tężęć) wyjąć deser na chwilkę i wymieszać rózgą. Powtarzać tę czynność przez 2 godz. w odstępach 30 min (potem nie jest to już konieczne). Dobrze zmrożony sorbet wyjąć z zamrażalnika, chwilę trzymać na wierzchu, po czym zmiksować, rozłożyć do przygotowanych naczyń i udekorować listkami melisy lub mięty. 100 g - 80 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:57, 18 Lip 2007    Temat postu:

Brzoskwiniowy

1,2 kg dojrzałych brzoskwiń lub moreli, pół butelki wina musującego, 75 ml likieru brzoskwiniowego, 20 dag cukru pudru, półtorej szklanki wody mineralnej, sok z 1 cytryny, szklanka bitej śmietany, kilka wisienek koktajlowych

Owoce umyć, sparzyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić w grubą kostkę, zmiksować z sokiem z cytryny i likierem. W kubeczku zagotować wodę z cukrem (zebrać pianę), wystudzić i wraz z szampanem wlać do musu owocowego, dokładnie wymieszać i wstawić na 8-10 godz. do zamrażalnika. Dalej postępować jak z sorbetem truskawkowym. Po przełożeniu do pucharków udekorować bitą śmietaną i wisienkami. 100 g - 105 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:57, 18 Lip 2007    Temat postu:

Zielony

12 dojrzałych owoców kiwi, l szklanka wina reńskiego lub mozelskiego, 12 dag cukru, 2 łyżki cukru pudru, 4 białka, 1 szklanka wody, 1 łyżka posiekanej melisy, kilka poziomek lub wisienek koktajlowych, l kilka listków melisy

Kiwi umyć, obrać, pokroić w kostkę, zmiksować z posiekaną melisą, przetrzeć przez sito. Z cukru i wody ugotować syrop, wystudzić, wymieszać z winem i musem owocowym. Mrozić 10 godz., jak sorbet truskawkowy (pamiętać o mieszaniu!). Z oziębionych białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier puder. Wyjąć sorbet z zamrażalnika, zmiksować, dokładnie wymieszać z pianą i na 35 min ponownie wstawić do zamrażalnika. Następnie rozłożyć do wyziębionych naczyń, udekorować owocami i listkami melisy. 100 g - 85 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:58, 18 Lip 2007    Temat postu:

Rubinowy

50 dag wiśni, po 30 dag malin i truskawek, l szklanka soku z wiśni (może być z kartonu), pół szklanki likieru wiśniowego, 3 łyżki miałkiego cukru, 2-3 listki mięty

Wiśnie, maliny i truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki i ogonki, wiśnie wydrylować. Dodać cukier i razem zmiksować. Ćwierć szklanki soku zagotować, wrzucić listki mięty, przykryć i odstawić. Gdy przestygnie, miętę usunąć, a napar wymieszać z musem owocowym, wlać pozostały sok, likier i znów zmiksować, po czym mrozić w ten sam sposób co sorbet truskawkowy. Gotowy deser rozłożyć do pucharków i udekorować. 100 g - 65 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:00, 18 Lip 2007    Temat postu:

Cytrynowy

6 cytryn, 2 pomarańcze, 1 grejpfrut, 30 dag cukru, 2 łyżki cukru pudru, 3 białka, 2 szklanki wody mineralnej

Dwie cytryny wyszorować, na chwilę włożyć do wrzątku, osuszyć, zetrzeć żółtą warstwę skórki. Z pozostałych cytrusów wycisnąć sok, przecedzić do porcelanowego naczynia. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, dodać skórkę cytrynową i 3 min razem gotować. Zdjąć z ognia, wystudzić i wlać do soku, wymieszać rózgą. Wstawić na 8 godz. do zamrażalnika. W tym czasie postępować jak z sorbetem truskawkowym. Następnie wyjąć deser, zostawić na kilka minut. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier puder i nadal ubijać, aż piana nabierze połysku. Wymieszać ją z deserem i jeszcze 3 godz. zamrażać (co 30 min mieszać rózgą). Gotowy sorbet wyjąć z zamrażalnika, przełożyć do pucharków i udekorować. 100 g - 120 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:01, 18 Lip 2007    Temat postu:

Deser lodowy z bitą śmietaną


Produkty:

1 rolada lodowa 1000 ml (1l),

owoce - brzoskwinie, ananasy z syropu, kiwi, mandarynki,truskawki i inne ulubione,
bita śmietana: 1/2l śmietany 30% Łaciatej, 2 śmietanfixy, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub mniej wg uznania), 1 serek

Danio waniliowy,


do dekoracji: kawałki owoców,tarta czekolada,rodzynki, krojone orzechy, wiśnie w likierze, kolorowe cukierki, różnego rodzaju sosy lub alkohol do polania.

Sposób przygotowania:

Najpierw ubijamy bitą śmietanę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfiksami, na końcu gdy jest już dobrze ubita dodajemy serek homogenizowany waniliowy i jeszcze chwilę mieszamy. Polecam tak ubitą śmietanę również do innych deserów, np. do naleśników, gofrów, galaretek itp.; jest dużo smaczniejsza od tych w sprayu. Przygotowujemy owoce krojąc je w kawałki. Na talerzyki kroimy plaster rolady, koło niej wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżką bitą śmietanę i wg własnej fantazji układamy owoce i dekorujemy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin