Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Desery temat kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:02, 21 Lip 2007    Temat postu:


Czekoladowe Babeczki z Serem

Składniki:


20 sztuk
100 g czekolady deserowej

MASA:

100 g czekolady deserowej lub mlecznej
200 g sera mascarpone
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
kakao w proszku do posypania

Opis przygotowania: 40 min.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i wsypać do miseczki, umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Czekoladę całkowicie rozpuścić. Następnie rozprowadzić ją małym pędzelkiem lub łyżeczką po wewnętrznych bokach małch papierowych foremek. Foremki ustawić do góry dnem i poczekać, aż czekolada stężeje. Ostrożnie zdjąć papierowe foremki.

Przygotowanie masy:

Ser utrzeć z esencją waniliową oraz stopioną czekoladą. wstawić do lodówki, by się schłodziła, od czasu do czasu mieszając. Masę serową przełożyć do woreczka do wyciskania kremów z nakładką w kształcie gwiazdki. Masę wyciskać do każdej z babeczek. Posypać kakao w proszku.

wskazówki

Zamiast sera mascarpone można użyć pełnotłustego twarożku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:03, 21 Lip 2007    Temat postu:


Czekoladowy Sufled

Składniki
:

4 porcje
100 g czekolady deserowej
300 ml mleka
2 łyżki masła
4 duże jajka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
4 łyżki cukru
100 g groszków czekoladowych
cukier i cukier puder do posypania

BYDYŃ CZEKOLADOWY:

2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
450 ml mleka
50 g czekolady deserowej

Opis przygotowania: 60 min.

Formę do sufletów o pojemności 850 ml posmarować cienko tłuszczem i wysypać cukrem. Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku rozgrzać mleko z masłem. W misce utrzeć żółtka wraz z mąką kukrydzianą oraz cukrem. Wlać część gorącego mleka, cały czas mieszając. Masę przelać do reszty mleka w rondelku i całość gotwać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu zgęstnienia masy. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Rondel zdjąć z ognia, wlać esencję waniliową i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Połowę delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Dodać resztę piany oraz groszki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180 st. przez 40-45 minut, aż wyrośnie.

Przygotowanie budyniu:

W misce utrzeć na gładką masę cukier z mąką i odrobiną mleka. W rondelku podgrzać pozostałą część mleka, prawie doprowadzając do wrzenia. Dodlać odrobinęgorącego mleka do masy, dokładnie wymymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, gdy masa zgęstnieje. Czekoladę połamać na kawałki, dorzucić do budyniu, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Suflet posypać cukrem pudrem. Podawać z budyniem czekoladowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin