Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania miesne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:23, 06 Lip 2006    Temat postu:

Brizol wieprzowy

50 dag szynki wieprzowej bez kości,
tłuszcz do smażenia,
2 dag mąki,
2 dag masła,
sól, pieprz

Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem nadając im kształt okrągły grubości 1-2 cm, posypać przyprawami i mąką, podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu. Po usmażeniu zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić przekładając brizol na drugą stronę. Podawać z frytkami, kalafiorem, zielonym groszkiem i surówkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:26, 06 Lip 2006    Temat postu:

Boczek wędzony z cebulą

8 małych cebul,
8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
kminek,
sól,
1 łyżka tłuszczu

Cebulę obgotować przez 1 min. w osolonej wrzącej wodzie, osączyć, osuszyć. Plasterki boczku posypać z jednej strony kminkiem, położyć na każdym cebułkę, owinąć szczelnie boczkiem, spiąć wykałaczką, wbijając ją na sztorc, układać jeden obok drugiego w płaskim naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:27, 06 Lip 2006    Temat postu:

Boczek pieczony w folii

50 dag chudego boczku,
5 dag ketchupu,
2 dag musztardy,
sól, pieprz

Boczek umyć, ostrym nożem zrobić kratkę o bokach pół cm, natrzeć przyprawami, ketchupem i musztardą, ułożyć na folii wysmarowanej tłuszczem, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie szczelnie zamknąć i piec ok 50 min. w silnie nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć w koło drążonymi ziemniakami a osobno podać kapustę zasmażaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:28, 06 Lip 2006    Temat postu:

Boczek nadziewany śliwkami

30 szt. Czas przygotow. 45 min.
300 g chudego wedzonego boczku,
30 suszonych sliwek bez pestek,
1 duze jablko (antonowka),
3 lyzki calvadosu lub brandy,
2 lyzki cukru,
200 ml wody.

1. Ochlodzony w lodowce boczek pokroic na 15 cienkich plasterkow. Kazdy z nich
przeciac w poprzek na polowe.
2. Jablko obrac, pokroic na czesci, wyjac gniazdo nasienne. Kawalki jablka wlozyc do rondla, dodac wode, rozgotowac i odparowac stale mieszajac. Dodac cukier i calvados. Wymieszac na jednolita mase, odparowac tak, by powstal gesty mus jablkowy. Musem nadziac sliwki.
3. Wypelnione sliwki owinac plasterkami boczku i przekluc wykalaczkami.
4. Rulony boczku ulozyc na ruszcie, wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.
220żC podstawiajac pod ruszt blache, na ktora bedzie sciekal tluszcz podczas
pieczenia. Piec ok. 10 min, az boczek bedzie zlotobrazowy. Po wyjeciu z pieca odstawic na 5 min, ulozyc na tacy i podawac. Zamiast musu jablkowego do
nadziewania sliwek mozna uzyc obranych ze skorki slodkich migdalow lub kawalkow banana polanych sklarowanym maslem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:33, 14 Lip 2006    Temat postu:

Bażant z aromatycznymi przyprawami
Składniki:
1 bażant lub kura
1/2 kg zielonej fasolki
4 marchewki pokrajane w pręciki
2 gałązki selera pokrajane na kawałki
2 łyżki siekanej cebuli
1/4 litra wytrawnego białego wina
3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
5 dag masła
1 łyżka oleju
2 laurowe liście
3 goździki
2 łyżki tymianku
sól, pieprz świeżo mielony

Sposób przyrządzenia:
Bażanta osolić i opieprzyć zewnątrz i wewnątrz. Rozpuścić 3 dag masła na patelni, dodać olej i zrumienić bażanta ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Przenieść do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem, fasolką i cebulą. Zalać białym winem, octem i dodać laurowe liście, goździki i tymianek. Na wierzch rzucić strużyny reszty masła. Piec 1 godzinę w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 C. Podawać razem z jarzynami natychmiast po wyjęciu z piekarnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:35, 14 Lip 2006    Temat postu:

Bażant pieczony
Składniki:
• bażant
• 6 dag masła
• łyżeczka soku cytrynowego
• 5 suszonych jagód jałowca
• 5 dag słoniny

Sposób wykonania:
Bażant (smaczniejsze i delikatniejsze mięso mają samice) powinien być odpowiednio skruszały.
Należy go więc po upolowaniu powiesić w piórkach w chłodnym miejscu na 5 - 6 dni.
Po tym czasie ptaka oskubać na sucho, wypatroszyć, szybko obmyć wewnątrz i zewnątrz i osuszyć czystą ściereczką lnianą.
Wątrobę i serce usiekać na miazgę i utrzeć z masłem (5 dag) na krem, który solimy do smaku, dodając w czasie ucierania sok cytrynowy i drobno utłuczone w moździerzu suszone jagody jałowca.
Kremem tym równomiernie posmarować wnętrze ptaka.
Umiarkowanie natartego solą bażanta owinąć w cieniutkie płatki słoniny, ułożyć w brytfannie na roztopionym maśle i piec w piekarniku. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia usuwamy słoninę, aby skórka bażanta pięknie, lecz niezbyt silnie przyrumieniła się.
Powstały w brytfannie esencjonalny sos rozcieńczyć 2 łyżkami rosołu lub rosołu pół na pół zmieszanego z białym wytrawnym winem.
Chwilę gotujemy i gorącym polewamy ułożonego na gorącym półmisku, podzielonego na 4 części bażanta.
Do tak przyrządzonego bażanta znakomitym dodatkiem jest konfitura z czerwonych borówek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:00, 14 Lip 2006    Temat postu:

PIECZEŃ CIELĘCA
ok. 2 1/2 - 3 kg łopatki lub frykanda, łyżka tłuszczu, 1 - 2 ząbki czosnku, sól
Mięso opłukać, obrać z błon, jeśli kawałek jest nierówny, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Osolić i zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia, skropić wodą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec, polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy pieczeń jest prawie miękka, posmarować powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem. Upieczone mięso wyjąć na deskę, pokrajać w skośne, dość cienkie, szerokie plastry. Ułożyć na półmisku, oblać sosem pozostałym z pieczenia.
Podawać z ziemniakami, gotowanymi jarzynami, surówkami lub zieloną sałatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:02, 14 Lip 2006    Temat postu:

PIECZEŃ CIELĘCA PO LITEWSKU

ok. 2,5 kg - 3,0 kg ładnej cielęciny z udźca, ok. 25 dkg słoniny, sól, masło do smażenia, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka mąki;
MARYNATA : 1 marchew, 1 pietruszka (korzeń), 1 duża cebula, 1/2 selera, 3 łyżki utłuczonej gorczycy;
Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę, cebulę i seler, wymieszać z gorczycą.
Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błon i nacierać tak długo, aż wszystka marynata w mięso wejdzie. Potem włożyć do miski, przykryć, przycisnąć denkiem i odstawić w zimne miejsce na 4 - 5 dni (w lecie najwyżej na 2 dni).
Przed użyciem pieczeń nasolić, naszpikować słoniną i upiec w gorącym piecu, dodawszy łyżkę masła i sok, który z siebie puściła podczas marynowania. Pod koniec wlać śmietanę, posypać mąką, obrumienić.
Podawać pokrojoną w plastry, ugarnirowaną jarzynami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:04, 14 Lip 2006    Temat postu:

WĄTRÓBKA CIELĘCA W ZIOŁACH

Wątróbka cielęca ok. 2 kg (w jednym kawałku), cienki płat słoniny, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 2 szklanki rosołu, 1 kieliszek dżinu lub jałowcówki, po 1 szklance posiekanych świeżych ziół : koperku, szczypiorku, mięty, tymianku, natki pietruszki, 1/2 szklanki rozmarynu, 5 ziaren jałowca, sok z 1cytryny, sól, pieprz;
Wszystkie zioła wymieszać razem, 1/3 odłożyć. Jałowiec rozetrzeć z solą, połowę odłożyć. Rozłożyć 1/2 m wilgotnej gazy, posypać ziołami, skropić dżinem, posypać jałowcem, solą i pieprzem. Wątróbkę ponacinać tak, by dała się zrolować, uformować i związać jak pieczeń. Ciasno owinąć gazą, a następnie słoniną, jeszcze raz zasznurować. Ułożyć w brytfance, dodać czosnek. Piec w bardzo gorącym piecu (250°C) przez ok. 25 minut. Wyjąć z pieca, odlać cały tłuszcz, skropić 1 szklanką rosołu, posypać połową z pozostałych ziół. Włożyć ponownie do pieca w temp. 200°C na 30 minut, obracając 3-4 razy. Wyjąć z pieca i trzymać w cieple. Brytfankę wypłukać resztą rosołu i sokiem z cytryny, przecedzić do garnuszka, dodać resztę ziół, dżinu, zagotować i odstawić na kilka minut. Jeszcze raz podgrzać, dodać masło, doprawić do smaku. Pieczeń odwinąć ze sznurków i gazy, pokroić w plastry, sos podać osobno w sosjerce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:05, 14 Lip 2006    Temat postu:

PIECZEŃ CIELĘCA PROCNEROWA

1 kg cielęciny bez kości, 25 dkg pieczarek, 15 dkg cieniutkich pasków słoniny, sok z 1/2 cytryny, kilka szalotek, po łyżce świeżego estragonu i szałwi, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki rosołu;
Dokładnie obraną z błon cielęcinę natrzeć solą, pieprzem, szałwią i estragonem. Uformować zgrabną pieczeń, obłożyć plasterkami słoniny i ciasno obwiązać bawełnianą nicią. Brytfankę wysmarować masłem, ułożyć w niej pieczeń, obłożyć połówkami cebulek i pieczarkami (najlepiej, żeby były nieduże, większe trzeba przekroić na pół).
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut. Cielęcina jest delikatnym mięsem i łatwo wysycha, dlatego należy pieczeń często polewać rosołem i roztopionym masłem.
Po upieczeniu zdjąć nić, ale pozostawić słoninkę. Pokroić w nieco ukośne plastry, garnirować cebulkami i pieczarkami z pieczenia. Podawać z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:36, 14 Lip 2006    Temat postu:

Kurczak po kreolsku

Składniki:
- Piersi kurczaka,
- trzy papryki(czerwona zielona,żołta),
- czosnek,
- cebula,
- mleko kokosowe (1-2puszki),
- olej sezamowy,
- rum

Sposób przygotowania:
Piersi pokroić w kostkę (oklolo 1,5do 2cm) i zamarynować w rumie. (1 godz) Paprykę pokroić w paski a cebulę i czosnek w kostkę, warzywa przesmażyć na oleju aż będą lekko chrupiące.Następnie dodać piersi i smażyć około 5 minut tak żeby nabrały złocistego koloru, zalazć to wszystko mlekiem kokosowym z 1 łyżeczką oleju sezamowego i pod przykryciem dusić około 15 minut. Podawać z ryżem lub białym pieczywem.

Dodatkowe uwagi:
jest to przepis na 1kg piersi bez oleju sezamowego sie obejdzie (jest drogi) smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:52, 14 Lip 2006    Temat postu:


Warkocz z combra sarniego w sosie jeżynowym i ziemniakami w cieście francuskim z brokułami
Składniki:
- Comber z sarny 0,5 kg
- Wino czerwone 200 ml
- Tymianek
- Jałowiec
- Pieprz młotkowy

Ziemniaki w cieście francuskim:
- Ciasto francuskie
- Ziemniaki
- Śmietana
- Czosnek
- Brokuły
- Płatki migdałów

Wykonanie:
Comber z sarny oczyścić z błon. Pleciemy warkocz i wkładamy do zalewy z wina i ziół na 24 godz.

Ziemniaki w cieście francuskim:
Ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy śmietanę, czosnek, sól, pieprz. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do formy z wyłożonym ciastem francuskim i pieczemy ok. 1,5 godz w tem. 150 C. Przesmażamy na maśle jeżyny dodajemy wino czerwone i dusimy. Całość przecieramy przez sito, następnie dolewamy jeszcze wina i redukujemy o &frac12; objętości, na koniec dodajemy masło aby cały sos zagęścić. Usmażony warkocz z combra sarniego podajemy z sosem jeżynowym, ziemniakami w cieście francuskim oraz z brokułami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:53, 14 Lip 2006    Temat postu:

Stek wieprzowy z karczku w sosie rydzowym.

Składniki:

4 steki po 30 dkg
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, czosnek
50 gram oleju
40 dkg rydza ( świeży, mrożony )
nać pietruszki
gałązka lubczyku
10 dkg masła
5 dkg margaryny
śmietana kwaśna LUX
500 gram wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Steki smarujemy ( min. 1 godzinę przed smażeniem ) miksturą zrobioną z przypraw:
pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku i odrobiny oleju mocno wcierając.
Smażymy na medium. Odstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na ok.30 minut, po to, aby mięso dobrze zaobsorbowało pozostałe osocze. W między czasie robimy sos rydzowy. Lekko osolone rydze smażymy na suchej, teflonowej patelni tak długo, aż zrobią się miękkie i wydadzą z siebie sok. Tak usmażone rydze zalewamy wywarem lub bulionem warzywnym. Gotujemy około 5 minut.
Przyprawiamy do smaku jeszcze niezagęszczone rydze solą i pieprzem ( pieprz minimalnie ). Następnie dodajemy śmietanę rozrobioną z odrobiną przegotowanej wody, tak aby nam się nie zważyła.
Wymieszany sos posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki. Gotowym sosem polewamy steki i pod przykryciem dusimy około 10 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z zielonego pomidora.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:54, 14 Lip 2006    Temat postu:

Pieczeń barania duszona
Składniki:

- 100 dkg baraniny (bez kości z udźca)
- ok. 15 dkg tłuszczu (mieszanego)
- 15 dkg cebuli
- ok. 5 dkg mąki
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście bobkowe
- po klika ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kminku.

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać i ściąć nadmiar łoju. Delikatnie pobić tłuczkiem i natrzec roztartym z solom czosnkiem. Mięso sformować w kształcie szynki, związać ciasno sznurkiem. Całe zrumienić na tłuszczu. Przełożyć do głębokiego rondla. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę na mocno brązowy kolor. Usmażoną cebulę przłożyc do mięsa i wlać około 700 gram wody. Dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać resztę przypraw i zasmażkę II stopnia z wyżej wymienionej mąki. Smak podkreśli mała gałązka lubczyku. Gotową potrawę kroimy w plastry i serwujemy polaną sosem własnym z kaszą gryczaną i najlepiej ogórkiem małosolnym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:56, 14 Lip 2006    Temat postu:


Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym
Składniki:
Kaczka surowa - 1 szt.
Jabłka (obrane, pokrojone w cząstki, skropione cytryną)- 0,5 kg
Obierki z jabłek
Olej słonecznikowy - 50 ml
Bulion drobiowy
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier

Sos rodzynkowy:
Rodzynki sparzone w białym winie - 200 g
Sos z pieczenia kaczki - 300 ml
Karmel brązowy (upalony cukier) z winem - 100 ml
Miód pszczeli

Sposób przygotowania:

Wypatroszoną i umytą kaczkę nacieramy przyprawami i nadziewamy obierkami z jabłek oraz majerankiem. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 180&ordm;C, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu studzimy, wyciągamy obierki, luzujemy z kości, a następnie układamy na jabłkach z majerankiem i pieczemy ok. 10 minut. Sos z upieczonej kaczki gotujemy do momentu odparowania wody, dodajemy rodzynki z winem i miód. Gotujemy, doprawiamy do smaku karmelem i przyprawami.
Pieczoną kaczkę podajemy z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami lub krokietami ziemniaczanymi w migdałach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin