Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania miesne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:12, 15 Lip 2006    Temat postu:


Filet z indyka na puree ziemniaczano-pietruszkowym z sosem borówkowym (4 osoby)
Składniki:

Filet z indyka - 0,60 kg
Gotowane ziemniaki - 0,50 kg
Pietruszka - 1 pęczek
Masło - 2 łyżki
Śmietana - 2 łyżki
Gruszki z syropu - 4 sztuki
Przyprawy: sól, pieprz biały

Sos borówkowy:
Borówki do mięs 0,20 kg
Czerwone wino 50 ml
Winiak 50 ml
Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z indyka smażymy na patelni (filet z indyka można obtoczyć w ziarnach sezamu, pestkach słonecznika lub płatkach kukurydzianych). Gotowane ziemniaki miksujemy z masłem, śmietaną i dużą ilością świeżej pietruszki. Borówkę wkładamy na patelnię, dodajemy czerwone wino i winiak, a następnie podgrzewamy do momentu odparowania wody. Pokrojone gruszki smażymy na maśle.
Filet z indyka układamy na puree ziemniaczano-pietruszkowym, podajemy z sosem borówkowym i dekorujemy gruszkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:49, 15 Lip 2006    Temat postu:

Comber z zająca z grzybami leśnymi podawany na plackach ziemniaczanych z sosem jarzębinowym

Składniki (4 osoby ):

Comber z zająca - 0,60 kg
Marynata: wino czerwone (1 szklanka), ocet winny (2 łyżki), miód pitny (&frac14; szklanki), włoszczyzna 1 pęczek, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, goździki.
Tarte ziemniaki - 4 szt.
Cebula (mała) 1 szt.
Jajko 1 szt.
Mąka 3 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Sos jarzębinowy:
Jarzębina w cukrze - 0,20 kg
Jarzębiak - 50 ml
Wino czerwone - 100 ml
Przyprawy: - sól, pieprz

Grzyby leśne:
Prawdziwki 0,10 kg
Kurki 0,10 kg
Smardze 0,10 kg
Masło 2 łyżki
Koperek &frac12; pęczka
Czosnek 1 ząbek
Wino białe &frac12; szklanki
Przyprawy:sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczony comber z zająca marynujemy 24 godziny we wszystkich składnikach marynaty.
Smażymy na patelni, a następnie wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150&ordm;C i podlewamy marynatą.
Tarte ziemniaki łączymy z jajkiem, cebulą, mąką i majerankiem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Grzyby podsmażamy na maśle z cebulą, czosnkiem, koperkiem i skrapiamy białym winem.
Jarzębinę wkładamy do naczynia, dodajemy wino, winiak i gotujemy do momentu odparowania wody. Comber z zająca kroimy w plastry, układamy na grzybach leśnych z plackami ziemniaczanymi i dekorujemy jarzębiną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:52, 15 Lip 2006    Temat postu:


Staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej i jabłka w sosie żurawinowym

Składniki:
- schab b/k – 180 g
- jabłko – 50 g
- trawa żubrowa – 6 szt
- ziemniaki młode – 120 g
- migdały płatki – 20 g
- szparagi świeże – 2 szt
- olej z orzechów laskowych – 5 g
- koperek – 5 g
- oliwa z oliwek – 10 g
- żurawina – 10 g
- śmietana – 30 g
- miód pitny – 50 ml
- przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Schab zamarynować w miodzie pitnym, trawie żubrowej i oleju z orzechów. Jabłko pokroić w plastry, wyciąć gniazda.
Ziemniaki obrać w kształcie jabłek, jedno kwadratowe, ugotować, następnie opanierować w żółtku i migdałach, zapiec w piekarniku.
Filety wyciąć z kieszenia, nadziać podsmażonymi jabłkami i trawą żubrową, smażyć na oliwie. Na patelnię po smażeniu wlać miód pitny, żurawinę i śmietanę. Ugotowane szparagi powiązać trawą żubrową, wyporcjować.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:55, 15 Lip 2006    Temat postu:

Schab po polsku

Dwa kawałki oczyszczonego i umytego fileta ze schabu (lepiej z szynki) rozbijamy na cienkie płaty.
Doprawiamy solą i czarnym mielonym pieprzem a następnie panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce.
Tradycyjne mięso smaży się na smalcu i tak też się to robi w rejonach gdzie sznycle podaje się od dawna np. w Austrii


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:58, 15 Lip 2006    Temat postu:

Polędwica w cieście francuskim

1,5 kg polędwicy wołowej, 3 łyżki oleju, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 2 łyżki masła, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 10 dag wędzonej szynki, natka pietruszki, sól, pieprz.

Ciasto francuskie rozmrozić, wkładając je na dolną półkę lodówki.
Polędwicę opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na bardzo gorącym oleju.
Szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i posiekać. Cebule obrać i drobno pokroić. Tak przygotowane składniki podsmażyć na łyżce masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na rozmrożonym cieście rozłożyć farsz, a następnie położyć polędwicę. Następnie złożyć brzegi ciasta i mocno zlepić. Polędwicę przełożyć na natłuszczoną blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut, w temperaturze 220OC, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem mięso udekorować natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:02, 15 Lip 2006    Temat postu:


PIERŚ KURCZAKA Z POROWO-PIECZARKOWYM NADZIENIEM W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki:

FILET Z KURCZAKA – 0,14 kg
PIECZARKI – 0,03 kg
POR – 0,03 kg
MASŁO – 0,03 kg
ŚMIETANA – 0,02 l
OLEJ – 0,02 l
KOPER – według uznania
SÓL/PIEPRZ – według uznania

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną z błon pierś kurczaka rozbijamy młotkiem na cienki filet.
Doprawiamy ; solą, białym pieprzem. Pieczarki pokrojone w plastry smażymy na maśle razem z drobno pokrojoną porą, którą wcześniej dokładnie myjemy. Oprószamy bardzo delikatnie tartą bułką. Doprawiamy.
Z piersi kurczaka i farszu formujemy roladę. Smażymy na mieszance oleju i masła. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu robimy sos.
Pokrojoną cebulę szklimy, podlewamy bulionem i redukujemy.
Dolewamy śmietankę chwilę jeszcze trzymamy na ogniu i doprawiamy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:04, 15 Lip 2006    Temat postu:

Kaczka faszerowana na winie
4-6 porcji

Farsz: 10 dag wędzonej szynki, 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego, 10 dag startego parmezanu, pół cebuli (5 dag), 3 żółtka, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, pół szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Szynkę pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kaczka (ok. 1,5 kg), pół cebuli (5 dag), 10 łyżek oliwy, 2 łyżki masła, łyżka koncentratu pomidorowego, pól szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), gałązka świeżego rozmarynu.

Przygotowaną kaczkę napełnić farszem i związać bawełnianą nicią.
Cebulę obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić.
Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180OC. Piec do miękkości, ok. 40-60 minut, od czasu do czasu podlewając bulionem.
Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje.
Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:05, 15 Lip 2006    Temat postu:


Tortillas z kurczakiem
Składniki:

6 tortillas (meksykańskich naleśników)
100 g piersi z kurczaka
łyżka oleju
brokuły (różyczki)
1 czerwona cebula( w paski)
1/2 łyżeczka imbiru
sos z orzeszków ziemnych:
- 1/3 szk. cukru
-1/4 szk. masła orzechowego z orzeszków ziemnych
-3 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki wody
-2 łyżki oleju
- 1 łyżka czosnku zmiażdżonego

Przygotowanie:

Tortillas zawinąć w folie, podgrzewać w mikrofalówce przez 30 sekund
Pierś z kurczaka doprawić solą i pieprzem, przełożyć na patelnie podpiekajšc ja na patelni aż przestanie być surowa
Na ta sama patelnie, na której smażyła pierś z kurczaka przełożyć warzywa i pozostawić je na małym ogniu aż będš chrupiąco-miękkie
Sos- Wszystkie składniki przełożyć do rondelka, podgrzewać aż cukier całkowicie się roztopi
Na każda tortille nałożyć łyżkę sosu, na to pokrojonego kurczaka i warzywa, polać pozostałym sosem. Tortille zwinąć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:13, 28 Sie 2006    Temat postu:

Gjuweczeta z mięsem mielonym

Składniki:
szklanka oleju,
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe),
2 cebule,
4 pomidory (świeże lub z puszki),
1 łyżeczka przyprawy czubrica,
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
150g sera feta,
4 jajka,
1/2 szklanki startego sera żółtego,
1/2 pęczka pietruszki, sól

W oleju podsmażamy (dodając po kolei) posiekaną cebulę, mięso mielone, pomidory bez skórek, starte. Dodajemy czubrice, pieprz, solimy do smaku i mieszamy. Dzielimy po równa do czterech małych żaroodpornych naczyń (takie naczynia w Bułgarii nazywa się "Giuwecze"). Drobimy ser feta i także rozdzielamy go do naczyń. Zalewamy wszystko mieszanką z rozbitych jajek i startego sera żółtego. Pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Gjuweczeta podajemy posypane posiekaną drobno natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:14, 28 Sie 2006    Temat postu:

Golabki ryzowe w lisciach winorosli
.
60 swiezych lisci winorosli,
500 g ryzu,
125 ml oleju,
sok z duzej cytryny,
sol, pieprz.

Farsz:

3 cebule,
1 peczek dymki,
3 lyzki siekanej zielonej pietruszki,
3 lyzki siekanego koperku,
1 lyzka miety.

1. Liscie winorosli wymyc dokladnie i osuszyc na sciereczce.
2. Cebule i dymke posiekac, wrzucic na rozgrzany olej i zrumienic. Dodac ryz,
zielona pietruszke, koperek, miete, sol i pieprz. Podlac mala iloscia wody,
wymieszac i gotowac 10 min. Ostudzic.
3. Na srodku kazdego liscia klasc lyzeczke farszu. Zawinac brzegi najpierw
wzdluz, a potem zrolowac tak, by farsz nie wydostawal sie na zewnatrz.
4. Rondel o grubym dnie wylozyc liscmi. Golabki ukladac na lisciach warstwami.
Dolac wode i sok z cytryny, dusic na srednim ogniu, pod przykryciem 1,5godz.
5. Podawac na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:20, 28 Sie 2006    Temat postu:

Golabki z miesem w sosie beszamelowym

1 glowka kapusty,
100 g masla,
100 ml oliwy,
100 ml bulionu miesnego,
100 g tartego sera kaszkawalu.

Farsz:

350 g chudej wolowiny,
100 g ryzu,
1 jajo,
2 lyzki tartego parmezanu lub obsuszonego oscypka,
sol, pieprz.
Sos:
50 g maki,
50 g masla,
500 ml mleka.

1. Z kapusty usunac glab oraz zewnetrzne liscie. Nie uszkodzone biale, miekkie
liscie oplukac i wrzucic na 2 min do wrzacej wody. Wyjac, ponownie oplukac i
osuszyc.
2. Mieso drobno posiekac, polaczyc z ryzem, jajem i parmezanem. Posolic, dodac
pieprz i starannie wymieszac.
3. Na srodek kazdego z lisci nakladac po lyzce farszu. Zlozyc do wewnatrz brzegi lisci formujac kuliste golabki. Obwiazac je nicia.
4. W pojemnym rondlu rozgrzac polowe masla i oliwy. Ukladac golabki tak, by nie
stykaly sie ze soba. Polac z wierzchu reszta oliwy i oblozyc pozostalym maslem. Podlac bulionem i dusic pod przykryciem na malym ogniu 45 min.
5. Z podanych skladnikow sporzadzic sos beszamelowy.
6. Z podduszonych golabkow usunac nitki. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posmarowac odrobina masla, polac sosem i posypac tartym kaszkawalem.
7. Zapiekac w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku, poki na wierzchu nie utworzy
sie zlocista skorka. Podawac gorace.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:21, 28 Sie 2006    Temat postu:

Gołąbki z kapusty pekińskiej

1 główka kapusty pekińskiej,
50 dag pomidorţw bez skórki (z puszki),
15 dag długoziarnistego ryżu,
8 dag wędzonego boczku,
2 szklanki rosołu (instant),
10 dag śmietany kremówki,
1 cebula,
1/2 pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła lub margaryny,
słodka papryka, sól, pieprz, sok z cytryny.

Cebulę obrać i umyć. Rozgrzać olej w garnku. Dusić ryż i cebulę tak długo, aż staną się szkliste. Wlać jedną szklankę rosołu, zagotować. Gotować ryż na małym ogniu przez 30 minut, aż napęcznieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Trochę przestudzić. Oczyścić kapustę, oderwać 8 liści (pozostałe wykorzystać w innym celu np. do przyrządzenia sałatki). Wrzucić na 2 minuty do gotującej wody lub ułożyć na sitku i dobrze przelać wrzątkiem. Ściąć płasko zgrubiałą część liści. Pokroić boczek w kostkę, dobrze wysmażyć na patelni. Ułożyć na sobie po dwa liście kapusty, rozłożyć róţnomierźie ryż/ Zwinąć liście, spiąć gołąbki drewnianymi wykałaczkami. Włożyć gołąbki do garnka, wlać drugą szklankę rosołu, zagotţwać. Następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć gołąbki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zasmażyć mąkę w gorącym tţuszczu na złţty kolor. Podlać rosołem i śmietaną, zagotować. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Część pozostawić do dekoracji. Resztę posiekać i dodać do sosu razem z boczkiem. Ułożyć gołąbki na talerzach, polać sosem, udekorować natką pietruszki

_________________


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:22, 28 Sie 2006    Temat postu:

Gołąbki z ziemniakami

150 dag kapusty białej,
100 dag ziemniaków,
1 jajko,
8 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
sól, pieprz

Kapustę sparzyć wrzątkiem. W ostudzone liście nakładać farsz przygotowany w sposób następujący: ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie. Przesmażyć na tłuszczu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Przygotowane gołąbki ułożyć w rondlu, podlać wywarem z warzyw i kości, udusić. Podawać z sosem i ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:29, 29 Sie 2006    Temat postu:

Kleftiko

Kleftiko to propozycja z menu kuchni greckiej. W roli głównej występuje jagnięcina przyprawiona rozmarynem i oregano. Polecamy!

SKŁADNIKI
200 g jagnięciny
1 cebula
1 marchewka
1 ziemniak
2-3 ząbków czosnku
po jednej papryce zielonej i czerwonej
30 ml oliwy z oliwek
20 ml białego wina
łyżka oregano, szczypta rozmarynu
pomidor
plaster sera feta
płat ciasta filo
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Jagnięcinę pokroić w kawałki. Cebulę przekroić na 4 części a marchewkę w plasterki i ziemniaki w grubą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać oliwę i wino oraz oregano i rozmaryn. Posolić i popieprzyć. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do pieca. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 0 C. Wyjąć z pieca i na wierzchu ułożyć plaster sera feta i 2 plastry pomidorów. Przykryć płatem ciasta filo i zapiekać w piecu jeszcze przez 5 minut. Potrawę można również przygotowywać w pergaminie (tak zazwyczaj robi się w domach greckich). Wtedy na wierzchu umieszcza się plastry sera i pomidorów i nie używa ciasta a powstałe w ten sposób sakiewki, zawinięte w pergamin i zawiązane u góry, piecze się w piecu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:31, 29 Sie 2006    Temat postu:

Kotleciki z jagnięciny

Jagnięcina to mięso szczególnie popularne na wyspach greckich oraz w Grecji kontynentalnej. Podawane wraz z puree i warzywami, przyprawione aromatycznymi ziołami jest świetną propozycją na niedzielny obiad lub przyjęcie w gronie rodziny.

SKŁADNIKI
300 g jagnięciny z kością
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka oregano
mała łyżeczka rozmarynu
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Jagnięcinę pociąć na maleńkie kotleciki z kostką. Pozostałe składniki wymieszać i zalać mięso marynatą. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty i upiec na grillu (lub patelni teflonowej) - czas pieczenia 7 – 8 minut. Podawać z piuree ziemniaczanym lub ryżem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin