Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Dania miesne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:04, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Tazin miesny z zielonymi oliwkami
Wykonanie:
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
750 g chudej baraniny,
200 g zielonych wypestkowanych oliwek,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1 lyzeczka szafranu,
1 zmiazdzony zabek czosnku,
1 lyzeczka mielonego kminku,
sok z 1 cytryny,
50 ml oliwy,
sol.

1. Mieso oczyscic, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki po 150 g kazdy. Ukladac je
w rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic imbirem i szafranem,
dodac czosnek, zalac szklanka wody, wstawic na sredni ogien i dusic pod
przykryciem, od czasu do czasu mieszajac ok. 1 godz. W razie potrzeby
podlewac niewielka iloscia wody.
2. Ugotowane mieso wyjac, odstawic w cieple miejsce. Sos z gotowania miesa odparowac do konsystencji oleistej. Dodac mielona papryke, kminek i sok cytrynowy, starannie wymieszac.
3. Dodac oliwki, sos zagotowac, odparowac ponownie na wolnym ogniu do konsystencji oleistej. Tuz przed podaniem doprawic sos ostatecznie, dodac don
ugotowane mieso i podgrzac na wolnym ogniu.
4. Ulozyc w duzym, okraglym kamionkowym polmisku. Podawac gorace, polane sosem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:25, 06 Paź 2006    Temat postu:

Antrykot pieczony

1 kawalek antrykotu (1-1,3 kg),
30 g masla lub oliwy albo 150 g sloniny pokrojonej w plasterki,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, odciac wszystkie kosci z wyjatkiem 1 kosci zebrowej. Usunac
chrzastki, blony, nadmiar tluszczu. Oczyscic kawalek (10 cm) kosci zebrowej.
2. Istnieja dwie metody pieczenia antrykotu.
a) Pieczenie w wysokiej temp.: antrykot posmarowac tluszczem, wlozyc do brytfanny, wstawic do pieca o temp. 240żC. Piec 15 min, a nastepnie zmniejszyc
temp. do 180żC i piec dalej tak dlugo, by laczny czas pieczenia wynosil
12-15 min na kazde 500 g miesa. Mieso bedzie wtedy z wierzchu przypieczone,
a w srodku rozowe. Jesli chcemy, by mieso bylo mocniej spieczone, trzeba
liczyc 15-20 min na kazde 500 g miesa. Podczas pieczenia polewac mieso sosem, ktory w miare potrzeby mozna uzupelniac goraca woda. Pod koniec pieczenia oproszyc sola i pieprzem. Po wylaczeniu piekarnika pozostawic mieso
jeszcze 15 min przy uchylonych drzwiczkach.
b) Pieczenie w niskiej temp.: Te metode stosujemy wtedy, gdy mieso jest chude. Antrykot oblozyc plasterkami sloniny i w brytfannie wstawic do piekarnika o temp. 150żC. Temp. musi byc niska, by mieso nie wyschlo. Jesli chcemy, by mieso bylo w srodku rozowe, czas pieczenia winien wynosic 20-25 min
na kazde 500 g wagi miesa. Antrykot bedzie dobrze wypieczony, jesli czas
pieczenia wyniesie 30-35 min na kazde 500 g wagi miesa. Wyjac z piekarnika
zaraz po upieczeniu.
3. Przed podaniem pokroic antrykot na cienkie, ukosne plastry. Podawac na
ogrzanym polmisku z pieczonymi kartoflami i sosem bearnenskim.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:30, 06 Paź 2006    Temat postu:

Antrykoty mirabeau

6 plastrow antrykotu bez kosci, grubosci ok. 1,5 cm,
2 lyzki oliwy lub sklarowanego masla,
sol, pieprz.
Maslo sardelowe:
30 g filetow z anchois,
4 lyzki swiezego masla,
kilka kropel soku z cytryny.
Przybranie:
18 zielonych oliwek,
18 listkow swiezego estragonu,
12 filetow z anchois.

1. 30 g filetow z anchois moczyc 15 min w letniej wodzie. Wyjac, osaczyc, pokroic na male kawaleczki, skropic sokiem cytrynowym i utrzec w mozdzierzu.
Dodac maslo i rozetrzec na jednolita mase. Maslo sardelowe powinno byc puszyste.
2. Liscie estragonu umyc i zanurzyc na kilka sekund we wrzatku. Wyjac, przelac
zimna woda i osuszyc. Oliwki wypestkowac. 12 filetow z anchois przekroic
wzdluz na pol.
3. Antrykoty umyc, osuszyc, nasmarowac oliwa lub sklarowanym maslem, smazyc na
silnie rozgrzanej patelni, po 2 min z kazdej strony. W polowie smazenia osolic i doprawic pieprzem.
4. Usmazone antrykoty przybrac wypestkowanymi oliwkami, zblanzerowanymi listkami estragonu i paseczkami filetow z anchois. Na srodek kazdego z kotletow
nalozyc lyzke masla sardelowego. Podawac z mlodymi kartoflami smazonymi na
masle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:35, 06 Paź 2006    Temat postu:

Befsztyk po polsku

40 dag wołowiny bez kości lub polędwicy wołowej,
15 ml oliwy,
5 dag ketchupu,
4 jaja,
tłuszcz,
10 dag żółtego sera,
sól, pieprz

Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwą i ketchupem, doprawić. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe. Jaja umyć, wybić ze skorupek na dokładnie wysmarowaną tłuszczem, podsmażyć, ułożyć na befsztykach, posypać utartym serem i zapiec w gorącym piekarniku roztapiając tylko ser. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:48, 06 Paź 2006    Temat postu:


Befsztyk wiejski
Składniki
50 dag wołowiny bez kości,
20 dag cebuli,
3 łyżki oleju,
łyżeczka mąki,
3 dag margaryny,
pieprz,
sól

Sposób przyrządzania
Mięso zemleć, dodać łyżkę oleju i 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, wyrobić, nie dodając żadnych przypraw. Uformować owalne befsztyki. Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na oleju, osolić, dodać pieprzu, zalać na patelni taką ilością wody, aby ją pokryła, i gotować, aż woda wyparuje. Na mocno rozgrzany olej kłaść befsztyki oprószone mąką, smażyć po 4 min z każdej strony. Gotowe posypać solą i pieprzem, przykryć cebulą i jeszcze ogrzewać 2-3 min na małym ogniu. Podawać z ziemniakami piure bądź frytkami i surówką. (100 g - 185 kcal).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:55, 21 Lis 2006    Temat postu:

Wołowina duszona w piwie Guinness

6 rozkosznych porcji, dla smakoszy dobrze przyrządzonego mięsa. Takiego dania żaden domowy kuchmistrz się nie powstydzi! A pomysł musiał się narodzić w irlandzkim pubie, gdy barman nalewał kolejnego Guinnessa...

s k ł a d n i k i :

• 1,2 kg steków bez kości, pokrojonych
w kawałki jak na gulasz
• 25 g mąki
• 2 duże cebule
• 450 g marchewki
• sól i pieprz
• 2 łyżki tłuszczu lub oliwy
• 3 liście laurowe
• 275 ml Guinness`a
• 2 łyżeczki cukru brązowego
• 2-3 gałązki tymianku
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
Oczyścić mięso ze wszystkich tłustych fragmentów, chrząstek i włókien. Oprószyć odrobiną mąki.

Posiekać cebulę w kostkę, obrać marchewkę i pokroić w plasterki grubości ok. 4 mm.

W głębokim dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić liście laurowe (oddadzą swój aromat potrawie). Gdy liście zbrązowieją, wyjąć i obsmażać mięso, tak aby wszystkie kawałki były jednakowo zrumienione. Aby to się udało, trzeba mięso podzielić na części, i smażyć po kilkanaście kawałków, inaczej zrobi się piana i mięso się nie opiecze. Jeśli już wszystkie kawałki są odpowiednio rumiane, usmażyć cebulę na tym samym tłuszczu. Następnie dodać marchewkę. Smażyć długo na średnim ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy marchewka będzie już "półmiękka", wmieszać pozostałą mąkę i ponownie wrzucić obsmażone kawałki mięsa do rondla. Wlać Guinness`a, doprawić solą, pieprzem i brązowym cukrem. Wrzucić gałązki tymianku. Wymieszać delikatnie, dusić przez chwilę (z piwa ucieką bąbelki i trochę wyparuje) następnie włożyć rondel do pieca na dwie godziny (160 st. C).

Na 30 minut przed końcem duszenia dodać ocet jabłkowy.

Danie podawać bardzo gorące z kluskami domowej roboty (nasze kopytka, albo kluski śląskie będą wdzięcznym dodatkiem do tego brytyjskiego dania). Nie zapomnijmy oczywiście o szklaneczce ciemnego Guinnessa )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin