Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sałatki owocowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:54, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka owocowa miętowa
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 świeży ananas lub 1 puszka ananasów w syropie
- 1 duży zielony melon
- parę listków świeżej mięty

Sposób przyrządzania:

Truskawki umyj, oberwij szypułki. Pokrój na połówki. Melon i ananas obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Jeżeli używasz ananasów z puszki, najlepiej kup już pokrojone i tylko odsącz z syropu. Listki mięty opłucz i porwij na małe kawałeczki. Wymieszaj pokrojone owoce z listkami mięty w szklanym naczyniu. Podawaj schłodzone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:56, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka pa Jutkowsku
Składniki:
- sałata
- pomidor
- ogórek małosolny
- ogórek surowy
- marchew
- cebula
- papryka żółta i zielona
- pierś z kurczaka
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- sos sałatkowy Knorra

Sposób przyrządzania:

Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Razem z obsmażoną piersią wsypać je do duzej miski i posolić i popieprzyć. Dać jeden lub dwa liście laurowe i sos sałatkowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:00, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka pomidorowo-czosnkowa

Składniki:
- 4 średniej wielkości pomidory
- opakowanie sera feta
- słoiczek czosnku w zalewie chili
- pęczek natki pietruszki
- sos paprykowo-ziołowy (w torebce)

Sposób przyrządzania:

Pomidory i ser pokroić w kostkę (ok.1 cm),czosnek wyjąć z zalewy,posiekać drobno natkę,wszystkie składniki wymieszać.Do pozostałej zalewy chili wsypać sos,dokładnie wymieszać,polać wymieszane składniki,podawać po 15 minutach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:43, 28 Sie 2006    Temat postu:

Sałatka katalońska

Składniki
6 dużych czerwonych papryk
4 jaja na twardo
12 anchois
20 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka octu winnego
świeża bazylia

Odcedzić anchois i marynować w occie przez 3 minuty, znowu odcedzić i osuszyć na papierze kuchennym. Papryki opiekać pod górnym ogniem piekarnika, aż skórka będzie czarna. Wyjąć, włożyć do worka plastikowego i odstawić do ostudzenia, potem delikatnie obrać i wyjąć pestki. Pokroić w paski, ułożyć na półmisku i polać oliwą. Na tym ułożyć anchois, ćwiartki jajka i oliwki. Przed podaniem udekorować bazylią


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:44, 28 Sie 2006    Temat postu:

Sałatka owocowa w arbuzie

Składniki:

1 arbuz (ok. 2 kg)
2 brzoskwinie
10 dag malin
20 dag winogron
2 owoce kiwi
10 dag czereśni lub wiśni
2 morele

Sos:

125 ml soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
Odciąć od góry 1/3 arbuza. Z większej części owocu usunąć pestki i wydrążyć łyżeczką miąższ, formując z niego małe kulki. Brzeg wydrążonego arbuza naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, a z wiśni lub czereśni, brzoskwiń i moreli wyjąć pestki. Brzoskwinie i morele pokroić w dużą kostkę, obrane kiwi w plasterki. W głębokiej misce wymieszać pokrojone owoce z kulkami arbuza. Sok pomarańczowy lekko podgrzać z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, ostudzić, dodać miód, cynamon i wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie włożyć ją do schłodzonego arbuza. Deser można podawać z bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:14, 13 Wrz 2006    Temat postu:

egzotyczna nutka

Składniki:

torebka ryżu białego
puszka owoców egzotycznych (mieszankę)
opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
(wszystko można podwoić, potroić ...)

Sposób przygotowania:
Ugotować ryż, wystudzić. Odcedzić owoce z puszki, jeśli są zbyt duże pokroić drobniej. Gdy ryż będzie zimny wymieszać z owocami. Dodać serek waniliowy i wymieszać. Wstawić na godzinkę do lodówki.
Wspaniąłe na upały!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:15, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sałatka z pomarańczy - wytrawna

Składniki:
3 pomarańcze
2 czerwone cebule
mały słoiczek czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:
Pomarańcze kroimy na grube kawałki. Cebulę w półplasterki. Delikatnie mieszamy. Na pomarańcze wrzucamy oliwki. Posypujemy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Chłodzimy w lodówce około 3o min.
Podajemy do mięs zimnych i ciepłych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:16, 13 Wrz 2006    Temat postu:

salatka piekności

skladniki

1.pomarancza
1grejpfrut
2kiwi
1jablko
1banan
4lyzki soku z cytryny
2łyzki miodu
20 dag śmietana kremówka

Sposób przygotowania:
sparzyc wrzatkiemskurke pomarancza i grejpfruta,obrac owoce ze skorki (bila warstwa powinna zostac calkowicie usunieta)wyciac miasz znajdujacy sie pomiedzy przezroczystymi blonkami ,wylozyc do miski.Obrac kiwi,przekroic wzdluz na pol,a nastepnie pokroic na kilka mniejszych czastek.Wymieszac je z cytrusami.Jablko obrac,przekroic na polowki,usunac srodki.Pokroic w plasterki,dodac jablkado reszty owocow.Skropic owoce w misce dwiema łyżkami soku z cytryny,wymieszac.Zmieszac reszte soku z miodem,polac tym owoce.Osobno podac smietane


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:17, 13 Wrz 2006    Temat postu:

sałatka warzywno owocowa

Składniki:
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasow
6-8 łyż majonezu
4 jajka sól pieprz
20 dag szynki konserwowej

Sposób przygotowania:
Jajka ugotowac na twardo pokroic w kostke,szynke pokroic w cienkie paski ananas pokroic Składniki sałatki wymieszac z połową majonezu przyprawic sola pieprzem i doda odrobinę syropu ananasowego Przełozyc do miski posmarowac resztą majonezu Naprawde super polecam Smacznego \


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:18, 13 Wrz 2006    Temat postu:

salatka ananasowa

Składniki:

1 caly ananas
1 grejphrut
200g winogron (białych i czerwonych)
4 kiwi
bita śmietana
listek mięty

Sposób przygotowania:
ananas obrać, pokroić na plasterki a następnie na małe kawałeczki (według uznania). Grejphrut obrać p. ananas . winogrona pokoić na pół. Kiwi obrać i pokroić. Przyozdobić bitą śmietaną i połozyć na nią listek mięty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:20, 13 Wrz 2006    Temat postu:

Sałatka z adwokado i grejpfrutów

Składniki:
roszpunka jadalna
2 łyżki sosu vinaigrette
2 różowe grejpfruty
2 adwokado
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka różowego pieprzu ziarnistego
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty oraz kilka gałązek mięty do przybrania

Sposób przygotowania:
1.Roszpunkę wymieszać z 1-2 łyżeczkami sosu vinaigrette i ułożyć na 4 talerzach.
2.Za pomocą ostrego noża z piłką odciąć skórkę oraz białe włókno grejpfrutów. Owoce pokroić na cienkie plasterki, dokładnie usuwając nasiona.
3.Owoce adwokado pokroić w krązki, obrać ze skórki, a potem polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ułożyć je wraz z grejpfrutami na rozłożonych na talerzach liściach roszpunki.
4.Pozostałą część sosu vinaigrette wymieszać z ziarnami różowego pieprzu i posiekaną miętą.Polać owoce sosem, przybrać paroma gałązkami mięty i natychmiast podawać.

Uwagi:

Przy zakupie należy dobrze sprawdzię, czy adwokado jest wystarczająco dojrzałe.
Niedojrzałe owoce krojone w ten sposób na plasterki nie odchodziłyby od pestek, a krążki łamały by się i nie wyglądałyby ładnie.
Zamiast na roszpunce owoce można ułożć na sałacie lub liściach rzeżuchy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:47, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Arbuz nadziewany jeżynami

Produkty:

- 1 arbuz
- 2 szklanki jeżyn
- 1 cytryna

Wykonanie:

Schłodzonego arbuza przekrawamy na pół. Usuwamy czarne pestki (napisałam, że pestki powinny być czarne, bo chodzi o to, żeby arbuz był dobry, czyli dojrzały i słodki) i kroimy czerwony miąższ w kostkę tak, żeby nie przekroić skóry. Pokrojone kawałki arbuza polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny i mieszamy z przebranymi, oczyszczonymi jeżynami. Napełniamy skorupy arbuza tą sałatką i podajemy, jeśli to możliwe, obłożone lodem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:49, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Arbuz z jogurtem

Składniki
Zimny arbuz
jogurt naturalny
pół cytryny

Przepis
Arbuza kroimy w niezbyt mał? kostkę (cierpliwi mog? go nawet wypestkować), wkładamy do miski i zalewamy sokiem z połowy cytryny (jeśli arbuz jest bardzo słodki). Następnie dodajemy zimny jogurt naturalny, delikatnie mieszamy i gotowe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:51, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Awokado z owocami

Składniki na 4 porcje
• 2 avocado
• 1 banan
• 1 pomarańcza
• 6 łodyg selera naciowego
• 1 cytryna
• 1 jajko na twardo
• zielona pietruszka (5-6 łodyżek)
• sól, pieprz

Etapy przygotowania

1. Banany kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną ze skórki pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, które z kolei przecinamy na ćwiartki. Seler pozbawiamy włókien; kroimy na cienkie i krótkie słupki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Staramy się nie tracić soku, jaki wypływa z pomarańczy. Miskę wstawiamy do lodówki.
2. Jajko na twardo siekamy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną pietruszką
3. Owoce avocado dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Miejsca przekrojenia skrapiamy starannie sokiem z cytryny. Wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę.
4. Do owoców w misce dokładamy pokrojone składniki. Mieszamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Jeśli uznacie to za konieczne dla smaku, możecie dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny
5. W wydrążone skórki avocado nakładamy czubato sałatkę. Wierzch posypujemy drobno posiekaną pietruszką


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:53, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Imbirowa sałatka z kiwi

1 melon
2 sztuki kiwi
25 dag winogron
ok. 4 cm. świeżego imbiru
4 łyżki soku jabłkowego

Melon obrać i pokroić na kawałki, dodać kiwi również obrane i pokrojone oraz winogrona i drobno posiekany imbir. Zalać sokiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin