Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sałatki owocowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:49, 07 Lip 2006    Temat postu:

sałatka kukurydziana

Składniki:

kukurydza z puszki
ser zolty (w kostki pokrajany lub starty na tarce o duzych "oczkach"

sosik:
2 lyzki majonezu + pol, moze wiecej jogurtu naturalnego + "szczypta" soli +
wycisniete 2 zabki czosnku (slusznej wielkosci nie jakies tam badziewia)+ lyzeczka soku z cytryny albo octu winnego+ cukier do smaku

Przepis:
wymieszać składniki, polać sosem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:51, 07 Lip 2006    Temat postu:

sałatka meksykańska

Składniki:

puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
puszka zielonego groszku (albo zielonej fasolki)
ok. 25 marynowanych białych cebulek
czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 plastry żółtego sera w kosteczkę (ja miałam wędzonego Ramzesa)
pół jabłka w kostkę
ze dwa konserwowe ogórasy w kostkę
majonez
pół łyżeczki musztardy
sporo ostrej papryki
chili albo pieprz cayenne
Przepis:
wymieszać składniki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:53, 07 Lip 2006    Temat postu:

Salatka
Składniki:

1 seler
1 jablko
100 g luskanych orzechow wloskich
1 szkl. jogurtu nat. bez cukru
2 lyzki majonezu light
sok z cytryny
sol
Przepis:
orzechy posiekac, zostawic kilka do dekoracji. seler i jablko obrac, umyc zetrzec na tarce, skropic sokiem z cytryny, by nie sciemnialy. dodac orzechy. jogurt zmieszac z majonezem, doprawic sola, polac sosem salatke. ozdobic orzechami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:23, 07 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka owocowa w arbuzie

Składniki: 1 arbuz (ok. 2 kg)
2 brzoskwinie
10 dag malin
20 dag winogron
2 owoce kiwi
10 dag czereśni lub wiśni
2 morele
Sos:
125 ml soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
Odciąć od góry 1/3 arbuza. Z większej części owocu usunąć pestki i wydrążyć łyżeczką miąższ, formując z niego małe kulki. Brzeg wydrążonego arbuza naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, a z wiśni lub czereśni, brzoskwiń i moreli wyjąć pestki. Brzoskwinie i morele pokroić w dużą kostkę, obrane kiwi w plasterki. W głębokiej misce wymieszać pokrojone owoce z kulkami arbuza. Sok pomarańczowy lekko podgrzać z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, ostudzić, dodać miód, cynamon i wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie włożyć ją do schłodzonego arbuza. Deser można podawać z bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:14, 10 Lip 2006    Temat postu:


Awokado ze szpinakiem

Składniki:
- owoc awokado
- 15 dag młodego szpinaku lub liści mlecza
- 2 dymki ze szczypiorem
- pęczek rzodkiewek
- 2-3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii

sos:
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Wykonanie:
Szpinak (lub młody mlecz) oczyść, opłucz i osusz. Awokado obierz, przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój na plasterki i obficie skrop sokiem z cytryny. Teraz oczyść dymki, cebulki pokrój w cienkie plasterki, a szczypior w krążki. Umyte i oczyszczone rzodkiewki posiekaj.
Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce z sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Sałatkę na koniec udekoruj świeżymi listkami bazylii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:16, 10 Lip 2006    Temat postu:


Awokado z kiwi

Składniki:
- 3 owoce awokado
- 5 owoców kiwi
- 2 łodygi selera naciowego

sos:
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz

Wykonanie:
Awokado przekrój, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w cienkie plasterki i natychmiast skrop sokiem z cytryny. Kiwi obierz i również pokrój w cienkie plasterki. Seler potnij na kawałki.
Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę przełóż na półmisek, polej sosem i udekoruj według uznania.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:07, 11 Lip 2006    Temat postu:

Morski deser owocowy

Składniki: 2 banany
2 pomarańcze
bita śmietana (może być gotowa w sprayu)
czekolada tarta (4 kostki)
czekolada do stopienia (8 kostek)
4 gałki lodów pistacjowych (letnia wersja deseru) lub owoce kiwi (wersja zimowa)
12 płatków migdałowych
Obrać ze skórki kiwi, pomarańcze i banana. Owoce pokroić na połówki; pomarańcze ułożyć jak łódeczki, za nimi ustawić połowę banana, który będzie "masztem" łódki. O banana oprzeć kiwi - "wejście pod pokład". W górną część "banana-masztu" wbić po trzy płatki migdałowe. Następnie z bitej śmietany uformować "bałwany wody" wokół pomarańczy-łódki, posypać tartą czekoladą. Roztopić pozostałą czekoladę, małą łyżeczką uformować na talerzu "fale". Owoc kiwi ozdobić kropeczkami z czekolady (w lecie kiwi zastępujemy lodami).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:50, 12 Lip 2006    Temat postu:


SAŁATKA Z KAPUSTĄ I JABŁKAMI
1/2 kg czerwonej kapusty
2 jabłka
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag orzeszków ziemnych lłyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
sól, cukier

Kapustę oczyścić, poszatkować, skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki. Skórkę pomarańczową pokroić na paseczki.

Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać oliwą, przyprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:53, 12 Lip 2006    Temat postu:



SAŁATKA Z POREM I ROKPOLEM

15 dag rokpola
2 jabłka
5 dag posiekanych orzechów włoskich
5 dag zmielonych orzechów włoskich
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z pomarańczy
łyżka soku z cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
sól

Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki (zielone części odrzucić). Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Ser rokpol pokroić w kostkę. Gałązki natki opłukać, osuszyć, posiekać.

Jogurt wymieszać ze zmielonymi orzechami i sokiem pomarańczowym, przyprawić do smaku szczyptą soli.

Jabłka, pory, ser i posiekane orzechy włoskie włożyć do salaterki, polać sosem jogurtowym, posypać natką, wymieszać. Odstawić na 15 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:55, 12 Lip 2006    Temat postu:



SAŁATKA Z MARCHEWKĄ I GRUSZKAMI

1/2 kg marchwi
cytryna
2 gruszki z syropu
10 dag orzechów włoskich
2 łyżki sezamu
3 łyżki oleju

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Gruszki osączyć z syropu, pokroić w plasterki. Cytrynę sparzyć, wytrzeć, pokroić na plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Orzechy włoskie grubo posiekać.

Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać olejem, wymieszać, posypać sezamem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:29, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z Hegyalja

1 kiść winogron
10 dag grzybów
1 zielona papryka
1 sałata
4 rzodkiewki
4 pomidory
4 jajka
4 łyżki stołowe oleju
1 łyżka stołowa octu
sól, cukier

Grzyby, paprykę i rzodkiewki pokroić na plasterki. Liście sałaty dokładnie umyć, odsączyć i podrzeć na drobne cząstki. Jajka ugotować na twardo i trzy z nich, podobnie jak pomidory, pokroić na małe kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać zalewą przygotowaną z oleju, octu, szczypty soli i cukru. Podawać ozdobione winogronami i jajkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:30, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka &agrave; la Badacsony

2 kiście białych słodkich winogron
2 kiście czerwonych słodkich winogron
100 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki stołowe orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru

Winogrona dokładnie umyć i włożyć do głębokiego naczynia. Orzechy drobno zmielić i zmieszać z cukrem pudrem, a następnie wsypać je do czerwonego wina i zamieszać, by cukier się rozpuścił. Gdy mieszanina będzie gotowa, polać nią winogrona, naczynie przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki (można co pewien czas mieszać, by wszystkie owoce nabrały smaku). Sałatka jest doskonałym dodatkiem do mięs.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:32, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka grzybowa &agrave; la Bakony

90 dag grzybów (mogą być pieczarki)
1 łyżeczka mielonej papryki
20 dag zielonej papryki
10 dag papryki czerwonej okrągłej
20 dag pomidorów
5 dag cebuli
1 główka sałaty
100 ml oleju
300 ml śmietany
sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać umyte, obrane i pokrojone drobno grzyby. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Chwilę podusić, po czym dosypać pokrojoną w paseczki zieloną i czerwoną paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na małe cząstki pomidory. Dolać śmietanę i dusić, aż warzywa staną się miękkie. Całość schłodzić. Podawać w pucharkach wyłożonych sałatą, ozdobionych zieloną i czerwoną papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:34, 12 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka z kurczaka &agrave; la Kiskörös

60 dag usmażonej piersi z kurczaka
30 dag świeżych pomidorów
10 dag keczupu
1 główka sałaty
3 jajka
30 dag jabłek
15 dag majonezu
20 ml koniaku
sól, pieprz, natka pietruszki

Usmażoną lub upieczoną pierś z kurczaka podzielić na drobne kawałki. Liście sałaty podrzeć na małe części, pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, a ćwiartki w cienkie plasterki. Jaja ugotować na twardo. Przygotować sos: zmieszać ze sobą majonez, keczup, posiekaną nać pietruszki, koniak i sól i połączyć nim mięso, sałatę i pomidory. Dodać pokrojone jajka. Sałatkę podawać ozdobioną jajkiem i pomidorami jako dodatek do mięs.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:51, 13 Lip 2006    Temat postu:

Sałatka owocowa + pomidor i ogórek
Składniki:
- 2 pomarancze
- 2 banany
- 2 kiwi
- kilka krążków ananasa
- rodzynki
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Wszystkie produkty, prócz rodzynek, pokroić i kostke, dodać pieprz i wymieszac. Odstawic na 20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin