Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Pizza
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:24, 10 Paź 2006    Temat postu: Pizza

Ciasto do pizzy wdł. włoskiego przepisu

Na 2 osoby potrzebujemy 250 gram mąki, bardzo istotne żeby mąka była b. drobno mielona, np włoska mąka typu "00" u nas jej odpowiednikiem może być mąka szymanowska. Zatem dalej potrzeba nam: 150gram ciepłej wody (nie gorąca) w której rozpuszczamy 15 gram drożdży (najlepiej drożdże piwne, ale zwykłe też są ok) i 5 gram soli. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i dodajemy sól. 10 minut wyrabiania wystarczy. Ciasto nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć i postawić w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Przed ułożeniem ciasta, wysmarować blachę oliwy (mała łyżeczka) i obsypać niewielką ilością mąki. Jeśli chcesz pizzę miękką, rozwałkowane ciasto niech poleży kilka minut. Przepis jest na prawdziwą włoską pizzę, żadna telepizza, pizza hut itp. jej nie dorównują. Ciasto powinno być cieniutkie, bo w pizzy ważniejsze są dodatki a nie ciasto!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:33, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza na cienkim i chrupiącym spodzie

Składniki:
Ciasto:

2 szklanki mąki
3 dag drożdży
pół szklanki ciepłej wody
łyżka stołowa oliwy
sól
2 średnie, gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki

Sos:
mała puszka koncentratu pomidorowego
odrobina ketchupu
bazylia (lub majeranek)
sól
utarty ząbek czosnku
utarty mały kiszony ogórek

Dodatki:
25 dag pieczarek
2 duże cebule
papryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki
15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z puszki, szynka, parówka)
ser żółty starty na grubej tarce

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszać ze sobą (drożdże rozkruszać w palcach i wrzucać do pozostałych składników), dodać ziemniaki . I wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się wymieszają. Jeśli ciasto nie "odchodzi od ręki" po prostu dosypać na "oko" mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka ( chodzi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Składniki sosu wymieszać i także odstawić na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach. Cebulę kroić w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Ważną rzeczą jest to żeby przed dodaniem na pizzę pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkować je na kształt prostokąta i układać na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smarować wcześniej przygotowanym sosem, układać równomiernie wszystkie pozostałe składniki, na to ogromna ilość żółtego sera startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:57, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza trzy kolory

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga!
Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:
2 łyżki oleju
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 zielona papryka pokrojona w paski
1 żółta papryka pokrojona w paski
&frac12; szklanki pokrojonych oliwek
1 łyżka sosu tabasco
1 szklanka tartego żółtego sera

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, dusić przez 5 minut mieszając. Dodać sos tabasco, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min. Podawać ze śmietaną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:01, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

20 dkg młodego szpinaku
15 dkg płatów wędzonego łososia
4 pokrojone młode cebulki
1 łyżka posiekanego koperku
15 dkg mozzarelli w plastrach
&frac14; szklanki śmietany

Sposób przyrządzenia:
Szpinak blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić, wystudzić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min. Podawać ze śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:03, 10 Paź 2006    Temat postu:

Garden salad pizza

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

20 dkg twarogu śmietanowego wymieszanego z drobno pokrojonym szczypiorkiem
1 ogórek pokrojony w plastry
1 szklanka pokrojonych pomidorów koktajlowych
15 dkg obgotowanej fasolki szparagowej
1 zielona ostra papryka pokrojona w paski
1 łyżka czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej bazylii
&frac12; szklanki tartego sera
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na posmarowanym sosem spodzie rozsmarować ser. Na nim rozłożyć pozostałe składniki, przyprawić. Na wierzchu rozsypać tarty ser i natkę pietruszki i bazylię. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:15, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza taco

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

40 dkg mielonej wołowiny
1 łyżeczka chili w proszku
1 puszka konserwowanej czerwonej fasoli
&frac12; szklanki oliwy z oliwek
2 szklanki pokruszonych chipsów tortilla
3/4 sos filiżanki enchilady
1 szklanka tartego sera
zielone sałaty
2 pokrojone pomidory
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone mielone mięso, przyprawy, udusić na małym ogniu, dodać poruszone grubo chipsy, wymieszać Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić. Na wierzchu rozsypać sałatę porwaną na mniejsze kawałki, pomidory, tarty ser i natkę pietruszki.. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:18, 10 Paź 2006    Temat postu:

Chinesse pizza

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

1 łyżka oleju
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
2 pokrojone w plastry pomidory
1 łyżeczka sosu sojowego
5 dkg pędów bambusa
3 łyżki pokrojonej drobno cebuli czerwonej
1 szklanka startego grubo sera mozzarella
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w plastry mięso, po kilku minutach cebulę, i kończąc duszenie dodać imbir i sos sojowy dusić razem przez 5 minut. Wyłożyć na sito, obsączyć. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić. Na wierzchu rozsypać tarty ser i natkę pietruszki.. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:23, 10 Paź 2006    Temat postu:

Romano pizza

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych
&frac12; cebuli pokrojonej w plastry
1 łyżeczka posiekanego czosnku
&frac12; szklanki startego sera mozarella
1 łyżeczka suszonego majeranku
&frac12; łyżeczki rozgniecionego pieprzu
sól

Sposób przyrządzenia:
Grzyby obgotować przez 2,3 minuty, odcedzić, przelać wodą. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i cebulę, podsmażyć, nie rumienić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić posypać majerankiem i serem mozzarella. Na wierzchu rozsypać tarty ser i bazylię. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:26, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza maślana

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

2 łyżki masła
2 grubo pokrojone cebule
1 łyżeczka posiekanego czosnku
4 pomidory pokrojone w 5 mm plastry
1 łyżeczka świeżej suszonej bazylii
&frac12; łyżeczki grubo mielonego pieprzu
&frac14; szklanki tartego parmezanu

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i cebulę, podsmażyć, nie rumienić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić. Na wierzchu rozsypać tarty ser i bazylię. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:29, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza meatmaster

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

30 dkg mięsa mielonego
15 dkg boczku
1 jajko
15 dkg sera mozarella
15 dkg tartego żółtego sera
2 pomidory
1 czerwona cebula
sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przyrządzenia:
Mielone mieso wyrobić z jajkiem i przyprawami, formować maleńkie klopsiki. Cebulę obrać, pokroić, blanszować, obsączyć. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć plastry boczku, przykryć serem mozarella, cebulę i paprykę, pomidory pokrojone w plastry, klopsiki, przyprawić, posypać żółtym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:32, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pizza pełnia szczęścia

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

20 dkg kiełbasy
30 dkg pieczarek
15 dkg boczku
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
15 dkg sera mozarella
15 dkg tartego żółtego sera
sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki obrać, grubo pokroić, obgotować przez 5 minut, odcedzić. Kiełbasę pokroić w plastry. Paprykę i cebulę obrać, pokroić, blanszować, obsączyć. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć plastry boczku, przykryć serem mozarella, cebulę i paprykę, kiełbasę, przyprawić, posypać żółtym serem, przyprawić. Na końcu rozkładamy obgotowane pieczarki. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:10, 14 Paź 2006    Temat postu:

PIZZA

1. 1,5 szkl. maki
2. 0,5 szkl. ciepłej wody
3. 1/4lub1/3 małej kostki drożdży ( tylko nie zimnych )
4. 1-2 łyżeczki oliwy/oleju
5. &frac12; łyżeczki cukru
6. &frac12; łyżeczki soli
1. drożdże+ woda+ cukier – wymieszać, chwilkę odczekać
2. mąka+ sól + olej + całość z pt.1 stopniowo dolewana
3. wyrabiać ciasto (najpierw np. łyżeczką potem, kiedy się już ciasto nie klei- ręką)
4. wyrabiać ok. 8 – 10 min aż będzie elastyczne
5. odstawić do wyrośnięcia (miska skropiona olejem i na to ciasto-ten olej może być – w przypadku dodania 1 łyżeczki –drugą łyżeczką lub kolejną tzn. 3. Podobno im więcej oleju tym bardziej kruche ciasto).
6. miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce- nie w przeciągu!
7. przygotowanie składników na ciasto wg upodobań.

sos czerwony tzn.przecier pomidorowy+woda+sól+niekoniecznie olej+czasnek+zioła(oregano, bazylia itp.) &middot; Cebula -pokrojona w piórka (półkrążki)- można wcześniej podsmażyć na patelni dodając majeranek, sól, pieprz, przysłowiowe 3 ziarenka cukru, podlewać wodą. &middot; Zioła wg uznania
Ser &middot; Pieczarki starte tarką o dużych oczkach &middot; Szynka lub kiełbasa-ta może być wcześniej lekko podsmażona na patelni.
1. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podsypując mąką, uformować płaski placek na blaszce
2. nakłuć widelcem
3. wstawić do nagrzanego piecyka na 5-7 minut aby podpiec
4. wyjąć ciasto, nałożyć sos czerwony i wszystkie składniki wg upodobania.
5. Piec w 220 stopniach ok. 20 - 30 min.- zależy jaki piecyk, ale to już tylko metodą ”prób i błędów”


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:12, 14 Paź 2006    Temat postu:

Pizza

1kg mąki,
&frac12; szklanki mleka/wody,
1/8 szklanki oleju,
&frac12; paczki dużych drożdży,
szczypta soli,
ketchup lub przecier pomidorowy,
ser żółty,
pieczarki,
cebula;
reszta według uznania, np. kukurydza, papryka, wędliny, tuńczyk i co tam sobie wymyślicie

Do mąki dodać kolejno składniki na ciasto i ugniatać (nie rozrabiać drożdży z wodą). Zagniecione ciasto odstawić na parę minut żeby urosło, potem ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Posmarować ciasto ketchupem lub przecierem pomidorowym i rozrzucić składniki. Najpierw w niewielkiej ilości pieczarki, bo kiedy puszczą soki wyjdzie zakalec!
Ser żółty zetrzeć na pieczarki a potem dodać resztę składników.
Piec przez 5-10 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 8:53, 15 Paź 2006    Temat postu:

Pizza bella Bruno

Sos - Składniki:
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

30 dkg cienkiej kiełbasy
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 czerwone cebule
20 dkg sera mozarella
ulubione zioła
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ser obsączyć z zalewy, pokroić w plastry. Paprykę i cebulę obrać, pokroić i blanszować, odcedzić, przyprawić solą i pieprzem. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć plastry sera mozarella, cebulę i paprykę, kiełbasę, przyprawić. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 8:59, 15 Paź 2006    Temat postu:

Pizza Cztery Pory Roku

Składniki: Ciasto:
- 400 g maki
- 30 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 250 ml letniej wody,
-1 plaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- olej do smarowania formy,

- 100 g gotowanej wędzonej szynki,
- 150 g sera mozzarella,
- 100 g czarnych oliwek bez pestek,
- 100 g marynowanych pieczarek,
- 4 średnie pomidory,
- 100 g serc karczochów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka oregano,
- sol, pieprz.

Wykonanie:
Mąką przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, rozkruszyć do niego
drożdże. Wymieszać je z cukrem, oprószyć z wierzchu mąka, zalać 2 łyżeczkami
letniej wody. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 min w ciepłym miejscu. Następnie wymieszać dokładnie, dodać resztę wody, sol i oliwę. Zagnieść ciasto. Podzielnic je na 4 części równej wielkości, odstawić. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, rozgnieść, odcisnąć sok.
Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowaną oliwą okrągłą formę do pizzy o
średnicy 30 cm. Ciasto powinno zachodzić na ścianki formy. Wierzch ciasta
skropić oliwa.
Ułożyć na cieście warstwę pomidorów i przyprawić je pieprzem. Placek podzielnic
paskami papryki na 4 części, następnie układać po kolei:
na jednej części mozzarelle,
na drugiej oliwki,
na trzeciej serca karczochów i pieczarki,
na czwartej szynkę. Wierzch posypać oregano.
Piec około 25 min w piekarniku ogrzanym do temperatury 200 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin