Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Owoce morza -- Tematy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:47, 13 Lip 2007    Temat postu:

Grillowane Krewetki po brazylijsku

Składniki: 4 porcje


1 szklanka oliwy
1 puszka mleka kokosowego
sok z 1 limety
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
sól i biały pieprz do smaku
12 krewetek tygrysich
Opis przygotowania: 30 min.

Marynatę przygotować przez zmiksowanie wszystkich składników. Następnie obrane ze skorupek krewetki moczyć w marynacie i nakładać na ruszt, obracając, aż będą gotowe. Podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:49, 21 Lip 2007    Temat postu:

Krewetki w imbirowym Sosie
Składniki: 4 porcje

ok. 20 oczyszczonych dużych krewetek
kawałek korzenia imbiru
4 duże ząbki czosnku
2 dymki (lub jedna cebula)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brandy lub sherry
połówka cytryny
4 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz

Opis przygotowania: 25 min.

Czosnek oraz dymki obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i utrzeć lub drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić dymkę razem z czosnkiem. Pod koniec dodać imbir i wlać brandy z sosem sojowym i gotować przez ok. 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Krewetki oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i włożyć do sosu, gotując razem pod przykryciem około 3-4 minut. Pod koniec gotowania posypać natką pietruszki. Podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:54, 21 Lip 2007    Temat postu:

Krewetki z Grilla w aromatycznym Sosie

Składniki:
4 porcje

20 dużych krewetek
koperek
sól
kilka liści sałaty
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
100 g masła
5 filecików anchois
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
kieliszek brandy
sok z cytryny

Opis przygotowania: 25 min.


Krewetki obrać, usunąć czarną żyłkę, opłukać. Nadziać na szpadki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i cytryną. Ułożyć na ruszcie (można na tackach), piec, obracając przez ok.10 minut. Następnie rozpuścić na patelni masło, wrzucić posiekany czosnek, usmażyć, zestawić. Dodać musztardę, anchois, brandy, sok z cytryny, razem utrzeć. Krewetki ułożyć na opłukanych i osączonych liściach sałaty, posypać gałązkami koperku, podawać z przygotowanym sosem. Przybrać ćwiartkami cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:56, 21 Lip 2007    Temat postu:

Mule po marynarsku

Składniki:


4-6 porcji
2 kg świeżych małży
2 małe cebule, drobno posiekane
250 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
100 g masła
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 listek laurowy
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
świeży tymianek
natka pietruszki do dekoracji
pieprz
bagietka

Opis przygotowania: 25 min.

Mule oczyścić i opłukać. Cebule i czosnek zeszklić na maśle i dodać 2 łyżki natki pietruszki, świeży tymianek, łyżkę octu winnego i listek laurowy. Wrzucić małże i podlać białym winem. Gotować przez 4-5 minut, potrząsając od czasu do czasu. Gdy muszle się otworzą, przełożyć je na talerze, pozostawiając wywar w garnku. Pozostawiony wywar zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i dodać 2 łyżki natki pietruszki. Mule polać sosem, udekorować pietruszką i podawać z bagietką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin