Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Mazurki...
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:26, 05 Sty 2007    Temat postu: Mazurki...

MAZUREK

KRUCHE CIASTO (3 kwadraty 25x25 cm):

90 dkg mąki,
10 żółtek ugotowanych na twardo,
3 kostki masła,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżeczka soli
1-3 łyżki śmietany;

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać żółtka przetarte przez sito, cukier i sól, zamieszać lekko suche składniki. Masło posiekać nożem i dodać do mąki. Zagniatać ciasto szybko, bez wyrabiania - nie musi być gładkie. Jeżeli jest za suche i się nie łączy, dodać śmietanę. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąc i podzielić na trzy części. Uformowane mazurki (grubości 0,8 cm) piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż będą złote. Ostudzić i ozdabiać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:31, 05 Sty 2007    Temat postu:

MAZUREK KAJMAKOWY

CIASTO:

30 dkg mąki,
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła,
2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej,
1 żółtko

MASA:
2 szklanki mleka,
50 dkg cukru,
10 dkg masła;

Do przybrania:
połówki orzechów pekanów i włoskich,
kilka rodzynek,
daktyl,
masa marcepanowa.

CIASTO :
z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm. Ułożyć placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm. Z reszty ciasta wycisnąć szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C.

MASA :
mleko zagotować z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudzić, dodać masło i ucierać, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmarować masę na cieście. Przybrać bakaliami i ozdobami z masy marcepanowej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:34, 05 Sty 2007    Temat postu:

MAZUREK SZLACHECKI

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru,
5 jaj,
19 dkg migdałów,
sól,
1/3 olejku cytrynowego,
jajo do smarowania;

Glazura cukrowa:

3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i 1 surowe żółtko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, olejek, wyrobić ciasto, Odstawić na 30 minut. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki. Ułożyć z nich kratkę na cieście Posmarować jajkiem. Piec 30 min. w temperaturze 160 &ordm; C. Mazurek polać glazurą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:36, 05 Sty 2007    Temat postu:

MAZUREK SEROWY

1 kg twarogu,
2 ziemniaki,
9 żółtek,
1 kostka masła lub margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 paczka cukru waniliowego,
rodzynki,
5 białek,
1 i 1/2 szklanki cukru;

Polewa:
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1/2 tabliczki czekolady,
1 łyżka rumu,
5 dag łuskanych orzechów;

Ser i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masa serowa, mąką ziemniaczana, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyć, osuszyć. Na końcu ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masa serowa. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką Piec w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 &ordm; C) przez 40-50 min. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę, gotować ok. 8 min, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny mazurek i po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:40, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek bananowy

Składniki

Ciasto:
po szklance mąki i cukru,
1/3 szklanki kaszy manny,
2 banany,
3 łyżki miodu,
3 jaja,
pół szklanki rodzynków,
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki oleju.

Polewa:
pół kostki masła,
3/4 szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
2-3 łyżki kakao;
połówki orzechów włoskich i skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przyrządzania

Banany zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości. Dodać cukier, miód, jaja i ucierać drewnianą pałką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, powoli, ciągle ucierając, wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Na końcu wlać olej i włożyć sparzone wrzątkiem, osączone i obtoczone w mące rodzynki, starannie wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa równe prostokąty. Z podanych składników ugotować polewę. Polać nią oba kawałki ciasta i udekorować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:42, 05 Sty 2007    Temat postu:

Staropolski mazurek serowy
Składniki

Ciasto:
25 dag mąki,
5 dag cukru,
15 dag masła,
2 żółtka,
szczypta soli.

Masa serowa:
25 dag tłustego białego sera,
10 dag masła,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
6 żółtek.

Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i sól, wymieszać widelcem. Dodać zimne masło pokrojone na wiórki, posiekać składniki nożem, po czym zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć pergaminem i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na prostokątny placek grubości 1 cm. Przełożyć go na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180 C na jasnozłoty kolor. Tymczasem masło utrzeć z cukrem i, nadal ucierając, dodawać po trochu bardzo dokładnie zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczonym placku rozsmarować masę serową, wstawić ciasto na 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 C. By ser zbyt mocno się nie zrumienił, przykryć blachę folią aluminiową. Z podanych składników utrzeć lukier, posmarować nim wystudzony mazurek i dowolnie udekorować.


Lukier: 25 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki rumu lub koniaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:43, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek bakaliowy

Składniki
Po 10 suszonych śliwek bez pestek,
moreli i daktyli,
po pół szklanki rodzynków i obranych migdałów,
kilkanaście połówek wyłuskanych orzechów włoskich,
3-4 białka,
3 łyżki cukru,
2-3 wafle

Sposób przyrządzania
Morele i śliwki godzinę moczyć, osączyć, osuszyć w ściereczce i razem z daktylami bardzo drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, po paru minutach osączyć i osuszyć. Duże dość drobno pokroić, a małe przepołowić. Kilka migdałów i orzechów odłożyć do dekoracji, a pozostałe utłuc lub dość grubo posiekać i dodać do rozdrobnionych owoców. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Starannie wymieszaną masą posmarować dwa lub trzy wafle (zależnie od tego, jak są duże i jak grubą warstwę nadzienia chcemy mieć). Wierzch także posmarować, przybrać dekoracyjnie cząstkami orzechów i migdałów i wstawić do lekko nagrzanego (ok. 150 C) piekarnika, by mazurek powoli wysychał. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:46, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek pomarańczowy

Składniki
Ciasto:

półtorej szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki cukru,
jajo,
pół kostki masła roślinnego (125 g),
szczypta soli.

Masa:
2 duże pomarańcze,
cytryna,
półtorej szklanki cukru

Sposób przyrządzania
Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Blachę wysmarować tłuszczem i uformować na niej placek grubości około pół centymetra. Ciasto upiec w temperaturze 200°C. Przygotować masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką i pokroić (ze skórką) na cienkie plastry. Zalać plastry przegotowaną zimną wodą, tak aby były zakryte, i odstawić na 12 godz. Następnie przelać je do garnka i gotować ok. 1 godz. Wsypać do masy cukier i gotować - mieszając - na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, posmarować nią ciasto.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:49, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek bez pieczenia

Składniki
2 wafle,
po 15 dag masła i dobrej margaryny,
25 dag cukru pudru,
3 jaja,
4 paczki herbatników,
po 10 dag orzechów i rodzynków,
2-3 łyżki kakao,
pół tabliczki czekolady.

Polewa
pół szklanki śmietany,
szklanka cukru,
4 łyżki kakao lub pół tabliczki czekolady;
2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Sposób przyrządzania
Ubić na parze jaja z cukrem i ostudzić. Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po trochu ubite jaja. Po dokładnym utarciu masy dodawać do kremu mieszając: zmielone herbatniki, rodzynki, pokruszoną czekoladę, zmielone lub posiekane orzechy, kakao. Masę równomiernie rozłożyć na waflu i przykryć drugim. Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 15 min. Po lekkim ochłodzeniu (około 10 min) dodać kakao i jeszcze ciepłą masą polać wafel. Z wierzchu mazurek posypać wiórkami kokosowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:51, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek z płatków owsianych

Składniki:
- Ciasto:

- 20 dag płatków owsianych
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 mała esencja migdałowa
- do wysmarowania brytfanny:
- 2 łyżki masła
- do przybrania:
- po 2 łyżki suszonych śliwek i skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Lukier czekoladowy:
- 10 dag cukru pudru
- 1 białko
- 3 dag kakao
- sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

Przygotować ciasto:
płatki zrumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać esencję, pianę oraz sodę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem. Piec 15-20 min w piekarniku na-grzanym do temperatury 190°C.

Przygotować lukier:
białko ucierać z cukrem pudrem do połysku około 15min, następnie dodać sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ostudzone ciasto polukrować i przybrać suszonymi śliwkami oraz skórką pomarańczową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:54, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek z gorzką czekoladą

Składniki:
- Kruche ciasto:
- 12 dag masła
- 20 dag mąki
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- masło i tarta bułka do formy

Na polewę:-
18 dag gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny. Formę nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem i uformuj brzeg. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Rozpuść na parze czekoladę z wodą. Dodaj śmietankę i masło. Gotuj, aż część wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a potem udekoruj według uznania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:56, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek słonecznikowy

Składniki:
- 10 dag nasion słonecznika
- 20 dag mąki pszennej razowej
- 3 łyżki miodu
- 5-6 łyżek oleju lub masła roślinnego
- 3/4 szklanki letniej wody pozostałej z moczenia suszonych owoców np. rodzynek
- można też dodać 5 dag zmielonej ugotowanej soi

Sposób przyrządzania:

Ziarna słonecznika zrumienić na patelni bez tłuszczu (trzeba uważać, żeby ziarna nie zbrązowiały). Wymieszać z mąką, soją, miodem, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto w kulę i wkładamy na 30 min do lodówki.
Z oziębionego ciasta formujemy placki dowolnych kształtów i pieczemy ok. 15 min. Do dekoracji najlepiej używać suszonych owoców i orzechów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:58, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek serowy

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- po 1 gotowej polewie z ciemnej i białej czekolady
- 3 łyżki pokrojonych w paski migdałów do dekoracji

Masa serowa:- 40 dag sera twarogowego trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (1.6 dag)
- sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na 4 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z serem. Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec mazurek 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Obie polewy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczony mazurek pokryć ciemną polewą i przybrać białą polewą oraz migdałami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:59, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek różany

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka margaryny do nasmarowania formy

Masa różana:
- 2 szklanki śmietanki 12-procentowej
- 2 szklanki cukru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki konfitur z płatków róży
- 1 łyżka soku z czarnych porzeczek wiśni lub buraków

Sposób przyrządzania:

Mąkę z solą i cukrem posiekać z margaryną, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1godz. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w formie wysmarowanej margaryną i piec 12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Przygotować masę: śmietankę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i margarynę. Masę gotować na małym ogniu, mieszając, aż wygotuje się do połowy objętości. Następnie dodać konfitury z róży oraz sok z owoców i dokładnie połączyć z masą.
Ostudzone ciasto pokryć gorącą masą i odstawić do zastygnięcia. Przybrać owocami kandyzowanymi i bakaliami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:02, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek pomarańczowy dekorowany marcepanem

Składniki:
- Ciasto:

- 35 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji arakowej

Do przybrania:
- 5 dag masy marcepanowej

Masa:-
3 pomarańcze (45 dag)
- 1 cytryna (10 dag)
- 40 dag cukru pudru

Sposób przyrządzania:

Przygotować ciasto: z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i odłożyć na 1godz. do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na placek grubości 5mm i ułożyć na blasze, podwijając brzegi do góry. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przygotować masę: pomarańcze i cytrynę umyć namydloną szczoteczką, opłukać, sparzyć, przekroić i wyjąć z nich pestki. Następnie owoce zemleć lub rozdrobnić w malakserze. Miazgę owocową przełożyć do garnka, dodać cukier puder i smażyć 30min na małym ogniu, stale mieszając. Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, przybrać ozdobami z masy marcepanowej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin