Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Mazurki...
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:03, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek polski z kajmakiem

Składniki:
- Ciasto:
\
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietany
- masło i mąka do formy

Masa kajmakowa:
- 1/2 kg krówek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła

Do dekoracji:
- orzechy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- rodzynki lub inne bakalie

Sposób przyrządzania:

Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy. Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:05, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek orzechowy z pianką

Składniki:
- 3 jajka
- 25 dag cukru pudru
- 8 dag cukru
- 12 dag masła lub margaryny
- 12 dag mąki
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich
- opłatki

Sposób przyrządzania:

Żółtka ucieramy z cukrem "na puch", dodając małymi porcjami miękkie masło. Do utartej masy dodajemy mąkę, orzechy i mieszamy łyżką na jednolite ciasto. Z białek i 8 dag cukru ubijamy bardzo sztywną pianę. Dno średniej tortownicy lub nie dużej prostokątnej blachy wykładamy opłatkami, na nich równomiernie kładziemy ciasto orzechowe i przykrywamy pianą.
Ozdabiamy bogato połówkami orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 - 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:08, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek orzechowy

- Ciasto:
- 40 dag mąki tortowej
- 30 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 2 torebki (32 g) cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli

Wierzch:
- 20 dag masła
- 20 dag miodu gryczanego
- 50 dag orzechów włoskich płynna czekolada do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do wałka). Spód powinien być dość cienki - ok. 5 mm. Ciastem wyłóż natłuszczoną formę, uformuj brzegi wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temp. 180°C. Zrób masę orzechową: w rondlu rozgrzej masło z miodem i dodaj rozdrobnione orzechy. Chwilę podgrzewaj, mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Na upieczony spód wyłóż masę orzechową i wyrównaj powierzchnię. Po ostygnięciu udekoruj mazurek cienkimi paseczkami stopionej czekolady.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:25, 06 Sty 2007    Temat postu:

MAZUREK KREMOWY

60 dag mąki
30 dag masła
0,75 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakaa
szczypta soli

Gdy będzie ciasto za twarde dodać śmietany kwaśnej. Ciasto wykonać tak jak ciasto kruche. Podzielić je na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Przed pieczeniem ciasto na pół godz. umieścić w lodówce. To ciasto z kakaem będzie umieszczone w środkowej części mazurka.

Upiec trzy placki. Piec każdy placek około 5-10 minut w wysokiej temperaturze 220-240 °C

Masa:

3 jajka
20 dag cukru
25 dag masła
1 kieliszek spirytusu lub rumu
trochę soku z cytryny

Wbić jajka do metalowej miski, dodać cukier, ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i ubijać trzepaczką aż masa zgęstnieje i utraci zapach surowizny jaj. Zestawić wtedy z ognia i ubijając ostudzić. Oddzielnie utrzeć w misce masło. Do masła dodawać masę jajeczną ostudzoną, ucierać. Pod koniec ucierania dodać spirytus lub rum oraz trochę soku z cytryny do smaku.

Do powyższej masy przygotować wcześniej: 10 dag maku ugotowanego i przekręconego przez maszynkę. 10 dag orzechów włoskich przekręconych przez maszynkę.

Należy poszczególne placki posmarować płynem:

Do pół szklanki herbaty wycisnąć sok z cytryny, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę alkoholu i tym płynem nasączyć placki. Masę jajeczno-maślaną podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak, do drugiej orzechy. Dolny placek posmarować masą makową na nią położyć placek ciemny z kakaem, na niego posmarować masę orzechową. Przykryć trzecim plackiem.

Na wierzch zrobić polewę czekoladową:

1 jajko,
6 łyżeczek cukru,
6 łyżeczek kakao,
pół kostki margaryny lub masła,
3-5 kropli oleju.

Jajko utrzeć z cukrem, dodać kakao oraz olej. Gdy będzie utarte wlać gorący tłuszcz. Utrzeć. Po lekkim przestudzeniu polewy polać mazurek i udekorować wg uznania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:27, 06 Sty 2007    Temat postu:

MAZUREK PTASIE MLECZKO

50 dag mąki
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 łyżka miodu
3 łyżki śmietany
5 dag margaryny
1 torebkacukru waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczkasody oczyszczonej
zapach



Sposób przyrządzenia: Rozpuścić miód z margaryną, dodać śmietanę, po przestudzeniu połączyć z utartymi jajami i cukrem. Dodać mąkę, sodę i zapach. Wyrobić na stolnicy. Upiec 3 placki. Placki na blaszce przed upieczeniem podziurkować widelcem. Do środkowego ciasta można dodać kakao, dla zmiany koloru. Piec około 5-10 min. w wysokiej temperaturze.

Krem:
0,5 litra mleka zagotować z 4-rema łyżkami kaszy manny, lekko osolić. Dodać 3/4 szklanki cukru. Utrzeć 10 dag masła i 10 dag margaryny, dodając po 1 łyżce grysiku ugotowanego, dobrze utrzeć. Doprawić sokiem z cytryny, rumem itp.

Polewa:
1 jajko, 6 łyżeczek cukru, 6 łyżeczek kakao, 0,5 kostki margaryny lub masła. 3-5 kropli oleju. Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, oraz olej. Gdy będzie utarte dodać gorącą margarynę, utrzeć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin