Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Wielkanoc...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:44, 05 Sty 2007    Temat postu: Wielkanoc...

Żur wielkanocny

Składniki:

1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki),
50 dag surowej białej kiełbasy,
4 jajka na twardo,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżka startego chrzanu,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
1,5 łyżki majeranku,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
sól i pieprz mielony do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać podpieczoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w plasterki. Dodać do żurku i krótko zagotować. Podawać z połówkami jajek.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Wto 9:16, 30 Sty 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:52, 05 Sty 2007    Temat postu:

Kaczka z morelami

Składniki:

kaczka ok. 1,75 kg,
4 łyżki natki pietruszki,
3 marchewki pokrojone w plasterki,
1 cytryna pokrojona w ćwiartki,
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki,
1 cebula posiekana w grubą kostkę,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
morele,
listki szałwi.

sos:

425 gramów moreli z puszki,
50 gramów cukru,
4 łyżki dżemu morelowego,
2 łyżeczki musztary angielskiej,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
50 ml świeżego soku z pomarańczy,
1/4 łyżeczki imbiru i kolendry,
4-5 łyżeczek brandy.

Sposób przyrządzenia:

Opłukać kaczkę i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki z cytryną, marchewką, selerem i cebulą. Warzywami nafaszerować kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę 45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapującym sosem na blachę. Wyjąć z piekarnika i ponakłuwać skórkę kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka się zarumieni, a kaczka będzie miękka.

Przygotować sos:
Zmiksować morele z syropem, cukrem, musztardą i dżemem. Przelać do rondla i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Zagotować, dodać brandy i zredukować (gotować ok. 2). Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić.

Przełożyć kaczkę na podłużny półmisek, przybrać świeżymi morelami i listkami szłwi, podać sos w osobnym naczyniu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:54, 05 Sty 2007    Temat postu:

Polędwica wieprzowa w cieście

Potrawa podawana na zimno, możemy więc przygotować ją wcześniej.

Składniki:

250 g mąki,
1 łyżeczka soli,
250 g masła (plus dwie łyżki)
400 g polędwicy wieprzowej,
2 łyżki oleju,
6 liści włoskiej kapusty,
100 g cebuli,
200 g pieczarek,
100 g gotowanej szynki,
4 łyżki śmietany,
jajko,
pieprz,
1 cienki plaster słoniny.

Sposób przyrządzenia:

Posiekać nożem mąkę, sól i masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo 1/8 l wody. Rozwałkować na grubość 2 cm i odstawić do schłodzenia. Podsmażyć polędwicę na oleju, około 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Posolić na końcu i odstawić do wystygnięcia. Obgotować liście kapusty w dużej ilości wody. Ważne, aby liście pozostały sprężyste i nie rozleciały się w trakcie gotowania. Wyjąć z wody i natychmiast przepłukać zimną wodą, odsączyć i zawinąć w ściereczkę. Cebulę, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Roztopić dwie łyżki masła na patelni i wrzucić cebulę. Zeszklić, następnie dodać pieczarki i dusić, aż wyparuje z nich woda. Odstawić do wystygnięcia i dodać szynkę, jajko i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkować i ułożyć na nim płat słoniny, następnie liście kapusty, na tym równomiernie rozsmarować farsz z szynki i pieczarek i na środku położyć opieczone mięso. Ciasto zawinąć, skleić i nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Nagrzać piekarnik do 225 st. C i piec około 30 minut. Przed pokrojeniem w plasty, odstawić ciasto na minimum 15 minut. Polędnicę można podawać schłodzoną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:55, 05 Sty 2007    Temat postu:

Rumsztyk z ziołami

Składniki:
4 rumsztyki,
20 dag tłuszczu do smażenia
sól i pieprz,
8 czarnych oliwek,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
łyżka kaparów,
2-3 strąki chili,
posiekany ząnek czosnku,
cytryna,
8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przyrządzenia:
Bardzo drobno posiekać oliwki, zioła, kapary i strąki chili. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Usmażyć rumsztyki (3-4 minuty z każdej strony) Przed podaniem posolić i popieprzyć. Przełożyc porcję mięsa na talerz, położyć łyżeczkę pasty na wierzchu rymsztyka, udekorować czarną oliwką i podawać z grillowanymi lub obsmażonymi ziemniakami. Resztę pasty podać w osobnej miseczce


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:57, 05 Sty 2007    Temat postu:

Roladki z szynki z kremem chrzanowym

Składniki:

10 plastrów gotowanej szynki wędzonej,
6 łyżek śmietany kremówki,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka tartego chrzanu,
3 jajka,
szczypiorek,
6 rzodkiewek,
sól,
pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Jajka i szczypior drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Połączyć śmietanę, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki posmarować kremem i zwinąć w ruloniki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:59, 05 Sty 2007    Temat postu:

Sałatka z jarmużem i jajkiem

Składniki:

50 dag jarmużu,
2 jaja ugotowane na twardo,
1 czerwona cebula,
1 ogórek konserwowy,
3 łyżki papryki konserwowej pokrojonej w kostkę,
5 śliwek węgierek (o tej porze mogą być mrożone),
łyżka koperku,
łyżka natki pietruszki,,
łyżka szczypiorku,
sól i pieprz.

Sos:

1 słoik majonezu (30 dag),
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta pieprzu.

Sposób przyrządzenia:

Oczyścić jarmuż, wyjąć zgrubiałe nerwy liści, umyć osuszyć i pokroić w wąskie paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zetrzeć ogórek na terce z grubymi oczkami, pokroić śliwki w paski, posiekać jaja, dodać zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos, mieszając ze sobą jogurt, majonez i sok z cytryny i ewentualnie doprawić pieprzem. Schłodzoną sałatkę polać sosem i udekorować listkami pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:17, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurki pieczono zwykle w Wielki Czwartek. Gdy już były gotowe baby. Mazurek w porównaniu z wypiekaniem bab jest dziecinnie prosty, a cały kunszt pieczenia mazurków kryje się w zdobieniu. To bardzo przyjemna praca, raczej nie może się nie udać.
Mazurek śliwkowy

Składniki:

3 szklanki mąki,
25 dag masła,
3/4 szklanki cukru,
1 jajko,
3 łyżki pokrojonych w paski suszonych śliwek,
szczypta soli,
1 jajko do posmarowania ciasta,
łyżka masła do wysmarowania formy

Do przybrania:

6 łyżek dżemu śliwkowego,
orzechy włoskie

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajka oraz pokrojone w paseczki śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć dżem śliwkowy (między wałeczkami) i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:19, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek z bakaliami

Składniki:

10 suszonych śliwek bez pestek,
10 suszonych moreli,
10 suszonych daktyli,
pół szklanki rodzynków,
pół szklanki obranych migdałów,
kilkanaście orzechów włoskich nerkowca,
3-4 białka,
3 łyżki cukru,
2 wafle tortowe

Sposób przyrządzenia:

Morele i śliwki zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Drobno posiekać morele, śliwki, migdały, orzechy i daktyle, pamiętając o zapasie na dekorację. Rodzynki namocczyć w gorącej wodzie i osuszyć po kilkunastu minutach. Jeśli mam duże rodzynki to też posiekać, jak inne bakalie. Wszystko razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijania wsypać cukier. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Jeden wafel posmarować równo połową masy. Położyć na to drugi wafel lekko przyciskając. Wyłożyć drugą połowę masy i wyrównać wierzch.

Nagrzać piekarnik do 170 st. C. i włożyć mazurek do wyschnięcia. Wyjąć gdy wierzch się lekko zarumieni. Udekorować zostawionymi kawałkami bakalii i odstawić w chłodne miejsce.

Mazurek można polać czekoladą po upieczeniu. Ale to chyba zbyt wiele szczęścia w jednym placku...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:20, 05 Sty 2007    Temat postu:

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

12 żółtek,
4 tabliczki czekolady,
20 dkg cukru pudru,
20 dkg migdałów,
1 jajo,
dwa cienkie wafle.

Sposób przyrządzenia:

Przetrzeć przez sitko żóltka z ugotowanych jaj. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do żółtek, dodać cukier i zmielone migdały. Wymieszać wszystko i dodać 1 całe jajo. Ucierać ok. 2 godziny do uzyskania idealnie gładkiej masy (bardzo pomocna tu będzie silna męska dłoń). Wyłożyć masę na wafle, wyrównać i odstawić do stężenia. Udekorować połówkami mgdałów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:21, 05 Sty 2007    Temat postu:

Chleb wielkanocny
(nie jest to mazurek, ale wypiek, jak sama nazwa mówi, wielkanocny)

Składniki:

80 dag mąki pszennej,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
saszetka suchych drożdży,
2,5 dkg miękkiego masła,
pół litra ciepłej wody,
jajko,
mąka do posypania stolnicy,
masło do wysmarowania formy.

Sposób przyrządzenia:

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 minut. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin