Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Kawa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:20, 19 Cze 2006    Temat postu:


Kawa mazagran
Składniki:


100ml zimnej kawy
10ml likieru marachino
tłuczony lód

Przygotowanie:
Do szklanki włożyć lód, wlać kawę i likier


Kawa MOCNA
s k ł a d n i k i :

• filiżanka kawy z ekspresu
• łyżka miodu
• kawałek laski wanilii
• łyżka whisky
• łyżka likieru kawowego
• łyżka rumu
• bita śmietana do dekoracji

Kawę zagotować z łyżką miodu i kawałkiem wanilii. Następnie dodać alkohole i znowu podgrzać. Przed przelaniem do wysokiego kieliszka z grubego szkła usunąć wanilię i udekorować napój bitą śmietaną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:01, 23 Cze 2006    Temat postu:


Kawa pomarańczowo-cynamonowa
Składniki:


100 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
&frac12; łyżeczki cynamonu do zaparzenia z kawą
2 łyżeczki syropu pomarańczowego
50ml (1/4 szklanki) mleka
bita śmietana
szczypta cynamonu do posypania napoju


Przygotowanie:

Kawę mieloną wymieszać z cynamonem i przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę.Mleko podgrzać do temperatury ok. 80&ordm;C.Do filiżanki wlać syrop pomarańczowy, kawę, a następnie mleko. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:27, 03 Lip 2006    Temat postu:

Kawa z przyprawami
Składniki
4 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),
4 filiżanki gorącej kawy,
laska cynamonu,
4 goździki,
duża szczypta kardamonu,
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
4 łyżeczki brązowego cukru lub 2 świeże figi

Sposób przyrządzania
W garnku podgrzać kawę z cynamonem, goździkami, gałką, kardamonem i cukrem. Zostawić na 5 minut, by naciągnęła. Przelać przez sitko do czterech filiżanek, dodać likier. Można podawać z połówkami fig nadzianymi na wykałaczkę lub laskę cynamonu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:04, 05 Lip 2006    Temat postu:


Shake kawowy
Składniki:
lody,
kawa rozpuszczalna,
mleko,
lód w kostach,
syrop smakowy
Zapażamy kawe, nalewajac wody do połowy filiżanki czy kubka,dopielniamy filizanke mlekie poczym wlewamy do miksera i chwilke miksujemy żeby sie ostudziło. Następnie dodajemy 3/4 szklanki lodu w kostkach i znow miksujemy. Po chwili dodajemy lody-jedną łyżke i syrop- najlepiej o smaku lodów i miksujemy wszystko razem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:12, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa z malibu

Składniki:

30 ml Malibu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
bita śmietana
odrobina kakao
Przygotowanie:

Kawę zalać gorącą wodą. Do szklnaki wlać malibu, po czym zalać je kawą. Udekorować ita śmietaną i kakao


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:14, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa imbirowa-miodowa

Składniki:

0,6 l wody
8 łyżek miodu
1/4 l śmietany
1/2 łyżeczki imbiru
6 łyżek kawy
szczytpta cynamonu


Przygotowanie:

Imbir dodajemy do wody i gotujemy. Następnie zalewamy tm kawę. Dodajemy miód i mieszamy. Podajemy ze śmietaną. Posypujemy na koniec cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:15, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa z rumem i brandy

Składniki:

120 ml czarnej kawy
30 ml rumu
30 ml brandy
2 łyżeczki cukru pudru
lód


Przygotowanie

Wszytskie skłasdniki wymieszać i spożywać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:16, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa z południa

Składniki:

2 filiżanki gorącej czekolady
2 filiżanki kawy
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie bitej śmietany
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatułowej
1 łyżka cukru
1 łyżka tartej czekolady

Przygotowanie:

Połączyć gorącą czekoladę, kawę i cynamon. Ubić śmietanę z cynamonem, gałką muszkatułową i cukrem. Rozlać do czterech kubków. Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać tartą czekoladą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:18, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa z cynamonem i pieprzem

składniki:
2 łyżeczki kawy
pieprz
cynamon
cukier waniliowy


Przygotowanie:

Kawę wsypać do sitka i powoli zalewać wrzątkiem. Dodać cynamon, a następnie cukier waniliowy. Następnie dodać grubo zmielone ziarna pieprzu. Pić gorącą i nie dodawać mleka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:19, 07 Lip 2006    Temat postu:

Cappuccino

Składniki:

1 filiżanka lodów waniliowych lub śmietankowych
4 filiżanki kawy espresso


Przygotowanie:

Lody włożyć do skzlanek. Wstawić do mikrofalówki na półtorej minut. Wyjąć z mikrofalówki i dodać espresso.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:20, 07 Lip 2006    Temat postu:

Cafe Borgotta

Składniki:

1 filiżanka mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru granulowanego
2 filiżanki kawy espresso
1 filiżanka słodzonej bitej śmietany
tarta skórka z pomarańczy


Przygotowanie
:

Rozgrzać mleko w rondlu i wsypać kakao i ubić. Dodać espresso, zamieszać i rozlać do czterech filiżanek. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać tartą skórką pomarańczową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:22, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa z lodami
Składniki:

2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
0,3 l mleka
1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
2-3 łyżki bitej śmietany
szczypta cynamonu (kakao)

Sposób przygotowania:

Kawę zalać gorącym mlekiem. Na dno szklanki włożyć lody, zalać je kawą, a na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 20:57, 07 Lip 2006    Temat postu:

Kawa po irlandzku

Potrzebne będą :

1/4 litra bitej śmietany
8 łyżek cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
180 ml łiski (whisky)
6 filiżanek świerzo parzonej kawy (najlepiej z ekspressu)

Śmietanę proszę ubić na sztywno z cukrem i olejkiem waniliowym. Najlepiej kawę podawać w ćwierćlitrowych kieliszkach do wina, do każdego z sześciu należy rozlać po ok. 30 ml łiski.

Dodać po łyżce cukru i filiżance kawy. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i pić natychmiast po przygotowaniu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:45, 11 Lip 2006    Temat postu:

Kawa po sopocku

Wykonanie:
5 dag kawy naturalnej,
800 ml wody,
6 dag cukru,
cynamon
Kawę zaparzyć, dodać cynamon. Następnie przecedzić, rozlać do filiżanek, osobno podać cukier.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:51, 11 Lip 2006    Temat postu:

Cappuccino

Wykonanie:
Moze zostane posadzona o kolejna zbrodnie profanacji, ale kiedy mam ochote na "cappuccino" ("" na wszelki wypadek) sypie do kubka po lyzeczce kawy rozpuszczalnej i kakao instant (preferuje Schovit, w zoltych pudelkach), zaparzam to cudo, a gdy lekko przestygnie, cala powierzchnie tego napoju zalewam schlodzona bita smietana w spray"u (ostatnio mialam jakas no name). Nie dosyc, ze sie nie warzy, to jeszcze traci swoja pierwotna konsystencje i zamienia sie w cos w rodzaju pianki. Mozna to jeszcze posypac tarta czekolada...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin