Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ciasto drożdzowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:46, 17 Sty 2007    Temat postu:

BUŁKA PSZENNA

Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
0.5 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
woda
sezam, mak lub kminek do posypania na wierzch

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ok. 1/2 szkl wody i wsypać 2 łyżki mąki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięty zaczyn i podolewać tyle ciepłej wody, żeby ciasto było dosyć gęste. Wyrabiać dosyć długo ok. 20 min, im dłużej tym lepiej, po tym czasie odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 2 godziny. Uformować podłużny bochenek, włożyć do wysmarowanej podłużnej formy dłuższej niż do keksu lub po prostu na zwykłej blaszce. Wierzch posmarować wodą posypać makiem lub jak ktoś nie chce to można niczym nie posypywać. Po 30min włożyć do piekarnika i piec 50 min w temp ok. 160-180°C. Można też uformować z ciasta małe bułeczki, lecz należy wówczas skrócić czas pieczenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:47, 17 Sty 2007    Temat postu:

PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:
50 dkg mąki
10 dkg cukru
3 dkg świeżych drożdży
1/4 l ciepłego mleka
10 dkg masła
5 żółtek
szczypta soli
1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
Na kruszonkę:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru
łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2-ma łyżkami mleka, odstawić żeby się "ruszyły" na ok. 15 minut. Całą mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać powoli letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać do ciasta. Wyrabiać drewnianą łyżką (można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut, aby ciasto dwukrotnie powiększyło swoją objętość.

Na kruszonkę masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki kokosowe, połączyć w niezbyt sypką całość. Prostokątną blachę wysmarować cieniutko tłuszczem i wysypać mąką.

Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć połówki śliwek i odstawić blachę jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać obficie (kwestia gustu) kruszonką. Piec w temperaturze ok.180°C przez ok. 50 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:48, 17 Sty 2007    Temat postu:

STRUCLA ORZECHOWA

Ciasto:
35 dkg mąki
12 dkg masła (ewentualnie margaryny)
3 żółtka
10 dkg cukru
5 dkg drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
25 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka tartej bułki
8 dkg cukru pudru
2 jajka

Przygotowanie ciasta:
drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy i tartą bułkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z orzechami.
Masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zaobiegnie to oddzieleniu się nadzienia od ciasta). Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod spód.
Struclę ułożyć w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Jeśli strucle mają być długie i wąskie , ciasto i nadzienie należy podzielić na dwie części i zwinąć dwie strucle. Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 10 cm pustej folii. Strucelki rosną wtedy wzdłuż i mają ładny kształt. Upieczone i ochłodzone strucle można polukrować i ozdobić bakaliami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:49, 17 Sty 2007    Temat postu:

STRUCLA MAKOWO-CZEKOLADOWA
Ciasto:
35 dkg mąki
12 dkg masła (ewentualnie margaryny)
3 żółtka
10 dkg cukru
5 dkg drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:
30 dkg maku
15 dkg cukru pudru
5 dkg gorzkiej czekolady
5 dkg pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
1 jajko
3 białka

Przygotowanie:
Mak opłukać, sparzyć i gotować w wodzie lub mleku, aż będzie miękki. Odcedzić, zemleć 2 razy. Zetrzeć czekoladę i połączyć z makiem, żółtkiem, cukrem, posiekaną skórką pomarańczową i pianą ubitą z 4 białek. Dokładnie wymieszać. Masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zaobiegnie to oddzieleniu się nadzienia od ciasta). Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod spód. Struclę ułożyć w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Piec około 45 mminut w temperaturze 180°C.
Jeśli makowce mają być długie i wąskie, ciasto i mak należy podzielić na dwie części i zwinąć dwie strucle. Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 10 cm pustej folii. Strucelki rosną wtedy wzdłuż i mają ładny kształt. Upieczone i ochłodzone makowce można polukrować i ozdobić bakaliami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:49, 17 Sty 2007    Temat postu:

STRUCLA MAKOWA

Ciasto:

35 dkg mąki
12 dkg masła (ewentualnie margaryny)
3 żółtka
10 dkg cukru
5 dkg drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:

50 dkg maku
1 l mleka
12 dkg masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dkg cukru
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
10 dkg posiekanych migdałów
15 dkg rodzynek
1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
2 opakowania cukru waniliowego
1 kieliszek rumu lub koniaku

Przygotowanie:
Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na maleńkim ogniu około 30 minut. Osączyć na sitku i zemleć: w maszynce zwykłej 3 razy, a w specjalnej do maku z drobnym sitkiem tylko raz. W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać masło razem z miodem i cukrem waniliowym. Dodać bakalie i mak. Dusić masę ok. 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliła. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do lekko ostudzonej masy. Wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać alkohol, wymieszać i jeszcze letnią masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zaobiegnie to oddzieleniu się maku od ciasta). Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod spód. Makowiec ulożyć w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Piec około 45 mminut w temperaturze 180°C.
Jeśli makowce mają być długie i wąskie, ciasto i mak należy podzielić na dwie części i zwinąć dwie strucle. Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 10 cm pustej folii. Strucelki rosną wtedy wzdłuż i mają ładny kształt. Upieczone i ochłodzone makowce można polukrować i ozdobić bakaliami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:50, 17 Sty 2007    Temat postu:

Rurki

Składniki:
50 dag mąki
18 dag margaryny
łyżka oleju
6 dag drożdży
2 łyżki cukru
jajo
2 żółtka
cukier waniliowy
szczypta soli
owoce kandyzowane lub powidła
cukier puder

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć z jajami, cukrem waniliowym, łyżką oleju i wyrośniętymi drożdżami. Połączyć z mąką, dodać sól i zagnieść dość luźne ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować je, pokroić na kwadraty, ułożyć na nich owoce lub posmarować powidłami i zwinąć rurki. Odstawić do podrośnięcia, upiec i posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:52, 17 Sty 2007    Temat postu:

ROGALIKI

Ciasto:
50 dkg mąki
25 dkg margaryny
1 jajko
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka

Nadzienie:

powidła,
cząstki jabłek,
serowe - wg uznania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, jajko i posiekać na piasek. Do letniego mleka dodać drożdże, cukier, szczyptę soli, wymieszać, następnie wlać do posiekanych produktów. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć do naczynia z zimną wodą. Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć z wody na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i podzielić na 8 części. Nałożyć nadzienie i uformować rogaliki. Gdy podrosną - ok. 20 min., posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i piec ok. 20 min. w temp. 180°C.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:55, 17 Sty 2007    Temat postu:

RACUCHY

Składniki:
1 1/2szkl mąki
3 dag drożdży
3 jajka
2 łyżki cukru
1/2 szkl mleka
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Z ciepłego mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i cukru zrobić zaczyn. Gdy podwoi objętość, do miski wsypać przesianą mąkę dodać jajka zaczyn i stopione masło, wyrabiać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia, kłaść łyżką na patelnię ciasto (wielkość wg upodobania) smażyć na tłuszczu z obydwu stron. Posypywać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi posmarować dżemem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:56, 17 Sty 2007    Temat postu:

ROGALIKI PYSZNE

Składniki:
9 łyżek mleka
3 łyżki cukru
10 dag drożdży
75 dag mąki
3 jajka
1 i 1/2 margaryny

nadzienie do wyboru:
marmolada,
gęsty dżem,
grzyby,
kapusta

Przygotowanie:
Mleko, cukier i drożdże dokładnie rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę przesiać, tłuszcz roztopić. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować placek o grubości 0,5 cm, wykrawać trójkąty, na których u podstawy umieszczać farsz, zwijać i formować rogaliki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180°C na złoto-miodowy kolor. Można posypać cukrem pudrem, zrobić lukier (to już wg uznania). Można posmarować rogaliki przed włożeniem do piekarnika roztrzepanym jajkiem (mają błyszczącą skórkę).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:57, 17 Sty 2007    Temat postu:

PĄCZKI TRADYCYJNE

Składniki:
2,5 - 3 szklanek mąki
200 ml mleka
12 żółtek
10 dag masła
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka drożdży
1 cukier waniliowy
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pół szklanki mąki, żółtka, roztopione masło, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie i wyrabiamy do momentu, aż w cieście będą pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy już urośnie, dodajemy tyle mąki, aby przestało kleić się do rąk, ale było miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 20 minutach, gdy już urośnie, wałkujemy je na grubość ok. 5 mm, szklanką wycinamy plastry. Na ich środek łyżeczką nakładamy nadzienie (różę albo marmoladę) i zagniatamy. Starannie pędzlem omiatamy z mąki.

Do garnka wlewamy olej, podgrzewamy go, ale nie do zbyt dużej temperatury. Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, pączki nie dosmażą się w środku, wtedy najlepiej na chwilę zdjąć je z ognia. Kładziemy je na oleju górą do dołu. Każda porcja powinna być smażona około 12 do 15 minut. W czasie smażenia należy je obracać. Po wyjęciu z garnka odsączyć na bibule.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:58, 17 Sty 2007    Temat postu:

MINIATUROWE PĄCZKI Z RODZYNKAMI

Składniki:
25 dkg mąki
1/4 szkl. cukru
6 dkg masła
2,5 dkg drożdży
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 łyżki spirytusu
rodzynki
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 2 łyżki mleka. Połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, mąką, wanilią, resztą mleka, solą i spirytusem. Wyrobić dobrze ciasto dodając pod koniec roztopione i ostudzone masło. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać rodzynki. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykroić małe krążki. Nakryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć, aż zrumienią się z obu stron. Osączyć pączki z nadmiaru tłuszczu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:00, 17 Sty 2007    Temat postu:

FAWORKI (CHRUST)

Składniki:
35 dag mąki
łyżka masła
3 żółtka
jajko
7 łyżek śmietany
łyżka spirytusu
2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajek, śmietany i spirytusu zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Rozwałkować je i kroić na długie prostokąty. Każdy z nich symetrycznie przekroić wzdłuż pośrodku. Jeden koniec przełożyć przez powstałą dziurkę. Podgrzać tłuszcz, tylko do temperatury, która pozwoli na zezłocenie się faworków, a nie przypalenie. Wrzucać porcjami na powierzchnię oleju. Odsączyć na bibule, jak wystygną posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 3:02, 03 Lut 2007    Temat postu:

Dorożdżowy zawijaniec z serem

ciasto drozdzowe
2 1/2 szkl. maki
.2,5 dkg drożdzy
3/4 szkl. ciepłego mleka
1/4 kostki margaryny roztopionej
szczypta soli
1 całe jajko +1 żółtko
3 łyzki kopiate cukru

drozdze rozmieszac z cukrem i zalac ciepłym mlekiem - poczekac az "ruszą"
Rozczyn wlac do miski z maka i pozostałymi składnikami.
Dokładnie wymieszac ( ja to robiłam niecałe 5 min.).
Odstawić do wyrosniecia przykryte sciereczka w ciepłym miejscu na ok. 30min.
Wyrosniete ciasto wyłozyc na stolnice i wałkowac prostokat,
nst posmarowac nadzieniem i zwinac jak na strucle.
Mozna piec w tortownicy z tzw, kominkiem , lub w zwykłej keksówce
piec. ok. 45 min, w temp. do 200stopni

Nadzienie serowe według uznania
ja zrobiłam : z kostki twarogu ( 25 dkg) +cukier waniliowy+ 1/2 szkl. cukru+ 1 pełna łyzka budyniu waniliowego+ piana z 1 białka + rodzynki i orzechy
Upieczone ciasto polac lukrem i posypac bakaliami: orzechy, rodzynki , skórka pomaranczowa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 3:04, 03 Lut 2007    Temat postu:

Drożdżowe cebulaki

Składniki:
Ciasto:

250 g mąki
25 g drożdży
1 łyżka cukru
180 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta ostrej papryki
szczypta kurkumy
szczypta oregano

Farsz:

2 duże cebule
szczypta Vegety
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka maku
ewentualnie szczypta czubricy lub innych aromatycznych ziół

Sposób przygotowania
Ciasto :

Przygotować zaczyn – drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ok. 180-200 ml ciepłej (nie wrzącej) wody, posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę połączyć z papryką, kurkumą, solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Farsz:
Cebule pokroić w piórka. Lekko zeszklić na rozgrzanej oliwie. Doprawić Vegetą. Wymieszać z makiem lub z ziołami. Można również podzielić cebule na dwie części - do jednej dodać mak a do drugiej zioła.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich posmarować delikatnie oliwą i rozpłaszczyć palcami. Z każdego kawałka ciasta uformować jak gdyby mini pizze tzn. zawinąć brzegi. Następnie na każdym ułożyć część farszu cebulowego.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin