Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
potrawy z warzyw
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:54, 14 Gru 2006    Temat postu: potrawy z warzyw

Krokiety z kukurydzy

1 i1/2 szklanki ziaren kukurydzy (3 świeże kolby)
szczypta pieprzu
1 małe jajo roztrzepane
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka grubo utartego sera cheddar
olej do głębokiego smażenia

Wymieszać kukurydzę, mąkę, cukier sól i pieprz. Połączyć z jajem i serem, wszystko dokładnie zamieszać. Nakładać masę łyżeczką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć z oleju. Podawać natychmiast z sosem pomidorowym lub pikantnym ketchupem i zieloną sałatą. Proporcje dla 2-3 osób.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:55, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kukurydza pikantna

1 i 1/2 szklanki ziaren kukurydzy (3 świeże kolby)
1/4 szklanki mleka
1 świeża zielona papryka pokrajana w paski
2 łyżki cebuli drobno posiekanej
szczypta utartej gałki muszkatołowej i chili
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
3 ziemniaki ugotowane
pokrajane w plastry
4 łyżki utartego sera cheddar
2 jaja na twardo

Kukurydzę posiekać, włożyć do rondla z mlekiem, dodać paprykę, cebulę, gałkę muszkatołową, chili, masło i sól. Zamieszać. Mieszając, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Na gorącym półmisku układać warstwami ziemniaki, ser i jaj polać sosem z kukurydzy. Podawać z sałatką wielojarzynową (pomidory, cebula, ogórki lub z zieloną sałatą w sosie winegret.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:55, 14 Gru 2006    Temat postu:

Banany smażone z cheddarem

2-3 banany (niezbyt dojrzałe)
2 łyżki masła
1/4 szklanki utartego sera cheddar

Banany obrać, podzielić każdy owoc na 4 części. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Posypać serem, potrzymać jeszcze przez minutę na ogniu. Podawać do pieczonej wieprzowiny lub szynki. Banany można zastąpić winnymi jabłkami, nie obierać, podzielić każdy owoc na ćwiartki.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:56, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kabaczek duszony

1 kabaczek (około1/2 kg)
2 łyżki oleju jadalnego
1 średnia cebula drobno posiekana
1 roztarty ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1/4 przecieru pomidorowego
1 łyżeczka octu (6 %)
2 łyżeczki wody
1 i 1/2 łyżki przyprawy maggi

Kabaczek obrać przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona. Pokrajać w kostkę o boku 2 cm. Obgotować przez 2 min. w osolonej, wrzącej wodzić (1/2 łyżeczki soli na litr wody). Osaczyć. W rondlu z rozgrzanym olejem smażyć wymieszane: cebulę, czosnek, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Nie dopuścić do zrumienienia. Włożyć kabaczek, wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 min. Podawać ż ryżem ugotowanym na sypko lub świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:57, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kabaczek nadziewany

1 średni kabaczek
1 mała cebula, drobno posiekana
3 łyżki masła
1 jajo na twardo, posiekane
1/2 szklanki utartego sera cheddar
1 jajo roztrzepane
1/2 szklanki tartej bułki
2 łyżki masła
sól do smaku

Umyty kabaczek przepołowić. Miąższ wyjąć łyżką, odłożyć połówki. Miąższ posiekać. Cebulę i miąższ smażyć na rozgrzanymi małe na średnim ogniu przez 10 min., miesząc kilka razy. Dodać jajo na twardo, ser i roztrzepane jajo, wszystko dokładnie wymieszać. Posolić. Połówki kabaczka napełnić farszem, posypać tartą bułką i grudkami masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190oC)przez 20-25 min. Podawać z owocami z kompotu lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:58, 14 Gru 2006    Temat postu:

Smażone jażyny po chińsku

1 i 1/2 szklanki zielonej fasoli pociźtej w ukośne paski
1 marchew pokrajana w słupki
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki pieczarek pokrajanych w paseczki
1 średnia cebula pokrajana w piórka
1 mały roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju jadalnego

Sos:
1/2 szklanki wywaru z jarzyn
1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki białego wytrawnego wina

Składniki sosu wymieszać i odstawić. Fasolę i marchew gotować w małej ilości wody z soli i cukrem przez 5 min., odcedzić, zalać zimną wodą; odstawić na 5 min., osączyć. Mocno rozgrzać olej, pieczarki smażyć przez 2 min., stale mieszając, dodać cebulę i czosnek - smażyć następne 2 min., nie dopuszczając do zrumienienia. Włożyć fasolę i marchew, ciągle mieszając, smażyć przez 2 min. Sos zamieszać, wlać do jarzyn, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając. Podawać natychmiast ze smażonym rytem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:07, 14 Gru 2006    Temat postu:

Kapusta pekińska na ostro

1/4 kg kapusty pekińskiej lub włoskiej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju jadalnego
1/2 łyżki posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 imbiru łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1 łyżka pokrajanej czerwonej papryki
1/2 łyżki oleju jadalnego
ľ łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
szczypta glutasoli
2 łyżki rosołu lub wody

Kapustę wypłukać, pokrajać na 6 cm kawałki, włożyć do miski, posypać solą, zalać szklanką wody, wymieszaę, odstawię na 2 godz. Przesmażyę imbir i chili na rozgrzanym oleju, mieszaę. Dodaę kapustź, smażyę na dużym ogniu przez 2 i 1/2 min., stale-mieszając. Przełożyę na gorący półmisek. Wlaę olej na patelniź (1!2 łyżki), włożyę paprykź, smażyę na średnim ogniu przez 15 sek., mieszając. Wlać sos sojowy lub maggi z wodą -ocet z wodą, rosół, dodać cukier, gotować przez 15 min. Sosem tym polać kapustę. Podawać z ryżem smażonym lub jako jarzynę do mięsa. Jarzyny smażone po chińsku muszą być chrupkie, niemal półsurowe, nie stracą wówczas swoich wartości odżywczych.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:36, 26 Gru 2006    Temat postu:

Kotleciki z żółtego grochu (Indie)

1 szklanka żółtego grochu
1 roztarty ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 listek laurowy zmielony
1 łyżeczki cumin lub 1/3 łyżeczki kminku
1 jajo roztrzepane
sklarowane masło ghee

Groch przebrać; wypłukać, zalać wodą na noc. Odcedzić. Wlać tyle wody, aby przykrywała groch, gotować do miękkości na małym ogniu około 2 godz. W razie potrzeby dolewać wodę. Osączyć, zemleć w maszynce. Do grochu puree dodać czosnek, zieloną pietruszkę, imbir, sól, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, smażyć na mocno rozgrzanym sklarowanym maśle. Zrumienić z obu stron. Podawać z sałatką z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 3-4 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:36, 26 Gru 2006    Temat postu:

Smażone jażyny po chińsku (Chiny)

1 i 1/2 szklanki zielonej fasoli pociźtej w ukośne paski
1 marchew pokrajana w słupki
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki pieczarek pokrajanych w paseczki
1 średnia cebula pokrajana w piórka
1 mały roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju jadalnego

Sos:
1/2 szklanki wywaru z jarzyn
1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki białego wytrawnego wina

Składniki sosu wymieszać i odstawić. Fasolę i marchew gotować w małej ilości wody z soli i cukrem przez 5 min., odcedzić, zalać zimną wodą; odstawić na 5 min., osączyć. Mocno rozgrzać olej, pieczarki smażyć przez 2 min., stale mieszając, dodać cebulę i czosnek - smażyć następne 2 min., nie dopuszczając do zrumienienia. Włożyć fasolę i marchew, ciągle mieszając, smażyć przez 2 min. Sos zamieszać, wlać do jarzyn, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając. Podawać natychmiast ze smażonym rytem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:37, 26 Gru 2006    Temat postu:

Kapusta pekińska na ostro (Chiny)

1/4 kg kapusty pekińskiej lub włoskiej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju jadalnego
1/2 łyżki posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 imbiru łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1 łyżka pokrajanej czerwonej papryki
1/2 łyżki oleju jadalnego
ľ łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
szczypta glutasoli
2 łyżki rosołu lub wody

Kapustę wypłukać, pokrajać na 6 cm kawałki, włożyć do miski, posypać solą, zalać szklanką wody, wymieszaę, odstawię na 2 godz. Przesmażyę imbir i chili na rozgrzanym oleju, mieszaę. Dodaę kapustź, smażyę na dużym ogniu przez 2 i 1/2 min., stale-mieszając. Przełożyę na gorący półmisek. Wlaę olej na patelniź (1!2 łyżki), włożyę paprykź, smażyę na średnim ogniu przez 15 sek., mieszając. Wlać sos sojowy lub maggi z wodą -ocet z wodą, rosół, dodać cukier, gotować przez 15 min. Sosem tym polać kapustę. Podawać z ryżem smażonym lub jako jarzynę do mięsa. Jarzyny smażone po chińsku muszą być chrupkie, niemal półsurowe, nie stracą wówczas swoich wartości odżywczych.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:36, 05 Sty 2007    Temat postu:

Kotleciki z żółtego grochu (Indie)

1 szklanka żółtego grochu
1 roztarty ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 listek laurowy zmielony
1 łyżeczki cumin lub 1/3 łyżeczki kminku
1 jajo roztrzepane
sklarowane masło ghee

Groch przebrać; wypłukać, zalać wodą na noc. Odcedzić. Wlać tyle wody, aby przykrywała groch, gotować do miękkości na małym ogniu około 2 godz. W razie potrzeby dolewać wodę. Osączyć, zemleć w maszynce. Do grochu puree dodać czosnek, zieloną pietruszkę, imbir, sól, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, smażyć na mocno rozgrzanym sklarowanym maśle. Zrumienić z obu stron. Podawać z sałatką z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze świeżym białym pieczywem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:36, 05 Sty 2007    Temat postu:

Zielony groszek z białym serem (Indie)

25 dkg pełnotłustego sera
6 łyżek masła lub sklarowanego masła ghae
2 cebule pokrajane w cienkie plasterki
2/3 szklanki wody
1 i1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki garam masala

Pokrajać ser w dużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, smażyć cebulę na złoty kolor, stale mieszając, odstawić. Groszek gotować pod przykryciem przez 3-4 min., odcedzić. Włożyć groszek, ser, paprykę i imbir na patelnię, ostrożnie mieszając smażyć przez 3 min. Wsypać garam masala, delikatnie zamieszać, smażyć dalej przez 2 min. Podawać do mięs, lub jako oddzielne danie z ryżem.
Proporcje dla 3-4 osób jako dodatek do mięs
Proporcje dla 2-3 osób jako oddzielne danie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:37, 05 Sty 2007    Temat postu:

Kapusta sodko-kwaśna (Indie)

1 marchew obrana
1 duży pomidor sparzony, obrany
łyżki masła lub sklarowanego maa ghee
1 łyżeczkę octu (6 proc.)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 średniej główki białej kapusty

Marchew zetrzeć na tarce, pomidory pokrajać w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżki masła, smażyę marchew i pomidory przez 5 min., czźsto mieszając. Przetrzeę usmażone jarzyny przez sito, włożyę do rondla, doprawiź solą, pieprzem, octem i cukrem. Mąkź ziemniaczaną rozprowadzię w1/2 szklance wody, wlaę do rondla. Podgrzewaę do zagotowania, mieszając. Kapustę umyć; pokrajać w szerokie paski (2 cm). Smażyć na mocno rozgrzanym maśle (2 łyżki) na średnim ogniu przez 5 min., często mieszając. Kapustę polać sosem i dusić przez 5 min. Podawać do mięsa lub z ryżem ugotowanym na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:38, 05 Sty 2007    Temat postu:

Curry z soczewicy i jaj (Indie)

1/2 szklanki soczewicy
1 i1/2 łyżki masła
1 cebula pokrajana w plasterki
1/2 łyżki garam masala
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
3 jaja na twardo

Soczewicę przebrać, wypłukać, zalać wodą na noc. Włożyć cebulę i garam masala na rozgrzane masło, smażyć na małym ogniu przez 10 min., często mieszając. Dodać osączoną soczewicę, zalać wodą, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min.; aż będzie miękka. Doprawić solą. Dodać jaja pokrajane w talarki, lekko wymieszać, wszystko dusić przez 5 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i RAITĄ lub SAMBAL. Można dodać ząbek roztartego czosnku i smażyć razem z cebulą. Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:39, 05 Sty 2007    Temat postu:

Zapiekanka z bakłażanów i twarogu (Turcja)

8 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
2 posiekane cebule
1 większy bakłażan obrany pokrajany w dwucentymetrowe kostki
2 pomidory sparzone, obrane, posiekane
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 żółtko roztrzepane
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki twarogu
masło do wysmarowania
naczynia do pieczenia

Cebulę smażyć w rozgrzanym oleju lub oliwić przez 5 min często mieszając. Włożyć bakłażan, wymieszać, dusić dalej na małym ogniu przez 10 min. Dodać pomidory, sól i pieprz, dusić przez 10 min, mieszając klika razy. Jarzyny przełożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia. Połączyć żółtko, mleko i twaróg, dokładnie wymieszać, polać jarzyny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190oC) przez 46 min. Podawać z kwaśną surówką lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin