Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Agnieszka i Marcin
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:20, 29 Sty 2007    Temat postu: Agnieszka i Marcin

Agnieszka i Marcin Kręgliccy to pierwsze w historii telewizji rodzeństwo, które wspólnie poprowadzi autorski program kulinarny. Program jest inspiracją i ekranowym przewodnikiem dla polskich wielbicieli gotowania. "Para w kuchni" mówi o nowoczesnej kuchni polskiej, kosmopolitycznej i nie unikającej wpływów.
Tu beda ich tylko rózne dania wpisywała

ANANAS Z FETĄ - trudność: łatwe

Składniki
ananas
ser feta
szczypiorek

Przygotowanie
Plastry świeżego ananasa zgrillować, aż się zrumieni w paseczki. Ostudzonego pokroić na cząstki. Na każdym kawałku układać plasterek greckiej fety, związać sznureczkiem ze szczypiorku. By szczypiorek był elastyczny należy go wcześniej na chwilę zanurzyć we wrzątku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:22, 29 Sty 2007    Temat postu:

BAGNA CAUDA - GORĄCY SOS Z CZOSNKIEM I ANCHOIS

Składniki:
2 łyżki masła
1 szklanka oliwy
1/2 główki czosnku
10 filetów anchois w oliwie
ew. 1szklanka śmietanka kremówki lub 0,5 butelki czerwonego wytrawnego wina

Warzywa do maczania: (pokrojone w słupki)
seler naciowy, marchew, papryka, ogórki, rzodkiewki, ugotowane w mundurkach ziemniaki, różyczki brokułów lub kalafiora, chleb.

Przygotowanie:
Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois
posiekać lub rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła
z czosnkiem, cały czas mieszać. Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się
rozmaślą, ewentualnie zmiksować je mikserem.

W wersji ze śmietanką:
Dodać szklankę kremówki i gotować razem na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje, doprawić pieprzem.

W wersji z czerwonym winem:
Pół butelki wina zredukować do 1 szklanki i dodać do sosu podstawowego, gotować razem, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić na podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem lub jako sos do mięsa.

Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:24, 29 Sty 2007    Temat postu:

BOCZNIAKI Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM

Składniki:
2 garście boczniaków
kilka główek czosnku
kilka gałązek rozmarynu
oliwa, sól, pieprz


Przygotowanie:

Boczniakom odciąć grube ogonki, główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Ułożyć pojedynczą warstwę grzybów (może być troszkę więcej) i czosnek w naczyniu żaroodpornym. Posypać listkami rozmarynu, solą i pieprzem, polać oliwą. Piec w temperaturze 180 stopni, aż grzyby się zrumienią.

Agnieszka i Marcin Kręgliccy
Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:28, 29 Sty 2007    Temat postu:

CARPACCIO Z ŁOSOSIA Z KOPERKIEM

Składniki:
200g świeżego filetu z łososia
pół pęczka koperku
pieprz, sól
do dekoracji: masło czosnkowo - pietruszkowe, czerwona cebula, sok z cytryny

Przygotowanie:

Filet z łososia rozłożyć płasko i uformować w prostokąt. Posypać po całej powierzchni posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Zawinąć w rulonik wzdłuż, mocno dociskając przy pomocy folii spożywczej. Mocno skręcić folię na brzegach, jak cukierek, by ryba pozostała w kształcie rulonika. Wstawić do zamrażarki. Kiedy mięso jest zamrożone kroić cieniutkie plastry na krajalnicy. Układać płasko na talerzu, posypywać wiórkami zmrożonego masła i cieniutkim krążkami czerwonej cebuli. Skropić sokiem z cytryny i uzupełnić przyprawy.

&copy; Agnieszka i Marcin Kręgliccy
Przepis z programu PARA W KUCHNI


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:31, 29 Sty 2007    Temat postu:

CEVICHE - SAŁATKA Z RYBY MARYNOWANEJ W SOKU LIMONKI
trudność: łatwe

Składniki
2 limonki lub cytryny
1 pomarańcza
200g surowego grenadiera bez ości
1 awokado
10 pomidorków cherry
1 mała cebula pokrojona w kostkę
sól, pieprz, marynowana papryka jalapeno
2 łyżki posiekanych liści kolendry

Przygotowanie
Surowego grenadiera pokroić w nieduże kawałeczki. Wycisnąć sok z pomarańczy i limonek, doprawić jalapeno i solą i zalać tym rybę. Odstawić przykrytą sosem rybę do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas sos należy zamieszać. Dodać cebulę i kolendrę. Przed podaniem sok powinno się odlać. Awokado pokroić w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Wymieszać warzywa z rybą, skropić oliwą, ozdobić świeżą kolendrą, a na koniec posypać pieprzem.

Agnieszka i Marcin Kręgliccy
Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:43, 29 Sty 2007    Temat postu:

CARPACCIO Z ŁOSOSIA Z KOPREM WŁOSKIM

Składniki:
100g świeżego filetu łososia
1 -2 bulwy kopru włoskiego
oliwa extra vergine lub oliwa truflowa
sól, pieprz,
sok z cytryny
pieprz czerwony

Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie plasterki. Rozwałkować je delikatnie wałkiem przez folię spożywczą, tak by stało się przezroczyste. Przenieść plastry na talerz i ułożyć, tak by zakryły jego powierzchnię. Koper włoski pokroić w cienkie plastry. Ułożyć koper na plastrach ryby. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem czerwonym, skropić sokiem z cytryny i oliwą.

&copy; Agnieszka i Marcin Kręgliccy
Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:45, 29 Sty 2007    Temat postu:

CHUTNEY Z DYNI

Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu winnego
1 szklanka dyni wyciętej w kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
1 nacięty ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
5 goździków
kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego chili
sól, pieprz

Przygotowanie:
Zagotować ocet z cukrem. Dodać czosnek, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień. Gotować, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać dynię. Dodać sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotować odkryte, czasami mieszać. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista. Jeżeli w garnku zostało sporo płynu należy go na mocnym ogniu szybko odparować.

&copy; Agnieszka i Marcin Kręgliccy


Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:56, 29 Sty 2007    Temat postu:

CIELĘCINA Z SOSEM TUŃCZYKOWYM Z KAPARAMI I ANCHOIS
(VITELLO TONNATO)


Składniki:
pieczeń cielęca
1 żółtko
100ml oliwy extra vergine
100ml oleju z pestek winogron lub innego neutralnego w smaku
puszka tuńczyka w oliwie
5 filecików anchois
1 łyżka odsączonych kaparów + więcej do dekoracji
ogórki konserwowe
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:
Żółtko zmiksować i stopniowo wlewać oliwę i olej wciąż miksując, aż powstanie sztywny majonez (1 szklanka). Dodać tuńczyka, anchois i kapary, zmiksować na krem. Doprawić do smaku. Cielęcinę upieczoną lub ugotowaną i schłodzoną pokroić w cieniutkie plasterki (powinna być miękka i soczysta). Talerz smarować sosem, na sosie układać plasterki mięsa, ponownie posmarować sosem i ozdobić plastrami konserwowego ogórka i kaparami.
Agnieszka i Marcin Kręgliccy


Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:57, 29 Sty 2007    Temat postu:

CYKORIA Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI
trudność: łatwe

Składniki
cykoria
ser pleśniowy np. gorgonzola, roquefort, stilton
orzechy włoskie, laskowe, pekan


Przygotowanie

Klasyczne połączenie: listki cykorii wypełnione dobrym serem pleśniowym i orzechami można przygotowywać z różnych odmian tych składników. Białą cykorię belgijską zastąpić czerwoną lub małymi listkami radicchio. Listki najlepiej odrywać od korzenia w ostatniej chwili, bo szybko więdną. Najlepsze pleśniowe sery to gorgonzola, roquefort, stilton. Jeżeli ser ma za mocny smak można wymieszać go z kremowym mascarpone. Orzechy włoskie, laskowe, pekan są dobre, jeśli są świeże. Aby uzyskać efekt większej chrupkości można je uprażyć na suchej patelni lub w ciepłym piekarniku.
Agnieszka i Marcin Kręgliccy


Przepis z programu PARA W KUCHNI.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:58, 29 Sty 2007    Temat postu:

CYKORIA Z GRUSZKAMI, SEREM BLUE, ORZECHAMI LASKOWYMI I ORZECHOWYM SOSEM
trudność: łatwe



Składnik główny

2 kolby cykorii belgijskiej

Wkładka
twarda gruszka
sok z cytryny
100 g sera blue np. gorgonzoli, roqueforta

Sos
2 łyżki oliwy extra vergine
4 łyżki oleju z orzechów laskowych
2 łyżki białego octu winnego
łyżeczka musztardy dijońskiej
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Musztardę wymieszać z octem, cukrem, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę, potem olej orzechowy, ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie orzechowy. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniała. Ser pokruszyć. Orzechy uprażyć w ciepłym piekarniku. Rozsypać na suchej blasze i kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć i otrzeć skórkę. Czasami skórka schodzi łatwo pod palcami, czasami trzeba włożyć orzechy do lnianej ściereczki i poocierać turlając. Osuszone liście cykorii pociąć i dobrze wymieszać z sosem, rozłożyć na indywidualnych talerzach, na każdej porcji ułożyć plastry gruszki, posypać pokruszonym serem i prażonymi orzechami, całość posypać świeżo mielonym pieprzem.
Agnieszka i Marcin Kręgliccy


Przepis z programu PARA W KUCHNI


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:41, 29 Sty 2007    Temat postu:

DORADA Z SZYNKĄ PATA NEGRA
trudność: łatwe


Składniki
4 filety dorady
8 plasterków suszonej szynki
skórka otarta z cytryny, posiekany korzeń imbiru, sól, pieprz, nać pietruszki, oliwa, białe wino

Przygotowanie
Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z białym winem, solą, pieprzem, skórką cytrynową i posiekanym korzeniem imbiru. Filety podzielić wzdłuż na pół i wymieszać z marynatą. Odstawić, by się przegryzły. Każdy pasek ryby owinąć plasterkiem szynki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut aż ryba będzie gotowa, a szynka zrumieniona. Podawać z koprem włoskim smażonym powoli na sklarowanym maśle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:42, 29 Sty 2007    Temat postu:

FASZEROWANE ROLADKI Z CUKINII


Składniki:

3-4 małe cukinie
sól
dowolne nadzienia:
suszone pomidory, ser mozzarella, bazylia
ser gorgonzola
ser feta, pieczona papryka
farsz z białego sera i szpinaku
koperek, pietruszka, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Młode cukinie pokroić w cienkie podłużne plasterki. Zblanszować we wrzącej,
osolonej wodzie, lub zgrillować smarując oliwą, do uzyskania jasno-brązowych
pasków z rusztu. W tak przygotowane wstążki zawijać farsz lub różne
produkty, komponując wg. uznania. Skropić oliwą z oliwek, popieprzyć,
ewentualnie udekorować koperkiem lub pietruszką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:43, 29 Sty 2007    Temat postu:

FETA GRILLOWANA
trudność: łatwe

Składnikiplastry greckiego sera feta grubości 1,5 cm
plastry pomidora
suszone oregano
świeżo mielony pieprz
oliwa extra vergine

Przygotowanie
Na kwadracie folii aluminiowej położyć mniejszy kwadrat pergaminu. Na każdym pergaminie trochę mniejszy od niego plaster fety. Na każdym plastrze fety położyć plaster pomidora, na to odrobinę suszonego oregano i oliwy. Zamknąć ser w pakieciku z folii i ułożyć na grillu. Grillować ok. 10 minut, podawać na gorąco.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:43, 29 Sty 2007    Temat postu:

FONDANT CZEKOLADOWY CZYLI ROZPŁYWAJĄCE SIĘ CIASTECZKO Z GORZKIEJ CZEKOLADY


Składniki
250g czekolady gorzkiej
200g masła
5 jaj
120g cukru
50g mąki
5g proszku do pieczenia

Przygotowanie
Na parze rozpuścić masło z czekoladą. Jaja ubić dokładnie z cukrem. Wymieszać jaja z czekoladą i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Indywidualne foremki żaroodporne dobrze natłuścić. Na dnie położyć kółko natłuszczonego pergaminu, boki wyłożyć szerokimi paskami pergaminu wystającymi ponad wysokość foremki. Piec 10-12 minut w temperaturze 165 stopni C -175 stopni C. Najpierw wyjąć pergamin z boków, obrócić do góry dnem i wysunąć ciasteczko z foremki, zdjąć pergamin przyklejony do spodu. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku, należy zrobić próbę temperatury i czasu we własnym piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:44, 29 Sty 2007    Temat postu:

GOŁKA ZE SZPINAKIEM


Składniki:

1 ser gołka
2 garście liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
sól, pieprz, oliwa


Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodać opłukane liście szpinaku i dusić chwilę aż zwilgotnieją i zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojony w plastry ser usmażyć lub zgrillować z obu stron. Gorący szpinak z patelni układać na gorącym serze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin