Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Agnieszka i Marcin
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:45, 29 Sty 2007    Temat postu:

GREMOLATA
trudność: łatwe

Składniki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki
skórka z 2 cytryn

Przygotowanie
Liście natki drobno posiekać, powinny powstać trzy łyżki. Żółtą część skórki cytrynowej i czosnek pokroić w drobną kostkę, powinno powstać po jednej łyżce. Składniki wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:45, 29 Sty 2007    Temat postu:

GRILLOWANE BAKŁAŻANY I MOZZARELLA Z GREMOLATĄtrudność: łatwe

Składniki
1 bakłażan
2 kulki mozzarelli
3 łyżki gremolaty
oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 0,7 cm, posolić i posmarować oliwą. Zgrillować z obu stron na rumiano, ostudzić. Mozzarelle pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm, osuszyć. Układać naprzemiennie plastry bakłażana i mozzarelli, posypywać każdą warstwę gremolatą. Podawać na przekąskę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:46, 29 Sty 2007    Temat postu:

GRUSZKI W WINIE
trudność: trudne

Składniki
750 ml czerwonego wina
6 małych, obranych gruszek
3/4 szklanki cukru
1 laska cynamonu
paseczki skórki pomarańczowej

Przygotowanie
Zagotować wino z cukrem i przyprawami, dodać gruszki. Gotować aż będą miękkie, wyjąć. Sos gotować dalej, aż zgęstnieje. Gruszki podawać z sosem.
Można zmniejszyć ilość cukru, a zamiast gruszek użyć do gotowania w winnym sosie suszonych śliwek albo fig.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:47, 29 Sty 2007    Temat postu:

GRUSZKI Z CZARNĄ PORZECZKĄtrudność: łatwe

Składniki
4 twarde gruszki
3 czerwone cebule
garść mrożonej czarnej porzeczki
likier porzeczkowy Creme de Cassis
sól, pieprz, cukier, cytryna
oliwa z oliwek

Przygotowanie
Obrane gruszki obgotować w wodzie z cukrem i sokiem cytrynowym. Przeciąć wzdłuż na pół. Gałkarką do melona usunąć gniazdo nasienne, tworząc wgłębienie w każdej połówce. Cebulę pokroić w piórka i dobrze przesmażyć na oliwie, dodać sól i pieprz. Wlać likier porzeczkowy, gotować, aż całość zgęstnieje, dodać czarne porzeczki. Doprawić. Połówki gruszek faszerować nadzieniem z czarnej porzeczki. Można tuż przed podaniem zagrzać całość w piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:48, 29 Sty 2007    Temat postu:

GRZYBY SMAŻONE W CIEŚCIE

Składniki
kapelusze suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków

Ciasto naleśnikowe
0,5 l mleka
jajko
łyżka oleju
tyle łyżek mąki, by ciasto miało konsystencję śmietanki
sól, pieprz
olej do smażenia
urozmaicenia: posiekany szczypiorek, zmielony wędzony boczek, tarty oscypek

Przygotowanie
Mikserem zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Grzyby namoczyć w wodzie. Ciasto można urozmaicić dodając posiekany szczypiorek lub tarty oscypek. W wersji z boczkiem, zmielony boczek wysmażyć na suchej patelni, tłuszcz odlać, a drobne skwareczki dodać do ciasta. Grzyby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:48, 29 Sty 2007    Temat postu:

JABŁKA Z MIĘTĄ I MAJERANKIEM
trudność: łatwe

Składniki
1 kg jabłek
majeranek
mięta
Calvados
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie
Na rozgrzaną na patelni oliwę wysypać pokrojone w ósemki jabłka (mogą być ze skórką). Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Smażyć ok. 10 minut do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadły. Podlać Calvadosem, krótko odparować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:50, 29 Sty 2007    Temat postu:

JAGNIĘCINA Z TAPENADĄ I PIECZONYMI BAKŁAŻANAMI
trudność: łatwe

Składniki
20 kotlecików jagnięcych z kostką
20 plastrów bakłażana grubości 1,5 cm
20 cienkich plastrów koziego sera z rolady pleśniowej

Tapenada
3 garście czarnych oliwek bez pestek
4 ząbki czosnku
50g migdałów bez skórki
2 łyżeczki suszonego oregano
szklanka oliwy extra vergine
sól, pieprz

Przygotowanie
Kotleciki jagnięce lekko posolić, oprószyć pieprzem i zwilżyć oliwą. W malakserze pokruszyć migdały na grubość drobnej kaszy, odłożyć. Do malaksera wrzucić oliwki, czosnek, oregano i wlać pół szklanki oliwy. Zmiksować na krem. Dolać oliwy jeśli krem jest suchy. Dodać pokruszone migdały, wymieszać. Na każdym kotleciku ułożonym na blasze do pieczenia rozsmarować grubą warstwę tapenady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 15 -20 minut, aż mięso będzie gotowe.
Plastry bakłażana posolić, by puściły sok. Natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i oliwą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika, przykryć plastrami sera koziego i ponownie wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 200 stopni C. Piec aż ser się zrumieni. Podawać do mięsa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:51, 29 Sty 2007    Temat postu:

KARP POD CHRZANOWĄ PIERZYNKĄ


Składniki
4 filety z karpia bez skóry
4 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać chrzan z bułką tartą. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć na nim filety. Każdego fileta przykryć mieszanką chrzanu i bułki, polać masłem sklarowanym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ryba jest gotowa, a pierzynka lekko rumiana.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:31, 02 Lut 2007    Temat postu:

KARP SMAŻONY NA ŁÓŻECZKU Z PORÓW
trudność: łatwe

Składniki
4 filety z karpia bez skóry
3 pory, tylko białe części
łyżka rodzynek
6 łyżek sklarowanego masła
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml kremówki
mąka, sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na połowie sklarowanego masła. Pory pokroić w talarki. Zeszklić je na drugiej połowie masła, dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować. Wlać śmietankę i gotować, aż sos zgęstnieje. Uzupełnić przyprawy. Na uduszonych porach układać usmażone filety z karpia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:32, 02 Lut 2007    Temat postu:

KARP SMAŻONY NA SKLAROWANYM MAŚLE

Składniki

filety z karpia bez skóry
sól, mąka, jajko, bułka tarta
klarowane masło

Przygotowanie
Filety z karpia bez skóry posolić, panierować w mące lub w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym maśle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:34, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLAROWANE MASŁO

Najlepiej przygotować masło klarowane od razu, w większej ilości, z dwóch lub trzech kostek masła. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło powolutku, na małym ogniu, nie mieszać. Na wierzchu tworzy się piana, którą trzeba zdejmować delikatnie i usuwać. Na dnie zbiera się cięższa od tłuszczu woda i drobne zanieczyszczenia. Właściwe masło stanie się złote i przezroczyste. Kiedy wierzch jest oczyszczony z piany należy zlać tłuszcz znad wody, ostrożnie, bez zanieczyszczeń. Pozostała na dnie woda jest do wylania. To masło przechowuje się doskonale, nie jełczeje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:37, 02 Lut 2007    Temat postu:

KLEFTIKO - JAGNIĘCINA PIECZONA W PERGAMINIE

trudność: łatwe

Składniki
800 g jagnięciny bez kości (z udźca lub łopatki)
4 spore ziemniaki
2 cebule
3 marchewki
garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 spory pomidor
4 plastry fety
4 posiekane ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
50 ml oliwy extra vergine
oregano, rozmaryn, pieprz, sól

Przygotowanie
Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać razem z fasolką w osobnej misce, dodać przyprawy, czosnek i oliwę. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 30x30 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1 godziny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:39, 02 Lut 2007    Temat postu:

KORECZKI Z SALAMI I KORNISZONA
trudność: łatwe


Składniki
salami
cebulki koktajlowe
korniszon
grzybki marynowane
gruszki w occie
śliwki

Przygotowanie
To koreczek, który obok tego z żółtego sera i oliwki na wykałaczce, należy do klasyki gatunku. Aby urozmaicić jego formę zamiast wykałaczek proponujemy użyć długich bambusowych patyczków. Plasterki salami zwinąć w różne kształty, włączyć do dekoracji cebulki koktajlowe, własnej roboty marynowane grzybki, gruszki lub śliwki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:44, 02 Lut 2007    Temat postu:

KOTLECIKI JAGNIĘCE PIECZONE
trudność: łatwe

Składniki
3 kotleciki jagnięce z kostką, w całości po 8 żeberek każdy

Marynata
3 łyżki musztardy dijońskiej
6 gałązek rozmarynu
6 gałązek tymianku
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i dokładnie nasmarować nią mięso. Można marynować 2-3 godziny lub zostawić mięso na noc w lodówce w marynacie. Na dużej patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić kotleciki z dwóch stron. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180 stopni C: kilka minut jeśli chcecie, by mięso pozostało krwiste, kilkanaście minut lub dłużej jeśli lubicie mięso średnio i mocno wypieczone. Czas pieczenia zależy od tego, jak bardzo mięso doszło w czasie smażenia - dlatego najlepiej sprawdzić na dotyk, lub rozkroić jeden kotlecik.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:48, 02 Lut 2007    Temat postu:

KOTLETY SCHABOWE Z JABŁKAMI


Składniki:

6 szt kotletów gr.2-3 cm ze schabu środkowego z kostką
3 cebule
3 jabłka
smalec
100 ml calvadosu
majeranek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotlety doprawić solą i pieprzem, cebulę i jabłka pokroić w półplasterki. Na mocno rozgrzanym na patelni smalcu smażyć kotlety po ok. 1 minucie z każdej strony. Zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i smażyć jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć z patelni do naczynia i przykryć szczelnie przykrywką lub folią aluminiową. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę, dodać jabłka i smażyć ok. 5 minut. Doprawić calvadosem, majerankiem, solą i pieprzem. Krótko odparować. Wyłożyć na półmisek z kotletami, podawać z faszerowanymi ziemniakami z pieca.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin