Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Sledzie...
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:25, 14 Gru 2006    Temat postu:

Śledzie w oliwie.

Wymoczyć śledzie wyżej podanym sposobem, nalać je na 24 godziny przegotowanym i wystudzonym octem, następnie wyjąć z octu, ociągnąć ze skórki i układać w garnek, przesypując każdą warstwę grubo tłuczonym pieprzem, łamanemi bobkowemi liśćmi, w talerzyki krajaną cebulą, którą się poprzednio parzy i nalewa octem. Tak przyrządzone śledzie zalać świeżą oliwą, żeby je zupełnie przykryła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:22, 30 Sty 2007    Temat postu:

W koszulkach

3 płaty śledziowe solone (15 dag),
średnia cebula (5 dag),
mały ogórek kiszony (5 dag),
pół małego jabłka (5 dag),
1 jajo,
ser żółty
najlepiej półtłusty lub tłusty (5 dag),
4 łyżeczki majonezu niskotłuszczowego (3 dag),
4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
najwyżej 2% tłuszczu (3 dag),
4-5 gałązek natki pietruszki,
pieprz mielony.

Śledzie wymoczyć, każdy płat przekroić poprzecznie na 2 kawałki, poukładać na półmisku. Jajo ugotować na twardo, po obraniu wykorzystać tylko białko. Przygotować sos mieszając majonez z jogurtem i pieprzem. Ogórek, cebulę, jabłko, białko jaja i natkę pietruszki drobno pokrajać. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Na każdy kawałek śledzia kłaść kolejno warstwę ogórka, cebuli, jabłka, białka jaja oraz warstwę sosu, posypać serem i natką. Przyrządzić na co najmniej 1 godz. przed spożyciem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:22, 30 Sty 2007    Temat postu:

W czerwonym winie

10 filetów matijasów,
5 czerwonych cebul,
1/4 litra wody,
1/4 litra czerwonego wytrawnego wina,
1/4 litra octu,
1 szklanka cukru
2 listki laurowe,
1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu,
1 łyżeczka gorczycy,
5 goździków

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier. Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem na stół osączyć z marynaty i ułożyć na półmisku. Udekorować krążkami cebuli z marynaty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:23, 30 Sty 2007    Temat postu:

Świeże śledzie w marynacie

50 dkg świeżych śledzi,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1 szklanki octu owocowego,
10 dkg marchwi,
10 dkg cebuli,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki ze szczypiorkiem,
sól,
pieprz,
listek laurowy,
ziele angielskie

Śledzie umyć, sprawić, odkrajać łebki, płetwy i ogonki, ściągnąć skórkę, opłukać, skrajać filety, oprószyć pieprzem. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Do rondla wlać wino i ocet owocowy, dodać ziele angielskie, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu oraz pietruszkę ze szczypiorkiem, cebulę i marchew. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Do wrzątku włożyć przygotowane filety śledziowe. Rondel ustawić na małym ogniu, najlepiej na płytce ochronnej, gotować pod przykryciem do ostudzenia, następnie oziębić, wyłożyć na półmisek, ozdobić. Podawać z pieczywem i sałatką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:23, 30 Sty 2007    Temat postu:

Świeże śledzie po kaszubsku

50 dkg oczyszczonych filetów śledziowych,
3 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej lub smalec do smażenia,
3 cebule,
3 marchewki,
1 pietruszka,
1 seler,
1 por,
3 łyżki pasty pomidorowej,
1/3 szklanki oleju sojowego lub oliwy,
1 łyżka ostrej proszkowanej papryki.

Filety śledziowe opłukać, osuszyć. Najlepiej ułożyć na papierowym ręczniku. Mąkę przesiać. Osuszone filety obtoczyć w przesianej mące, oprószyć pieprzem lub ostrą papryką, smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Usmażone śledzie ułożyć na półmisku i przykryć warzywami przygotowanymi następująco: warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w dość gruby makaronik. Cebulę i pory pokrajać w półkrążki. Przygotowane warzywa osolić, zalać oliwą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, na płytce ochronnej. Mieszać od czasu do czasu. Po kilku minutach wlać kilka łyżek wody. Dusić około 20 minut. Dodać paprykę i pastę pomidorową. Zagotować, odstawić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowymi warzywami przykryć śledzie. Gdy ostygną, wstawić do lodówki. Śledzie pod warzywami należy pozostawić przez parę godzin, by się nieco przemacerowały. Podawać na zimno z dodatkiem pieczywa z masłem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:24, 30 Sty 2007    Temat postu:

Solone z duszonymi jabłkami

50 dkg śledzi solonych,
30 dkg jabłek (antonówki),
10 dkg cebuli,
4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 łyżki cukru, sok z cytryny lub ocet owocowy,
przyprawa chilli lub ostra sproszkowana papryka,
pieprz,
sól,
goździki

Wymoczone śledzie solone umyć. Sprawić, usuwając wnętrzności, opłukać, odkrajać łebki. Ostrożnie zdjąć skórkę, uważając, żeby nie uszkodzić mięsa. Z przygotowanych w ten sposób śledzi wykroić filety, usunąć z nich kręgosłup wraz z częścią ości. Filety oczyścić z pozostałych ości, wyrównać i pokrajać w poprzek na połówki lub części - w zależności od długości, ułożyć w postaci całych tuszek na półmisku. Jabłka umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny lub octem owocowym. Pokrajać w cienkie cząstki, usuwając gniazda nasienne, włożyć do rondla, posypać cukrem, podlać 2 łyżkami wrzącej wody, udusić. W trakcie duszenia jabłka powinny się całkowicie porozpadać. W miarę potrzeby należy podlewać wrzącą wodą. Mieszać podczas duszenia, uważając, żeby się jabłka nie przepaliły. Odstawić, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę lub utrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozdrobnioną cebulę oprószyć solą i cukrem, pozostawić na kilka minut, żeby zmiękła, a następnie połączyć do smaku solą, cukrem, papryką i pieprzem. Dodać utłuczone goździki. Ułożone na półmisku śledzie lekko skropić octem owocowym lub sokiem z cytryny i obłożyć przygotowanym dodatkiem, polać oliwą lub olejem. Ozdobić listkami pietruszki i pomidorami. Podawać z pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:25, 30 Sty 2007    Temat postu:

Siekane

30 dag solonych śledzi,
1 cebula(15 dag),
2 jajka,
1 cytryna,
1 łyżeczka oliwy,
pieprz,

Śledzie moczyć 3-4 godziny, a następnie oczyścić, zdjąć
skórę, odfiletować i drobno posiekać. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić, wymieszać ze śledziami. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki.
Śledzie przybrać cząstkami jajek i plasterkami cytryny. Podawać jako przystawkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:25, 30 Sty 2007    Temat postu:

Sałatka śledziowa tradycyjna

4 filety ze śledzia,
4-6 średnich ziemniaków,
1 cebula,
2 jaja,
1 ogórek,
2-3 łyżki majonezu

Ziemniaki i jaja dobrze myjemy i gotujemy. Ostudzone obieramy. Śledzie, ziemniaki, cebulę, jaja na twardo i ogórek kroimy w niezbyt drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Posypujemy natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:25, 30 Sty 2007    Temat postu:

Sałatka polska

2 solone śledzie,
1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki,
2 jaja ugotowane na twardo,
duże winne jabłko,
1 - 2 korniszony,
2 - 4 marynowane grzybki,
2 - 3 marynowane śliwki,
pół szklanki majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
natka pietruszki,
szczypta cukru,
sól,
pieprz;

Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, połączyć ze śledziem i fasolką. Drobno pokrojone grzybki, śliwki i korniszony dodać do śledzi, polać majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i lekko ochłodzić.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz jednym jajem, a ćwiartkami drugiego przybrać sałatkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:26, 30 Sty 2007    Temat postu:

Rolmopsy popularne

50 dag śledzi solonych,
10 dag cebuli,
8 dag ogórków kwaszonych,
8 dag ugotowanej marchewki,
natka pietruszki,
150 ml wody,
80 ml octu,
20 ml oliwy,
musztarda,
ziele angielskie

Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie. Cebulę obrać, opłukać, pokroić razem z marchewka i obranymi ogórkami w paseczki. Filety śledziowe posmarować musztardą, posypać posiekaną natką pietruszki, nałożyć cebulę, marchewkę i ogórek, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczka. Wodę zagotować z octem i przyprawami, wystudzić, zalać śledzie ułożone w rondlu, skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:26, 30 Sty 2007    Temat postu:

Po żydowsku

7 - 8 solonych filetów śledziowych,
3/4 szklanki mleka,
1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki,
winne jabłko,
kiszony ogórek,
1 cebula,
3-4 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier,
pieprz,
sól

Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:27, 30 Sty 2007    Temat postu:

Po wileńsku

1 kg śledzi,
1 kg cebuli,
3 dag grzybów suszonych,
1 korniszon,
2 wędzone szproty,
25 dag ketchupu,
łyżka oleju

Śledzie wymoczyć przez całą noc. Na oleju przysmażyć na biało posiekaną cebulę. Namoczone i ugotowane grzyby posiekać i zmiksować razem z korniszonem, szprotami, cebulą, pieprzem oraz ketchupem. Ta zaprawa zalać pokrojone w kostki i obrane z ości filety śledziowe. Wszystko wymieszać, włożyć do słoików, ubić i przechowywać w chłodnym miejscu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin