Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Serniki...
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:08, 17 Sty 2007    Temat postu:

MAKOWIEC Z SERNIk

Masa makowa:
1 szklanka maku
12,5 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
25 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy

Przygotowanie masy makowej:Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 1/2 l) i odstawić na 12 godzin. Następnie osączyć i zemleć dwa razy. Dodać miód i utrzeć.

Przygotowanie ciasta:
Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200°C.

Przygotowanie masy serowej:
Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej. Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:08, 17 Sty 2007    Temat postu:

PLACEK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I SEREM

Ciasto:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 jajka
żółtko
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim blachę.

Masa budyniowa:

1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniach i gorące wyłożyć na surowe ciasto. Rozsmarować równo i odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:

1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szkl. cukru
4 małe serki homogenizowane waniliowe
3 jajka
1 białko
budyń śmietankowy
Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń o dobrze wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą ubitą z 4 białek.
Powstałą masę równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na ok. 40 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:09, 17 Sty 2007    Temat postu:

Upiec jasny biszkopt.

Masa serowa:

25 dkg białego sera
2 żółtka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 kostka margaryny lub masła
3 łyżki żelatyny
3 łyżki śmietany
2 galaretki owocowe

Ser zemleć 2 razy. Masło utrzeć dodając cukier i żółtka. Ser rozmieszać ze śmietaną (konsystencja serka homo) i dodać do masy ucierając. Żelatynę rozpuścić w mleku, dodać do masy i wymieszać. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki. Wg przepisu przygotować galaretkę, gdy przestygnie - polać nią placek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:10, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK

Składniki:

1 kg tlustego bialego sera
1 margaryna
7 jaj
1,5 szklanki cukru
1 budyn smietankowy
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ser zemleć dwa razy przez maszynkę razem z kostką margaryny. Ubić jajka z cukrem. Ciągle ubijając dodawać po łyżce sera. Dodać budyń z proszkiem do pieczenia, wymieszać, ubić jeszcze. Wyłożyc do natłuszczonej formy i piec ok. 45 min - 1 h.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:12, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK DREZDEŃSKI

Ciasto:
350 g mąki
15 g drożdży
1/8 l letniego mleka
30 g masła
1 jajko
szczypta soli

Masa serowa:
2 jajka
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
starta skórka z 1/2 cytryny lub olejek migdałowy
500 g białego sera (o gładkiej masie)

Masa jajeczno-maślana:
180 g masła
150 g cukru
pół laski wanilii
4 jajka
4 łyżki mąki
30 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Całą mąkę przesiać, niewielką ilość odłożyć do miski, zrobić dołek i rozkruszyć do niego drożdże, wlać powoli letnie mleko i dokładnie wymieszać. Przysypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min (to jest tzw. rozczyn). Masło rozpuścić i wymieszać z jajkami. Wyrośnięty rozczyn posypać przy brzegu miski cukrem i solą, a następnie dolać tłuszcz z jajkami. Wyrabiać drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut.

Przygotować masę serową:
Wymieszać jajka, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i utrzeć na kremową masę. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce sera, cały czas ubijając na gładką, puszystą masę. Masa nie powinna być za rzadka. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, rozwałkować je na wielkość blachy, ułożyć na blaszce i rękoma rozklepać krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Rozsmarować na cieście masę serową.


Przygotować masę jajeczną:
Ubijając najpierw na puszystą masę masło z cukrem. Dodać jajko i wanilię, później mąkę i stopniowo kolejne jajka. Masę jajeczną wyłożyć na masę serową i posypać wiórkami migdałowymi.


Piec przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 - 225°C. Po ostygnięciu pokroić ciasto w kostkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:13, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK KAPŁAŃSKI

Ciasto:
50 dag mąki krupczatki
30 dag masła lub margaryny
30 dag cukru
3 łyżki kakao
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
pół kostki masła lub margaryny
7 jaj
3 białka
1 szklanka cukru
1,5 kg sera
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
bakalie

Przygotowanie:
Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie - cały czas ucierając - dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 min. Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:24, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK NA MURZYNKU


Ciasto:

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. wody
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Margarynę, 3 łyżki wody, cukier wymieszany z kakao wsypać do garnka i rozpuścić. Gotować 3 min., odlać 1/2 szkl. na polewę.
Do ostudzonej masy dodać resztę wody, żółtka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Piec 50 min.

Masa serowa:

1/2 szkl. cukru
1/2 margaryny
3 jajka
4 kostki sera
łyżka budyniu

Ser przekręcić przez maszynkę 2-3 razu z cukrem i dodać jaja, budyń i margarynę, wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:25, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK WIEDEŃSKI

Ciasto:

1 kg twarogu (zmielonego dwukrotnie)
1 i 1/2 szklanki cukru
6-7 jajek
6-7 niedużych ugotowanych bez soli ziemniaków (przetrzeć przez sitko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka margaryny
bakalie
olejek pomarańczowy lub arakowy

Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać twaróg i margarynę ucierać dalej, dodać proszek, olejek i ziemniaki. Ubić sztywną pianę z białek. Wrzucić bakalie, dodać pianę, lekko wymieszać. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika po 2 min zmniejszyć ogień na mały. Piec około 1 godziny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:26, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK TRADYCYJNY

Porcja na mała blachę.

Masa serowa:
75 dag białego sera
30 dag cukru
3 dag cukru pudru
15 dag masła
6 jaj
3 płaskie łyżki kaszy manny
10 dag rodzynków
skórka pomarańczowa
cukier waniliowy


Składniki:
20 dag mąki
10 dag masła
6 dag cukru
2 żółtka
szczypta soli
Zagnieść kruche ciasto. Część ciasta zostawić do dekoracji sernika, a pozostałym wyłożyć dno oraz boki (do 1/3 wysokości) formy. Wstawić ciasto do piekarnika i lekko podpiec.

Przygotowanie:
Ser przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na pulchną masę i starannie wymieszać z serem. Dodać żółtka utarte z cukrem, kaszę mannę, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą serową. Wyłożyć masę na zapieczony spód, wyrównać. Odłożone ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Radełkiem lub nożem pokroić go na wąskie paski i ułożyć je skosem na wierzchu ciasta, tak by utworzyły kratkę. Powierzchnię sernika posmarować rozkłóconym jajem. Wstawić ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 40 min. Gotowy sernik posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:27, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK WIEDEŃSKI II

Ciasto:
1 kg sera
pół kostki masła
6 jaj
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
10 dag rodzynków
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie lub ananasy z puszki

Przygotowanie:
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, następnie utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać utarte z cukrem żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dołożyć do masy serowej i delikatnie, ale starannie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Przełożyć masę do tortownicy, upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Gotowy sernik można udekorować ćwiartkami brzoskwiń lub krążkami ananasa z puszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:28, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
8 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 dkg sera białego
1 budyń waniliowy (śmietankowy)
1 mała puszka brzoskwiń
1 kisiel cytrynowy

Przygotowanie:
CIASTO:

Wymieszać dokładnie 3 szklanki mąki, 1 margarynę, 2 łyżki cukru, 5 zółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, ok. 1/4 zamrozić.

SER:
Zmiksowac ser, 3 zółtka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny i 1 budyń waniliowy (sypki), na końcu dodać pianę z 3 białek. Wyłożyć na ciasto, ułożyć pokrojone brzoskwinie.

PIANA:
Ubić pianę z 5 białek, z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i 1 kisielu cytrynowego (sypki), na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Piec ok 30 min. w 200 st. C. Wierzch można posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:29, 17 Sty 2007    Temat postu:

SERNIK Z ROSĄ

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
2 Łyżki oleju
2 Łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto i wyłożyć nim tortownice lub inną blaszkę (musi być duża).

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
2 szklanki zimnego mleka
0,5 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
2 jaja
3 żółtka
sok z całej cytryny
cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
olejek (aromat) śmietankowy

Przygotowanie:
Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Wlać masę na ciasto i piec ok.1 godziny.

Rosa:

4 białka
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na koniec dodać cukier i ubić.

Uwaga !

Po 50 minutach pieczenia ciasta, wyłożyć pianę na sernik i piec jeszcze ok. 10-15 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:31, 17 Sty 2007    Temat postu:

SZACHOWNICA

Masa:
2 szkl. mąki
1 szkol. cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powidła
1 szkl. mleka
2 jaja
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając dżem, mąkę z kakao i sodą. Wlać mleko. Ubić pianę z buałek, dodać do ciasta i wymieszać. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.

Ser:

1 1/2 kg sera
1 kostka margaryny
1/2 kg cukru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek, dodać do sera i wymieszać.

Wykonanie ciasta:
Placek przekroić wzdłuż na 9 pasków. Ułożyć w formie 4 paski placka i 5 pasków sera na przemian. Drugą warstwę układać odwrotnie - 5 pasków placka i 4 paski sera. Piec około 1 godziny.
Kroić po skosie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:39, 17 Sty 2007    Temat postu:

"TIRA MI SU"

Składniki:
40 dkg białego zmielonego sera
3 jaja
1 szkl. śmietany kremówki
1 szkl. cukru
żelatyna (porcja na 1 litr płynu)
1 cukier waniliowy
biszkopty okrągłe - 2 opakowania (ok. 3/4 kg)
Zalewa kakaowa:
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kieliszek alkoholu (wódka, rum, koniak)
zaparzyć 1/2l wrzącej wody

Przygotowanie:
Tortownicę opłukać zimną wodą i dobrze wytrzepać ale nie wycierać. Biszkopty moczyć w zalewie kakaowej i wykładać nimi tortownicę aż do zapełnienia dna i ścianek.
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z częścią cukru na kogel-mogel , dodać ser - dalej ucierać, aż zrobi się z tego puszysta masa. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. śmietany uważając, żeby się nie zagotowała! Ostudzić. Ubić resztę śmietany, pod koniec dodać resztę cukru. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec bicia dodać cukier waniliowy.
Śmietanę delikatnie wymieszać z masą serowo-jajową, dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać, dodać pianę z białek i po raz ostatni delikatnie wymieszać.
Masę włożyć do wyłożonej biszkoptami tortownicy, wyrównać i przykryć pozostałymi biszkoptami mocząc je w zalewie. Wstawić do lodówki na 2-3 godz. Wyjąć z lodówki, wybić na odpowiednią podstawę i posypać gorzkim kakao. Najlepiej smakuje z dobrą kawą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin