Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ryż
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:34, 10 Paź 2006    Temat postu: Ryż

Pilaw ananasowo kokosowy

Składniki:
1 &frac12; szklanki ryżu
2 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka dobrego bulionu z drobiu
15 dkg rozgniecionego ananasa
&frac14; łyżeczki papryki
&frac12; szklanki posiekanej naci kolendry (jeśli ktoś lubi)
&frac12; szklanki drobno pokrojonej papryki
sól

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać mleko kokosowe, bulion, ananas, przyprawić do smaku solą i papryką. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać ryż i gotować pod przykryciem 15 minut. Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojoną paprykę i kolendrę, wymieszać, pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu aby potrawa doszła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:36, 10 Paź 2006    Temat postu:

Zapiekanka

Składniki:
2 torebki ryżu – 200 g
&frac12; kg pieczarek
1 cebula
pęczek natki pietruszki
15 dag Mozzarella
oliwki czarne (dużo)
&frac12; kg mięso mielone
zioła prowansalskie
2 pomidory

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować, mięso usmażyć a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wymieszać ryż z mięsem i pieczarkami oraz masełkiem. Wysmarować naczynie żaroodporne masełkiem, włożyć jedną warstwę ryżu i wyrównać. Następnie na to warstwę pokrojonych pomidorów, pokrojone oliwki, posypać obficie natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Na to znów porcja ryżu i pozostałe warstwy. Posypać ziołami (nie żałować) i na to ser mozzarella. Zapiekać z 18 minut w 200 stopniach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:38, 10 Paź 2006    Temat postu:

Risotto z orzechami na ostro

Składniki:
250 g ryżu
2 łyżki rodzynek
1 łyżka łuskanych orzechów laskowych
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, mielona ostra papryka (potrawa ma być pikantna)
estragon
szczypta curry
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:
Ryż przepłukać. Rodzynki namoczyć. Orzechy opiec na blasze w piekarniku, przestudzić. Obetrzeć z łupinek. Paprykę, umyć, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić ryż, lekko zrumienić. Wlać szklanka wody, dodać sól, pieprz, przyprawy, gotować mieszając do wchłonięcia płynu. Znowu wlać szklankę wody, dodać orzechy, gotować ryż, aż wchłonie wodę. Jeśli ryż jest dostatecznie miękki, zestawić z ognia, jeśli nie, jeszcze dolać wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu (ryż powinien być sprężysty, nie może się rozkleić). Rodzynki odcedzić, dodać do potrawy razem z papryką i pestkami, wymieszać, dusić 10 min, aby danie nabrało smaku. Posypać płatkami migdałowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:56, 10 Paź 2006    Temat postu:

Ryż z krewetkami - Maygu polo

Składniki:
50 dkg dużych krewetek (odwłoki)
50 dkg ryżu basmati
50 dkg pokrojonych drobno pomidorów
2 łyżki masła
15 dkg mąki
1 łyżka curry
2 duże jajka
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
&frac12; szklanka oleju
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko, odstawić w ciepłe miejsce. Krewetki obrać z pancerzyków, wypłukać pod bieżącą wodą. 1, 5 szklanki wody doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać krewetki, gotować na małym ogniu około 10 minut, odcedzić. Wywar zredukować do objętości jednej szklanki, odstawić. Jajka ugotować na twardo. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, podgrzewać przez chwilę nie rumieniąc, dodać wywar z krewetek, pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dodać curry, dusić razem około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jajka, jajka, natkę pietruszki, podgrzać, nie gotować. Podawać z ryżem na sypko


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 6:12, 14 Paź 2006    Temat postu:

Ryż hang chou
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki ryżu
25 dag krewetek
25 dag szynki
2 jajka
2 ząbki czosnku
4 pokrojone dymki
puszka groszku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 białko
sól

SPOSÓB WYKONANIA:
W przeddzień ugotuj ryż, dodając do wody 2 łyżki oleju. Zrób marynatę: wymieszaj mąkę, białko i łyżeczkę soli. Krewetki włóż do słoika, polej marynatą, zamknij i wstaw do lodówki. Następnego dnia wlej do woka 2 łyżki oleju, podsmaż czosnek. Dodaj krewetki, smaż 45 sekund. Wlej wino, gdy zacznie skwierczeć, wyjmij z woka krewetki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż omlecik z 1 jajka i pokrój go w paski. Umyj wok, wlej znowu trochę oleju, podgrzej i dodaj (w tej kolejności): dymki, drugie ubite jajko, ryż, szynkę, groszek, krewetki i sos sojowy. Wymieszaj. Przed podaniem posyp paseczkami omletu i ew. udekoruj szczypiorkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 6:14, 14 Paź 2006    Temat postu:

Ryż z kurczakiem
SKŁADNIKI:

50 dag krótkoziarnistego ryżu
30 dag piersi z kurczaka
po 1/2 szklanki mrożonego groszku i fasolki szparagowej
1 cebulka dymka
2 marchewki
2 pomarańcze
po 2 łyżki sosu sojowego i sake

SPOSÓB WYKONANIA:
Ryż umyć, włożyć do rondla o grubym dnie, zalać 600 ml wody, gotować na małym ogniu około 15 minut, zdjąć z ognia, mięso opłukać, pokroić na paseczki, marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dymkę oczyścić, pokroić na kawałki, na patelni podgrzać sos sojowy i sake, dodać kawałki kurczaka, marchewkę, groszek, fasolkę i dymkę, dusić pod przykryciem 5 min., dodać kawałki pomarańczy, wymieszać, wyłożyć na ryż.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 6:15, 14 Paź 2006    Temat postu:

Ryż ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki ryżu,
1 kg mrożonego szpinaku,
szklanka mleka,
3 łyżki masła,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka mielonej kolendry,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 liście laurowe,
sól.

SPOSÓB WYKONANIA:

Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie. Kiedy się zrumieni, wsypać przyprawy i liście laurowe. Smażyć je przez kilka sekund. Wsypać ryż i smażyć wszystko razem 3 - 5 minut, aż ryż stanie się szklisty. Dodać nie rozmrożony, ale potłuczony na małe kawałki szpinak, wymieszać, zalać odrobiną wody i przykryć. Pogotować do czasu, aż szpinak chociaż w części się rozgotuje, wtedy dolać mleko. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ryż będzie przywierał do dna, wlać do garnka trochę wody. Na koniec dodać 2 płaskie łyżeczki soli. Danie jest gotowe, gdy ryż jest lekko rozgotowany. Można to sprawdzić, rozgniatając jedno ziarenko pomiędzy palcami. Powinno być zupełnie miękkie, klejące się i dające łatwo rozetrzeć. Ryż ze szpinakiem powinien mieć konsystencję bardzo gęstej zupy. Najlepiej smakuje na gorąco, podawany z kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:21, 18 Paź 2006    Temat postu:

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:
szklanka ryżu
60 dag jabłek
mleko
masło
cynamon
sól, cukier

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w wodzie i mleku dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła. Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Wstawić do piekarnika na 30-40 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:22, 18 Paź 2006    Temat postu:

Kotlety z ryżu

Składniki:
• 1 i &frac12; szklanki ryżu
• 2 szklanki wody
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• 5 dag selera
• 5 dag pieczarek
• 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki bułki tartej
• tłuszcz
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Ryz opłukać kilka razy i włożyć do wrzącej wody z mlekiem, dodać 2 dag tłuszczu, osolić i gotować. Gdy prawie wchłonie wodę, zdjąć z gazu zawinąć naczynie w koc i odstawić. Seler obrać i zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości. Pieczarki oczyścić i drobniutko pokroić. Na patelni, na tłuszczu, podsmażyć pieczarki i wtedy dodać do nich seler,. Smażyć dalej, ciągle mieszając, a na końcu dodać 1/2 ryżu i podsmażyć. Drugą połowę ryżu zmielić w maszynce, dodać zawartość z patelni i natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, wyłożyć na stolnicę posypaną bułką tartą. Nożem odcinać równe kotlety i smażyć od razu. Kotlety można polewać sosami np. pieczarkowym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:24, 18 Paź 2006    Temat postu:

Risotto z grzybami

Składniki:
30 dag ryżu
40 dag grzybów
1 por (biała część)
1 marchew
1 strąk zielonej papryki
1 papryczka chili
1 dojrzały pomidor
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć pokroić. Por pokroić w półplasterki. Marchew pokroić w słupki. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidor obrać ( po sparzeniu) ze skórki i również pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć grzyby z porem, dodać marchew i paprykę. Smażyć kilka minut, mieszając. Połączyć z ugotowanym ryżem i pomidorem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym żółtym serem. Risotto można zapiekać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:25, 18 Paź 2006    Temat postu:

Risotto z wieprzowiną i cebulą

Składniki:
250 g ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
4 pomidory
250 g łopatki wieprzowej
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu wołowego z kostki
2 łyżki posiekanej natki

Sposób przyrządzenia:
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć trzpienie i wodniste części, miąższ pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 10 min. Na patelni rozgrzać resztę oleju, zrumienić mięso, dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać bulion, wsypać ryż. Dusić 15 min. Przed podaniem posypać natką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:27, 18 Paź 2006    Temat postu:

Ryżowe babeczki

Składniki:

• 2 szklanki ryżu
• 3 łyżki starego żółtego sera
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz

Dodatki
• 2 łyżki serka homogenizowanego
• ząbek czosnku
• czubata łyżka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki ugotowanego szpinaku
• szczypta oregano
• łyżeczka curry

Sposób wykonania:
Ryż opłukać. Zagotować cztery i pół szklanki wody, posolić. Wrzucić ryż, ugotować na małym ogniu. Gdy woda wyparuje, wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika.

Do miękkiego ryżu dodać stary ser, przyprawić pieprzem, wymieszać, podzielić na cztery części.Czosnek obrać, zmiażdżyć, wymieszać z serkiem homogenizowanym, przyprawić solą i oregano.

Jedną porcję ryżu połączyć z przyprawionym serkiem homogenizowanym, drugą z curry, trzecią ze szpinakiem, a czwartą z koncentratem pomidorowym. Filiżanki lub małe foremki wysmarować masłem i napełnić kolorowym ryżem. Lekko ubić, odstawić na godzinę.

Wyłożyć na półmisek lub tackę. Przed podaniem można podgrzać wstawiając razem z półmiskiem do lekko nagrzanego piekarnika, ale można też podawać zimne. Świetne do mięs, jarzyn, drobiu i ryb.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:17, 26 Paź 2006    Temat postu:


Czterokolorowy ryż

Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 marchewka
- 1/2 buraka
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 50g masła śmietankowego
- 4 jajka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g żelatyny

Procedura:
Ryż przemyć, zalać dużą ilością wody, postawić na silnym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 4 minuty. Odcedzić. Wsypać do garnka, wlać mleko i gotować na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 7 minut.
Groszek umyć. Marchew i buraka obrać i pokroić w drobne kostki. Rozgrzać na patelni 1 łyżeczkę masła. Obsmażyć marchew do miękkości, 4 minuty. Przełożyć do miseczki. Ponownie roztopić na patelni 1 łyżeczkę masła i obsmażyć buraki, 4 minuty.
Ryż rozdzielić na 4 równe części. Do jednej dodać marchew, do drugiej - buraki, do trzeciej - groszek. Czwartą część zostawić białą. Żelatynę zamoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Kiedy napuchnie, odcisnąć dłonią.
Każdą część ryżu w kolejności rozmieszać w blenderze do jednorodnej masy. Dodać do każdej po 1 jajku, po 1 łyżeczce cukru, troczę cynamonu i cukru waniliowego. Jeszcze raz rozmieszać. Dodać po 1/4 żelatyny, wymieszać.
Wziąść 4 jednakowe płaskie formy i wyłożyć każdą część ryżu do oddzielnej formy. Postawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Wyjąć ryżowe plastry z form. Posmarować powierzchnie każdego plastra lekko ubitym białkiem. Złożyć plastry jeden na drugim i wstawić do lodówki jeszcze na 15 minut. Pokroić na porcje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:19, 26 Paź 2006    Temat postu:


Kotlety z kaszy jaglanej, ryżu i marchwi .

Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g ryżu
- 2 litry wody dla kaszy
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 120 g stopionego masła lub roślinnego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki śmietany
- sól

Procedura:
Marchewki obrać, pokroić w słomki, spaserować na części masła i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Z mieszaniny kaszy i ryżu ugotować lepką masę, dodać marchew, jajka, sól i wymieszać. Wyrabiać z masy kotlety, panierować w bułce i smażyć na maśle.
Podawać ze śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:55, 27 Paź 2006    Temat postu:


Krokiety ryżowe z pieczarkami
Składniki:
- 2 kostki drobiowego bulionu
- 150 g pieczarek
- 200 g boczku
- 150 g ryżu
- 1 marchew
- 150 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 4 łyżki bułki tartej

Procedura:
Z jednej kostki przygotować 500 ml bulionu. Ugotować w nim ryż. Grzybu umyć, pokroić na kawałki i obsmażyć z rozdrobnioną cebulą.
Dodać do grzybów pokrojony boczek i startą na grubej tarce marchew.

Smażuć przez 2 minuty. Posypać rozkruszoną kostką buliona. Otrzymaną masę wymieszać w blenderze.
Dodać odcedzony ryż, starty żółty ser i jajko. Dokładnie wymieszać.

Z masy uformować nieduże krokiety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju do otrzymania rumianej powierzchni.

Krokiety można podawć z serowym lub grzybowym sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin