Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Kuchnia Angielska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 15:08, 03 Lis 2006    Temat postu: Kuchnia Angielska

Befsztyk po angielsku

600 g polędwicy wołowej
150 g cebuli
60 g tłuszczu
sól
pieprz
40 g masła
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Polędwicę umyć, ostrym nożem zdjąć osłaniającą błonę oraz tłuszcz powierzchniowy, a następnie pokroić polędwicę w poprzek włókien na kawałki grubości 3 cm. Każdy kawałek spłaszczyć dłonią. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem, położyć kawałki polędwicy. Po zrumienieniu (ok. 3 minuty) odwrócić polędwicę na drugą stronę i smażyć 3 minuty. Przed podaniem na każdy befsztyk położyć kawałek masła i podsmażoną cebulę.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 15:10, 03 Lis 2006    Temat postu:

Ryba w sosie agrestowym

4 filety z dorsza
25 dag zielonego agrestu
2 dag masła
3 łyżki oliwy
6 dag cukru
1 łyżeczka szczawiu lub szczypiorku
sól
pieprz


Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa. Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto. Polać ciepłym sosem agrestowym. Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem, posypaną szczypio


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 15:11, 03 Lis 2006    Temat postu:

Suflet angielski

10 dag kaszy manny
10 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki jasnego piwa
3 jajka
10 dag rodzynek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształu
skórka starta z 1/2 cytryny
1/3 szklanki syropu z wiśni lub malin

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę namoczyć w piwie, po 10 minutach dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, umyte rodzynki, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wysypać cukrem kryształem i napełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 175 st. Gotowy deser wyjąć z piekarnika, podawać ciepły polany syropem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 15:12, 03 Lis 2006    Temat postu:

Walijski keks

20 dag rodzynek
20 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
25 dag mąki tortowej
opakowanie proszku do pieczenia
7 dag bakalii
50 ml koniaku
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
oliwa do formy


Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie ok. 15 minut. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i cytrynową. Ostrożnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin. Formę wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą. Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami. Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości. Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto wzdłuż. Piec przez godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku. Ostudzić i pokroić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aszunia
Administrator
<font color=red> <b> Administrator </b>



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Sw.

PostWysłany: Pią 15:14, 03 Lis 2006    Temat postu:

Welsh rarebit (grzanki)

4 kwadratowe tosty
tłuszcz z nerki cielęcej
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
600 g sera półtwardego, słonego
1 &frac34; szklanki jasnego piwa
szczypta cynamonu
4 łyżeczki łagodnej musztardy
sos Worcester
Tosty posmarować z obydwu stron tłuszczem, następnie opiec. Każdą grzankę posypać 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i skropić piwem. Ser stopić dodając: jasne piwo, mąkę kukurydzianą, trochę sosu Worcester, cynamon i musztardę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Zalać tą masą grzanki, zapiec w temp. 260 st. i podać gorące.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin