Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
potrawy z warzyw
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:33, 03 Lut 2007    Temat postu:

PORY GOTOWANE

60 dag porów
sól
1 dag otrąb pszennych
1/2 łyżki oleju lub oliwy

Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe końce liści i umyć bardzo starannie. Sprawdzić, czy pomiędzy listkami nie pozostały resztki ziemi. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować pod przykryciem do miękkości. Wyłożyć na półmisek, skropić olejem, posypać zrumienionymi w piekarniku lub na suchej patelni otrębami. Podawać jako dodatek do potraw z mięsa, jajek i ryb.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:34, 03 Lut 2007    Temat postu:

PATISON DUSZONY

50 dag patisona (mały owoc)
4 ząbki czosnku
15 dag pomidorów
1/2 szklanki śmietanki (9%)
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem i bazylią,
przyprawa curry
sól

Patison umyć, obrać ze skórki nożykiem szczelinowym, tzw. skrobaczką do ziemniaków, przekrajać poziomo na pół, .wydrążyć luźny miąższ z pestkami. Owoc pokrajać promieniście w cząstki lub w słupki, włożyć do rondla, posolić, dodać drobno posiekany czosnek, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu. Po około 5 min podlać śmietanką. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszącego się patisona. Udusić do miękkości. Pod koniec oprószyć curry. Łączny czas duszenia wynosi ok. 20 min. Sprawdzić smak potrawy, ewentualnie dodać nieco curry lub soli. Wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieleniną. Podawać na gorąco lub na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:34, 03 Lut 2007    Temat postu:

PUREE Z PATISONA

70 dag patisona (1 sztuka)
sól
pieprz
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 dag masła

Patison umyć, obrać ze skórki, najlepiej skrobaczką do ziemniaków. Przekrajać poziomo na pół, wydrążyć luźny miąższ z pestkami. Polówki pokrajać w kawałki, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ogotować pod przykryciem do miękkości i odcedzić. Utłuc perforowanym tłuczkiem do ziemniaków z dodatkiem masła, przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zieleniną. Podawać zamiast ziemniaków do potraw mięsnych, z ryb i drobiu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:35, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA Z PAPRYKI PIECZONEJ LUB GOTOWANEJ

25 dag czerwonych strąków papryki
10 dag cebuli
15 dag świeżych jędrnych pomidorów
1/2 łyżki oleju lub oliwy
sok cytrynowy
zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Paprykę i pomidory umyć. Paprykę oczyścić z nasion, strąki ułożyć na ruszcie piekarnika, upiec lub ugotować, wkładając do wrzącej wody. Odcedzone lub wyjęte z piekarnika strąki włożyć do rondla, przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać i opłukać. Cebulę pokrajać w cienkie piórka, czosnek posiekać, włożyć ` razem do salaterki, posolić, wymieszać z olejem. Paprykę obrać, krajać w paski o szerokości ok. 1/2 cm, dodać do czosnku i cebuli. Pomidory sparzyć, obrać, pokrajać w cząstki, połączyć z sałatką, przyprawić kwasem, solą i pieprzem. Podawać od razu po przyrządzeniu jako dodatek do potraw.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:36, 03 Lut 2007    Temat postu:

PAPRYKA DUSZONA

30 dag papryki
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
1/2 łyżki oleju
2 łyżki umytych, posiekanych liści roślin przyprawowych (rozmaryn, bazylia, estragon, pietruszka)
sól
imbir
ostra sproszkowana papryka
cynamon
1 ząbek czosnku

Paprykę i pomidory umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, osolić, włożyć na patelnię i ogrzewać, mieszając do czasu, aż zmięknie i zacznie żółknąć, wówczas dodać olej. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokrajać w makaronik, dodać do cebuli, lekko skropić wrzącą wodą i dusić pod przykryciem. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do mięknącej papryki, wsypując jednocześnie szczyptę cynamonu i imbiru. Oprószyć ostrą papryką i udusić do miękkości. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i razem z liśćmi roślin przyprawowych dodać do uduszonej špotrawy. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie dodać nieco przypraw smakowych. Podawać na gorąco lub na zimno jako do: tek do potraw.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:38, 03 Lut 2007    Temat postu:

SAŁATKA Z MARCHEWKI

30 dag marchewki
15 dag jabłka
1/2 łyżki oleju lub oliwy
4 łyżki przecieru z porzeczek
2 łyżki umytego, posiekanego koperku
sól
imbir

Marchew umyć szczotką, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować pod przykryciem. Odpowiednio ugotowana marchew powinna być lekko twardawa. Odcedzić, ostudzić. Olej lub oliwę wymieszać w salaterce z przecierem z porzeczek i koperkiem. Marchewkę pokrajać w kostkę, wymieszać z zaprawą. Przyprawić do smaku solą i imbirem. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych i z jajek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:42, 03 Lut 2007    Temat postu:

MARCHEWKA GOTOWANA

50 dag marchwi
1/2 łyżki oleju lub oliwy
sól
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem

Marchew umyć szczotką, oczyścić, opłukać, rozdrobnić w plasterki na szatkownicy, włożyć do rondla z niewielką ilością wrzącej wody, skropić olejem lub oliwą, posolić. Ugotować pod przykryciem do miękkości. Wyłożyć na salaterkę, posypać zieleniną. Podawać jako dodatek do potraw z drobiu, cielęciny i jajek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:46, 03 Lut 2007    Temat postu:

KAPUSTA BIAŁA GOTOWANA Z POMIDORAMI

40 dag białej kapusty
10 dag cebuli
20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
ostra przyprawa chilli
sól
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, przyciąć głąb, umyć, rozdrobnić na szatkownicy, posolić, włożyć do rondla, podlaę wrzącą wodą (1/2 szklanki). Gotowaę kilka minut w odkrytym rondlu. W tym czasie obraę cebulź, opłukaę, poszatkowaę na szatkownicy, dodaę do gotującej siź kapusty. Pomidory umyę; mrożone . od razu obraę ze skórki, świeże sparzyę uprzednio wrzącą wodą. Obrane pomidory pokrajać, dodać do mięknącej kapusty, oprószyć przyprawą chilli. Ugotować do miękkości. Przyprawić solą i chilli, wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać do potraw z wieprzowiny, wołowiny, koniny i ryb.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin