Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Pizza
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 4:56, 18 Paź 2006    Temat postu:

Pizza rossa - bianco

Sos Składniki:
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto. Składniki:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki Składniki:
2 – 3 sery mozzarella
4 pomidory
oregano

Sposób przyrządzenia:
Ser pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć ser, pomidory i ponownie ser, przyprawić. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 4:59, 18 Paź 2006    Temat postu:

Pizza vegetariana

Sos
Składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
&frac12; kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
Ciasto.
Składniki:

100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
&frac12; paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Dodatki
Składniki:

3 papryki: zielona, czerwona i zółta
50 dkg pieczarek
2 czerwone cebule
różyczki brokuł
oliwki bez pestek
30 dkg startego sera żółtego do posypania
ketchup
olej do smażenia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Brokuły obgotować, odcedzić. Pokroić cebulę na paski. Dusić na oleju dodając kolejno cebulę, paprykę, pieczarki. Papryka powinna być lekko twardawa, przyprawić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić. Oliwki pokroić. Na wierzchu rozsypać tarty ser i zioła. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:02, 26 Paź 2006    Temat postu:

Małe inspiracje dla dwojga

Pizza

Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 15 minut
Składniki na 4 porcje

Ciasto:
• 30 dag mąki
• 3 łyżki oleju
• 3 kopiaste łyżki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
• 3 dag drożdży ( ok. 1/3 kostki drożdży )
• pół szklanki letniej wody
• łyżeczka soli, oregano, bazylia, papryka ostra i słodka, czosnek gran.

Proponowane dodatki:
• 1 cebula, &frac12; czerwonej papryki
• 2 plastry boczku, pojedynczy filet z kurczaka
• kukurydza z puszki, ananas z puszki
• 20 dag żółtego sera
• mały przecier pomidorowy, ketchup
• olej
• przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano

Etapy przygotowania

Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniej wody, dodać do tego pół łyżeczki cukru i szczyptę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać 30 dag mąki, pół łyżeczki soli oraz pozostałe przyprawy ( oregano, bazylię, paprykę ostrą i słodką, czosnek granulowany – w zależności od tego ile kto lubi ) , wlać 3 łyżki oleju, wyrośnięte drożdże, wymieszać składniki ze sobą, dodać ziemniaki.

Zagnieść ciasto ( nie powinno się lepić do rąk – gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąki, gdy za suche dodajemy wody lub oleju). Ciasto przykryć czystą, bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni ( wałek także obsypać mąką )

Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną lub olejem foremki i ponakłuwać widelcem. W brzegi ciasta można wsadzić podłużne, grube paski żółtego sera. Następnie zalepić je.

Filet z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić solą, czosnkiem granulowanym oraz papryką ostrą i słodką, rozgrzać na patelni olej, podsmażyć na nim kurczaka. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu usmażyć pokrojony w kostkę boczek, po usmażeniu dodać do niego pokrojoną w kostki cebulę, zeszklić ją, następnie na patelnię dorzucić pokrojona w kostkę paprykę i smażyć ją aż zmięknie, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, następnie rozłożyć na nim usmażone kawałki kurczaka, kukurydzę oraz pokrojonego na kawałki ananasa. Całość posypać serem i oregano.

Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok. 15 minut. SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:33, 27 Paź 2006    Temat postu:


Pizza florencka
Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- tłuszcz do formy
- sól

Nadzienie:
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 4 dag kaparów
- 4 łyżki oleju
- 12 dag żółtego sera ementalskiego
- tymianek
- bazylia
- pieprz
- sól

Procedura:
Ciasto drożdżowe wyrobić, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić na półplasterki, podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
Wyrośnięte ciasto ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, ułożyć na nim cebulę i pomidory, posypać opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Polać resztą oleju. Pizzę piec w gorącym piekarniku przez 20 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:36, 27 Paź 2006    Temat postu:


Pizza focaccia
Składniki: Ciasto:- 250 g mąki
- 1 torebka suchych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mielonego kminku
- 15 g smalcu
- 30 ml wody
- olej do smarowania formy

Nadzienie:
- 100 g szynki wędzonej surowej
- 50 g oliwek faszerowanych
- 50 g czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 żółtka
- 2 łyżki gruboziarnistej soli

Procedura:
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z drożdżami, solą i kminkiem. Zetrzeć na tarce dobrze schłodzony smalec. Wymieszać go dokładnie z mąką. Dodać wodę. Zagnieść ciasto. Przykryć je czystą ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wygnieść rękoma, rozwałkować cienko na stolnicy opruszonej mąką i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do pizzy o średnicy 30 cm.
Szynkę pokroić w paski i położyć ją razem z oliwkami na wierzchu ciasta.
Czosnek obrać i pokroić w paski, naszpikować nim ciasto. Wierzch posmarować oliwą.
Piec w piekarniku ogrzanym do temperatury 200 st. C przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posmarować pizzę roztrzepanymi żółtkami i posypać solą. Podawać na gorąco lub na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 7:38, 27 Paź 2006    Temat postu:


Pizza neapolitańska
Składniki:
Ciasto:

- 30-35 dag mąki
- 1,5 dag drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- tłuszczdo formy
- sól

Nadzienie:
- 50 dag pomidorów
- 1 mała puszka koreczków anchois
- 5 łyżek oleju
- kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
- 15 dag żółtego sera cheddar
- oregano
- majeranek
- pieprz
- sól

Procedura:
Z podanych składników wyrobić dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Odstawić je na godzinę do wyrośnięcia. Następnie lekko zagnieść, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 5 mm. Wyłożyć nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, udusić w oleju, posolić, oprószyć pieprzem, odparować sok i przestudzić.
Ciasto ponownie posmarować olejem, ułożyć na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Przybrać oliwkami i plasterkami lub wiórkami sera. Całość opruszyć solą i innymi przyprawami, dodając resztę oleju.
Pizzę wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Podawać na gorąco, pokrojoną jak tort.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin