Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:08, 15 Lip 2006 Temat postu: Grzyby |
|
|
Grzyby panierowane
Składniki:
- 15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych),
- 5 dag mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 7 dag bułki tartej,
- 1/4 szklanki oleju,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć i namoczyć w mleku na kilka godzin. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, dobrze osączyć. Grzyby panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:10, 15 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Smażone suszone grzyby
Składniki:
- 16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 3-4 cm.,
- 3 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 4 łyżki mąki,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać gorące, posypane żółtym serem i przybrane natką pietruszki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:11, 15 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczarki nadziewane
Składniki na 4 porcje:
- 12 dużych pieczarek
- 25 dag filetów z piersi kurczaka
- 4 małe pory
- 4 małe pomidory
- 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej goudy
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, biały pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem. Czas przygotowania: około 45 minut 1 porcja - 420 kalorii
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:14, 15 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczarkowa potrawka z patelni
Składniki:
po pół kilograma:
- pieczarek,
- cebuli,
- kiełbasy,
- ogórków kwaszonych,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki masła roślinnego,
pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w plastry. Składniki bigosu osobno podsmażyć na tłuszczu. Na koniec wszystko przełożyć do jednego garnka i dusić 5 minut (w razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody). Dodać koncentrat, doprawić. Jeszcze raz zagotować. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 15:47, 16 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Śniegowe prawdziwki
Składniki na 2 porcje
• 1/2 kg prawdziwków
• sos beszamelowy
• 2 duże ziemniaki, cebula
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
• kostka rosołowa grzybowa
Etapy przygotowania
1. Prawdziwki gotujemy z kostką rosołową , po 40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Odcedzamy całość. W wodzie po grzybach rozrabiamy beszamel.
2. Na patelni podsmażamy cebulę. po 15 minutach grzyby, ziemniaki. I układamy na talerzu. Całość polewamy sosem beszamelowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 15:49, 16 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Jajecznica z grzybów
Składniki na 2 porcje
• pare sztuk maślaków
• pare sztuk podgrzybka lub innego twardego grzyba
• 4-5 jajek
• sól, pieprz
• pietruszka zielona
Etapy przygotowania
1. Grzyby kroimy w kostke, dodajemy trochę margaryny i dusimy je pod przykryciem aż woda całkiem wyparuje.
2. Nastepnie jak woda wyparuje i zmiękna grzyby dodajemy posiekaną pietruszke zieloną oraz jajka i przyprawy. Mieszamy. Można jeść. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 16:01, 16 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Seler faszerowany zapiekany w sosie
Składniki
• 2 duże, okrągłe, kształtne selery
• 20 dag pieczarek
• cebula
• 30 dag mięsa mielonego tatarowego (może być wieprzowe lub mieszane)
• plaster przerośniętego boczku (tak ok. 5 dag)
• łyżka masła
• sól, pieprz, sok z połowy cytryny
• SOS:
• szklanka śmietany kremówki
• pęczek szczypiorku
• sól, pieprz
• ponadto natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
Selery bardzo dokładnie szorujemy, płuczemy, przekrawamy na pół i gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie z dodatkim soku z cytryny (można też użyć szczypty kwasku cytrynowego, a to w tym celu, by selery nie ściemniały). Wyjmujemy i odkładamy do przestudzenia. Wywaru nie wylewamy.
Pieczarki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek i cebulę, przesmażamy chwilkę, dodajemy pieczarki. Smażymy następne kilka minut.
Przestudzone selery ostrożnie obieramy i wydrążamy. Miąższ miksujemy lub ścieramy na średnich oczkach tarki
Do pieczarek z cebulą dodajemy miąższ selerowy oraz mięso, smażymy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone połówki napełniamy farszem.
Szklankę wywaru (resztę zachowujemy jako bazę do jakiejś zupy) łączymy ze śmietaną i szczypiorkiem, przyprawiamy.
W żaroodpornym naczyniu układamy selery i zalewamy je sosem (dobrze byłoby wierzch farszu przykryć aluminiową folią, by nie wysechł zbytnio, kilka minut przed wyjęciem dania z piekarnika, folię ściagnąć). Zapiekamy je około pół godziny w mocno nagrzanym piekarniku. Podajemy z sosem, udekorowane natką pietruszki. Można przed końcem pieczenia posypać selery startym żółtym serem. Smacznego !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
onaa0
Junior
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 22:50, 16 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
dla mnie najwiekszą przyjemnością jest zbieranie owych grzybków .. las to miejsce gdzie one rosną ) to dla nie wtajemniczonych
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 10:37, 17 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
ale chyba najlepsze jest to co sie zrobi z grzybkami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 7:21, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Duszone grzyby w winie
Składniki:
1/2 kg świeżych grzybów,
3/4 szklanki masła lub oleju,
1 łyżka mąki,
1 szklanka białego wina,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
sól
Kroimy grzyby w kawałeczki i wrzucamy do podgrzanego tłuszczu. Dusimy na umiarkowanym ogniu. Mąkę przypiekamy na suchej patelni do uzyskania koloru brązowego i mieszamy z winem. Po 45 minutach duszenia grzybów dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę z winem. Solimy i dusimy całość pod przykryciem na słabym ogniu, aż grzyby zupełnie zmiękną. Danie podajemy ciepłe, posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 7:23, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Duszone grzyby z kaszkawał
Składniki:
1/2 kg grzybów,
1 szklanka roztopionego masła,
1/2 pęczka świeżego koperku,
1 łyżeczka mielonego pieprzu,
150 g startego sera kaszkawał (można go zastąpić serem żółtym),
sól
Kroimy grzyby w kawałeczki, lekko solimy i dusimy w maśle. Co kilka minut dolewamy trochę wody. Gdy grzyby zmiękną, zdejmujemy je z ognia i dodajemy posiekany koperek oraz pieprz mielony. Nakładamy grzyby do czterech talerzy i posypujemy startym serem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:59, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Borowiki, kurki duszone
SKŁADNIKI:
80 dkg grzybów,
2 dkg tłuszczu,
5 dkg cebuli,
1 - 2 dkg mąki,
sól,
pieprz,
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
1/8 litra śmietany.
SPOSÓB WYKONANIA:
Grzyby oczyścić z ziemi, starannie opłukać, cienko poszatkować. Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć, włożyć grzyby, wlać 2 - 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy są miękkie oprószyć mąką, zagotować (powinny byś gęste), dodać sól i pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać koperek i siekaną zieloną pietruszkę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:01, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Budyń z grzybów świeżych
SKŁADNIKI:
40 dkg grzybów,
3 jaja,
sól,
pieprz,
2 dkg masła lub margaryny,
1/8 litra śmietany,
5 dkg cebuli,
6 - 8 dkg tartej bułki,
2 dkg tartej bułki do formy,
2 dkg tłuszczu do formy.
SPOSÓB WYKONANIA:
Grzyby oczyścić z piasku, dokładnie wymyć, cienko poszatkować wraz ze zdrowymi trzonami. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć, dodać grzyby, 2 - 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy grzyby są miękkie, odparować, ostudzić. Formę budyniową posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć, dodać grzyby, ucierać dolewając po trochu śmietanę. Wymieszać z tartą bułką i pianą ubitą z białek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do formy budyniowej, gotować na parze 3/4 godziny. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać polane topionym masłem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką oraz z surówką z warzyw
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:03, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Duszone grzyby
SKŁADNIKI:
Przygotuj grzyby - tyle ile zebrałeś lub przeznaczyłeś do duszenia. Na kilogram grzybów potrzebne ci będą:
2-3 średnie cebule (jedni lubią więcej inni mniej)
czubata łyżka masła
2 łyżki oleju albo 2 łyżki margaryny bądź smalcu
natka pietruszki
sól
pieprz
Będą ci też potrzebne:
duża patelnia i pasująca przykrywka
deska do krojenia
mały nóż do obierania i większy do krojenia grzybów
sito lub durszlak
drewniana łopatka
czyste szmatki (np. gaza) i szczoteczka
SPOSÓB WYKONANIA:
Zacznij od starannego oczyszczenia grzybów. Szczoteczką, nożykiem i wilgotną szmatką usuń z kapeluszy przylepione do nich liście, igliwie itp. Poodkrawaj cząstki sczerniałe, nadgniłe, spleśniałe i oczywiście wszelkie ślady działalności robaków. Odkrój kapelusze od trzonów, a z samych trzonów zdrewniałe części. Potem wypłucz szybko kapelusze i nóżki, żeby nie zdążyły nasiąknąć wodą.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub półplasterki, a osączone kapelusze w paseczki. Przyjrzyj się jeszcze nóżkom - młode i soczyste pokrój w cienkie plasterki, a twardsze odłóż (będziesz mogła potem ugotować na nich smak na zupę lub na sos). Zrób to jednak w ostatniej chwili, bo wiele grzybów szybko zmienia kolor, sinieje, a nawet czernieje (kozaki!). Obsmaż rozdrobnione produkty.
Na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem wrzuć cebulę i mieszaj. Gdy zacznie się rumienić, partiami dodawaj grzyby. Zwiększ płomień, żeby puściły jak najmniej soku, a nawet żeby troszeczkę się zrumieniły. Im większa patelnia, tym bardziej to się udaje. Nie zapominaj o mieszaniu, żeby grzyby nie poprzywierały do dna i, nie daj Boże, nie przypaliły się. Wkrótce misz-masz na patelni podejdzie trochę sokiem. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię, ale cały czas czuwaj nad nią.
Grzyby teraz trochę się smażą, trochę duszą we własnym sosie. Mieszaj je często, żeby nie dopuścić do przypalenia. Po 15-20 min zdejmij pokrywkę, żeby nieco odparowały. Dodaj soli i pieprzu.
Przed podaniem możesz posypać potrawę drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli często zbierasz grzyby, spróbuj różnych sposobów ich doprawiania (np. śmietaną) i sama zadecyduj, który najbardziej ci odpowiada.
Duszone grzyby najczęściej podaje się tylko z kartofelkami z wody, ale możesz je też wymieszać z ugotowanym makaronem, zapiec z kaszą albo na grzankach, obłożyć nimi usmażoną rybę lub upieczone mięso. W każdej wersji smakują wybornie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:05, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Grzybowe risotto z krewetkami
SKŁADNIKI:
300 g ryżu do risotto
300 g borowików
1 kieliszek białego wina
1 posiekana cebula
40 g oliwy z oliwek
60 g parmezanu
szczypta kminku
100g masła
12 krewetek królewskich
1 litr warzywnego bulionu
SPOSÓB WYKONANIA:
Oczyść grzyby. Na patelni o cienkim dnie podsmaż delikatnie cebulę i dodaj ryż mieszając. Dodaj wina i pozwól, żeby alkohol wyparował. Gotuj, dodając bulionu i mieszając drewnianą łyżką. Poczekaj aż ryż stanie się al dente. Dodaj posiekane grzyby. Mieszaj kolejno, dodając masło, tymianek, parmezan – aż potrawa stanie się kremowa. Podczas gdy ryż będzie się gotował, przygotuj na grillu krewetki. Podawaj ułożone na risotto.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|