Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Grzyby
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:11, 20 Wrz 2006    Temat postu:


Zupa krem z borowików

Składniki:
- 50 dag świeżych grzybów (borowiki),
- 3 duże kapelusze suszonych prawdziwków,
- 1 mała cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/8 średniego selera,
- 2 ziemniaki,
- 1-2 ziarna angielskiego ziela,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka jarzynki,
- 1 łyżeczka margaryny Rama Classic,
- 1 szklanka Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- posiekana natka pietruszki,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić?
1) Grzyby suszone umyć, wyszorować szczoteczką, zalać 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na noc.
2) Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, wywar zachować.
3) Grzyby osączyć na sitku, pokroić w cienkie paseczki. Odstawić.
4) Świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Zrumienić na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do wywaru, w którym gotowały się grzyby.
5) Dodać oczyszczone i umyte warzywa wraz z przyprawami. Gotować do miękkości. Zmiksować.
6) Dodać ugotowane grzyby, doprawić solą i pieprzem.
7) Ramę Cremefine rozprowadzić z mąką, wlać do zupy i gotować jeszcze 5 min.

Jak podawać?
Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:15, 20 Wrz 2006    Temat postu:


Grzybowe leczo

Składniki:- 1 szklanki startej młodej marchwi karotki,
- 1 szklanki startej młodej pietruszki,
- 1 szklanki startego młodego selera,
- 1 szklanki posiekanej zielonej papryki,
- 1 szklanki posiekanych pomidorów,
- 1 szklanki posiekanej cebuli,
- 1 szklanka oczyszczonych i posiekanych grzybów (borowiki, młode maślaczki),
- 1 szklanki wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanki Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?
1) Do rondla wlać wodę i oliwę, wrzucić grzyby, marchew, pietruszkę i seler. Dusić pod przykryciem ok. 7 min. Dodać paprykę, wymieszać i dusić razem 3 min.
2) Dodać pozostałe składniki i dusić jeszcze ok. 5 min.
3) Ramę Cremefine dokładnie wymieszać z mąką, dodać do potrawy
Zagotować. Doprawić do smaku.
4) Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:17, 20 Wrz 2006    Temat postu:


Placki ziemniaczane z grzybami

Składniki:
- 50 dag dużych ziemniaków,
- 25 dag świeżych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- 20 dag grzybowej Ramy Creme Bonjour,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka margaryny Rama Classic,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć. Pokroić w paseczki.
2) Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z grzybami udusić na margarynie.
3) Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć. Zetrzeć „na pazurkach”.
4) Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5) Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać masę ziemniaczaną. Smażyć 5-6 min z każdej strony.
6) Na połowę placka nałożyć porcję grzybów, przykryć drugą połową.
7) Na wierzchu każdego placka ułożyć łyżkę grzybowej Ramy Creme Bonjour i od razu podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:19, 20 Wrz 2006    Temat postu:


Tagliatelle z kurkami

Składniki:- 500 g świeżych kurek,
- 500 g makaronu tagliatelle,
- 200 ml Ramy Cremefine Gęstej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?
Oczyść i umyj grzyby, pokrój je w duże kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek lekko podsmaż na oliwie z oliwek. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodaj kawałki grzybów i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Duś pod przykryciem na lekkim ogniu około 15 min. Regularnie mieszając. W międzyczasie ugotuj makaron, odsącz wodę. Zdejmij kurki z ognia, dodaj Ramę Cremefine Gęstą. Sosem polej odsączony makaron. Podawaj na ciepło.

Uwagi:
Do grzybów możesz dodać 350g pomidorów obranych ze skórki (do kupienia w puszce). Gdy kurki są podsmażane, dodaj do nich pomidory pokrojone w duże kawałki, posyp natką pietruszki i duś przez kolejne 15 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:20, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Dip grzybowy

Składniki:
- 15 dag pieczarek,
- 20 dag grzybowej Ramy Creme Bonjour,
- 1 łyżka Ramy Cremefine Gęstej,
- 5 dag ziaren słonecznika,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Pieczarki dokładnie oczyścić, obrać ze skórki, drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny.
2) Dodać grzybową Ramę Creme Bonjour, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna słonecznika oraz Ramę Cremefine. Dokładnie wymieszać.
3) Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?
Podawać z grillowanym mięsem lub z surowymi warzywami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:23, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Pieczarki z nadzianiem serowym

SKŁADNIKI:

12 dużych pieczarek
25 dag filetów z piersi kurczaka
4 małe pory
4 małe pomidory
1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
3 łyżki tartej goudy
2 łyżki oleju
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, biały pieprz, słodka papryka


SPOSÓB WYKONANIA:

Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem
[/quote]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:25, 20 Wrz 2006    Temat postu:

Grzyby duszone ze śmietaną

Składniki:
- 1 kg grzybów (borowiki, maślaki),
- 1 cebula,
- 3 łyżki margaryny Rama Classic,
- 1 szklanki Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić?
1) Grzyby starannie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
2) Cebulę obrać, posiekać.
3) W rondlu rozgrzać margarynę, dodać cebulę i lekko poddusić.
4) Grzyby pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli, posolić.
5) Na małym ogniu dusić grzyby pod przykryciem około godziny, często mieszając, aby się nie przypaliły. Na końcu doprawić pieprzem i solą.
6) Ramę Cremefine wymieszać z mąką, dodać do grzybów, gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 5 min.

Jak podawać?
Podawać w miseczkach, posypane koperkiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:07, 06 Paź 2006    Temat postu:

Fantazja Wojciecha
Składniki:
leśne, świeże grzyby - prawdziwki, kurki, gąski, (wszystko, co nietrujące i niezarobaczone),
przerośnięty boczek wędzony - objętość proporcjonalnie do grzybów - 40 procent

Jak przyrządzić?
Grzyby dokładnie czyścimy - podkreślam - czyścimy, a nie myjemy. Kroimy w sporą kostkę, boczek również w kostkę i hop - wszystko na patelnię. Nie używamy tłuszczu, bo boczkowy wystarczy. Powinno się to dusić na małym gazie przez ok. pół godziny (amatorom skwarek i gęstej papki grzybowej zalecam godzinę). Mieszamy rzecz jasna często. Można przyprawić pieprzem, ale nie solą, boczek już nam sól dał!

Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, deska, szpatułka, pusty żołądek

Jak podawać?
Najlepiej w miseczkach z pajdą świeżego chleba.

Uwagi:
To banalna potrawa, ale serio: przepyszna. Wojciech to ojciec mojego przyjaciela, grzybiarz i wędkarz, który zawsze powtarza: Nie masz pieniędzy, to jedź na Mazury, one same dadzą ci jeść. Proponuję pomyśleć o tej potrawie w sezonie wakacyjnym i oczywiście wybrać się na Mazury:)

Czas przygotowania:
Każdy wie, co lubi - w naszym przypadku połowa potrawy znika w czasie gotowania, bo przecież trzeba spróbować, czy aby nie jest już gotowa:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:27, 10 Paź 2006    Temat postu:

Gulasz grzybowy na jesienne spotkania

Składniki:
30 dag kg pieczarek
30 dag grzybów leśnych (wg uznania)
3 cebule (najlepiej kolorowe) 2 kolorowe papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1 pęczek pietruszki
sól( ja używam zamiennie Jarzynki)
pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa i szczypta kurkumy do smaku

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć na oleju na złoto cebulkę pokrojoną w półksiężyce, dodać grzyby pokrojone w cząstki, poddusić 15 min. Dodać następnie pieczarki pokrojone w grubsze cząstki, dusić jeszcze na wolnym ogniu 15 min. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do grzybków. Po 5 min dodać kukurydzę, fasolkę i posikaną drobniutko połowę pietruszki. Dusić wszystko jeszcze 5min. Wyłożyć do naczynia posypując z wierzchu resztą pietruszki. Podawać z bagietką lub kładzionymi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:30, 10 Paź 2006    Temat postu:

Sałatka z grzybów po grecku

Składniki:
1,5 kg grzybów ugotowanych
0,5 kg cebuli
0,5 szklanki oleju
2 małe puszki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
średni seler
pietruszka
2 marchewki
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Na oleju zeszklić cebulę. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Ugotowane grzyby pokroić w paski lub kostkę, wymieszać z jarzynami, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić i zagotować. Bardzo dobre na gorąco i na zimno. Można danie konserwować w słojach poprzez 30 minutowe pasteryzowanie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:31, 10 Paź 2006    Temat postu:

Pieczarki nadziewane mięsem drobiowym

Składniki:
50 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
25 dag filetów z kurczaka
7 łyżeczek masła
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, a następnie oddzielić kapelusze od nóżek. Trzonki posiekać. Kapelusze delikatnie skropić sokiem z cytryny. Mięso po umyciu pokroić w kostkę i połączyć z wcześniej posiekanymi nóżkami i dusić ok.5 min. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystko wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki. Na spód kapeluszy dać po łyżeczce masła i wypełnić kapelusze farszem. Kolejno posypać utartym serem. Piec w piekarniku 10 min w temp.180&ordm;. Po wyjęciu posypać papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 9:09, 15 Paź 2006    Temat postu:

Gulasz grzybowy na jesienne spotkania

Składniki:
30 dag kg pieczarek
30 dag grzybów leśnych (wg uznania)
3 cebule (najlepiej kolorowe) 2 kolorowe papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1 pęczek pietruszki
sól( ja używam zamiennie Jarzynki)
pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa i szczypta kurkumy do smaku

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć na oleju na złoto cebulkę pokrojoną w półksiężyce, dodać grzyby pokrojone w cząstki, poddusić 15 min. Dodać następnie pieczarki pokrojone w grubsze cząstki, dusić jeszcze na wolnym ogniu 15 min. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do grzybków. Po 5 min dodać kukurydzę, fasolkę i posikaną drobniutko połowę pietruszki. Dusić wszystko jeszcze 5min. Wyłożyć do naczynia posypując z wierzchu resztą pietruszki. Podawać z bagietką lub kładzionymi kluseczkami. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 9:10, 15 Paź 2006    Temat postu:

Sałatka z grzybów po grecku

Składniki:
1,5 kg grzybów ugotowanych
0,5 kg cebuli
0,5 szklanki oleju
2 małe puszki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
średni seler
pietruszka
2 marchewki
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Na oleju zeszklić cebulę. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Ugotowane grzyby pokroić w paski lub kostkę, wymieszać z jarzynami, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić i zagotować. Bardzo dobre na gorąco i na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 5:09, 18 Paź 2006    Temat postu:

Pieczarki nadziewane mięsem drobiowym

Składniki:
50 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
25 dag filetów z kurczaka
7 łyżeczek masła
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, a następnie oddzielić kapelusze od nóżek. Trzonki posiekać. Kapelusze delikatnie skropić sokiem z cytryny. Mięso po umyciu pokroić w kostkę i połączyć z wcześniej posiekanymi nóżkami i dusić ok.5 min. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystko wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki. Na spód kapeluszy dać po łyżeczce masła i wypełnić kapelusze farszem. Kolejno posypać utartym serem. Piec w piekarniku 10 min w temp.180&ordm;. Po wyjęciu posypać papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:09, 14 Gru 2006    Temat postu:

Pieczarki lub rydze smażone

40 dag młodych pieczarek lub rydzów
10 dag masła (ewentualnie żółty ser)
sól
pieprz

Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, obrać ze skórki, odciąć trzony. Rydze oczyścić, opłukać, osączyć. Rozgrzać część masła na patelni i obsmażyć grzyby na średnim ogniu. Przed podaniem pieczarki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć partiami, w ostatniej chwili przed podaniem. Podawać polane tym masłem, na którym grzyby się smażyły lub posypane (gdy są ciepłe) żółtym serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin