Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Grzyby
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:07, 18 Lip 2006    Temat postu:

Grzyby kiszone

SKŁADNIKI:

1 kg kapeluszy grzybów
3 dag soli
10 dag cebuli pokrojonej w piórka
4-5 liści laurowych
ok. 15 ziaren ziela angielskiego
ok. 15 ziaren czarnego pieprzu
1 szklanka serwatki
1 łyżeczka cukru

SPOSÓB WYKONANIA:

Kapelusze oczyść, wypłucz i na 5 minut wrzuć na osolony wrzątek. Następnie odcedź i ostudź. Kamienny garnek starannie umyj i wyparz. W serwatce rozpuść łyżeczkę cukru. Grzyby ułóż w garnku warstwami, kapeluszami w dół. Każdą warstwę posól, skrop serwatką i przełóż paroma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojoną cebulą. Powierzchnię grzybów nakryj kawałkiem wygotowanego płótna, na wierzchu połóż talerzyk, a na nim czysty, ciężki kamień. Grzyby powinny same puścić sok. Jeśli jednak soku jest za mało (powinien przykryć grzyby), dodaj trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej (w proporcji 4 dag soli na litr wody).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:08, 18 Lip 2006    Temat postu:

Grzyby suszone smażone (panierowane)


SKŁADNIKI:

8 szt. grzybów (8 dkg) suszonych średniej wielkości,
1/4 litra mleka,
3 dkg mąki,
1 jajo,
6 dkg tartej bułki,
6 dkg tłuszczu,
sól,
pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby starannie wymyć, wymoczyć w mleku przez 2 godziny, dodać 1/4 litra wody. Ugotować do miękkości, odcedzić, osączyć (wywar zużyć do gotowania kapusty, zupy, sosu itp.). Grzyby panierować: w mące, jajach rozmąconych, tartej bułce. Smażyć z 2 stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z kapustą zasmażaną, gotowaną na wywarze z grzybów, z ziemniakami puree i z sosem chrzanowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:09, 18 Lip 2006    Temat postu:

Grzyby w winie

SKŁADNIKI:

80 dag leśnych grzybów (prawdziwków
podgrzybków)
100 ml oleju
2 nieduże cebule
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1/2 pęczka natki
sól
pieprz
200 ml białego wytrawnego wina

SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby dokładnie oczyść, wypłucz, osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodaj do nich grzyby i smaż razem około 15 minut. Następnie grzyby skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na końcu wlej białe wytrawne wino i duś na małym ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej z kawałkiem świeżej bagietki i kieliszkiem zimnego białego wina.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:13, 18 Lip 2006    Temat postu:


Grzyby w śmietanie

SKŁADNIKI:

30 dag prawdziwków
5 dag masła
1 posiekana cebula
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
8 dag startego żółtego sera
sól
pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze przez chwilę. Przełóż do żaroodpornych kokilek, posyp serem i zapiecz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:19, 18 Lip 2006    Temat postu:

Kotlety mielone z grzybów

SKŁADNIKI:

40 dkg grzybów świeżych (borowiki, gąski, pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych,
3 dkg tłuszczu,
6 dkg cebuli,
10 dkg czerstwej bułki,
1/8 litra mleka,
1 jajo,
sól,
pieprz,
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
5 dkg tartej bułki.

SPOSÓB WYKONANIA:

Świerze grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dkg). O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:22, 18 Lip 2006    Temat postu:

Gąski, kozaki duszone

SKŁADNIKI:

80 dkg grzybów,
2 dkg masła lub margaryny,
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
2 dkg mąki,
sól,
pieprz,
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki.


SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać w bieżącej wodzie, cienko poszatkować. Obraną cebulę pokrajać w drobną kostkę, dodać tłuszcz, 3 - 4 łyżki wody i razem dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, podprawić mąką, dodać sól i pieprz, zagotować, włożyć surowe masło (2 dkg) i siekaną zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:24, 18 Lip 2006    Temat postu:

Grzyby zapiekane w śmietanie

SKŁADNIKI:

300 g prawdziwków (mogą być mrożone)
50 g masła
cebula pokrojona w kostkę
utarty ząbek czosnku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
80 g tartego ementalera
sól
pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby pokroić w paseczki. Na maśle przesmażyć cebulę, dodać grzyby, czosnek, przyprawy, poddusić. Dodać śmietanę, chwilę podgrzewać. Rozłożyć do czterech żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiec na złoto. Podawać gorące.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:26, 18 Lip 2006    Temat postu:

Grzyby z wermutem

SKŁADNIKI:

350 g mrożonych podgrzybków
20 ml oliwy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 ml wermutu wytrawnego
40 ml wermutu czerwonego
sól
pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić czosnek. Dodać rozmrożone grzyby. Jeśli są spore, pokroić. Dodać sól i pieprz, smażyć, mieszając co jakiś czas ok. 20 minut. Wlać na patelnię oba wermuty. Dusić, aż sos zgęstnieje, dosmakować, dodać natkę i podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:28, 18 Lip 2006    Temat postu:

Grzyby z jajecznicą i ziemniakami

SKŁADNIKI:

80 dkg grzybów,
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
1/8 litra śmietany,
sól,
pieprz,
2 dkg mąki,
80 dkg ziemniaków,
4 - 5 łyżek mleka,
6 jaj,
2 dkg margaryny,
1 łyżka siekanego koperku lub zielonej pietruszki.

SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokrajać w paski, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, obraną posiekaną cebulę i dusić 30 40 minut. Gdy są miękkie, zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę, dodać koperek, dokładnie wymieszać. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, przyrządzić purée. Jaja rozmącić, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Gdy masa zacznie się ścinać, mieszać ostrożnie łyżką, aby jajecznica się nie przypaliła. Jajecznicę ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku, z wierzchu położyć duszone grzyby, dookoła obłożyć ziemniakami purée.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:32, 18 Lip 2006    Temat postu:

Krem pieczarkowy z grzankami

SKŁADNIKI:

3 łyżki śmietany,
300 g pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
2 kostki rosołu wołowego,
4 kromki ciemnego chleba,
1 łyżka tartego parmezanu.

SPOSÓB WYKONANIA:

Rosół wołowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle (ok. 5 min.). Połączyć z Rosołem i śmietaną, zagotować. Zmiksować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Grzanki posypać serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:33, 18 Lip 2006    Temat postu:

Kurki duszone


SKŁADNIKI:

1 kg kurek,
1 cebula,
100 g masła,
125 ml rosołu lub wody,
125 ml śmietany,
2 łyżki koperku drobno pokrojonego
sól,
pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA:

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić. Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut. Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać rosół lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos. Kurki podawać gorące z kartoflami puree.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:38, 18 Lip 2006    Temat postu:

Kurki smażone

SKŁADNIKI:

40 dag kurek
3-4 łyżki masła
ewentualnie 1 duża cebula
ewentualnie 1 łyżka koperku

SPOSÓB WYKONANIA:

Kurki możemy usmażyć z cebulą lub bez. Większe kroimy w kawałki. Na maśle szklimy pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie na mocno rozgrzane (ale nie brązowe) masło wrzucamy grzyby i, mieszając od czasu do czasu, smażymy 8 - 10 minut. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy na grzance z ciemnego chleba z masłem, posypane koperkiem
.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:49, 18 Lip 2006    Temat postu:


Pieczarki z nadzianiem serowym

SKŁADNIKI:

12 dużych pieczarek
25 dag filetów z piersi kurczaka
4 małe pory
4 małe pomidory
1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
3 łyżki tartej goudy
2 łyżki oleju
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, biały pieprz, słodka papryka


SPOSÓB WYKONANIA:

Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:02, 18 Lip 2006    Temat postu:

Pieczarki nadziewane

SKŁADNIKI:

20 szt. średniej wielkości pieczarek o zamkniętych kapeluszach,
2 dkg masła lub margaryny,
5 dkg cebuli,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
1 jajo,
sól,
pieprz,
2 dkg tartej bułki,
4 dkg masła do skropienia,
3 dkg sera żółtego, gałązki zielonej pietruszki.

SPOSÓB WYKONANIA:

Młode pieczarki, średniej wielkości, o jasnych spodach, oczyścić z piasku, opłukać, osączyć, kapelusze oddzielić, trzony oskrobać i drobno posiekać. Do posiekanych trzonów dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulę, sól, pieprz, jajo oraz zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki wymieszać. Nadzieniem tym napełniać kopiasto kapelusze pieczarek. Ułożyć na brytfannie, każdą pieczarkę posypać tartym serem i tartą bułką, skropić topionym masłem, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i zapiec. Gdy się lekko zrumienią, wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i wydać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:04, 18 Lip 2006    Temat postu:

Pieczarki duszone

SKŁADNIKI:

40 dkg pieczarek,
2 dkg tłuszczu,
5 dkg cebuli,
sól,
pieprz,
1/8 litra śmietany,
1 żółtko,
1 łyżka siekanego koperku.

SPOSÓB WYKONANIA:

Młode pieczarki oczyścić, opłukać (z dużych, starych kapeluszy obrać skórkę). Kapelusze i trzony cienko poszatkować. Cebulę obrać cienko, pokrajać w drobną kostke, usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, 2 - 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, dodać sól i pieprz, jeśli potrzeba, odparować. Połączyć ze śmietaną, podprawić żółtkami (smaczne są również potrawy przyrządzane z pieczarek rosnących na łąkach).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin