Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Ciasta i ciasteczka -- temat kulinarny
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:23, 15 Lip 2007    Temat postu:

Truskawkowe Tiramisu

Owocowa odmiana obecnie najpopularniejszego włoskiego deseru. Doskonały deser na letnie popołudnie.

Składniki: 6-8 porcji

ok. 40-50 podłużnych biszkoptów
250 g konfitury truskawkowej
200-300 g świeżych truskawek
ok. 100 ml likieru pomarańczowego
100 ml soku pomarańczowego
400 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie

Wymieszać konfiturę z 3/4 ilości przygotowanego likieru i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać serek mascarpone z pozostałą ilością likieru, aż masa będzie jednolita. Ubić zimną śmietanę na sztywno, razem z dodatkiem aromatu waniliowego. Dodać do serka mascarpone, dodać cukier i dokładnie, ale deliktanie wymieszać. Świeże truskawki oczyścić i przekroić na pół. Przygotować naczynie do ciasta. Na samym dnie rozsmarować warstę z przygotowanej konfitury i następnie rozłożyć jedną warstwę biszkoptów. Nałożyć kolejną warstwę z konfitury i jedną warstwę masy serowej. Na sam koniec poukładać połówki truskawek. Kolejno ułożyć warstwę pozostałych biszkoptów, konfitury i masy serowej. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Udekorować truskawkami i podawać schłodzone


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:24, 15 Lip 2007    Temat postu:

Tiramisu z „Le Beccherie”

Jest to oryginalny przepis, który powstał w 1971 roku w restauracji "Le Beccherie" w Treviso. Sam deser, jak i jego nazwa, stały się błyskawicznie i niebywale popularne, a jego receptura jak i nazwa zostały skopiowane przez wiele restauracji z Treviso, a następnie w całych Włoszech.

Składniki: 6-8 porcji
NA ZALEWĘ:

350 ml kawy espresso
2 łyżeczki cukru

NA KREM ZABAGLIONE:


4 żółtka
100 g cukru
120 ml wina Marsala (można zamienić innym słodkim winem, jak porto czy madera)
450 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

ok. 40 podłużnych biszkoptów włoskich savoiardi
2 duże łyżki gorzkiego kakao
Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie

Przygotować espresso i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystygnięcia. W dużym rondlu zagotować wodę. Do mniejszego garnka lub małej metalowej miski wbić żółtka i w „kąpieli wodnej” wymieszać je razem z cukrem, a następnie dodać wino i mieszać, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie zimną śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone przełożyć do dużej miski i wymieszać łopatką na jednolitą masę. Dodać krem zabaglione, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Przygotować podłużne naczynie do deseru. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie naczynia. Całość wysmarować połową masy serowo-kremowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych wcześniej w kawie i ponownie wysmarować całość pozostałą masą. Na koniec posypać całość gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Podawać schłodzone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin