Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Lody... przepisy --- temat kulinarny
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:07, 07 Cze 2007    Temat postu: Lody... przepisy --- temat kulinarny

Lody truskawkow

Składniki: 4-6 porcji


300-400 g umytych, pozbawionych szypułek truskawek
3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanki kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
kilka pokrojonych w plastry truskawek do posypania


Opis przygotowania: ponad 60 min.

Zmiksować w blenderze truskawki z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę truskawkową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać pokrojonymi ptruskawkami.

wskazówki

Gotowe lody można dodatkowo przyozdobić bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Sob 17:30, 30 Cze 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:08, 07 Cze 2007    Temat postu:

Lody czekoladowe

Składniki: 4-6 porcji


1/4 szklanki rozpuszczalnego kakao w proszku
1/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanek kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
posiekane pistacje do posypania
3-4 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady
3-4 łyżeczki grubo startej gorzkiej czekolady


Opis przygotowania: ponad 60 min.

Połączyć ze sobą rozpuszczlane kakao w proszku z 2 łyżeczkami cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę kakaową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem wsypać startą czekoladę, wymieszać i przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać grubo startymi kawałkami czekolady


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Pią 1:07, 08 Cze 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:10, 07 Cze 2007    Temat postu:


Lody malinowe
Składniki: 4-6 porcji


300-400 g umytych malin
3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanki kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
kilka całych malin do przybrania


Opis przygotowania: ponad 60 min.

Zmiksować w blenderze maliny z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę malinową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać kilkoma malinami i natychmiast podawać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Pią 1:09, 08 Cze 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:12, 07 Cze 2007    Temat postu:

Lody śmiatankowe

Składniki: 4-5 porcji


3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanki kremówki
5 żółtek z dużych jaj


Opis przygotowania: ponad 60 min.

1/4 szkalnki cukru przesypać do rondla i wymieszać ze śmietaną, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i natychmiast podawać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Pią 1:09, 08 Cze 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:13, 07 Cze 2007    Temat postu:

Lody wiśniowe

Składniki: 4-6 porcji


300-400 g umytych, wydrylowanych wiśni
3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanki kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
kilka całych wiśni bez pestek do przybrania


Opis przygotowania: ponad 60 min.

Zmiksować w blenderze wiśnie z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę wiśniową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i przyzdobić kilkoma wiśniami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Head_DNB_Kutno
Moderator
<font color=green> <b> Moderator </b>



Dołączył: 19 Maj 2007
Posty: 514
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 1:16, 08 Cze 2007    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 8:45, 10 Cze 2007    Temat postu:

Lody waniliowe

Składniki: 4-6 porcji


3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 szklanki kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
kilka laseczek waniliowych do podania (opcjonalnie)


Opis przygotowania: ponad 60 min.

1/4 szklanki cukru połączyć z cukrem waniliowym. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę waniliową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i przybrać kilkoma laskami waniliowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 8:46, 10 Cze 2007    Temat postu:

Lody brzoskwiniowe
Składniki: 4-6 porcji


300-400 g umytych, pozbawionych pestek i skórki słodkich brzoskwiń
3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanki kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
1 pokrojona na kawałki brzoskwinia do posypania


Opis przygotowania: ponad 60 min.

Zmiksować w blenderze brzoskwinie z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę brzoskwiniową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać kawałkami brzoskwini.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 8:47, 10 Cze 2007    Temat postu:

Mrożona Kawa z Lodami i Bitą Śmietaną
Doskonała mrożona kawa, oczywiście z dodatkową puszystą porcją lodów i ubitej śmietany.


Składniki: 2 porcje

300 ml mocnej kawy (najlepiej espresso), schłodzonej
300 ml pełnotłustego mleka, schłodzonego
2 gałki lodów czekoladowych
2 gałki lodów waniliowych
1 łyżeczka kakao w proszku
cukier puder do smaku
bita śmietana (może być w areozolu)


Opis przygotowania: 15 min.

Połowę schłodzonej kawy wymieszać z mlekiem i dodać łyżeczkę kakao. Dodać cukier do smaku. Mieszanką wypełnić po połowie wysokie szkło. Lody zmiksować z resztą kawy i przelać do wcześniejszej mieszanki mleczno-kawowej. Z wierzchu obficie udekorować bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:31, 30 Cze 2007    Temat postu:

Lody

Najprawdopodobniej już 3000 lat temu chińscy władcy raczyli się przysmakami sporządzonymi ze śniegu bądź rozkruszonego lodu, do którego dodawano owoców, miodu, a nawet wina. Nie budzi wątpliwości fakt, że w Chinach przyrządzanie lodów było prawdziwą sztuką kulinarną, z wielkim bowiem kunsztem starano się tak dobierać składniki, by osiągnąć idealny smak, zapach, barwę i konsystencję.

Kierunek: Europa

Europejską ojczyzną lodów są oczywiście Włochy. Włoski podróżnik Marco Polo prawdopodobnie właśnie z Chin przywiózł recepturę na ten egzotyczny przysmak, przypominający dzisiejsze sorbety. Sycylijczycy natomiast dumnie twierdzą, że nauczyli się produkcji lodów od Arabów już w IX lub X wieku.

Z Włoch sztuka przyrządzania lodów przywędrowała w końcu do Francji, prawdopodobnie wraz z Katarzyną Medycejską. Tam też, w Paryżu, sycylijski arystokrata Francesco Procopio de’Coltelli otworzył w 1686 roku pierwszą lodziarnię – Cafe Procope. Wkrótce recepturę lodów wodnych zaczęto wzbogacać o jajka i śmietanę, co zbliżyło je do znanych nam dzisiaj lodów kremowych.

Lody na dobre zagościły w Europie, a wraz z rozwojem techniki chłodzenia stały się jednym z najpopularniejszych deserów świata. Francuski naukowiec Rene Antoine Reaumur dokonał ważnego odkrycia, że mieszanie lodów podczas zamrażania poprawia ich konsystencję i walory smakowe.

Pierwsze lody z automatu

Kolejnym przełomem było wynalezienie maszynki do lodów, nazywanej sabotiere. Składała się ona z dwóch naczyń: do większego, wypełnionego lodem i solą, wkładało się mniejsze, w którym z przygotowanej masy powstawały lody. Jego zawartość mieszana była przy użyciu specjalnych mieszadeł przechodzących przez pokrywkę. Całkowitą rewolucją dla przemysłu lodowego był jednak wynalazek niemieckiego fizyka Karla von Linde, który w 1876 wprowadził na rynek amerykański pierwszą maszynę chłodniczą.

Amerykanie znacznie dłużej niż Europejczycy musieli czekać na poznanie smaku lodów. Ich masową produkcję rozpoczął Jacob Fussel, który dopiero w 1851 roku założył pierwszą fabrykę lodów w Baltimore. Znany jest on teraz jako ojciec amerykańskiego przemysłu lodowego.

W Polsce zaś lody znane są od czasów saskich, lecz nie od razu był to produkt powszechnie dostępny. Z biegiem czasu sytuacja ulegała zmianie, lody stawały się coraz łatwiej osiągalne i coraz tańsze, tak że już przed pierwszą wojną światową należały do bardzo popularnych przysmaków. Dziś trudno nam sobie bez nich wyobrazić przetrwanie choćby kilku dni upalnego lata.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:32, 30 Cze 2007    Temat postu:

Składniki i produkcja

Pierwsze maszyny do wyrobu lodów były zwyczajnymi pojemnikami, do których wkładało się lód z solą i mniejsze naczynie, w którym za pomocą korbki mieszano składniki, aż utworzą jednolitą masę i zamarzną. Obecnie produkcja lodów to najczęściej w pełni zautomatyzowany, wieloetapowy proces.

Składniki

Surowce do produkcji lodów zależą od ich rodzaju. Lody wodne czy sorbety nie zawierają mleka, a u niektórych gatunków, jak melloryny, tłuszcze zwierzęce zastępuje się roślinnymi. Ogólnie jednak skład większości lodów jest podobny i mieszanina używana do ich wyrobu zawiera mleko, proszek mleczny, a także śmietanę, jaja, cukier. Używa się różnego rodzaju dodatków, jak emulgatory, stabilizatory i barwniki, nie mówiąc już o bakaliach czy sokach owocowych – skład lodów ogranicza jedynie pomysłowość producentów.

Jak powstają lody?

W pierwszym etapie mieszanina taka jest filtrowana, a następnie pasteryzowana. Ważnym procesem jest homogenizacja, która zapewnia lodom jednolitą, gładką teksturę. Poza tym homogenizacja rozdrabnia krople tłuszczu, zapobiegając ich wytrącaniu się z mieszaniny i sprawia, że w czasie zamarzania powstające kryształki lodu nie osiągają zbyt dużych rozmiarów. Jest to bardzo ważne, ponieważ duże kryształki wpływają ujemnie na teksturę końcowego produktu, która staje się wtedy zbyt szorstka.

Po homogenizacji mieszanina podlega dojrzewaniu, w czasie którego szybko się ją schładza do temperatury bliskiej zera. Etap ten trwa od dwóch do kilkunastu godzin i ma na celu dodatkowe polepszenie konsystencji produktu.

Sztuka zamrażania

Zamrażanie powinno przebiegać w dokładnie kontrolowanych warunkach – tak, aby powstające kryształy lodu były naprawdę mikroskopijne i nie przekraczały rozmiaru 40 μm. Podczas zamrażania zachodzi też napowietrzanie mieszaniny. Gotowy lód może zawierać nawet do 50% powietrza, które nadaje mu puszystość i lekkość.

Po zamrożeniu lody mają stosunkowo rzadką konsystencję i, mimo że w tej formie nadają się do spożycia (jak lody włoskie), ich delikatna struktura nie pozwala na zbyt długie przechowywanie lub transport. Dlatego też większość lodów po wlaniu do form hartuje się przez obniżenie temperatury do około -18&ordm;C, co sprawia, że stają się twardsze. W takiej postaci są pakowane, a nam pozostaje jedynie cieszyć się wielością ich rodzajów i smaków.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:35, 30 Cze 2007    Temat postu:

Rodzaje - Łodów

Lody produkuje się najczęściej z mieszanki mleka, proszku mlecznego, śmietanki, cukru, jaj, stabilizatorów i innych dodatków aromatyczno-smakowych. Zależnie od różnic w składnikach i procesie produkcji można je podzielić na kilka zasadniczych rodzajów:

Lody mleczne (Galetto mantecato) to wszystkie te lody, których skład opiera się głównie na mleku, cukrze i żółtku. Poszczególne smaki powstają dzięki dodaniu różnych substancji aromatycznych.

Lody wodne (Sorbetto), inaczej sorbety, przyrządza się bez użycia produktów mlecznych oraz jaj. Lody takie składają się z wody, cukru, substancji smakowych z dodatkiem soku owocowego, albo syropu, czy nawet wina lub innych alkoholi. Zaletą tych lodów, poza orzeźwiającym smakiem, jest niska zawartość kalorii.

Parfiaty (Gelato perfeto) od lodów mlecznych różnią się tym, że do ich produkcji używa się nie mleka, ale śmietanki. Choć aromatyzowane są tak samo jak i mleczne.

Bomba lodowa to z kolei mieszanka różnych rodzajów lodów. Bardzo popularnym przykładem bomby lodowej jest pochodzący z północy przekładaniec lodowy. Składa się on z trzech warstw: waniliowej, truskawkowej i czekoladowej. Na Sycylii sprzedawane są lody o nazwie cassata legato, w Polsce znane jako cassate.

Lody owocowe (Frullato) składają się z mlecznego koktajlu z owocami lub lodem owocowym.

Rodzaje lodów dzielą się z kolei na najróżniejsze gatunki. Dla przykładu do gatunków włoskich lodów zalicza się:

• Limone - cytrynowe
• Fragola - truskawkowe
• Menta - miętowe
• Aranika - pomarańczowe
• Mora di ovo - jeżynowe
• Lampone - malinowe
• Yoghurt - jogurtowe
• Caffe - kawowe
• Mandorla – z migdałami
• Pistacchio - pistacjowe
• Amaretto – z likierem
• Cioccolato - czekoladowe
• Stracciatella – waniliowe z kawałkami czekolady
• Vaniglia - waniliowe
• Amarena – z wiśniami
• Crema - ekstraśmietankowe


Oczywiście nie tylko Włosi są specjalistami od lodów, również Sycylijczycy i Francuzi celują w ich produkcji. A we własnej kuchni każdy z nas może być specjalistą, gdyż lody są stosunkowo łatwe do przyrządzenia i przepisów na nie nie brakuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:37, 30 Cze 2007    Temat postu:

Lody na swiecie

Włochy

Nie ma na świecie chyba większych specjalistów od wyrobu lodów niż Włosi. Bo w końcu to włoski odkrywca Marco Polo sprowadził lody do Europy i gdyby nie on, kto wie, jak długo musielibyśmy czekać na poznanie ich orzeźwiającego smaku.

Lody, czyli gelato, są dla Włochów tradycyjnym deserem. Wiele z nich cały czas jest produkowanych ręcznie według starych receptur, w zakładach zwanych gelateria. Włoskie lody przyrządza się z jaj, pełnego mleka, cukru i środków aromatyzujących czy smakowych – zawsze naturalnych. Gelato zawierają jednak odrobinę mniej tłuszczu niż lody w innych krajach, bo 7-8% zamiast 10%.

Włochy to także ojczyzna sorbetu (wł. sorbetto), orzeźwiających wodnych lodów o konsystencji mocno zmrożonej granity, przyrządzanych z zamrażanych soków owocowych bądź zmiksowanego owocowego miąższu.

Turcja

Odmiany sorbetów, zwane sherbet, są popularne również w Turcji. Jeśli jednak Turcy wyrabiają bardziej treściwe lody, najczęściej używają oni nie mleka, ale jogurtu. Charakterystycznym dla Turcji specjałem jest Kahramanmaras, znany tam od XVIII wieku. To, co czyni ten deser unikatowym, jest jeden ze składników – salep, który otrzymuje się z korzeni dzikiej orchidei.

Grecja

Swoje lodowe specjały ma także Grecja. Mimo że spożywane tam lody niewiele różnią się od tych jedzonych w innych europejskich krajach, czasem mają niespotykane nigdzie indziej smaki. Przykładem są lody z oliwą z oliwek i figami. Kolejna nietypowa odmiana to Pogoto Kaimaki, lody z żywicą drzewa mastyksowego, która nadaje im ciągnącą konsystencję. Na uwagę zasługują także Mavrodaphne – lody przyrządzane z greckiego deserowego wina.

Japonia

Także Japończycy są entuzjastami lodowych deserów. I mimo że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni, podobnie jak i my, najbardziej lubią smaki: czekoladowy, truskawkowy i waniliowy, zajadają się równie chętnie lodami o smaku japońskiej zielonej herbaty matcha czy też czerwonej fasoli azuki, która jest zresztą składnikiem wielu innych japońskich deserów.

Meksyk

Na prawdziwą uwagę zasługują jednak lodowe specjały z Meksyku. Tym bardziej, że Meksykanie mają niezwykły zwyczaj… smażenia lodów w głębokim tłuszczu. Kulki lodów zamrażają oni, a następnie obtaczają w panierze z mielonych migdałów, ponownie zmrażają, a przed samym podaniem wrzucają do piekielnie gorącego oleju na 30-45 sekund. I jak to Meksykanie, podają je oczywiście z tortillą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:38, 30 Cze 2007    Temat postu:

Zrób własne lody

Przyrządzanie lodów nie tylko jest mało skomplikowane, ale i nie zajmuje wiele czasu. Cierpliwości wymagać będzie jedynie etap zamrażania, gdyż aby lody uzyskały pożądaną, puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by do masy dostało się powietrze. Możemy też zaopatrzyć się w specjalny robot do robienia lodów, który będzie miksował masę, jednocześnie ją zamrażając. Urządzenia tego typu są jednak dość drogie.

Grunt to puszystość

Podstawą klasycznych lodów śmietankowych będą: mleko, żółtka (od 3 do 8 na pół litra mleka, zależnie od tego, jak treściwe lody chcemy przyrządzić), od 100 do 200 g cukru i około szklanki śmietany kremówki. Żółtka należy utrzeć z cukrem, podgrzewając je w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlać do nich cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką.

Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie końcowa konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i dalej ubijamy, aż całość ostygnie. Pozostaje ją jeszcze tylko delikatnie wymieszać z dobrze ubitą śmietaną.

Jeśli mamy maszynkę do robienia lodów, tutaj właściwie kończy się nasze zadanie. Jeśli nie – wstawiamy naczynie z masą do zamrażarki i wyjmujemy co kilkanaście minut, żeby dokładnie wymieszać lub zmiksować jego zawartość. Na tym etapie kształtuje się ostateczna konsystencja. Lody są gotowe po 3-4 godzinach.

Ten podstawowy przepis można na najróżniejsze sposoby modyfikować. Dodać posiekane orzechy, rodzynki, suszone owoce czy świeże listki mięty. Dodatek esencji zielonej lub czarnej herbaty czy też kawy nada naszym lodom interesujący aromat. Nie zapominajmy też o takich dodatkach, jak posiekana laska wanilii (czy też cukier waniliowy) bądź pokrojona w drobną kosteczkę deserowa czekolada. Ta ostatnia pozwoli nam przyrządzić pyszne lody straciatella. Można też zastosować odwrotną taktykę – przygotować lody z dodatkiem kakao i dodać do nich kawałeczki białej czekolady.

Owocowe i orzeźwiające

Dla tych, którzy uważają klasyczne lody za zbyt ciężkie bądź kaloryczne, wyjściem są orzeźwiające owocowe sorbety. Alternatywa o tyle kusząca, że jeszcze prostsza do przyrządzenia.

Najczęściej potrzeba po prostu szklanki wody, pół szklanki cukru i od 1-2 szklanki soku ze świeżych owoców (ilości cukru i soku z owoców musimy dobrać w zależności od tego, jak słodki jest wykorzystywany owoc). Zagotowując wodę, należy rozpuścić w niej cukier. A kiedy ostygnie, do powstałego syropu dolać sok, ewentualnie zmiksować z owocowym miąższem.

Całość umieszczamy w zamrażarce i – podobnie jak w przypadku klasycznych lodów – pamiętamy, by co kilkanaście minut je miksować, ewentualnie rozdrabniać w inny sposób, na przykład widelcem. Dobry sorbet powinien mieć puszystą, drobnoziarnistą konsystencję.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:49, 30 Cze 2007    Temat postu:

Czekolada -lody

Pierwszym ludem, który docenił czekoladę, byli Olmekowie, jednak dopiero Majowie spożywali ją pod postacią mocno przyprawionego napoju sporządzanego z roztartych ziaren kakaowców. Po Majach umiłowanie do „czarnego złota” przejęli Aztekowie, dla których kakaowiec był drzewem świętym, o ziarnach tak cennych, że wykorzystywano je jako walutę.

Z uprawą kakaowca związane były rozbudowane ceremonie, które obejmowały ofiary w ludziach, tańce, zabawy i prawie dwutygodniową abstynencję seksualną, którą wieńczono szaloną orgią i piciem tego cudownego afrodyzjaku. Nic dziwnego, że Hernan Cortez po podboju Meksyku i powrocie do Hiszpanii nie mógł obejść się bez kilku filiżanek czekolady dziennie.

Z biegiem czasu czekoladę pitną zastąpiono czekoladą twardą – w tabliczkach. W 1828 roku Holender Coenraad Johannes van Houten opracował metodę wytwarzania proszku kakaowego, co wyniosło Holandię na piedestał wśród producentów czekolady. Zakłady cukiernicze zaczęły powstawać niemal w zawrotnym tempie. Powstawały różne modyfikacje, w tym i czekolada mleczna, opracowana w 1875 roku przez Szwajcara Daniela Petera.

Produkcja

Czekoladę wyrabia się z ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.), wiecznie zielonego drzewa uprawianego nie tylko w Ameryce Południowej, skąd pochodzi, ale również w Afryce i Azji. Obecnie największe plantacje znajdują się na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Po zbiorze owoce kakaowca miażdży się i wydobywa ze środka od 40 do 60 ziaren, które mają intensywny, kwaśny smak. Już na plantacjach przechodzą wstępną obróbkę: fermentację i suszenie. Potem, gdy trafią do fabryki, czeka je jeszcze długa droga, zanim staną się pyszną tabliczką czekolady: wysuszone ziarna trzeba wyprażyć, ześrutować na miazgę, zmielić, wytłoczyć i uformować.


Wybitnie kakaowa

Klasyczną odmianą czekolady jest czekolada gorzka. Nazywa się ją także „luksusową”. Ma tylko niewielki dodatek cukru, ale za to ponad 75 % ziaren kakao. Aby czekolada gorzka zyskała na wysokiej jakości, dodaje się do niej czystego ekstraktu waniliowego - cennej przyprawy uzyskiwanej z orchidei rosnących na Madagaskarze zwanej Bourbon Vanilla. Wówczas uzyskuje się aromatyczną czekoladę, o smakowitej ciemnej barwie.

Jest idealnym dodatkiem do deserów i ciast. Wiórki gorzkiej czekolady świetnie będą kontrastować ze słodyczą waniliowych lub śmietankowych lodów.

Deserowy specjał

Nieco łagodniejsza jest czekolada deserowa, która zawiera od 30 – 70% miazgi kakaowej. Doskonale nadaje się do deserów i wypieków. Ma znakomity aromat i smak. Należy jednak pamiętać, że im większa ilość kakao, tym bogatszy i głębszy jest smak łączonych z nią potraw. Dlatego dobrze jest patrzeć na skład kupowanej przez nas czekolady.

Szwajcarski delikates

Najbardziej popularna czekolada mleczna zawiera nieco mniej ziaren kakaowych, bo około 40%, choć tak naprawdę większość dostępnych na rynku czekolad tego typu zawiera tylko 20% masy kakaowej oraz dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50 %, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak.

Czasami zamiast masła kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana, choć raczej nie nadaje się do wypieków i rozpuszczania. Za to można ją z powodzeniem używać do deserów, przy których chcemy uzyskać łagodny, mleczny smak.

Delikatna i kremowa

Biała czekolada ma najniższą zawartość miazgi kakaowej i najwyższą ilość masła kakaowego oraz cukru i mleka. Lepsze gatunki tej czekolady są równie gładkie i aromatyczne jak tradycyjne rodzaje czekolad. Można ją rozpuszczać, jednak trzeba uważać, gdyż jest ona bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co może sprawiać kucharzowi dużo niespodzianek. Jest doskonała do uzyskiwania fantazyjnych kontrastowych efektów dekoracyjnych. Dlatego warto o niej nie zapominać podczas przyozdabiania lodowych deserów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin