Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Płynna dieta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Zdrowie,moda i uroda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 7:17, 09 Cze 2007    Temat postu: Płynna dieta

Pij na zdrowie
Płynna dieta


Gdy pijesz, nie tylko zaspokajasz pragnienie, ale także masz więcej energii, lepszą przemianę materii, skuteczniej spalasz tłuszcz, wydalasz zbędne produkty przemiany materii, oczyszczasz nerki oraz układ pokarmowy i najważniejsze: dostarczasz organizmowi mniej kalorii. Woda wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Sama woda nie wystarczy jednak organizmowi, by utrzymać go przy życiu. Dlatego płynna dieta to przeciery połączone z wodą. Soki pomagają w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu. Dostarczą ci optymalną dawkę witamin i minerałów.

Przeciery przygotuj z owoców i warzyw sezonowych i zmieszaj z niegazowaną wodą mineralną. Będziesz potrzebowała od 2 do 4 litrów. Zyskasz dużo wolnego czasu, bo przygotowanie soku nie jest pracochłonne. Zrobisz to błyskawicznie, a wolne godziny możesz przeznaczyć na gimnastykę, spacer lub relaks z książką. Oprócz owoców kup butelkę niepasteryzowanego piwa, czerwonego wina i zieloną herbatę. W ciągu dnia wypij od jednej do dwóch szklanek każdego z soków, filiżankę herbaty, pół szklanki piwa i lampkę wina. Dietę płynną możesz bez obaw stosować nawet przez dwa tygodnie, ale nie dłużej. Jeśli owoce opisane poniżej nie są dostępne, zamień je na inne. Wszystkie warzywa i owoce to źródło niezbędnych witamin. Nie przejmuj się biegunką, która pojawi się podczas tej diety. Przetarte warzywa i owoce, a także duża ilość wody usprawniają przemianę materii i oczyszczają organizm. Dzień przywitaj szklanką ciepłej wody mineralnej.


Pierwsze śniadanie:

Sok grejpfrutowy


To źródło witaminy C i kwasu foliowego, a także błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. Zawarte w nim pektyny usprawniają trawienie. Jeśli sok jest dla ciebie zbyt kwaśny, udaj się do apteki lub sklepu zielarskiego po liście stewii. Są one o wiele słodsze od cukru, ale za to pozbawione kalorii. Możesz posłodzić nimi kwaśny sok.

Sok z czarnych porzeczek

Wzmacnia odporność. To skarbnica witamin: C, B, E, H, K, P. Zawiera także dużo magnezu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, miedzi, boru, cynku i manganu. Wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała powstawaniu żylaków i krwawieniu z nosa. Zawarte w czarnych porzeczkach pektyny i garbniki działają przeciwbiegunkowo, a to ważne w płynnej diecie.

Drugie śniadanie:

Sok z marchwi


Zawiera dużo selenu. Chroni skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz przed zanieczyszczeniami. W 100 gramach soku z marchwi jest 12 mg beta-karotenu, substancji antyutleniającej, która chroni skórę przed starzeniem. Karoten stymuluje wzrost produkcji melaniny – naturalnego pigmentu skóry, który zatrzymuje promieniowanie UV i chroni przed zgubnymi skutkami opalania się na plaży w pełnym słońcu. Zastąpi samoopalacz.

Obiad:

Sok pomidorowy


Najlepszy utarty samodzielnie ze świeżych pomidorów. Zawiera antyutleniacze przeciwdziałające starzeniu się skóry i potas, który ma właściwości obniżające ciśnienie. Jest pogromcą wolnych rodników będących przyczyną wielu nowotworów. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu: prostaty, płuc, jelita grubego, trzustki i żołądka, a także ryzyko chorób serca. Sok pomidorowy jest bogatym źródłem wzmacniającej odporność i przyspieszającej spalanie tłuszczu witaminy C. Wzmocnisz ochronne działanie soku z pomidorów, jeśli dodasz do niego łyżeczkę oliwy z oliwek. Sok z pomidorów ma bardzo mało kalorii. Jedna szklanka to tylko 26 kcal.

Czerwone wino

Oczyszcza tętnice, zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się obrzęków i zakrzepów. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Zawiera śladowe ilości kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny. Pite w niewielkich ilościach podnosi poziom dobrego cholesterolu. Zawarte w winie taniny oraz flawonoidy chronią serce, dodatkowo polifenole zapobiegają osadzaniu się tłuszczu. Wino neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Można pić od jednej do trzech lampek dziennie. Większa ilość szkodzi zdrowiu. W tej diecie wskazana jest jedna lampka.

Podwieczorek:

Sok jagodowy


Chroni naczynka krwionośne i skórę. Poprawia mikrokrążenie i wzmacnia ścianki naczyń włosowatych. Jeśli masz problem z pękającymi naczynkami, sok z jagód na stałe powinien wejść do twojego menu. Poprawia wzrok. To źródło witamin: A, C, E zwanych eliksirem młodości. Jest silnym przeciwutleniaczem. Działa przeciwzapalnie. Garbniki jagód niszczą bakterie: coli, pałeczki salmonelli i paciorkowce. 100 gramów zawiera tylko 16 kalorii.

Piwo

Wzmacnia układ nerwowy. Piwo jest bogate w witaminy z grupy B, cynk i selen. Podnosi o 30% stężenie witaminy B6 we krwi. Witamina ta neutralizuje aminokwasy szkodliwe dla naczyń wieńcowych. Piwo pomaga filtrować nerki. Zalecane, ale tylko w niewielkich ilościach. Wystarczy pół szklanki.

Kolacja:

Sok z czerwonych jabłek


Barwniki zawarte w ich skórce – antocyjany – są naturalnym antybiotykiem. Chronią przed przeziębieniem. Sok z jabłek dostarcza błonnika usprawniającego trawienie i witaminy B, która poprawia wygląd włosów i paznokci. W jabłku jest dużo potasu korzystnego dla serca, boru pomagającego budować mocne kości i lepiej wykorzystać energię z pożywienia, kojącego nerwy magnezu i fosforu, który reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje energii. Składniki jabłek zwalczają wolne rodniki, a więc chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Poprawiają stan płuc. Zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca. Chronią przed skutkami złego cholesterolu. Zmiksuj jabłko wraz ze skórką, bo jest w niej najwięcej witamin.

Zielona herbata


Ma dużo flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Zawarta w niej katechina hamuje magazynowanie tłuszczu oraz zwiększa zużycie energii. W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie jest poddawana procesowi fermentacji, lecz jedynie suszona i dlatego zachowuje wszystkie składniki. Jest pełnowartościowa. Neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i są przyczyną nowotworów. Już jedna szklanka naparu z zielonych liści pomaga obronić organizm przed rakiem płuc, piersi, jelita grubego, prostaty i żołądka, a także przed miażdżycą i chorobami serca. Wskazana dla osób, które palą. Chroni przed rakotwórczym działaniem papierosów. Ma trzy razy mniej kofeiny niż czarna herbata, dlatego polecana jest przed snem, ale możesz ją pić również w ciągu dnia w nieograniczonych ilościach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Head_DNB_Kutno
Moderator
<font color=green> <b> Moderator </b>



Dołączył: 19 Maj 2007
Posty: 514
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 3:03, 11 Cze 2007    Temat postu:

A tak Sobie Siedze i czytam Fajne rzeczy tu napisano moze sie przerzuce na piwo i zieloną herbatę Smile Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Zdrowie,moda i uroda Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin