Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Napoje
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:29, 15 Lip 2006    Temat postu:

Napój filmowca


Składniki:
1/2 kg świeżych lub mrożonych truskawek,
1/2 litra wody mineralnej,
1/2 szklanki soku grapefruitowego,
1/4 szklanki miodu,
5 kostek lodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować po czym podawać w schłodzonych uprzednio szklankach z grubego szkła ozdobionych plasterkami pomarańczy oraz z dodatkiem lodu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:32, 15 Lip 2006    Temat postu:

LEMONIADA

Składniki:
1/4 szklanki soku z cytryny,
1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki wody,
1 szklanka kostek lodu,
1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w mikserze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:04, 13 Wrz 2006    Temat postu:


BOWL MORELOWY Z LIMETKAMI

SKŁADNIKI
łyżeczka sypkiej zielonej herbaty
2 limetki lub cytryny
1 kg moreli
2 łyżki cukru
50 ml czerwonego portwajnu lub innego mocnego czerwonego wina
2 butelki białego wina musującego

Herbatę zalać szklanką wrzątku, parzyć 3 minuty, odcedzić, zostawić do ostudzenia. Wina schłodzić.
Limetki lub cytryny dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Morele umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki. Miąższ owoców pokroić na ćwiartki.
Pokrojone morele włożyć do szklanej misy, wlać ostudzony napar herbaciany, portwajn oraz białe wino. Wsypać cukier, wymieszać, na końcu włożyć plasterki cytryny lub limetki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:07, 13 Wrz 2006    Temat postu:


BOWL RÓŻANY
skladniki
6 świeżych, w pełni rozwiniętych kwiatów róż
30 dag malin
1/4 szklanki syropu malinowego
2 cytryny
1/2 l gazowanej wody mineralnej
2 butelki białego wina

Kwiaty 4 róż delikatnie opłukać, oderwać płatki, włożyć do misy. Wlać wino. Wstawić na godzinę do lodówki, następnie przecedzić.
Maliny przebrać. Cytryny umyć, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Do wina wlać syrop i sok z cytryny. Włożyć maliny i plasterki cytryny, wymieszać.
Wlać wodę gazowaną. Kwiaty pozostałych róż opłukać, oderwać płatki, włożyć do misy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:10, 13 Wrz 2006    Temat postu:


KOKTAJL BUŁGARSKI

1/2 kg ogórków
15 dag naturalnego gładkiego twarożku
250 ml jogurtu naturalnego
3 orzechy włoskie
po 2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano
sól, pieprz

Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać, otrzepać i posiekać.
Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem. Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny. Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:12, 13 Wrz 2006    Temat postu:


KOKTAJL EGZOTYCZNY

1/2 kg ogórków
2 awokado
ząbek czosnku
sok z 1 cytryny lub z 1/2 grejpfruta
sól

Ogórki obrać, pokroić w kawałki, włożyć do sokowirówki, wycisnąć sok. Czosnek obrać, rozgnieść.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć i skropić częścią soku z cytryny. Sok z ogórków zmiksować z czosnkiem i awokado.
Koktajl przyprawić solą oraz sokiem z cytryny lub grejpfruta. Jeśli będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć niegazowaną wodą mineralną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:14, 13 Wrz 2006    Temat postu:


BOWL TRUSKAWKOWO-MANDARYNKOWY

2 pomarańcze
1/2 kg mandarynek
30 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
40 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki syropu truskawkowego
cytryna lub limetka
butelka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 l gazowanej wody mineralnej

Pomarańcze przekroić na pół, wycisnąć z nich sok. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z białych błonek. Truskawki umyć, oczyścić, osuszyć, usunąć szypułki.
Limetkę lub cytrynę dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki. Zimne wino połączyć z likierem, syropem truskawkowym, sokiem z pomarańczy. Włożyć owoce, wlać wodę mineralną, wymieszać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:15, 13 Wrz 2006    Temat postu:


BOWL MIĘTOWO-PORZECZKOWY

łyżeczka zielonej herbaty
40 dag białych porzeczek
butelka wytrawnego białego wina
butelka różowego wina musującego
kilka gałązek mięty
40 ml likieru miętowego
ew. łyżka cukru

Miętę opłukać, kilka listków odłożyć, resztę zalać szklanką wrzątku. Parzyć 10 min, odcedzić.
Herbatę zalać 1/2 l wrzatku, parzyć 3 min, odcedzić, ostudzić. Napary i wina dobrze schłodzić.
Porzeczki opłukać, osuszyć, owocki zdjąć z łodyżek, kilka najładniejszych gronek odłożyć.
Owoce włożyć do misy, wlać napary, likier, wina, ew. posłodzić. Ozdobić miętą i porzeczkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:30, 13 Wrz 2006    Temat postu:


KOKTAJL MARCHEWKOWY

60 dag marchewki (w tym 4 małe)
30 dag selera korzeniowego
kwaśne jabłko
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, po szczypcie ostrej i słodkiej papryki

Seler i marchewki (bez małych) obrać i umyć. Jabłko obrać, przepołowić i wyciąć gniazdo nasienne.
Z warzyw i jabłka wycisnąć sok, wymieszać z jogurtem. Koktajl przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Małe marchewki obrać pozostawiając ogonki, umyć i osuszyć. Koktajl rozlać do 4 szklanek, do każdej porcji włożyć małą marchewkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 11:23, 17 Wrz 2006    Temat postu:


KOKTAJL POMIDOROWY
Przygotowanie: 15 minut
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
garść listków selera naciowego
2 łyżki kiełków rzodkiewki
sól, grubo zmielony pieprz

Pomidory włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po minucie wyjąć, zdjąć skórki i pokroić w kawałki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kiełki oraz listki selera opłukać i osączyć.
Listki, kiełki i czosnek zmiksować z miąższem pomidorów. Przetrzeć przez sito.
Koktajl przyprawić do smaku solą i pieprzem, lekko schłodzić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 11:25, 17 Wrz 2006    Temat postu:

KORZENNY PONCZ
Porcja: 235 kcal
1 i 1/2 l półwytrawnego czerwonego wina
120 ml winiaku
3 łyżeczki cukru
15 goździków
10 dag migdałów pokrojonych w słupki
4 łyżki rodzynek
6 ziaren kardamonu
2 łyżeczki imbiru

Wino, winiak, cukier, goździki, imbir i kardamon podgrzać, nie gotować. Odstawić na 2-3 godziny.
Podgrzać, przecedzić. Migdały i rodzynki wrzucić do wazy do ponczu lub dużego szklanego dzbana, zalać gorącym ponczem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 11:26, 17 Wrz 2006    Temat postu:

Kompot z suszonych owoców

200 g suszonych śliwek (bez pestek)
po kilka suszonych gruszek, jabłek i moreli
laska cynamonu
2-3 goździki
skórka okrojona z cytryny
sok z cytryny
3 łyżki cukru

Owoce zalać 5 szklankami letniej przegotowanej wody. Odstawić na 2 godziny. Dodać cynamon, goździki i cukier. Gotować 25 minut. Pod koniec gotowania wrzucić skórkę z cytryny. Ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wystudzić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:26, 19 Lis 2006    Temat postu:

Jabłkowy napój!
Składniki:

1 cytryna
50 dag jabłek
2 brzoskwinie
8 dag porzeczek czerwonych
cukier do smaku
mięta lub melisa do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, następnie pokrój je na ćwiartki zalej 2 szklankami wody i gotuj 10 d0 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do garnka z jabłkami obraną pokrojoną brzoskwinię i pokrojoną w paseczki skórkę z wyszorowanej we wrzątku cytryny, wymieszaj. Przestudź. Następnie dodaj do całości czerwone porzeczki, przypraw do smaku cukrem i jeśli chcesz sokiem z cytryny. Tak przygotowany napój przelej do dzbanka dodaj jeszcze plasterki cytryny i wstaw do chłodnego miejsca, lodówki. Kiedy napój będzie silnie schłodzony rozlej do szklanek udekoruj listkami melisy lub mięty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:28, 19 Lis 2006    Temat postu:

Lemoniada!

Składniki:
Sok z cytryny
2 łyżeczki cukru
2 łyżki pokruszonego lodu
woda sodowa do uzupełnienia

Do dekoracji:
1 plasterek cytryny,
1 plasterek pomarańczy,
wisienka koktajlowa.

Sposób przyrządzenia:
Do szklanki włożyć lód, wlać sok. z cytryny i wsypać cukier. Dokładnie wymieszaći dopełnić wodą sodową. Udekorować plasterkami cytryny, pomarańczy i wisienką. Podawać z mieszadełkiem i słomką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin