Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Na słodko tv

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:34, 15 Lip 2007    Temat postu: Na słodko tv

ALZACKA TARTA JABŁKOWA

Ciasto


1 &frac14; szklanki mąki tortowej (115g)
1 szklanka cukru pudru (95g)
&frac14; łyżeczki soli
&frac12; szklanki i 2 łyżki masła
3 żółtka

Farsz

1/3 szklanki kwaskowej śmietany o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu
3 łyżki cukru.
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych
nieco soku z cytryny
nieco brandy
roztopione masło
dżem morelowy

Przygotowanie:

Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Posiekać w robocie kuchennym. Dolać żółtka, wyrobić. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę. Oprószyć mąką stolnicę i foremkę. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do foremki, wałkiem wyrównać krawędź. Włożyć na kwadrans do lodówki, żeby ponownie się schłodziło. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec tartę 15 -18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudzić. Przygotować farsz. Do śmietany dosypać cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przełożyć na spód z ciasta. Rozsmarować. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na cienkie plasterki. Wrzucić do miski, dolać nieco soku z cytryny i brandy. Wymieszać. Na masie ze śmietany układać plasterek jabłek dookoła, jeden na drugim. Nałożyć drugą warstwę, zachodzącą na pierwszą. Pędzelkiem posmarować roztopionym masłem i piec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dżem morelowy podgrzać w kuchence mikrofalowej i posmarować nim gotową tartę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:36, 15 Lip 2007    Temat postu:

BABECZKI CZEKOLADOWO - WIŚNIOWE
trudność: łatwe

Nadzienie wiśniowe
1 szklanka wiśni bez pestek
&frac12; szklanki cukru

Ciasto
225 g gorzkiej czekolady deserowej
kostki masła + masło do wysmarowania kokilek
2/3 szklanki cukru + cukier do wysypania kokilek
3 jajka o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanki mąki uniwersalnej
; szklanki sproszkowanego kakao
szczypta soli

Sos z brandy

2 szklanki czereśni bez pestek
szklanki cukru
1 kawałek kory cynamonowej
4 łyżki brandy
1 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki zimnej wody

Przygotować nadzienie wiśniowe

Gotować wiśnie z cukrem na małym ogniu przez 30 minut, ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wnętrze 4 kokilek wysmarować masłem i wysypać cukrem. Stopić posiekaną czekoladę w misce nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą (lub w kuchence mikrofalowej nastawionej na średnią temperaturę – włączać trzy razy na 1 minutę). W oddzielnej misce utrzeć masło i 2/3 szklanki cukru na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać stopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Do kolejnej miski przesiać mąkę, kakao i sól. Stale mieszając, przesypać w kilku porcjach sypkie składniki do czekoladowej mieszaniny. Przełożyć łyżką masę do kokilek. Do każdej kokilki z ciastem dodać czubatą łyżkę wiśniowego nadzienia – nadzienie musi się zapaść do środka. Wyrównać łyżką powierzchnię czekoladowej masy. Piec 20 - 22 minuty. Powierzchnia ciasta będzie matowa po upieczeniu.
Ciasto można wymieszać wcześniej i schłodzić w lodówce, ale zimne ciasto musi się piec 10 minut dłużej. Babeczki w kokilkach delikatnie okroić nożem do masła i przełożyć na talerzyki.

Przygotować sos z brandy

Gotować czereśnie z cukrem i cynamonem na małym ogniu przez 30 minut. Dodać brandy, wymieszać. Zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i szybko mieszając dodać do czereśni. Doprowadzić do wrzenia, aż owocowa masa będzie miała konsystencję lekkiego kisielu. Podawać sos na ciepło, albo na zimno. Babeczki czekoladowo-wiśniowe ozdobić sosem na talerzykach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:58, 15 Sie 2007    Temat postu:

BABECZKI ORZECHOWE Z KREMEM CYNAMONOWYM
Składniki:

&frac34; szklanki uprażonych i posiekanych orzechów pekan
3 szklanki mąki uniwersalnej
&frac14; szklanki cukru
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
&frac12; łyżeczki soli
&frac34; kostki schłodzonego twardego masła
&frac34; szklanki + 1 łyżka mleka
&frac14; szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni Celsjusza. Orzechy uprażyć przez 10-12 minut, ostudzić i posiekać. Wsypać do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i ręcznie wyrobić ciasto, aż masło połączy się z suchymi składnikami. Zmieszać w naczyniu miód, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać do zagniecionego ciasta. Mieszać, aż składniki się połączą i dodać orzechy. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto dwukrotnie na grubość półtora centymetra, za każdym razem składając je na pół. Na koniec rozwałkować ciasto do dwucentymetrowej grubości i wyciąć babeczki o dowolnym kształcie. Układać na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pozostałym mlekiem i piec około 15 minut, aż babeczki lekko zbrązowieją.

Krem cynamonowy:

&frac12; szklanki śmietany kremówki
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
&frac12; łyżeczki cynamonu

Ubić śmietanę kremówkę i zmieszać z pozostałymi składnikami. Podawać babeczki na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kremem cynamonowym.

Wersja zmodyfikowana

Można także podać eleganckie babeczki glazurowane z gęstym kompotem owocowym.

Glazura:

1 łyżka mleka
1 łyżka syropu klonowego
4 łyżki cukru-pudru

Zmieszać składniki i posmarować babeczki za pomocą pędzla.

Gęsty syrop owocowy:
1 soczyste, twarde jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
1 śliwka bez pestki, pokrojona
&frac14; szklanki suszonych wiśni
&frac14; szklanki rodzynek
skórka i sok z 1 cytryny
&frac34; szklanki cukru
1 kawałek kory cynamonowej lub 1 łyżeczka cynamonu
&frac12; łyżeczki gałki muszkatołowej
ewentualnie 2 łyżki brandy

Przygotowanie:

Włożyć wszystkie składniki do średniego rondla i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną. Podawać syrop w filiżankach na ciepło lub w temperaturze pokojowej z glazurowanymi babeczkami nadziewanymi kremem cynamonowym. Syrop przechowywany w lodówce, zachowuje świeżość przez ok. tygodnia. Można go także podawać z naleśnikami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin