Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna
Kuchnia Libańska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:41, 26 Gru 2006    Temat postu: Kuchnia Libańska

Baranina z Białą Fasolą ...

Składniki :
1/2 szklanki białej fasoli
1/4 kg baraniny pokrajane) w kostkź
2 cebule obrane i posiekane
3 łyżki masła
2 szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki
pasty pomidorowej z 2 szklankami wody
2 roztarte ząbki czosnku
1 i 1 /2 łyżki soku z cytryny (dowolnie)
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie :
1. Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc).
2. Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, aż będzie na wpół miękka.
3. Mięso z cebulę i czosnkiem smażyć na rozgrzanym maśle aż się zrumieni:
4. Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę rozprowadzoną wodą, gotować na dużym ogniu przez 15 miń.
5. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min., wlać sok z cytryny, gotować, aż mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w razie potrzeby dolać wody.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Wto 9:18, 30 Sty 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:42, 26 Gru 2006    Temat postu:

Gulasz Arabski ...

Składniki :
1 średnia główka białej kapusty
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostkź
2 średnie cebule obrane i posiekane
2-3 roztarte ząbki czosnku
3~t łyżki masła
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu
(6 proc.) z 4 łyżeczkami wody

Wykonanie :
1. W garnku rozgrzać masło, włożyć mięso, cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.
2. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele &middot; angielskie, wlać tyle wody, aby tylko przykryła mięso; gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż mięso będzie na wpół miękkie (około godziny).
3. Kapustę pokrajaną w 2 cm paski włożyć do garnka z mięsem, wymieszać, wlać tyle wody, aby przykryła zawartość, gotować dalej przez 30 min
4. Sok z cytryny I ocet z wodą wlać na 10 min. przed końcem gotowania.
5. Gulasz podawać z ryżem ugotowanym na sypko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:39, 27 Gru 2006    Temat postu:

Falafel (ta'amiya) - placuszki z ciecierzycy

500 gramów ciecierzycy moczymy przez noc, duża, b.
drobno poszatkowana cebula,
3 ząbki czosnku,
pęczek drobno posiekanej natki,
pęczek drobno posiekanej kolendry,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki kolendry w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka chili,
sól,
pieprz,
olej do głębokiego smażenia

Ugotować do miękkości ciecierzycę, miksować z w/w składnikami, aż masa będzie gładka. Zostawić na godzinę. Uformować placuszki o średnicy 3-4 cm i pozostawić na 15 min. Rozgrzać w rondlu olej i smażyć placuszki do zrumienienia. Podawać na gorąco z sałatką kremową z jogurtu i tahiny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:40, 27 Gru 2006    Temat postu:

Hummus - dip z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku i cytryny

200 gramów ciecierzycy (moczonej przez noc),
1 szklanka wywaru z ugotowanej ciecierzycy,
sok z 2 cytryn,
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku,
4-5 łyżek pasty sezamowej (tahiny),
2-3 łyżki oliwy,
natka,
kurkuma i chili do posypania.

Ugotować ciecierzycę do miękkości, odcedzić. Zachować szklankę wywaru. Zmiksować ciecierzycę na gładkie purée, dodając po trochu wszystkie składniki. Podawać w małych talerzykach, polane oliwą i posypane natką i przyprawami.

Wersja na gorąco

Wlać hummus do naczynia żaroodpornego i wstawić do piecyka. Równocześnie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła i lekko sprażyć 2-3 łyżki orzeszków piniowych. Polać masłem z orzeszkami hummus i zapiekać przez blisko 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
natalia
Expert
<font color=blue><b>Expert</b>



Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:41, 27 Gru 2006    Temat postu:

Moutabal - dip z bakłażanów, pomidorów, pasty sezamowej, czosnku i soku z cytryny

3 duże bakłażany,
2-3 ząbki czosnku,
4-5 łyżek pasty sezamowej,
2 łyżki gęstego jogurtu,
sok z 2-3 cytryn,
pomidor bez skórki,
sól,
natka do posypania,
oliwa do polania

Bakłażany opiec w piekarniku do miękkości, ściągnąć skórkę, odcisnąć i utrzeć na pastę. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Podawać w małych miseczkach, z pitą, posypane natką i skropione oliwą (dip powinien się lekko błyszczeć).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::SAMOTNI::... Strona Główna -> Co Ty wiesz o... gotowaniu.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Digital Dementia © 2002 Christina Richards, phpBB 2 Version by phpBB2.de
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Regulamin